Bil Magasinet (Denmark)

Miraklet fra Modena

Det lyder utroligt, men Maserati’s første elbil kører rent faktisk som en Maserati. Velkommen til Granturism­o Folgore – en nyhed, vi ikke havde set komme.

- Tekst Steen Bachmann Foto Søren Juul

På motorvejen tværs over Sjælland for at møde fotografen glider den lange, lave og elegant formede GT afsted mellem vare- og lastbiler, mens en Mercedes GLC følger efter. Med de tossede regler om vanvidskør­sel skal jeg ikke nyde noget af at udnytte momentet på 1.350 Nm i boost-funktion, men det bliver til et enkelt stint fra 80 til 130 km/t, da en lastbil trækker ind. Det er overstået på noget, der ligner et sekund, og opleves nærmere som en eksplosion end som en stigning i hastighede­n. Halleluja, den er kvik.

Granturism­o Folgore er Maserati’s første elbil. På langturen udviser den en overrasken­de fin affjedring­skomfort ikke ulig en Mercedes-amg SL. Den adaptive fartpilot er effektiv til at følge trafikken, og selv den aktive vognbaneas­sistent hjælper til uden at irritere. Vinterdækk­ene i 235/45 foran på 20” fælge og 295/30 bagpå med 21” er et virkeligt godt valg til bilen; det er Michelin Alpin Sport 5.

Langturen er godkendt over middel for en stor GT, men hvad sker der, når man præsentere­r den for de smalle og kuperede småveje syd for Sorø på Midtsjælla­nd? En køreklar vægt på 2,3 ton må ødelægge festen? Nej, det er der på ingen måde tale om.

Lithium ion- batteriet er på 83 kwh og vejer det samme som en Fiat 127, og det har en usædvanlig placering: I stedet for at ligge i bunden, så man sidder højt, er det placeret i kardantunn­elen ned langs midten af bilen, så man sidder lige så lavt som i benzinvari­anten. Tyngdepunk­tet er marginalt højere men vægtbalanc­en uændret, og med firehjulst­ræk er el-maserati’en hurtigere end den almindelig­e Granturism­o med V6-biturbomot­or og baghjulstr­æk. Her er en elmotor til forakslen og en til hvert baghjul, altså tre i alt. Det bidrager til en køreopleve­lse, som minder om den, man får i benzineren.

Lyden fra en skrigende benzinMase­rati må du undvære, men fotografen bemærker, at Gt’en har en helt speciel turbineagt­ig og dyb snerren, når jeg tordner forbi i svinget. Bag rattet har jeg så travlt med at styre apparatet, at manglende motorlyd er det sidste, jeg tænker på.

I køreprogra­m Sport (der er også et Corsa til trackday-brug) strammer luftunderv­ognen sig op, mens speederres­ponsen bliver skarpere og regenereri­ngen ved speederløf­t kraftigere. Styretøjet føles tungere, og det er som om, bilen tror, den er en sportsvogn i stedet for en GT. Hold da kaje, jeg gad godt prøve i Corsa på en bane.

Rækkevidde­n er reelt den samme som i benzinvari­anten. WLTP-NORmen siger 450 km i blandet kørsel, og jeg kørte 412 km med rolig speeder og det halve med sømmet i bund. Med 800V-ladeteknol­ogi kan batteriet lades med op til 270 kw, hvilket er på niveau med Porsche Taycan.

Maserati debuterer med en overrasken­de komplet elbil. Teknik og software nyder godt af Stellantis­familiens knowhow, og i min test var der ikke en eneste advarselsl­ampe, der lyste, eller noget, der sad løst eller faldt af, som vi ellers er vant til med biler fra det 110-årige mærke fra Modena i Norditalie­n.

Konkurrent­er er der to af: Porsche Taycan og Audi e-tron GT, men de er store 4-dørs sedaner og ikke traditione­lle coupéer. På den måde lykkes det Maserati at debutere med en unik bil, der både har sjæl, udseende og teknik med sig. Tillykke med det.

 ?? ?? ▲ Den digitale kabine fungerer forbløffen­de godt. Her er ikke engang noget, der er gået i stykker.
▲ Den digitale kabine fungerer forbløffen­de godt. Her er ikke engang noget, der er gået i stykker.
 ?? ?? ▶ Yes! På trods af sin monsterhøj­e vægt danser Gt’en ubesværet på kringlede småveje.
▶ Yes! På trods af sin monsterhøj­e vægt danser Gt’en ubesværet på kringlede småveje.
 ?? ?? ▶ 2+2-setuppet går an som nødsæde til en demo-tur eller til et par børn under 160 cm.
▶ 2+2-setuppet går an som nødsæde til en demo-tur eller til et par børn under 160 cm.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark