Bo Bedre - Alt om Mad

RISALAMAND­E MED JORDBAERSO­VS

-

8 PERS.

200 g grødris 1 liter sødmaelk 1 flaekket vaniljesta­ng 75 g sukker 130 g smuttede, ristede mandler ½ liter piskefløde

• Skyl risene. Kog langsomt maelken op til kogepunkte­t sammen med den flaekkede vaniljesta­ng. Rør i maelken et par gange under opvarmning­en. Når maelken er på kogepunkte­t, tilsaettes risene. Rør forsigtigt rundt i blandingen. Kog blandingen på lav varme under låg i ca. 45 min., indtil grøden har en passende og lidt løbende konsistens. Kog grøden uden låg de sidste 5 min., og tilsaet sukker. • Grøden køles helt ned, meget gerne natten over, inden flødeskum og ristede mandler tilsaettes. Undgå at piske fløden for meget, da den tiltager i konsistens, når du forsigtigt haelder risengrøde­n i – begynd med en lille portion ad gangen. Tilsaet til sidst de ristede mandler.

RISTEDE MANDLER • Haeld kogende vand hen over mandlerne, og lad dem stå i ca. 10 min. Smut mandlerne, og laeg dem på et stykke køkkenrull­e, så vaeden absorberes. Når de er tørre, hakkes de på den lange led. Rist dem nu på en varm pande, indtil de får en jaevn gylden farve. Afkøl, inden de tilsaettes til grøden. De ristede mandler giver en saerlig god smag til desserten.

JORDBAERSO­VS 500 g jordbaer (frosne økologiske baer kan bruges) 300 g rørsukker 1 vaniljesta­ng Skal af 1 citron (uden den hvide hinde)

• Skyl baerrene, og fjern toppen. Flaek vaniljesta­ngen på langs. Skaer baerrene i skiver. Laeg baer, vaniljesta­ng, citronskal og sukker lagvist i en gryde. Lad dette traekke med låg i køleskabet natten over. Kog langsomt baer, citron, vaniljesta­ng og sukker op, og tag det af varmen. Lad det traekke i 10 min., og kog det langsomt op igen. Tag gryden af varmen, og kom først baerrene i fx et henkogning­sglas. Kog lagen ind til en sirup-konsistens. Fjern evt. skum og citronskal. Haeld lagen, vaniljesta­ngen og baerrene ned i glasset. Stil det i køleskabet. Serveres koldt til risalamand­e.

GLASUR 150 g flormelis Saft fra ca. 1 blodappels­in

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark