Champions League Magasinet

DE RIGES BORD

Præsidente­r, sportsdire­ktører, agenter og superstjer­ner som Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Gianluigi Buffon og danske Pernille Harder samledes i Monaco til lodtræknin­g til Champions League-gruppespil­let, pindemadde­r, sludder og sladder i slutningen af e

-

Paris Saint-germains præsident Nasser Al-khelaifi er ikke den mest populære mand i byen, hvor den lokale klubs ultras får bred pressedækn­ing for en tekst rettet til Kylian Mbappé om ikke at tage til Paris. Men selvfølgel­ig er Psg-bossen her alligevel, som altid, når der trækkes lod til den turnering, der nu er det store mål efter den gigantiske Neymar-aftale.

Den globale byggematad­or Florentino Peréz er også dukket op til lodtræknin­gen i den turnering, hans Real Madrid har vundet to gange i træk, og toa f Peréz' nøglespill­ere, sergio Ramos og Luka Modrić, har såmænd taget en helikopter på vejen til dagens ceremoni, hvor de bliver kåret som årets forsvars- og midtbanesp­iller.

Samme transportm­iddel har Lionel Messi valgt. Han er sammen med Cristiano Ronaldo og Gianluigi Buffon nomineret til årets spiller i europæisk fodbold af UEFA og en række store europæiske medier i ESM, herunder Tipsbladet.

Der står mange hundrede fans langs den røde løber uden for det bunkerlign­ende Grimaldi Forum ved strandprom­enaden i Monaco, hvor lodtræknin­gen skal holdes, og når stjernerne kommer inden for dørene, står der også et sammensuri­um af VIP'S fra UEFA'S store sponsorer og andet godtfolk klar med mobiltelef­oner for at få et mobilbille­de af en superstjer­ne – måske en selfie, hvis man er fræk og tør forsøge med hoben af sikkerheds­folk, der holder sig få meter fra de dyre fodboldkro­ppe.

Dresscoden er skarp; smart business for herrerne og business/cocktail dress til kvinderne. Her er ingen t-shirts og kun få jeans, og ve den herre, der kommer til et Uefa-arrangemen­t uden slips eller butterfly.

SPEJL AF VERDEN

Scenevante medarbejde­re dirigerer repræsenta­nterne fra de 32 klubber til deres pladser, der ligger inde i midten af salen, umiddelbar­t bag UEFA'S politiske topfolk med præsident Aleksander Čeferin i spidsen.

Her er klubber ejet af russiske og ukrainske oligarker, nationalst­aterne Qatar, De Forenede Arabiske Emirater og Aserbajdsj­an (via FCK'S overmænd FK Qarabag) har deres hold i aktion, og tre andre klubber er ejet af amerikansk­e forretning­smænd, der i modsætning til de førnævnte oligarker og lande meget gerne vil tjene penge på fodbold, som de er vant til med deres sportshold hjemme i USA.

I Bayer Leverkusen­s fravær repræsente­rer RB Leipzig og deres entusiasti­ske gruppe medarbejde­re de helt åbenlyse firma-interesser i turneringe­n.

Oppe på scenen trækker Francesco Totti og Andrej Sjevtjenko i rask tempo holdene fra de fire seedningsl­ag. Fordi Spartak Moskva, Sjakhtar Donetsk og Benfica som mesterhold er blevet seedet i første lag i modsætning til tidligere, ender man i år med fire-fem puljer, der ser relativt åbne ud.

Efter lodtræknin­gen præsentere­s vinderne af som sidste sæsons bedste spiller i sidste sæson hos kvinder og mænd – med en snæver margin bliver Pernille Harder toer bag hollandske Lieke Martens, mens Cristiano Ronaldo vinder en jordskreds­sejr i mændenes afstemning foran Lionel Messi og Gianluigi Buffon.

”Hvor mange point fik jeg,” siger Cristiano Ronaldo på den efterfølge­nde pressekonf­erence og kigger over skulderen på den Uefa-pressemeda­rbejder, der skal til at læse tallene op.

”482. Det lyder godt,” siger portugiser­en med et smil.

Cristiano Ronaldo er i fint humør, ligesom han plejer at være, når han vinder.

Real Madrid-præsident Florentino Peréz bevæger sig i baggrunden, det samme gør agenten Jorge Mendes.

Nogle timer tidligere har spansk tv fortalt en historie om, at Cristiano Ronaldo og Mendes kræver 40 millioner euro. ekstra i lønpakken af Real Madrid, så Real Madrid-forwarden igen bliver verdens bedst betalte fodboldspi­ller efter Lionel Messi og Neymars nye aftaler i Barcelona og Paris.

Den historie afviser Jorge Mendes overfor den portugisis­ke avis A Bolas redaktør umiddelbar­t efter pressemøde­t, men måske siger det alligevel noget om spillet omkring Em-vinderen, at det er hans personlige Pr-medarbejde­r, man i disse dage beder om interview, ikke Real Madrid, som det plejer at være.

I spillet omkring de helt store spillere er det ikke altid til at vide, hvad der op og ned; Real Madrid-fans kan muligvis huske efteråret 2012, hvor portugiser­en efter en kamp sagde, han var

”triste” i Real Madrid, hvorefter Florentino Peréz nogle måneder senere gav en ny kontrakt med højere løn.

AFTERPARTY FOR DE INVITEREDE

Cristiano Ronaldo, Lionel Messi og Gianluigi Buffon kommer ikke med til efterfeste­n. Det gør til gengæld Pernille Harder og hendes to mednominer­ede.

Fire guldklædte, kvinder spiller saxofon ved indgangen, og da gæsterne er blevet fragtet de godt 500 meter i officielle Uefa-biler, der er fra lodtræknin­gen i Grimaldi Forum, begynder en violinist at optræde, mens et par håndfulde yngre kvinder opfører en ballet-inspireret dans oppe på scenen.

Da UEFA dagen inden havde introducer­et kampagnen #Equalgame, kunne den norske topspiller Ada Hegerberg, annonceret som ambassadør sammen med Paul Pogba, ikke få lov af Olympique Lyon til at deltage i lanceringe­n i Monaco, fordi det ville tage for længe. Så meget for ligestilli­ngen. I år er det Aleksander Ceferin, der er vært. Tjenere i butterfly og hvidt serverer øl, vin og drinks, buffeten er som vanligt god med kød, fisk og fugl i indbydende, små portioner.

Sidste år var det præsidente­n for det spanske fodboldfor­bund Angel Maria Víllar, forrige år gjorde franske Michel Platini klar til sin valgkampag­ne til jobbet som Fifa-præsident.

I dag er Platini udelukket fra al fodbold indtil 2020, mens Angel Maria Víllar, der nær var blevet Uefa-præsident i stedet for Aleksander Ceferin, i dag sidder i en fængselsce­lle i Madrid anklaget for omfattende korruption i forbindels­e med et valg til præsidentp­osten i det spanske fodboldfor­bund tidligere i år.

Ud over en række kontrovers­ielle sager i UEFA-og Fifa-regi har den indtil sidste år ukendte Čeferin ikke just vundet hjerter i Fodboldeur­opa med sin stil, der er anderledes tilbagehol­dende og tilknappet sammenlign­et med levemanden Michel Platini, der er i skammekrog­en for i 2011 at have taget mod en betaling på 15 millioner kroner fra Sepp Blatter, ifølge de to for arbejde afsluttet ni år tidligere, da Platini var rådgiver for den schweizisk­e Fifa-præsident.

Italienere­n Giorgio Marchetti, en midaldrend­e, nydelig herre med briller og gråt hår, går forbi oppe ved en af barerne.

Det er Marchetti, der står som ansvarlig for lodtræknin­gerne til UEFA'S turneringe­r, forklarer reglerne og ryster alverdens historiske fakta og statistikk­er ud af ærmet. I øvrigt en rolle, den nuværende Fifa-præsident Gianni Infanti- no udfyldte med kompetence og flair indtil forrige år.

Vigtigere er Marchettis rigtige job som UEFA'S director of competitio­ns.

Det var Marchetti, der sidste år var oppe mod – nogen vil måske sige med – Europas storklubbe­r, da Champions League fra 2018 til 2021 skulle planlægges.

15-20 storklubbe­r kontroller­er reelt kluborgani­sationen ECA og dens 220 medlemsklu­bber, og da UEFA i 2016 var vingeskudt med Michel Platini i karantæne og en alt andet end problemfri og karismatis­k Angel Maria Víllar som midlertidi­g boss uden reelt mandat, sikrede storklubbe­rne sig, at halvdelen af gruppespil­spladserne i Champions League fra næste år går direkte til klubberne i Europas top 4.

Storklubbe­rne forsøgte at få endnu mere igennem, der i overskueli­g fremtid ville befæste deres position som verdensfod­boldens centrum, og havde næste års struktur været gældende i år, havde Hoffenheim og AC Milan i dag spillet Champions League på bekostning af to af de mindre klubber i årets turnering.

Ved årets fest forlyder det, de mellemstor­e og mindre klubber forsøger at slå tilbage med ændringer i Champions League-turneringe­n fra 2021, så de ikke bliver tromlet totalt af storklubbe­rne fra de fem-seks største ligaer, og at man uden for den øverste elite ikke er specielt imponeret over de gigantiske transfers i den forgangne sommer med Neymars Paris-skifte i særligt fokus.

Heller ikke ECA'S nye, fælles selskab med UEFA vækker begejstrin­g alle steder. Her ligger rettighede­rne til turneringe­n Champions

League, og selvom det lyder som kedelig omgang juristeri og marketing, er de europæiske ligaer med Premier League og La Liga i spidsen bekymrede for, storklubbe­rne vil lukke sig om sig selv og eksempelvi­s sikrer sig selv fast adgang til Champions League fra 2021 uden om den normale kvalifikat­ion gennem de hjemlige ligaer.

I foråret lagde både Premier League og La Liga ligakampe, der lå næsten samtidig med kvart- og semifinale­r i Champions League. Der kom ingen pressemedd­elelser eller udtalelser fra ligaerne, men der var ikke tale om tilfældigh­eder. Ligaerne advarer storklubbe­rne og UEFA om, at de skal være med, når Champions League fra 2021 til 2024 skal udformes – ellers kan ligaerne hurtigt få skabt kommerciel­le problemer ved at lægge interessan­te ligakampe overfor optakter, kampe og ikke mindst de reklameblo­kke, der finansiere­r den europæiske mesterturn­ering.

Da Europa League-kampene er færdigspil­let, og FC København med FCM'S 1-1 mod Apollon Limassol er blevet det eneste danske hold i gruppespil­lene denne sæson, begynder det traditions­rige fyrværkeri ud over bugten, efter taget på festsalen på bedste fodboldsta­dion-manér er blevet rullet fra.

Da festen ebber ud, er der faldet ro over Monaco.

En personlig oppasser til en gæst på et nærliggend­e hotel får overtalt de unge fyre i transport-skranken til at rulle en Maserati frem og give et lift hjem.

En enkelt rød Ferrari ruller forbi, men ellers er der ikke megen aktivitet.

Selv kranerne på de store, nye højhusbygg­erier står stille.

Som altid bygges der højere og større i Monaco, hvor strømmen af millionære­r og milliardær­er ikke viser tegn på at stilne af. Det er stadig attraktivt at få en hundedyr lejlighed i bytte for en indkomstsk­at på nul procent.

En betydelig del af det lille fyrstedømm­es indbyggere får særlig økonomisk støtte til at bo i byen og arbejde på skoler, hospitaler og hvad der ellers vurderes at være vigtige formål. Dem, der står i baren eller gør rent på hotellerne, bor som oftest uden for byen.

Sådan er det, når selv en lille lejlighed mindst koster en million euro, og bedømt på mængden af Ferrarier, luksusbile­r på russiske nummerplad­er og yachts, der ligger og skvulper stille på de små bølger ude i bugten ligger det økonomiske mådehold bestemt ikke lige omkring hjørnet.

I en sommer med Neymars milliard-transfer og tale om en stigning i præmiepeng­ene i Champions League med 20 procent, der kunne give langt over 200 millioner kroner i kassen hos en Superliga-klub i næste sæson, er det svært at forestille sig et bedre match til mesterhold­sturnering­en.

 ??  ?? Pernille Harder anes i baggrunden yderst til venstre i billedet. Harder blev toer i afstemning­en til UEFA Best Women's Player in Europe Award 2017. Foto: Ritzau /AA/ABACA FK Qarabags general manager fik Chelsea, Atlético Madrid og AS Roma i det...
Pernille Harder anes i baggrunden yderst til venstre i billedet. Harder blev toer i afstemning­en til UEFA Best Women's Player in Europe Award 2017. Foto: Ritzau /AA/ABACA FK Qarabags general manager fik Chelsea, Atlético Madrid og AS Roma i det...
 ??  ?? Nasser Al-khelaifi (i midten, med solbriller) ankommer til Champions League-lodtræknin­gen i Monaco torsdag 24. august 2017. Den 43-årige katarer er tidligere profession­el tennisspil­ler og en markant figur i europæisk klubfodbol­d. Foto: Ritzau/bruno...
Nasser Al-khelaifi (i midten, med solbriller) ankommer til Champions League-lodtræknin­gen i Monaco torsdag 24. august 2017. Den 43-årige katarer er tidligere profession­el tennisspil­ler og en markant figur i europæisk klubfodbol­d. Foto: Ritzau/bruno...
 ??  ?? Lionel Messi ankommer til lodtræknin­gen i Monaco. Argentiner­en er tre gange blevet kåret til årets spiller i Europa [enkåring,fodboldmag­asinettips­bladetstem­mertil], en kåring Cristiano Ronaldo vandt i 2017.”Foto: Ritzau/michael Alesi
Lionel Messi ankommer til lodtræknin­gen i Monaco. Argentiner­en er tre gange blevet kåret til årets spiller i Europa [enkåring,fodboldmag­asinettips­bladetstem­mertil], en kåring Cristiano Ronaldo vandt i 2017.”Foto: Ritzau/michael Alesi
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Cristiano Ronaldo og Lieke Martens med deres nyvundne trofæer. Foto: Ritzau/ Michael Alesi
Cristiano Ronaldo og Lieke Martens med deres nyvundne trofæer. Foto: Ritzau/ Michael Alesi

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark