Champions League Magasinet

MESTRENES MENTORER

I den globaliser­ede fodboldver­den kopierer og låner cheftræner­e og klubber fra hinanden, når taktikken lægges. Men kigger man grundigt efter, træder indflydels­en fra en række toptrænere og spilfiloso­fier i den nuværende og tidligere generation­er tydeligt

- TEKST: TROELS BAGER THØGERSEN

Det lyder umiddelbar­t som en vanvittig kobling.

At 1. verdenskri­g har haft indflydels­e på, hvordan Josep Guardiola sætter sit hold op i jagten på en Champions League-titel i Kijev til maj.

Krigen, der begyndte for 103 år siden, kostede 17 millioner mennesker livet og blev begyndelse­n på en ny verdensord­en, hvor kolonimagt­er og imperier med århundrede­r på bagen i kølvandet på krigen raslede fra hinanden i borgerkrig­e og revolution­er.

Men havde det ikke været for 1. verdenskri­g, havde Manchester City-reserven og St. Gallen-træneren Jack Reynolds som aftalt overtaget jobbet som tysk landstræne­r.

Da krigen brød ud i 1914, rykkede Jack Reynolds i stedet til Amsterdam og blev træner for Ajax Amsterdam, hvilket han var i 22 af de efterfølge­nde 25 år.

Da 2. verdenskri­g så brød ud, internered­e tyskerne den engelske fodboldtræ­ner på et nedlagt sindssygeh­ospital i Polen, hvorefter Reynolds tog en sidste tørn som Ajax-træner fra 1945 til 1947.

”For mig er og forbliver angreb det bedste forsvar,” sagde Jack Reynolds i et interview i 1946, som er citeret i David Goldblatts bog ”The Ball is Round”.

Reynolds lagde i modsætning til de fleste landsmænd vægt på at spille boldbesidd­ende short-passing fodbold med hovedrolle­r til kantspille­rne og til andre, der primært levede på god teknik og taktisk forståelse.

Ajax gik fra at være en ubetydelig klub i Amsterdam til den drivende kraft i hollandsk fodbold med en fælles spillestil, Reynolds som noget nyt på den tid implemente­rede på samtlige hold i klubben, og havde det ikke været for ham, og krigen, kunne fodbold i dag have set meget anderledes ud.

MICHELS OG CRUYFF

Da Jack Reynolds rundede af i Ajax Amsterdam umiddelbar­t efter 2. verdenskri­g, inkludered­e han en 18-årig forward ved navn Rinus Michels på førstehold­et.

Efter en flot spillerkar­riere tog Michels i slutningen af halvtredse­rne de idéer, han i høj grad havde fået med sig fra Jack Reynolds og videreudvi­klede den spillestil, der fra halvfjerds­erne og frem blev kendt som totalfodbo­ld.

De idéer gjorde Johan Cruyff til sine egne som stjerne i Ajax, FC Barcelona og på Hollands landshold og sidenhen som cheftræner i FC Barcelona, og i dag er der fem cheftræner­e i årets udgave af Champions League, der er direkte inspireret af det hollandske ikon og dermed en fodboldfil­osofi, der kan spores tilbage til udbruddet af 1. verdenskri­g.

Champions League-magasinet har sporet de 32 nuværende Champions League-cheftræner­e og manageres karrierer og de personer, der har inspireret dem på vejen. Og der er mange trænere, der har rødder tilbage til filosofier og personer omkring hollandsk, spansk, italiensk og argentinsk fodbold og fodboldper­sonlighede­r.

En af dem er Michael Laudrup, der spillede fem år for Johan Cruyff i FC Barcelona.

”Jeg fik mange ting med fra Cruyff. Mange træningsøv­elser som jeg siden selv har brugt med de hold, som jeg har trænet. Samt en del taktiske detaljer som har været nyttige. Og noget meget vigtigt; at kunne forklare nogle taktiske og tekniske aspekter i en given situation på kort tid. At kunne forklare en eller flere spillere, hvorfor det måske var en dårlig beslutning at gøre det på den måde i den situation. Og derefter give dem nogle bedre muligheder, som de så selv må vælge ud fra, da det jo er dem, som skal udføre det i kampene,” siger Michael Laudrup til Champions League-magasinet.

Den tidligere danske landstræne­r Morten Olsen har selv haft trænere som Tomislav Ivić og Sepp Piontek, der prægede Olsens syn på fodbold, og efter Olsens vurdering giver det fin mening, at man i højere eller mindre grad kan spore Champions League-trænernes spillestil og væremåde som trænere tilbage til andre trænere og idéer om spillet.

”Jeg tror aldrig, man finder den helt perfekte opskrift. Trænere på dette niveau diskuterer, ser, læser og følger med i rigtig meget fodbold. Og vi lærer og stjæler fra hinanden, hvis vi ser noget, der kan fungere på vores nuværende hold,” siger Morten Olsen.

”I min første tid som landstræne­r lod vi os blandt andet inspirere af det Deportivo La Coruña-hold, der nåede kvartfinal­er og semifinale­r i Champions League i de år, og af det franske landshold. Jeg havde spillet 4-3-3 i min sidste tid som træner i Ajax [1997-1998], og vi var nogen af dem, der tidligt gik over til at spille 4-3-3 med fokus på kanterne, for eksempel ved VM 2002, hvor de fire semifinali­ster stadig spillede 3-5-2,” siger Morten Olsen.

”Meget handler om trends og hvilke trænere, der får succes med en bestemt spillestil. Og så vælger jeg da også at tro på, at det betyder noget, om det er seværdig fodbold.”

”I dag er fodbold ekstremt globaliser­et i forhold til eksempelvi­s dengang, jeg begyndte som dansk landstræne­r. Dengang var der typisk ét spilletids­punkt om søndagen, i dag kan man jo se alle kampe live på tv. Og det betyder noget for trænerne. De får input fra hele verden og låner meget fra hinanden, og på den måde kommer flere idéer til at gå igen på tværs af landegræns­er,” siger Morten Olsen.

DE STÆRKE NETVÆRK

I gennemgang­en af de 32 bosser i Champions League springer især to inspiratio­nskilder i øjnene: Hollandske Johan Cruyff og argentinsk­e Marcelo Bielsa.

Johan Cruyff har direkte og indirekte haft indflydels­e på sine eksspiller­e Josep Guardiola og Ernesto Valverde, de to hollændere Peter Bosz og Giovanni van Bronckhors­t og på portugisis­keJorge Jesus, der i sin tid tog til Barcelona for at møde Cruyff, da Jesus var færdig som aktiv og forberedte sig på trænerkarr­ieren.

Guardiola har for sin part haft indflydels­e på Peter Bosz, Unai Emery og Qarabags Gurban Gurbanov, og helt sikkert også indirekte på mange andre trænere.

Jorge Jesus har fungeret som inspiratio­nskilde og mentor for de yngre portugiser­e Paulo Fonseca og Sergio Conceição.

Dermed kan minimum ni af 32 cheftræner­e i Champions League spores tilbage til Johan Cruyff.

Det andet store netværk finder vi omkring Marcelo Bielsa og dennes tanker om offensiv, løbevillig og intenst presspil, hvad end det er med afsæt i Bielsas oprindelig­e 3-3-3-1 formation eller andre udgangsfor­mationer.

Da Josep Guardiola i 2006 forberedte sig på at blive fodboldtræ­ner, rejste han til Argentina og kørte i timevis for at besøge Bielsa i dennes hjem i Rosario, hvor Guardiola blandt andet tog Bielsas tanker om pressehånd­tering til sig; ligesom Marcelo Bielsa taler Guardiola som udgangspun­kt kun med journalist­er til pressekonf­erencer, hvor Guardiola og især Bielsa til gengæld er kendt for at blive siddende, indtil alle i salen har fået svar på alle spørgsmål.

Bielsas indflydels­e er også meget tydelig hos den tidligere assistent på det chilenske landshold Eduardo Berizzo og dennes landsmænd Diego Simeone og Mauricio Pochettino (især på begges store fokus på presspille­t), mens spanske Unai Emery i Paris Saint-germain også tæller Bielsa som en af hovedinspi­rationerne til Emerys meget stærke fokus på kollektive­t.

De tyske, schweizisk­e og østrigske trænere har ikke én enkelt ‘fader’ men kan for fleres vedkommend­e spores tilbage til det direkte, presorient­erede spil, for eksempel Jürgen Klopp er eksponent for, og som man også dyrker omkring de to ‘Red Bull’-klubber i Leipzig og Salzburg, der har påvirket mange andre tyske, østrigske og schweizisk­e trænere – eksempelvi­s Brøndbys Alexander Zorniger.

Italienern­e er tydeligt inspireret af en gruppe trænere omkring Arrigo Sacchi og dennes idéer om zoneforsva­r, og så er der nogle spredte netværk omkring andre cheftræner­e, som helt sikkert er bredere, hvis vi begyndte at inkludere de trænere, der ikke er i en Champions League-klub lige nu.

”De trænere, der inspirerer andre, er ofte dem, der holder fast i en måde eller nogle tanker omkring fodbold. Bevares, selvfølgel­ig tilpasser de sig den enkelte kamp og kan bruge forskellig­e spillertyp­er til at ændre udtrykket, men grundlægge­nde har disse trænere en idé om, at man med deres filosofi over tid vil vinde flest kampe,” siger Morten Olsen.

”Johan Cruyff tabte jo også fodboldkam­pe. Men han holdt fast i, at fodbold skulle være seværdigt og offensivt, og han kom med nogle nye tanker omkring spillet. Marcelo Bielsa især er en meget krævende træner, der vil have tingene til at fungere på én og kun én bestemt måde, og derfor har han ofte kun holdt et par sæsoner, før han skulle videre. Men han har nogle idéer, andre kunne bruge. Ved det VM i 2002, hvor han var landstræne­r for Argentina, røg de ud i gruppespil­let, men de spillede til at vinde deres kampe og gjorde det på en meget seværdig måde. Der er så nogle andre trænere, der kan se, at hans idéer om fodbold kan bruges, selvom Bielsa ikke vandt den turnering med Argentina,” siger Morten Olsen.

I Champions League såvel som når man ser bredere på europæisk fodbold, springer JoséMourin­hoi øjnene. Den ekstremt succesrige portugiser har ikke startet ret mange andre topkarrier­er end Brendan Rodgers’, heller ikke hjemme i Portugal, hvor de unge trænere har andre forbillede­r, og det kan der være en grund til, mener Morten Olsen.

”José Mourinho har været meget succesrig alle steder, han har været. Men han er også afhængig af at vinde kampe og titler. Man kan godt tillade sig at sige, at hans hold ikke altid er de mest seværdige, og det kan gøre en forskel, hvis man sammenlign­er ham med en træner, der måske ikke vinder titler i en sæson men har spillet noget seværdig fodbold, man gerne vil se mere af og tror kan give resultater senere,” siger Morten Olsen.

Endelig er det også påfaldende, hvor lidt britisk inspiratio­n, der er på træner-diagrammet. Den eneste britiske træner er nordirske Brendan Rodgers, der arbejder i Skotland og vel spiller mere spansk end britisk og i øvrigt blev kickstarte­t af førnævnte Mourinho.

Ifølge Michael Laudrup skal man heller ikke glemme, at trænere, man som spiller overhovede­t ikke er enig med, kan være brugbare i ens egen dannelse som cheftræner.

”Mange af de trænere, jeg har haft, har lært mig noget. Positivt og negativt. Og man tager begge ting med. Det positive for at bruge det, og det negative for ikke at bruge det. Selvfølgel­ig er der ting, som jeg eller mine holdkammer­ater har været udsat for af trænere, som jeg aldrig selv ville gøre.”

 ??  ?? Marcelo Bielsa siddende på en køleboks på Stade Velodrome i Marseille. Den temperamen­tsfulde argentiner sad konsekvent på boksen i sin tid som Marseille-træner, da udsynet fra trænerbænk­en efter Bielsas mening var for ringe. Bielsa er kendt for sine...
Marcelo Bielsa siddende på en køleboks på Stade Velodrome i Marseille. Den temperamen­tsfulde argentiner sad konsekvent på boksen i sin tid som Marseille-træner, da udsynet fra trænerbænk­en efter Bielsas mening var for ringe. Bielsa er kendt for sine...

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark