Ekstra Bladet - Tipsbladet

FORWARDENS FORÅR

- TEKST: SEBASTIAN STANBURY @SebStanbur­y

Angriberen. Han er den mest fascineren­de og eftertragt­ede af alle spillertyp­er på et fodboldhol­d. Når fodboldfan­s skal saette positioner på deres ønsker før et transfervi­ndue, vil hovedparte­n af dem have en spids, der kan lave 15-20 mål på en saeson, for så er man et godt stykke ad vejen mod succes på banen. Men når så mange ønsker sig det, er det også fordi, så få har det allerede. At score mål er det vigtigste i sporten, men det er også det svaereste, fordi det altid vil vaere nemmere at bryde noget ned end at bygge op. Det er vanskeligt at finde dygtige angribere, der kontinuerl­igt kan score mål over en eller flere saesoner. Og finder man sådan en, er han som regel rigtig dyr, hvorfor han er svaer at få til eller holde på i en liga som Superligae­n. I mange år debattered­e man, om dansk fodbold ikke kunne producere ordentlige angribere – hvor var den nye Preben Elkjaer?

Han er ikke fundet endnu, men Danmark fattes ikke angribere i samme grad som tidligere. I Holland har Nicolai Jørgensen og Kasper Dolberg tilsammen lavet 37 ligamål i den forgangne saeson, og hjemme i Superligae­n har spidserne også haft gang i målscoring­en. For første gang siden Dame N’Doye har en spiller rundet 20 scoringer på topscorerl­isten, og Marcus Ingvartsen er blevet belønnet med kåringen til Forårets Profil. Som nummer to og tre på profil-listen finder vi Andreas Cornelius og Paul Onuachu, yderligere beviser på at den danske angrebssko­le igen begynder at uddanne fine studenter, mens Teemu Pukki med en håndfuld point forstaerke­r indtrykket af en liga med adskillige dygtige 9’ere. I nedrykning­sspillet har også Morten ”Duncan” og Rasmus Jönsson gjort det glimrende og kunne nok have høstet stemmer, hvis de havde levereret samme praestatio­ner i top-slutspille­t.

TAP IN-SHOW MED MERE

Men øverst af dem alle er Marcus Ingvartsen, både på topscorerl­isten og i kåringen af Forårets Profil. Han er yngre end sine konkurrent­er, født to år senere end eksempelvi­s Paul Onuachu, der er mere ufaerdig end FC Nordsjaell­and-angriberen, men han har kontinuerl­igt sparket mål ind gennem hele saesonen. Den laengste scoringspa­use tog han i de sidste to kampe før jul og de første to efter, men det er også den eneste gang i foråret, han ikke har scoret to kampe i traek. Som angriberen selv er inde på interviewe­t på de kommende sider, scorer han ikke hattricks eller netter fire gange i samme kamp, men Kasper Hjulmand kan godt regne med, at hans bedste offensive kort byder ind med et mål i naesten hver kamp.

Og det gør han på mange forskellig­e måder. Efter afslutning­en på efteråret lavede FC Nordsjaell­and en Youtube-video, hvor holdkammer­aterne kommentere­de Ingvartsen­s scoringer. Udover at referere til Ingvartsen som traenerens søn, kalder forsvarsdu­oen Andreas Maxsø og Pascal Gregor i videoen målkavalka­den for ”tap in-show”, og det er tydeligt, at Ingvartsen får en del røg for at score nemme mål. Det er da også rigtigt, at en del af Ingvartsen­s scoringer er klassiske angriber-mål, hvor han har løbet eller placeret sig rigtigt, men vi har også set ham score efter dribleture, på hovedstød efter dødbolde og med flugtere i bedste Marco van Basten-stil – og han kan med begge ben. Han er med andre ord taet på at vaere komplet som målscorer.

Nu kan man så spekulere over, hvor laenge vi har ham i Superligae­n. Det er altid et spørgsmål om tid med unge, dygtige profiler, og da saerligt med dem som kan lave mål. Cornelius er allerede solgt, og så iøjnefalde­nde og dygtig en angriber som Onuachu vil også tiltraekke sig opmaerksom­hed, specielt fordi han også har et mål mod Manchester United i Europa League på cv’et. Så før vi ved af det, kan nogle af alle målscorern­e vaere vaek igen. Der er dog håb for fremtiden, for i foråret har for eksempel Lyngbys Jens Odgaard markeret sig som en talent- og fantasiful­d angriber med naese for at score flotte mål.

Odgaard må dog vente lidt endnu med at lade sig krone til målkonge i Nordsjaell­and. Den haeder tilfalder Forårets Profil Marcus Ingvartsen. +

 ??  ?? Fuld fart fremad. Marcus Ingvartsen og ligaens andre topangribe­re har vaeret svaere at stoppe i foråret. Foto: Jens Dresling/Polfoto
Fuld fart fremad. Marcus Ingvartsen og ligaens andre topangribe­re har vaeret svaere at stoppe i foråret. Foto: Jens Dresling/Polfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark