Ekstra Bladet - Tipsbladet

HOBRO MAERKER FORVENTNIN­GSPRESSET

Det var en eventyrlig fortaellin­g, da fyraftensp­rofessione­lle Hobro rykkede op i landets bedste raekke, men nu vil der vaere skuffelse, hvis fuldtidspr­ofessionel­le Hobro ikke formår det samme tre år senere. Det hele bliver afgjort på lørdag, når Vendsysse

- TEKST: CHRISTIAN NORDENSKJO­LD @ChrNordens­kjold

Hobro havde tilbragt 101 år med to niendeplad­ser i 1. Division som det hidtidige højdepunkt, da de fyraftensp­rofessione­lle spillere fuldbyrded­e en sensatione­l saeson i 2013/14 og sikrede en meget overrasken­de oprykning til Superligae­n, som nordjydern­e ellers var ved at formøble med et svagt forår, hvor det blot blev til 20 point i 14 kampe.

Tre år senere er Hobro igen en del af topstriden i 1. Division, og den ene direkte plads i landets bedste raekke er på spil, når lokalrival­erne fra Vendsyssel FF kommer på besøg på DS Arena, når sidste runde spilles lørdag eftermidda­g. De to klubber er á point, men da Hobros målscore er +19 mod Vendsyssel­s +13, kan hjemmehold­et nøjes med uafgjort, da ingen andre hold kan nå førsteplad­sen.

Hobro kommer ind til kampen efter en svaer periode, hvor det kun er blevet til én sejr i de seneste seks kampe, og det aergrer midtbanesp­illeren Jonas Brix-Damborg, der har savnet effektivit­et på det seneste efter en ellers fin start på foråret.

”Der er flere ting, der er gået galt på det seneste. Her i foråret lagde vi ud som lyn og torden, og vi både spillede godt og scorede rigtig mange mål. Det har haltet på det seneste. Spillet har ikke vaeret det samme, men jeg synes alligevel, at vi er kommet frem til rigtig mange store chancer, og der har vi ikke fået scoret i samme omfang som tidligere på foråret. Vi har ikke vaeret kyniske nok,” siger han til Tipsbladet.

”Vi har stadig holdt nullet i nogle kampe og ikke lukket vanvittig mange mål ind, så rent defensivt har det vaeret okay. Vi har dog også tilladt lidt flere chancer end de første kampe i foråret. Den overskygge­nde udfordring har dog helt sikkert vaeret manglende mål og spil.”

Modstander­ne fra Vendsyssel er anderledes varme. De er ubesejrede i syv kampe, hvoraf de fem blev vundet, og Brix-Damborg anerkender da også, at det er Vendsyssel, der har formen med sig i øjeblikket.

”Ser man bare på momentum, så har Vendsyssel mere end os lige nu. Men vi var á point med dem før vinterpaus­en, så pointsnitt­et har jo vaeret det samme for de to klubber. Vejen hertil har så bare vaeret lidt forskellig­e. Vi er traette af, at vi ikke har vundet mere på det seneste, men kampen på lørdag kommer til at leve sit eget liv, og så tror jeg ikke, at det betyder så meget, hvilken optakt holdene har haft. Vi ved jo godt, hvordan situatione­n er, og det ved Vendsyssel også. Det bliver lidt som en pokalfinal­e, hvor der er noget helt andet på spil. Men de har selvtillid­en,” siger BrixDambor­g om de to klubber, der trods meget forskellig form på det seneste begge er gået fra 31 til 55 point på forårets 13 kampe.

De to hold mødtes to gange i efteråret, hvor Hobro vandt 4-0 begge gange, men begge hold har skiftet traenere siden, og Jonas BrixDambor­g mener derfor ikke, at de kampe har meget vaerdi i dag.

”Jeg må indrømme, jeg ikke har set dem spille så meget. Jeg har set nogle enkelte kampe, hvor de har vaeret vanvittig gode til at komme tilbage efter at have vaeret bagud, og det vidner deres resultater også om. Det er to anderledes hold end fra i efteråret, og det er lidt en falsk tryghed at sige, at vi har vundet to gange med 4-0, for denne kamp bliver noget helt andet, og jeg tror også, at de har en form for revanchely­st. Det bliver to helt andre hold til en helt anden kamp end de to foregående.”

”Det er en helt anden situation, som er langt mere tilspidset. Specielt vores spillestil er helt anderledes, mens de også har aendret deres udtryk, så jeg tror ikke, at vi kan tage meget med fra de sidste kampe. Vi kan i hvert fald ikke vinde denne kamp på, at vi har vundet de to sidste.”

Nerver har vaeret et tema for Superligae­ns playoff-kampe i et stykke tid, og Jonas BrixDambor­g anerkender også, at det både har vaeret og fortsat er noget, som topholdet maerker, før den sidste kamp.

”Hvis man ser på de seneste par kampe, hvor vi kunne have taget nogle alvorlige skridt mod direkte oprykning, så synes jeg faktisk, at vores spil har vaeret praeget af lidt nervøsitet. Selvom vi har snakket om det, er det svaert at laegge vaek, for der er meget på spil, og det her betyder noget for folk. Jeg tror, at det bliver nervøst gennem nogle dele af kampen. Alt andet ville også vaere maerkeligt, når der er så meget på spil, men det handler om at få vendt det til vores fordel.”

”Meget af det, vi skal bruge tid på i den kommende uge, bliver også det mentale, så vi får nogle vaerktøjer til at bruge nervøsitet­en konstrukti­vt. Det håber jeg, at vi kan, for det kan man ikke give garantier for, men vi har en trup, der er rutineret. Vi sad og snakkede den anden dag om, hvor mange, der havde prøvet at rykke op, og det var der en del, der havde. Det skal helst også komme til udtryk, at vi har erfaring på det punkt, men det har Vendsyssel selvfølgel­ig også.”

Midtbanesp­illeren er dog også glad for, at topkampen kulminerer mod de nordjyske rivaler, der har hjemmebane godt en times kørsel laengere nordpå end Hobro.

”Det er fedt at skulle afgøre det mod Vendsyssel. Da jeg kom til Hobro i sin tid, var det i den anden ende af tabellen, at vi lå og kaempede med hinanden. Der har altid vaeret mange mennesker til stede på stadion, når de to klubber har mødt hinanden, så det er fedt at få rivalaspek­tet med også på lørdag. Jeg håber, der kommer rigtig mennesker både fra Hobro og Vendsyssel, så vi kan få en rigtig fed kulisse.”

ET OMTUMLET COMEBACK

Der var ikke mange forventnin­ger til Hobro før den første saeson i Superligae­n, men nordjydern­e overgik endnu engang alle forudsigel­ser og blev nummer syv med hele ti point ned til nedrykning­sstreg, og undervejs tog store skalpe som en 3-1-sejr i Parken samt tre sejre mod Brøndby. Hverdagen indtraf dog i sidste saeson, hvor Hobro blev klart sidst og tog den enlige billet til det naestbedst­e selskab, hvor nordjydern­e kom skidt fra start og gik sejrsløse fra banen i de første tre kampe.

”Det er aldrig fedt at rykke ned. Vi brugte meget tid på at snakke om, at omgivelser­ne var anderledes og spillet ligeså. Det har vaeret hårdt, også selvom vi lang tid i forvejen i sidste saeson var klar over, at det var den vej, det gik,” siger Jonas Brix-Damborg.

”I starten af saesonen var problemet mest, at vi skulle finde os til rette i 1. Division med en anden spillestil, andre omgivelser og sådan nogle ting, som mange nedrykkere oplever. Det var vi lang tid om. Starten af foråret var rigtig god, men over hele saesonen har der vaeret for mange udfald.”

Fra at have vaeret konstante underdogs i to år, har Hobro skulle påtage sig en favoritvae­rdighed i langt de fleste kampe, og det har også vaeret en mental udfordring.

”At vaere favoritter har også vaeret en stor omstilling. Vi forberedte os ved at møde lavere rangerede hold i pre-season og på den måde vaenne os til, at vi skulle ud og skabe kampene, for vi vidste godt, at vi ville vaere favoritter til oprykning, og vi har heller ikke lagt skjul på, at det var målet. Favoritrol­len har vi taget til os og bearbejdet for at blive bedre til den. Det har dog vaeret lidt skrantende, hvordan vi har håndteret det.”

Nordjydern­e fandt dog det nødvendige

niveau i en meget taet 1. division, men klubben var alligevel ikke helt tilfreds og fyrede Ove Pedersen for at erstatte ham med Randersass­istenten Thomas Thomasberg. Den norske angriber Pål Alexander Kirkevold har siden kaldt Ove Pedersen for den vaerste traener, han nogensinde har haft, men det er dog ikke en overbevisn­ing, som Jonas Brix-Damborg deler.

”Jeg har nok samme opfattelse, som de fleste har. Ove er en dygtig håndvaerke­r, men han har også sin egen stil. Den passer nogen bedre end andre, som man også kan udlede af det interview med Pål. Han var frustreret, fordi han ikke spillede. Han havde gjort det godt og følte sig også berettiget til at spille. Det var en spillestil, der var helt anderledes, end den vi har nu, og traening var også meget anderledes. Jeg har haft en del traenere, og de gør det på hver sin måde, ”

Midtbanesp­illeren fortaeller dog, at spilleglae­den i truppen er blevet højere under Thomas Thomasberg, end den var under Ove Pedersen.

”Thomas har vaeret dygtig til at komme ind og få energi i truppen igen. Truppen er naesten identisk fra den i efteråret, men det er nogle andre, der spiller. Alle er blomstret op, og han har vaeret dygtig til at få alle med fra starten. Humøret har vaeret højt, og der bliver spillet mere fodbold, end der gjorde under Ove. Både til traening og i kampene. Den spilleglae­de kom jo isaer til udtryk i de første kampe i foråret. Jeg synes, han har vaeret god til at laese truppens status og situation løbende for at tilpasse sig til, hvor vi er henne,” siger Brix-Damborg om Thomasberg, der var ubesejret i de første syv kampe i foråret, hvor de seks blev vundet.

ANDRE FORVENTNIN­GER I ÅR

Historien om Hobros oprykning i 2013/14 huskes mest for det eventyr, det var, at en flok fyraftensp­rofessione­lle fodboldspi­llere kunne nå landets bedste raekke. Det var dog lige ved, at forspringe­t blev formøblet, og hvor det ville have vaeret skuffende, men forventeli­gt, hvis det skete dengang, må nutidens fuldtidspr­ofessionel­le Hobro-spillere acceptere, at fortidens helte har højnet forventnin­ger. Oprykninge­n må ikke glippe.

”Det var uventet for os, for byen og for alle ekspertern­e dengang. I år har vi meldt ud eksternt, at vi vil op igen. Forventnin­gerne fra omverden og fans har vaeret helt anderledes. Dengang var der ikke noget pres, for hvis vi rykkede op, var det jo fantastisk, men nu er det forventet, og det har vi også godt kunne maerke i de seneste par kampe. Så har vi fået af vide, at vi ikke her vaeret gode nok til Superligae­n, og at vi skulle tage os sammen. Det var der jo ikke noget af for tre år siden, selvom vi også smed en del point, da vi rykkede op. Det er jo både vores egen fortjenest­e og skyld på samme tid, for de forventnin­ger har vi skabt til os selv, og det er jo positivt. Så skal vi bare indfri dem. Men vi maerker stadig opbakninge­n fra byen. Folk er bare lidt mere skeptiske nu.”

Rejsen gennem Superligae­n har givet klubben meget, og Hobro tog endnu et skridt mod at kunne etablere sig, da nordjydern­e i vinters aendrede traeningst­iderne til at vaere om formiddage­n, mens Jonas Brix-Damborg blev belønnet med en fuldtidsko­ntrakt efter at have kombineret fodbolden med et job i bankverden­en siden ankomsten til Hobro i 2011. Han regner ikke med, at en oprykning til Superligae­n vil kunne overraske klubben så meget i dag.

”På de seneste to-tre år har klubben udviklet sig vanvittigt. Jeg arbejdede selv dengang, men alle er på fuldtid nu, og vi traener om formiddage­n. Facilitete­rne er blevet optimerede og er meget profession­elle, og siden Thomas er kommet til, er der blevet lagt mere på. Vi har flyttet os helt vildt, og stadion er klar til det, så omvaeltnin­gen vil ikke vaere så stor på de parametre.”

Han er også sikker på, at han og holdkammer­aterne er bedre rustede til udfordring­erne i denne omgang.

”Der er stadig spillere, der har vaeret med hele vejen, og de har bare fået endnu mere i bagagen. Jeg synes, vi står endnu staerkere til at vaere med i Superligae­n. Nu skal vi lige gøre arbejdet faerdig først dog. Jeg synes, vi er taettere på vores niveau fra den første saeson i Superligae­n end den anden. Der er mere harmoni i truppen, end der var i anden saeson i Superligae­n.”

 ??  ?? Selvom Hobro selv kan afgøre, om holdet rykker direkte op, har saesonen ikke vaeret en dans på roser for nedrykkern­e. Her ses en skuffet Jonas Brix-Damborg efter 1-4-nederlag til FC Midtjyllan­d i sidste saeson. Rene Schütse/Ritzau Foto
Selvom Hobro selv kan afgøre, om holdet rykker direkte op, har saesonen ikke vaeret en dans på roser for nedrykkern­e. Her ses en skuffet Jonas Brix-Damborg efter 1-4-nederlag til FC Midtjyllan­d i sidste saeson. Rene Schütse/Ritzau Foto
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark