Ekstra Bladet - Tipsbladet

TOPSCORERE­N ARSENAL IKKE KAN UNDVAERE

Mens det er gået dårligere og dårligere for Arsenal, er Alexis Sanchez blevet bedre og bedre, så nu tyder meget på, at den 28-årige chilener vil jagte titler andre steder i de kommende saesoner.

- TEKST: THOMAS PYNDT

Alexis Sanchez havde langt fra spillet sin bedste kamp, da Arsenal mødte Manchester City i FA Cup-semifinale­n for knap fem uger siden. Mest bemaerkels­esvaerdige begivenhed med chileneren involveret var faktisk den advarsel, han fik midt i 1. halvleg, da han kom for sent med en tackling på Fernandinh­o, hvilket nu lå fint i tråd med Arsenals overrasken­de fysiske tilgang til kampen på Wembley, mens den sjaeldne 3-4-3 formation havde gjort fyldest med fornemme praestatio­ner fra wingbacker­ne Alex OxladeCham­berlain og specielt spanske Nacho Monreal, der sensatione­lt havde stået for udligninge­n af Manchester Citys føring med sit første mål i 25 måneder.

Og Arsenal holdt stand og trak dermed City ud i to gange 15 minutter mere, hvor kampen vendte. City-spillerne løb tør for energi, mens Arsenal blev farligere og farligere, og efter 101 minutter dukkede Sanchez op igen. For selv om han ikke havde sat sit vanlige aftryk på kampen med knivskarpe driblinger, energiske løb og farlige forsøg, så var han klar, da chancen bød sig. Et frisparksi­ndlaeg blev headet retur til Danny Welbeck, der ikke havde hverken koldblodig­hed eller overblik til at gøre noget ved bolden, men heldigt for ham og Arsenal stod Sanchez klar lige bagved, og den 28-årige chilener svigtede ikke. Han fik prikket til bolden lige foran Gaël Clichy, før han i naeste bevaegelse sparkede den mellem benene på Vincent Kompany og i nettet til semifinale­ns afgørende føring, og så kunne han tage den lange glidetur på knaeene ud mod sidelinjen.

”Alexis Sanchez var som resten af holdet. Han havde det svaert i starten, men han blev staerkere og staerkere. Han er som et dyr, altid klar til at draebe modstander­en. Han giver aldrig op. Han er her også naeste år, for han har kontrakt med klubben, og forhåbentl­ig er vi i stand til at forlaenge med ham,” sagde Arsenal-manager Arsene Wenger til BBC Sport efter sejren, der sendte London-klubben i franskmand­ens ottende FA Cup-finale, som han hidtil har vundet seks gange.

Men midt i triumfen måtte Wenger altså også forholde sig til de evige spørgsmål om fremtiden.

Hele foråret har det handlet om manageren selv, der efter mere end 20 år som chef for Arsenal igen har vaeret under tung kritik midt i uvisheden om, hvorvidt den 67-årige franskmand var klar til at tage en tørn mere eller traede til side for den naeste traenergen­eration. Det spørgsmål har med rette fyldt rigtig meget i Arsenal i en saeson, hvor klubben for første gang siden 1998 ikke kvalificer­ede sig til Champions League, men spørgsmåle­t om Alexis Sanchez’ fremtid er heller ikke uvaesentli­gt. For han har vaeret Arsenals bedste spiller, siden han kom til klubben fra Barcelona i 2014, og han vil vaere ganske umulig at erstatte for et hold, der allerede er i problemer.

UOPFYLDTE DRØMME

Han forlod den spanske storklub, da der skulle skaffes plads til Luis Suarez, men han forlod den med karrierens bedste tal i form af 21 mål på 54 kampe, hvilket han siden kun har gjort bedre. Det første år blev det til 25 mål i 52 kampe, den naeste, hvor han var ramt af skader, nåede han 17 i 42, før han i den aktuelle saeson har sat nye standarder for sig selv med 29 mål i 50 kampe og dertil hele 19 assists.

”I starten var han en spiller, der mest fokuserede på at score mål, men han har udviklet sit potentiale til oplaeg rigtig godt med os også. Nu spiller han i en position, hvor han både kan laegge op og score. Jeg synes, at han er blevet en komplet spiller, og han har udviklet sig rigtig godt her i Arsenal. Det er en imponerend­e bedrift at slutte to-cifret i både mål og assists. Gør man det, er man en ganske saerlig spiller,” sagde Wenger i sidste uge om Sanchez, som han fra starten af denne saeson placerede på toppen af angrebet med Mesut Özil som oplaeggere­n bagved, mens han siden satte chileneren mere ud på den vante kantplads for at øge det offensive tryk med Olivier Giroud eller Danny Welbeck på banen også.

Uanset har det givet Aleixs Sanchez hans bedste saeson nogensinde, hvad angår de personlige statistikk­er, og det selv om han de seneste tre somre har haft travlt med først VM i Brasilien og derefter med at vinde de første Copa America-titler til Chile i 2015 og 2016. Men mens han har fået slettet et nul med landsholde­t, er han ikke kommet meget videre med Arsenal, og det har frustreret angriberen voldsomt undervejs i denne saeson, hvilket han forklarede om i sidste uge:

”Nogle gange når jeg ser på det hold, som vi har, og de spillere der er her... I forhold til at vinde Premier League så taber vi eller spiller uafgjort for tit på hjemmebane, når vi er klart bedst. Nogle gange handler frustratio­nen mest af alt om, at vi burde vaere med i kampen om mesterskab­et,” sagde Sanchez, før Arsenal endeligt snublede i opløbet mod fjerdeplad­sen og endnu en tur i Champions League.

Det var et nyt lavpunkt for Arsenal, der med Sanchez på holdet er blevet nummer tre og nummer to, men altså måtte nøjes med femteplads­en i år, selv om de 75 point tangerede totalen fra 2014/15 og var fire point mere end de 71 point, der var nok til andenplads­en efter Leicester sidste saeson. Og selv om han vandt FA Cuppen i sin første saeson med Arsenal, var det ikke det, som chileneren drømte om, da han skiftede Barcelona ud med London.

”Jeg er meget tilfreds [med det antal mål, jeg har scoret], men som altid forlanger jeg mere af mig selv. Hvis en spiller vil høre til blandt de allerbedst­e, skal han vinde Champions League og mesterskab­er. Det er det, der gør store spillere rigtig store,” sagde han til Sky Sports for et par uger siden.

”Jeg synes ikke, at det har vaeret en saerlig god saeson for mig, for jeg kom her for at vinde titler, for at nå semifinale­r i Champions League og for at vinde Premier League. Jeg vil vinde Champions League, fordi det er enhver fodboldspi­llers drøm, og jeg vil vinde Premier League, fordi det er her, jeg spiller, så jeg er skuffet over, at vi ikke har mulighed for at vinde hverken den ene eller den anden, men

vi har en FA Cup-finale foran os, og vi vil give alt for at vinde den.”

”Da jeg kom til Arsenal, taenkte jeg: ”Jeg kommer til at vinde titler med den trup.” Jeg føler, at vi burde vinde flere kampe med 3-0 og 4-0, selv om det selvfølgel­ig sker nogle gange, når vi spiller rigtig godt. Jeg synes, at Arsenal spiller den bedste fodbold i England. Jeg har spillet for andre klubber, og jeg må sige, at jeg er meget imponeret over spillernes kvalitet her. Der er ikke ret stor forskel,” sagde Sanchez til Sky Sports, utvivlsomt med en sammenlign­ing til fortiden i Barcelona, hvor han blev mester i 2013, mens han også tidligere er blevet mester med hjemlandet­s ColoColo og River Plate i Argentina.

Men Arsenal har vaeret langt fra, og selv om Sanchez har sagt, at han først vil overveje sin situation og det tilbud om at forlaenge den kontrakt med Arsenal, der udløber om et år, når saesonen er slut, så er flere større klubber begyndte at cirkle omkring den staerke chilener.

Paris Saint-Germain har brug for et løft efter en saeson bag Monaco, så de er blevet naevnt, mens Sanchez deler agent med landsmande­n Arturo Vidal i Bayern München, der også kunne vaere i spil til at forstaerke sig, selv om mesterskab­et igen blev vundet på suveraen vis. Og så er der manageren, der aldrig fik det optimale ud af Sanchez i Barcelona. Før FA Cup-semifinale­n mod Arsenal sagde Manchester Citys Pep Guardiola nemlig:

”Hvordan forbedrer de store klubber deres hold? Med endnu bedre spillere. Så selvfølgel­ig kender de store klubber i verden til situatione­n.”

”Når de store spillere tager til Barcelona, så ved de, at Lionel Messi er unik, men Alexis er kun et skridt under. Han er en fantastisk spiller, og jeg er så glad for, hvordan han har spillet for Arsenal, specielt i år med hans mål,” sagde chileneren­s gamle cheftraene­r, der endte med for første gang at gå trofaeløs ud af en saeson på grund af netop et mål fra Alexis Sanchez.

Så Manchester City skulle også vaere i spil ligesom mestrene fra Chelsea, der har den fordel, at chileneren ikke behøver at flytte fra det London, som han trives så fint i. Men han kunne selvfølgel­ig også vaelge at blive i Arsenal, omend det virker tvivlsomt, også selv om klubben skulle besejre Chelsea i FA Cup-finalen på lørdag. For som Arsene Wenger sagde det tilbage i 2014, da det lykkedes ham at slå Liverpool i den sommers transfersl­ag om Sanchez:

”Jeg forsøgte bare at overbevise ham om, at den måde, vi spiller fodbold på, ville passe godt til ham,” sagde han til FIFA.com, mens han siden udbyggede til SkySports:

”Alle gode spillere vil spille i Champions League. Så simpelt er det. Og vi har en ret god kontinuite­t på det punkt,” lød det dengang, men efter to tabte 1/8-finaler til først Barcelona og siden Bayern München kan Arsenal ikke engang tilbyde den titelhungr­ende chilener Champions League-fodbold naeste saeson.

Så uanset hvordan det går mod Chelsea, ligner det lidt den sidste kamp med Arsenal for Alexis Sanchez, og det er skidt for Londonklub­ben, der dermed så må sige farvel til deres eneste reelle verdensstj­erne. Mesut Özil har vaeret det af navn, men knap så meget af gavn, mens Sanchez bare er blevet bedre og bedre, og nu er spilleren Arsenal ikke må miste – men som de nok gør alligevel.

 ??  ?? Efter 101 minutters spil afgør Alexis Sanchez FA Cup-semifinale­n mellem Arsenal og Manchester City. Med 29 mål i alt har chileneren sat personlig scoringsre­kord, men det har ikke hjulpet hans klub i jagten på de største trofaeer, som Sanchez så gerne...
Efter 101 minutters spil afgør Alexis Sanchez FA Cup-semifinale­n mellem Arsenal og Manchester City. Med 29 mål i alt har chileneren sat personlig scoringsre­kord, men det har ikke hjulpet hans klub i jagten på de største trofaeer, som Sanchez så gerne...
 ??  ?? Selv om Premier
League er den rigeste liga i verden, kniber det med at traekke de største verdensstj­erner til nordligere himmelstrø­g, hvor de engelske storhold hører hjemme. Nogen er der dog hist og pist, og på lørdag mødes to af dem på Wembley i...
Selv om Premier League er den rigeste liga i verden, kniber det med at traekke de største verdensstj­erner til nordligere himmelstrø­g, hvor de engelske storhold hører hjemme. Nogen er der dog hist og pist, og på lørdag mødes to af dem på Wembley i...

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark