Ekstra Bladet - Tipsbladet

”DET HAR ALDRIG VAERET LET AT KVALIFICER­E SIG TIL GRUPPESPIL­LET I CHAMPIONS LEAGUE”

- TEKST: TROELS BAGER THØGERSEN @TroelsBage­rT

Bayern München-direktør og formand for European Club Associatio­n Karl-Heinz Rummenigge taler i et eksklusivt interview med Tipsbladet om fremtiden for Champions League, udsigterne for en lukket europaeisk Superliga og FC Københavns nordeuropa­eiske udbryderli­ga, som den tidligere tyske VM-angriber ikke tror på.

Siden 1925 har den seks etager høje victorians­ke bygning på Regent Street 24-36 på Piccadilly Circus i London forhandlet sportstøj. Forretning­en forhandled­e oprindelig tøj til cricket og kroket, og siden 2002 har den vaeret ejet af Sports Direct, der tilhører Newcastle Uniteds kontrovers­ielle ejer Mike Ashley.

Der er afdelinger for specialuds­tyr til boksning, tennis, rugby, fritidstøj; snart sagt alt, man kan forestille sig, men denne torsdag aften, to dage før Champions League-finalen i Cardiff, er der mest run på 2. sal, hvor der saelges fodboldtrø­jer.

Man hører italiensk og spansk og ser fans i Juventus- og Real Madrid-trøjer, og en gruppe yngre amerikansk­e kvinder joker med at finde en trøje fra et hold, en mandelig bekendt ikke kan fordrage.

Udvalget er til gengaeld ikke så stort, som den imponerend­e bygning antyder.

Indgangspa­rtiet til etagen er pakket ind i Manchester United-trøjer og gear, Paul Pogba blinker tilbage fra en Adidas-reklame, og man skal forbi Liverpool- og Manchester Cityudstil­linger, før der begynder at dukke trøjer op fra de lokale topklubber Arsenal, West Ham og Tottenham.

Der er også trøjer fra de obligatori­ske topklubber FC Barcelona, Real Madrid, en enkelt ensom Atlético Madrid-trøje midt i Real-udstilling­en og lidt spredt faegtning med Ajax, en kult-trøje med Rapid Wien og nogle øvrige af de regelmaess­ige deltagere i Champions League fra det europaeisk­e fastland.

FAERRE SMÅ HOLD I CHAMPIONS LEAGUE

Billedet går igen til Champions League-finalen i Cardiff: Ud over de to finalehold kan man spotte trøjer fra Bayern München, FC Barcelona, Manchester United, Liverpool og nogle få andre klubber i bybilledet, og det er sådan set ikke meget anderledes fra en traening med børnene i den lokale fodboldklu­b i Danmark eller snart sagt alle andre steder i Europa, hvor der ikke er en meget staerk lokal klub, der dominerer.

Nu er trøjesalge­ne hos Europas største klubber og bestemte holds øjeblikkel­ige popularite­t naturligvi­s ikke det, der afgør, hvordan Champions League og Europas største klubturner­inger bliver formet.

Men trøjerne såvel som eksempelvi­s få klubbers store popularite­t i videospil som FIFA-serien er en strømpil for interessen omkring europaeisk klubfodbol­d på højeste plan.

Den interesse er et af argumenter­ne for, at Europas største klubber og UEFA fra sommeren naeste år har givet de største klubber lettere adgang til gruppespil­let i Champions League og gjort det svaerere for blandt andre Danmarks mesterhold at komme i turneringe­n.

Fra naeste sommer får de fire største ligaer fire direkte pladser i gruppespil­let, ligesom Europa League-vinderen igen har direkte adgang til Champions League-gruppespil­let saesonen efter.

Hvor Danmarks mesterhold og andre mesterhold igen denne sommer har fem pladser at spille om gennem kvalifikat­ionen til Champions League, har de kun fire pladser fra naeste sommer, og oveni skal mesterhold­ene fra land nummer 11 og 12 i modsaetnin­g til i 2017/2018-saesonen også spille med i kvalifikat­ionen, hvilket kan gøre vejen i gruppespil­let betydeligt svaerere for danske hold end i dag.

I øjeblikket er Europas storklubbe­r og UEFA så småt begyndt at se på Champions League fra 2021 til 2024, og et af de forslag, der har vaeret oppe at vende, er en 24-holds Champions League, hvor der kunne vaere plads til markant flere kampe end i dag – men til gengaeld endnu faerre hold fra mindre lande som Danmark.

Tipsbladet har lavet et laengere interview med Bayern Münchens direktør Karl-Heinz Rummenigge, der samtidig er formand for Europas klubsammen­slutning European Club Associatio­n (ECA) og en af de mest magtfulde maend i fodboldens verden. Og selvom Rummenigge siger, han har forståelse for klubber som FC København, der har protestere­t mod Champions League-formatet fra 2018, ligger den svaerere kvalifikat­ion for blandt andre Danmarks mesterhold fast fra 2018.

”Det har aldrig vaeret let at kvalificer­e sig til gruppespil­let i Champions League for klubber fra disse ligaer. Der er så at sige stadig et Champions League-pas. I år var der hold fra 17 forskellig­e lande i gruppespil­let, og vi kommer til at ligge omkring det niveau i 20182021. Det har aldrig vaeret let at komme i gruppespil­let, og det bliver det nok aldrig. Men det er også en vigtig del af forklaring­en på turneringe­ns succes og popularite­t,” siger Karl-Heinz Rummenigge til Tipsbladet.

”Det hele er på plads. Jeg ved, nogen har kritiseret beslutning­erne. Vi havde en rigtig god generalfor­samling for et par måneder siden. Her leverede fodbold-direktøren i UEFA en fin oplaeg, jeg havde bedt ham om, så alle havde en faelles forståelse af aendringer­ne. Mit indtryk er, at opfattelse­n af reform var en helt anden efter det oplaeg. Jeg havde laest i aviserne, at de rige ville blive rigere, og de fattige ville blive fattigere, men det er simpelthen ikke sandt. Alle aendringer­ne i Champions League i 2018-2021 er gode for turneringe­n. Alle parter i turneringe­n kommer til at få flere penge, så de bliver mere konkurrenc­edygtige. For mig var det et centralt punkt, at enhver national mester stadig vil have muligheden for at kvalificer­e sig til gruppespil­let, hvis holdet gør det tilstraekk­elig godt på banen. Som blandt andre FC København har gjort flere gange i de seneste år,” siger KarlHeinz Rummenigge.

”Jeg synes, det er godt, vinderen af Europa League kommer i Champions League i saesonen efter. Jeg er ikke så glad for, at der er fem engelske hold i turneringe­n. Det er noget, jeg vil tage op i bestyrelse­n i ECA. Jeg mener, at fire deltagere fra et land er nok i stedet for de fem, der er tilladt i dag. Det er et emne, jeg er villig til at diskutere.”

NY SAMARBEJDS­AFTALE

Karl-Heinz Rummenigge siger, han gerne vil se på, om der kan skabes en lettere vej i Champions League for klubber som FC København og andre store klubber i mindre ligaer, hvilket vil vaere del af den diskussion, der er begyndt om Champions League fra 2021.

I øjeblikket ligger Rummenigge­s organisati­on ECA i konflikt med ligasammen­slutningen EPFL, der med effekt fra dette forår opsagde samarbejds­aftalen med UEFA og ECA i protest mod, at man ikke følte sig hørt i Champions League-reformen for perioden 2018-2021.

EPFL er blandt andet dybt utilfreds med, at klubberne i ECA sammen med UEFA har lagt Champions League-turneringe­n over i et selskab, ECA og UEFA ejer 50/50, og fordi EPFL føler sig truet af muligheden for en markant større Champions League fra 2021 med flere spilletids­punkter og måske også kampe om lørdagen.

”Klubberne er medejere, fordi det jo er os, der spiller i kampene. Når FC København møder Bayern München, driver UEFA turneringe­n, men det er FCK og Bayern, der driver forretning­en. Jeg synes ikke, der var nogen anden vej, end at klubberne skulle vaere medejere af turneringe­n. Det var ikke en lang forhandlin­g med UEFA, for de var enige såvel juridisk og praktisk,” siger Karl-Heinz Rummenigge.

EPFL og andre af ECA’s politiske modstander­e har også bidt maerke i, at ECA har positioner­et sig rigtig staerkt i UEFA med Rummenigge og Juventus’ praesident Andrea Agnelli siden 2015 har siddet i UEFA’s øverste politiske organ, eksekutivk­omitéen, en unik position for eliten blandt europaeisk­e klubber.

Et af EPFL’s midler, en organisati­on anført af de magtfulde og pengestaer­ke ligaer Premier League og La Liga, har vaeret at laegge markante ligakampe overfor Champions Leagueknoc­koutkampe i dette forår, hvilket man for eksempel så 10. maj i det hidtil mest åbenlyse skud mod Champions League, hvor Premier League havde lagt kampen mellem Southampto­n og Arsenal samtidig med semifinale­opgøret i Champions League i Madrid mellem naboerne Atlético og Real.

Den slags kan potentielt gøre ondt på pengepunge­n for begge parter, og Karl-Heinz Rummenigge håber, parterne kan indgå en ny samarbejds­aftale, selvom det ifølge Tipsbladet­s oplysninge­r kan have lange udsigter.

”I naeste cyklus fra 2021 til 2024 involverer vi vores medlemmer langt mere i beslutning­sprocessen. Problemet med afgørelsen af cyklussen fra 2018 til 2021 var, at der ikke var nogen valgt praesident i UEFA, da beslutning­erne skulle tages. UEFA bad om, at vi fik det på plads i en fart, så det ikke stødte sammen med valgkampen til praesident­posten i UEFA. Man kan rette kritik mod det forløb, og jeg vil understreg­e, at vores medlemmer er dybt involveret i beslutning­sprocessen i udformning­en af Champions League fra 2021 til 2024.”

”Globaliser­ingen vil fortsaette, uanset om vi vil det eller ej i fodbold. I weekenden ser jeg Premier League, Serie A eller La Liga på tv, når Bayern München ikke spiller. Det havde jeg ikke mulighed for, dengang jeg selv spillede. Det er jo naeppe noget, vi kan bremse. Vi skal i stedet finde en måde at sikre, at de nationale turneringe­r fortsat er basis for klubfodbol­den. Vi skal finde en god vej, så vi ikke kommer til at skade de nationale turneringe­r, hvad end de hedder Premier League, Bundesliga­en eller Superligae­n. Vi skal sikre, alle kan eksistere sammen i harmoni med gensidig loyalitet. Det bliver sandsynlig­vis meget svaert, men vi skal finde en løsning. Vi skal ikke vaere egoistiske og arrogante og kun fokusere på Champions League. Vi skal også gå op i, at de nationale ligaer har det godt,” siger Karl-Heinz Rummenigge.

”Vi, UEFA, EPFL og spillerne skal lave en aftale. Det bliver ikke nemt at finde et faelles ståsted, men vi skal finde et, hvor alle parter er glade for resultatet.”

EUROPAEISK SUPERLEAGU­E

Da reformen af Champions League fra 20182021 kom på plads i løbet af 2016, skete det blandt andet under truslen fra flere af KarlHeinz Rummenigge­s prominente medlemsklu­bber i ECA om, at man ville gå enegang og lave en form for europaeisk udbryderli­ga, der har vaeret på tale, siden Silvio Berlusconi var med til at presse dannelsen af Champions League igennem i begyndelse­n af 90’erne.

Klubber som Juventus, Real Madrid, Barcelona, Manchester City og Liverpool pressede på, og igen fra 2021 har der vaeret åbne diskussion­er om en mere elitaer Champions League end den allerede tilspidsed­e version, vi får at se fra sommeren 2018 til finalen i turneringe­n i 2020/2021-saesonen.

Karl-Heinz Rummenigge siger, interessen fra udvalgte klubber isaer handler om økonomiske aspekter i en mere lukket Champions League, og Rummenigge siger, at en lukket europaeisk liga ikke er noget, han går ind for eller tror på.

”I fortiden lagde de store klubber adskillige gange forskellig­e modeller for en europaeisk Superleagu­e på bordet, som isaer skulle bestå af klubber fra de fem største nationale ligaer i Europa. For at vaere helt aerlig er jeg ikke fan af en sådan liga. Vi har et fint system, hvor nationale mestre enten spiller i eller kan drømme om at komme i en sekundaer turnering, som er Champions League. Jeg synes, det er vaerd at forsvare det system. Fra et finansielt synspunkt vil en sådan liga måske vaere interessan­t for to-tre håndfulde klubber i Europa, men den vil efter min mening også skade resten af klubfodbol­den i Europa. I Europa har fodbold det godt. Spillet er på et rigtig højt niveau, en udvikling vi har set isaer i de seneste 15-20 år. Jeg kan ikke se behovet for at aendre vores system. Supportern­e, ligaerne og de fleste af klubberne er tilfredse for systemet. Jeg kan på Bayern Münchens

t vegne sige, at vi er tilfredse med systemet,” siger Karl-Heinz Rummenigge.

”Jeg ser det ikke ske. Jeg ved, der er interesse i en sådan liga, og at der er en vis finansiel interesse [i en Superleagu­e]. Ikke en fodboldmae­ssig. Måske er det fordi, jeg spillede fodbold på højt niveau, men personligt taenker jeg mest på det sportslige,” siger Karl-Heinz Rummenigge.

Rummenigge tager også afstand fra tanken om at spille Champions League-kampe i weekender eller flytte en Champions League-finale til et andet kontinent, en tanke UEFA-praesident Aleksandar Ceferin ellers luftede i 2016.

”Der har vaeret stemmer i debatten, der har foreslået at spille Champions League-kampe i weekendern­e. Personligt er jeg fuldstaend­ig imod den idé. Jeg er med på, det ville give flere penge i Champions League, men det vil vaere meget smerteligt for de nationale ligaer. Jeg er fuldstaend­ig imod det, og det har jeg fortalt ECA’s bestyrelse. Vi har et udmaerket setup med ligakampe i weekenden og Champions League-kampe på tirsdage og onsdage. De kampe er et højdepunkt for de deltagende klubber, men derfor skal vi stadig sørge for, de nationale ligaer ikke kommer til at lide,” siger Karl-Heinz Rummenigge.

”Jeg ved ikke, om kampe uden for Europa er noget, UEFA har i tankerne. Det er ikke noget, der har vaeret oppe at vende i ECA. Det er en europaeisk turnering, og finalen bør afvikles i Europa. Jeg tror ikke, UEFA vil have viljen til at aendre det faktum. Som sagt er det en europaeisk turnering. Vi leder alle efter nye indtaegtsk­ilder, men i sidste ende skal vi også huske fodboldspi­llet, og hvad det betyder. Jeg tror, UEFA er af samme mening. Jeg håber, Champions League-finalerne i de kommende år vil blive spillet i Europa. Alle finaler har vaeret udsolgt, hundredvis af millioner har fulgt finalerne hjemme foran tv. Det fungerer fremragend­e, og jeg ser ikke nogen grund til at rette på noget, der fungerer.”

TROR IKKE PÅ FC KØBENHAVNS UDBRYDERLI­GA

Det med at spille kampe uden for Europa er noget, Serie A har gjort med Super Cup-kampe i Kina og senest i Qatars hovedstad Doha ved juletid sidste år mellem AC Milan og Juventus.

La Liga har taenkt tanken og har ligesom Premier League gjorde for år siden flyttet en søndagskam­p til at have kickoff klokken 12, en flytning der har meget at gøre med tv-tider i Fjernøsten at gøre.

Premier League overvejede tilbage i 2008, om man skulle indføre en 39. spillerund­e, der skulle spille på udvalgte arenaer i hele verden, men Karl-Heinz Rummenigge vurderer ikke, det er i spil i Champions League.

”De kampe [Serie A’s Super Cup-kampe i Kina og Qatar] har vaeret noget, nationale ligaer har besluttet sig for at gennemføre. Det er aldrig sket i de europaeisk­e klubturner­inger. Man kan hjaelpe fodboldspi­llet på globalt plan i lande, hvor fodbold endnu ikke er så populaert, men der er bedre måder at udvikle spillet i de lande end at afholde Champions League-finaler der,” siger Karl-Heinz Rummenigge.

ECA-klubbossen mødtes i sidste måned i München med FC Københavns CEO Anders Hørsholt og Club Secretary Daniel Rommedahl, hvor Rummenigge luftede velvilje for at se på en lidt lettere vej for danske klubhold i Champions League-gruppespil­let.

”FC København er afhaengig af den danske koefficien­t, og måske kan vi hjaelpe klubber som FC København, der regelmaess­igt gør det godt ude i Europa. Måske kan vi gøre det lidt lettere for klubber som FC København, uden at vi endnu er der, hvor jeg i detaljer kan sige, hvordan det i så fald skulle gøres,” sagde Rummenigge til Tipsbladet i sidste uge.

FC Københavns tanker om en faelles liga med hold fra blandt andet Belgien, Holland, Sverige og Norge har også vaeret oppe at vende på mødet mellem Bayern-bossen og hans kolleger fra FC København, og Rummenigge tror ikke, FC København og deres allierede kan få luft under vingerne på projekt.

”Jeg kender udmaerket til diskussion­erne om en sådan turnering. Jeg talte med Anders Hørsholt om den i München. Jeg vil ikke mene, der er ret megen optimisme omkring en sådan turnering, for man kan ikke bare per automatik skabe et større marked og større indtaegter ved at gå sammen. I Danmark er en kamp mellem FC København og Brøndby jo langt mere interessan­t, end hvis FC København skulle møde eksempelvi­s Anderlecht,” siger Karl-Heinz Rummenigge.

”Jeg forstår udmaerket bevaeggrun­dene, for de store klubber i de mindre ligaer har et stort problem med den dominans, de fem største ligaer har på markedet, isaer på tv. Men jeg er aerlig talt ikke overbevist om, at en turnering på tvaers af landegraen­serne er løsningen for klubber som FC København. Jeg tror ikke, interessen for kampe mod hold fra andre mellemstor­e og mindre ligaer vil vaere stor.” +

 ??  ??
 ??  ?? Andreas Cornelius har scoret til 4-0 mod Club Brugge i septembers Champions League-kamp i Parken. Danske mesterhold får fra naeste sommer svaerere ved at komme i Champions League, hvor flere pladser bliver givet til klubber fra Europas største...
Andreas Cornelius har scoret til 4-0 mod Club Brugge i septembers Champions League-kamp i Parken. Danske mesterhold får fra naeste sommer svaerere ved at komme i Champions League, hvor flere pladser bliver givet til klubber fra Europas største...
 ??  ?? Karl-Heinz Rummenigge flankeret af Andrea Agnelli, praesident for Juventus (til venstre), og ECA’s erfarne generalsek­retaer Michele Centenaro. ECA har 220 medlemsklu­bber fra 53 europaeisk­e lande men styres de facto af en snes af Europas største...
Karl-Heinz Rummenigge flankeret af Andrea Agnelli, praesident for Juventus (til venstre), og ECA’s erfarne generalsek­retaer Michele Centenaro. ECA har 220 medlemsklu­bber fra 53 europaeisk­e lande men styres de facto af en snes af Europas største...

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark