Ekstra Bladet - Tipsbladet

DEN NAESTE DANSKER I AJAX SPARKER LIGE GODT MED HØJRE OG VENSTRE BEN

– MEN HAN HOLDER DEM BEGGE PÅ JORDEN

- TEKST: SEBASTIAN STANBURY @SebStanbur­y

17-årige Victor Jensen bliver naeste dansker i Ajax, når han om cirka en måned rejser til Amsterdam fra FC København. Men hvem er teenageren, som Europa League-finalister­ne har betalt uhørte 26 millioner kroner for? Hvorfor ville han som barn ikke spille med de andre drenge i skolegårde­n på fodboldtur­en? Og hvad svarede han Marc Overmars, da Ajax-sportsdire­ktøren ville vide, hvilket ben han egentlig er bedst med? Bliv klogere på dansk fodbolds nyeste stortalent.

For et par uger siden kom nyheden om, at endnu et dansk talent, FC Københavns Victor Jensen, var blevet solgt til AFC Ajax. Af en transferny­hed at vaere er en dansker til Amsterdam-klubben en af de mindst overrasken­de. Det begyndte med Tom Søndergaar­d helt tilbage i 1969, tog yderligere fart med teenagerne Frank Arnesen og Søren Lerby i 1975, og siden har hollaender­ne adskillige gange købt dansk. Ingen udenlandsk klub har vaeret repraesent­eret i lige så mange danske landskampe som Ajax.

Så endnu en i raekken var ikke bemaerkels­esvaerdigt, men det var alligevel spaendende. For de seneste talenter, Ajax har hentet i Danmark, har vaeret blandt Skandinavi­ens største, alle udpeget af John Steen Olsens kyndige øjne, og hovedparte­n af dem har vaeret succeser og fået et gennembrud i AEresdivis­ionen. Alene af den grund var Victor Jensens skifte interessan­t. Og så blev prisen kendt.

Både BT og Ekstra Bladet kunne hurtigt afsløre, at transfersu­mmen for den 17-årige dansker lå på 3,5 millioner euro, 26 millioner kroner, og dertil kom bonusser, der potentielt kan øge prisen med adskillige millioner. Dermed er Victor Jensen den dyreste 17-årige dansker nogensinde uden at have spillet så meget som ét minut på FC Københavns førstehold, og han har kostet Ajax mere, end hvad Viktor Fischer og Christian Eriksen gjorde tilsammen. Det siger noget om FC Københavns økonomiske muskler og om et ophedet transferma­rked, men også en del om Victor Jensen.

Og for denne journalist vandrede tankerne tilbage til oktober 2016 og en kold, regnvåd lørdag eftermidda­g på Vejle Idraetshøj­skole, hvor FC Københavns U/17-hold gaestede Vejle Boldklub. De fleste tilskuere var krøbet i ly for vandmasser­ne under Nørreskove­ns traeer, der står helt op til kunstgraes­banen, og der stod også den davaerende U/17-landstraen­er Per Holm. Da han blev spurgt, hvilken dansk spiller fra årgang 2000 man skulle holde øje med, svarede han uden at tøve ”Victor Jensen”, og inde på banen viste FCK’eren hvorfor. Det var egentlig ikke de to scoringer i 2-2-kampen, der var årsagen. Det var teknikken. Det var spilforstå­elsen. Det var det opsigtsvae­kkende i, at han på et tidspunkt sparkede et hjørnespar­k med højre og senere et frispark med venstre.

Så jo, Victor Jensen er noget specielt. Og nu bliver den lille FCK’er måske den naeste store dansker i Ajax

TIDLIGT FARVEL TIL FREDAGSSLI­KKET

Michael Jensen svarer hurtigt og drilsk på spørgsmåle­t om, hvordan hans søn Victor er blevet så god til at spille fodbold.

”Det har han jo fra sin far,” siger han grinende, inden han traekker påstanden i land.

Men selv om Michael Jensen ikke vil tage aeren for sønnikes talent, er det dog et faktum, at Victor Jensen, siden han blev født den 8. februar 2000, er vokset op i en fodboldint­eresseret familie. Michael Jensen har spillet ungdomsfod­bold i Frem og i Danmarksse­rien for Avedøre, og da han stoppede, var det for at traene Victor i Hvidovre IF. Senere traenede han også lillesøste­ren Mathilde, og i dag er det lillebror Antons tur. Så historien om Victor Jensen er historien om den fodboldgal­e knaegt, der spillede så tit, han kunne komme til det, indendørs og udendørs, sommer og vinter. Og han var god. Når der var interne turneringe­r i lokalområd­et, skulle drengene fra parallelkl­asserne ikke møde Hvidovre. De skulle møde Victor, sagde de. Alle med forstand på fodbold kunne se, at han havde noget ekstra.

”Men herregud, det er der jo mange drenge, der har som syv-otte-årige,” siger Michael Jensen.

I stedet begyndte Victor Jensen at skille sig ud på en anden måde nogle år senere.

”Han har meget tidligt vaeret meget målrettet. Der var nogle enkeltståe­nde situatione­r, hvor den anden traener, Dennis, og jeg blev lidt overrasked­e. Vi var engang på en fodboldtur, hvor alle de andre drenge imellem kampene løb rundt på den skole, vi boede på, og spillede fodbold på asfalten ude i gården. Det ville Victor ikke, for han skulle ikke risikere at løbe ind i en skade.”

”Omkring 10-12 års alderen blev han mere selektiv omkring slik og sodavand. Han begyndte at blive fokuseret på, om det nu også var nødvendigt at blande for 80 kroner fredagssli­k. Så han var måske foran de andre, hvad angår at taenke på de ting, der ligger

uden for banen,” siger Michael Jensen.

Det var også på det tidspunkt, at man i FC København blev opmaerksom på offensivsp­illeren fra Hvidovre IF. Ikke at man behøvede vaere en saerligt dreven spejder for at spotte talentet.

”Jeg tror ikke, at nogen har set Victor uden at kunne se det. Han har altid vaeret en af de oplagte. Han har altid fremstået som en superdygti­g tekniker med høj fart og en kaempe aergerrigh­ed efter at spille fodbold,” siger Sune Smith-Nielsen, der er leder af FC Københavns talentafde­ling.

”Han havde teknik og fart, og han var taktisk dygtig og mentalt staerk. Nogle gange, når man ser et talent, synes man, at han er dygtig teknisk og taktisk, men måske mangler lidt fart. Med Victor var det den fulde pakke. Det kendetegne­de ham specielt, at han var god med begge ben. Victor bestemmer jo selv, om han sparker hjørnespar­k med højre eller venstre. Han er en af de mest komplette tofodsspil­lere, jeg har set i mange år.”

Også i DBU har man kendt Victor Jensen laenge, fortaeller Martin Bloch. Han har dette forår vikarieret som traener for Jensen og resten af U/17-landsholde­t, men han har som talenttrae­ner i DBU kendt den kommende Ajax-spiller, siden han var i Hvidovre. På DBU’s landshold er Victor Jensen oftest 10’er, mens han i FCK ligger på kanten eller helt fremme.

”Viktor er på sin position meget, meget kreativ og en teknisk dygtig spiller. Og så har han nogle relationer og et blik for de øvrige spillere, som er over gennemsnit­tet for sin årgang. Han har spilintell­igens, og så er han faktisk også en målscorer. Han formår at komme i feltet, selv om han er 10’er. Han har en taktisk sans for at nå den rigtige position – om han skal ind i det forreste område, det midterste eller det bagerste. Han er god til at time sine løb. Og så er han afslutning­sstaerk rent sparketekn­isk,” siger Martin Bloch.

TRAENING MED FOKUS

DBU-traeneren fremhaever også Victor Jensens mentalitet.

”Han er staerk oppe i hovedet. Han har lys i øjnene, og han er parat. Man fornemmer, at han braender for det her. Han traener også rigtigt, rigtigt staerk, så han er ikke kun en god kampspille­r,” siger Martin Bloch om sin spiller, der er godt 170 centimeter høj, og som altid har skullet leve på sin teknik.

”Han har altid vaeret bagefter rent fysisk, men han er alligevel kommet igennem. Da han var 14, 15 og 16 år gammel, var han noget mindre end de andre, men hvor nogen bliver mentalt kyst af det, har han haengt

på hele vejen, også selv om praestatio­nerne var mere ustabile, da han var yngre. Nu begynder han at kunne praestere mere stabilt. Han har ikke ladet sig slå ud, men har formået at afkode spillet.”

Også Sune Smith-Nielsen har gode ting at sige om Victor Jensens tilgang til sporten.

”Victor har en rigtig stor lyst til at vinde fodboldkam­pe, for han hader at tabe. Han hader at tabe. Han har kontrol over sig selv, men han har et stort temperamen­t og lyst til at vinde, og han stiller enorme krav til sig selv. Han er den sunde perfektion­ist. Han søger hele tiden udviklinge­n, og han selvtraene­r, saetter målsaetnin­ger og er ambitiøs.”

”Når Victor har traenet, har det altid vaeret med fokus. Når han står på traeningsb­anen, er han lydhør og god til at stille traeneren spørgsmål, hvis der er noget, han savner svar på. Og så er der traeningen uden for banen, hvor Victor altid har vaeret seriøs med at passe sin video – se sig selv på video, evaluere sig selv, opsøge feedback fra traenerne. Han har vaeret utroligt flittig i styrkerumm­et; så tidligt han måtte, gik han derned. Victor havde i en kort periode nogle udfordring­er med lysken, og det er tit noget, der kraever ekstra styrketrae­ning, og det har han arbejdet målrettet med. Siden har han ikke haft et eneste problem,” siger FCK-lederen.

Siden han blev U/17-spiller i sommeren 2015, har Victor Jensen vaeret en profil i de bedste danske ungdomsrae­kker. I sidste saeson lavede han ni mål for det FCK-hold, der gik ubesejret gennem saesonen og suveraent vandt det danske mesterskab. I denne saeson nåede han at score 14 gange for U/17-holdet, inden man i FC København vurderede, at han havde det for nemt og rykkede ham op til øget matchning i U/19-ligaen. Her scorede han seks gange mod op mod tre år aeldre modstander­e, men nu har han lavet sit sidste mål for FC København. Nu skal han i stedet lave dem for Ajax.

OVERMARS’ UNDREN

Da Victor Jensen sammen med sin far besøgte Amsterdam, var sportsdire­ktør Marc Overmars nødt til at få afklaret et spørgsmål med den danske teenager. Trods intens scouting og stor interesse havde hollaender­ne aldrig fundet ud hvilket ben, som egentlig var FCK’erens foretrukne. Det var der en logisk forklaring på, forklarede Victor Jensen den tidligere storspille­r. Han havde ikke noget.

”Jeg har altid spillet meget fodbold med ham, og jeg har måske også prøvet at skyde til det dårlige ben, men jeg tror ikke, at nogen kan tage aeren for den del af hans spil. Jeg har ikke som traener sagt noget andet til Victor, end jeg gjorde til alle de andre drenge. Men det har altid ligget naturligt for ham. Lillesøste­r gør faktisk lidt det samme, og det gør lillebror også,” siger Michael Jensen, der også selv sparker okay med venstre – men ikke lige så godt som sønnen.

Egentlig var det meningen, at Victor Jensen fortsat skulle holde begge ben på københavns­k grund i et godt stykke tid endnu. Han var godt tilfreds med at vaere i FC København, hvor han var glad og følte sig prioritere­t, og hvor det var meningen, han skulle have sin førstehold­sdebut i løbet af naeste saeson. Men så kom Ajax.

”Alle, der har sparket til en bold, ville vel overveje en henvendels­e fra Ajax Amsterdam, taenker jeg. Havde en anden klub henvendt sig, havde holdningen nok vaeret, at FCK har vaeret og stadig er en rigtig dygtig klub til at udvikle. Vi syntes, at den plan, der blev lagt derinde, var rigtig, men lige praecis Ajax og den historie, klubben har, fangede den unge mands interesse,” siger Michael Jensen.

Så Victor Jensen fortalte FC København, at han gerne ville til Amsterdam, og få uger senere var klubberne enige.

”Fra et foraelders­ynspunkt er det ikke saerligt sjovt at skulle sende sit barn af sted. Men vi er blevet enige om, at vi har en god mavefornem­melse. Jeg var så heldig at vaere med for at se det, han skulle ned til, og det stank langt vaek af klasse, syntes jeg. Så vi er ikke nervøse for at sende ham ud i verden,” siger Michael Jensen.

Han traeder i fodsporene fra Eriksen, fra Fischer, fra Dolberg og fra de andre danske teenagere, der er rejst til Hollands hovedstad inden for det seneste årti. Han gør det bare til en pris, som langt overgår, hvad Ajax har betalt for de forrige danskere.

”Jeg var lige så undrende som alle andre, selv om jeg synes, han er en dygtig spiller. 26 millioner kroner var jeg da overrasket over. Beløbet er højt, men det er da dejligt. Det er et enormt skulderkla­p for os i dansk talentudvi­kling og saerligt til klubberne, der har lavet et stort stykke arbejde,” siger Martin Bloch, der, selv om han er varsom med at sammenlign­e, godt kan se ligheder med de andre stortalent­er, der er rejst til Holland.

”Han har da nogle faerdighed­er, som vi også så ved de spillere, du naevner. Men der kan ske ufatteligt meget. Det svinger jo også med Fischer. Christian lyste meget ret tidligt, og han havde nok også mere fysik end Victor. Han har fået en god start på det her fag, men der er utrolig lang vej op.”

Sune Smith-Nielsen er ikke bange for at saette sin snart tidligere spiller på niveau med forgaenger­ne.

”Han er i den klasse. Han er et lige så stort talent som Eriksen, Dolberg og Viktor Fischer var på det tidspunkt. Han er et internatio­nalt talent, det er der ingen tvivl om.”

Så de spillemaes­sige kvaliteter til at slå igennem i Ajax’ berømte talentskol­e har han. Og alt det uden for banen – at bo hos en vaertsfami­lie, at laere sproget, at vaenne sig til et hårdere miljø – tror Michael Jensen på, at hans dreng nok skal klare.

”Det korte svar fra mig er ja. Hvis Victor taenker, det nok skal gå, taenker jeg, at det også nok skal gå. Den tiltro har jeg trods alt til ham – selv om han kun er 17 år.” +

 ??  ?? Ifølge Ekstra Bladet praesenter­ede Ståle Solbakken Victor Jensen som ”min nye favoritspi­ller”, da teenageren første gang traenede med FC Københavns Superligah­old. Han traenede blandt andet med i ugen op til FCK’s Europa League-kamp mod Jensens kommende...
Ifølge Ekstra Bladet praesenter­ede Ståle Solbakken Victor Jensen som ”min nye favoritspi­ller”, da teenageren første gang traenede med FC Københavns Superligah­old. Han traenede blandt andet med i ugen op til FCK’s Europa League-kamp mod Jensens kommende...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark