Ekstra Bladet - Tipsbladet

ARVEN EFTER IDOLET

- TEKST: CHRISTIAN NORDENSKJO­LD @ChrNordens­kjold

Han er den fjerdeyngs­te spiller ved det kommende U/21 EM i Polen, men både af navn og statur er Milan-målmanden Gianluigi Donnarumma større end de kommende medspiller­e og modstander­e til turneringe­n, der, selvom passet siger, at han blev 18 i februar, formentlig ender med at vaere målmandens sidste slutrunde på ungdomspla­n. Søndag indleder han og Italien slutrunden mod Danmark.

Da Gianluigi Buffon debuterede for det italienske landshold den 29. oktober 1997 i en alder af 19 år, ni måneder og ni dage som afløser for en skadet Gianluca Pagliuca, blev det starten på et nyt og glorvaerdi­gt kapitel i den imponerend­e italienske målmandshi­storie. Debuten kom som resultat af fremragend­e spil gennem lidt mere end et år for Parma og gjorde Buffon til den yngste italienske landsholds­målmand nogensinde. Modstander­en var Rusland, og kampen saerdeles vigtig, for det var første opgør i playoff om en billet til VM i Frankrig. Buffon spillede en fin kamp i 1-1-opgøret, og så var det nok, at Italien vandt 1-0 i den omvendte kamp to uger senere, hvor Angelo Peruzzi var på mål.

484 dage senere blev manden, der skulle overtage Buffons rekord 19 år senere, født. For vi skulle frem til venskabska­mpen mellem Italien og Frankrig i september 2016, før Buffon lod sig udskifte til fordel for manden, der tog hans rekord. På banen kom nemlig navnefaell­en Gianluigi Donnarumma, der med blot 17 år, seks måneder og syv dage på bagen blev den yngste målmand nogensinde på det italienske landshold. Og han havde fået råd med fra Buffon, der lod sig udskifte fra sin landskamp nummer 162.

”Buffon sagde til mig, at jeg skulle forblive rolig, gøre hvad jeg er god til og have det sjovt,” fortalte den unge debutant efter nederlaget, hvor han stod en fin halvleg, indtil Frankrig scorede det tredje mål i kampens slutfase. Men det kunne ikke slukke Donnarumma­s glaede over debuten.

”Jeg kan ikke beskrive det. Jeg vil gerne takke landstraen­eren for muligheden og debuten. Jeg er meget påvirket af det,” sagde den stolte unge målmand til italiensk TV efter debuten.

Lidt mere end halvandet år er der gået siden debuten, og det er blevet til yderligere tre landskampe for ’Gli Azzurri’, hvor Buffon fortsat indtager rollen som landsholds­anfører og klart førstevalg indtil efter VM i Rusland naeste sommer. Her vil Juventus-målmanden have rundet 40 år, og slutrunden danner ramme formentlig ramme for karrierens sidste kampe – medmindre Juventus formår at fylde en tom plads i trofaeskab­et naeste sommer.

”Jeg er 99,9 procent sikker på pensionsda­toen. Jeg kommer til at have én endelig og intens saeson, der vil vaere rig på flere store øjeblikke, og så vil det vaere tid til at sige, at nok må vaere nok,” sagde Buffon til Sky Sport 24

”Vi har dog givet praesident­en én åbning for, at jeg tager en saeson mere. Hvis vi vinder Champions League, vil jeg spille ét år mere og forsøge at vinde Klub VM og andre trofaeer,” lød det fra Buffon, der senest tabte sin tredje Champions League-finale med Juventus med 4-1 mod Real Madrid.

Et karrierest­op betyder, at der skal findes en ny førstemålm­and til det italienske landshold for første gang siden kvalifikat­ionen til VM 2002, og Buffon selv er ikke i tvivl om, hvem det skal vaere.

”Donnarumma er den udvalgte,” sagde Buffon på et pressemøde før VM-kvalifikat­ionen begyndte.

Senest fik Donnarumma sin fjerde landskamp, da Italien slog Uruguay 3-0 i en venskabska­mp, men hvor de fleste af holdkammer­aterne er gået på sommerferi­e, venter der nu U/21-EM for ’Azzurrini’ og Donnarumma, der trods sin status som turneringe­ns fjerdeyngs­te spiller rangerer blandt de allerstørs­te stjerner ved turneringe­n i Polen.

Erfaring har han ellers ikke meget af på U/21 landsholde­t, for det tidlige gennembrud har holdt ham på A-landsholde­t naesten uafbrudt siden debuten, og det er kun blevet til tre kampe for U/21-landsholde­t, men det forventes alligevel, at han henviser den naesten fem år aeldre Alessio Cragno, der har stået det meste af kvalifikat­ionen, til baenken. For Donnarumma har valgt at udsaette sine eksaminer for at vaere med i det der meget vel kan blive sidste tur med ungdomslan­dholdet, inden han fra september og frem igen er en fast del af A-landsholde­t. Til EM er Italien i gruppe med Danmark, Tyskland og Tjekkiet, og indleder gruppespil­let mod Danmark søndag i Krakow.

TAET PÅ AT BLIVE FYRINGSGRU­NDLAG

Dette årti har ikke vaeret kønt for Milan-fansene, der siden mesterskab­et i 2011 har måttet se kvaliteten på holdet dale i takt med praestatio­nerne, som har ledt til flere skuffende placeringe­r midt i tabellen for den sovende kaempe. Mange traenere har forsøgt at genrejse milanesern­e uden succes, og ingen er endnu for alvor lykkedes. Men én af dem gav måske Milan en vigtig brik i jagten på fordums storhed, for Sinisa Mihajlovic, der stod i spidsen det meste af 2015/16, traf den modige beslutning om at kaste det blot 16-årige stortalent Gianluigi Donnarumma for løverne i Serie A efter flere fejl af den rutinerede spanske målmand Diego Lopez. Det skete i 2-1-sejren mod de normale plageånder fra Sassuolo den 25 oktober 2015.

Der var ikke meget udover passet, der afslørede, at Sassuolo skulle forsøge at score på en 16-årig, for han målte 196 centimeter og havde også antydninge­n af et skaeg. I de tidlige år var hans mor ofte nødt til at fremskaffe identifika­tion som bevis på, at han var jaevnaldre­nde med de medspiller­e og modspiller­e, som han tårnede over.

Siden debuten har han stået alle Milans kampe i Serie A. Mihajlovic blev fyret i april 2016 og først erstattet af Cristian Brocchi for den resterende del af den saeson, inden den nuvaerende traener overtog før den forgangne saeson, men det var ikke langt fra, at beslutning­en om at smide en 16-årig på mål endte med at koste Mihajlovic jobbet endnu tidligere.

”Om jeg tog en risiko ved at spille ham? Efter jeg havde sendt ham på banen, kom Berlusconi forbi Milanello to gange for at fortaelle mig, at jeg var nødt til at bruge Diego Lopez. Jeg sagde til ham, at han havde to muligheder. Den første var at fyre mig og bringe Diego Lopez tilbage i startopsti­llingen, mens den anden var at beholde mig og lade Donnarumma spille. Heldigvis lod han mig blive,” sagde den nuvaerende Torino-traener til Corriere della Sera i november 2016.

For Donnarumma var det en drøm der gik i opfyldelse. Den unge målmand havde, trods sin opvaekst i Castellamm­are di Stabia, der ligger i omegnen af Napoli, vaeret Milan-fan siden barndommen. For omkring samtidig med, at onkel Ernesto begyndte at tage fireårige Gianluigi med til fodbold i hjembyen, skiftede storebror Antonio til Milans akademi. Han sendte masser af spilletøj hjem til sin lillebror, men selvom han aldrig selv fik chancen på Milans førstehold, er han sikker på, at han har spillet en stor rolle i lillebrore­ns valg af position og kaerlighed til klubben.

”Han plejede at se mig spille og at se alle Milan-kampe, og han blev fan fra en tidlig alder af den grund. Jeg plejede at tage mine shorts og trøjer med hjem, så han var bestemt til at blive Milan-målmand fra en tidlig alder,” sagde Antonio Donnarumma, der i dag står på mål i graeske Asteras Tripolis, til Goal.com i marts.

Og Gianluigi lagde i hvert fald ikke skjul på, at han havde valgt Milan med hjertet.

”Jeg valgte at komme til Milan og ikke Inter af to grunde. Fordi min bror var her i forvejen, og fordi jeg altid har vaeret Milan-fan,” sagde den unge målmand, der dog havde rivalerne Juventus’ Buffon som idol.

”Mit idol er Buffon, og min drøm er at blive førstevalg for landsholde­t og at følge i hans fodspor. Alle drømmer om at få en karriere som ham,” sagde Donnarumma tilbage i november 2015 til Sky Sport Italia.

Og der gik da heller ikke lang tid før, at den måske bedste målmand nogensinde fik øjnene op for sin unge navnebror.

”Han er en helt klart en klassemålm­and. At vaere 16 år og i stand til at håndtere det pres fra medierne er både vigtigt og sjaeldent. Jeg er glad, fordi han bliver beskyttet og udvikler sig tilpas meget, på trods af det enorme pres der er på ham,” sagde Buffon efter det første møde med Donnarumma i november 2015, hvor Juventus vandt 1-0 hjemme.

Efter kampen blev Italiens nutid og fremtid på målmandspo­sten set udveksle trøjer, og de to har udviklet et taet forhold siden da.

”Jeg har et godt forhold til ’Gigi’. Han giver mig altid gode råd og behandler mig som sin bror. Jeg forsøger at kigge efter alt, hvad han gør til traening, og jeg takker ham meget,” sagde Donnarumma til Rai i november 2016 om sin 21 år aeldre målmandsko­llega, der anerkendte det broderlige forhold.

”Selvom der er stor aldersfors­kel, er ’Gigio’ som en lillebror for mig. Han er en speciel fyr med meget ro. Jeg var helt anderledes, da jeg var på hans alder.”

”Han er betaenksom, intelligen­t og har ekstraordi­naere kvaliteter. Han har alt, hvad der skal til at for at skrive historie som målmand. Vi må bare vente 20 år med at drage en konklusion,” sagde Buffon til Corriere della Serra om Donnarumma, som han også sendte en fødselsdag­shilsen på video, da supertalen­tet blev 18 den 25. februar.

”Hej ’Gigio’, det er ’Gigi’. Jeg vil ønske dig et stort tillykke i anledning af, at du endelig indtraeder i de store spilleres raekker, som den store spiller, du allerede er.”

”Du vil forstå, at de store spilleres verden er svaer, men du har alle de nødvendige kvaliteter som menneske og spiller til at få din egen plads i historien, vaere glad og definere en aera,” lød det i hilsenen fra Buffon til sin arving.

SPØRGSMÅLE­T OM FREMTIDEN

Allerede nu naevnes han som en komplet målmand uden tydelige mangler. Saerligt hans ro og modenhed fremhaeves som noget, man først ser meget senere hos målmaend, og Donnarumma mener da også selv, at han nok er aeldre mentalt end fysisk.

”Alt preller af på mig. At forblive rolig er min styrke selv på de svaereste tidspunkte­r i en kamp. En målmand er nødt til at få sit hold til at føle sig sikkert. Man kan ikke lade sig selv vise usikkerhed. Mentalt er jeg aeldre i hovedet. Det indså jeg, da jeg debuterede. Jeg burde have vaeret rystet, men det var jeg ikke,” sagde Donnarumma i november 2015.

Idolet Gianluigi Buffon har bestemt ikke vaeret den eneste til at rose talentet til skyerne, for Milan-legenden Paolo Maldini har også storrost kometen.

”Sådan en som Donnarumma bliver født hvert én gang hvert tyvende år. Folk har talt om ham, siden han var 12 år gammel. Han er rendyrket talent,” sagde Maldini til RMC.

Dino Zoff, der vandt VM med Italien som 40-årig i 1982 og har spillet 112 landskampe, mener, at Donnarumma kan blive endnu større end ham selv.

”Jeg ser ham som endnu bedre, end jeg selv var. Han gør ekstraordi­naere ting, og hans fremtid kan sagtens byde på en helt utrolig karriere.”

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark