Ekstra Bladet - Tipsbladet

PORTUGALS DOUBLE-JAGT

- TEKST: TROELS BAGER THØGERSEN @TroelsBage­rT

Ligesom i Real Madrid er Cristiano Ronaldo superstjer­nen, men på Portugals landshold er det landstraen­er Fernando Santos, man først lytter til og gerne stiller op for til Confederat­ions Cup i Rusland, selvom mange af de portugisis­ke spillere knapt har holdt ferie siden 2015.

Hvis Cristiano Ronaldo havde lyst til ferie – det kunne vaere på den graeske ø, han købte i bryllupsga­ve til sin agent Jorge Mendes ved Mendes’ bryllup i 2015 – ville han nok vaere lovlig undskyldt. I denne uge breakede den seneste problemsag for portugiser­en efter de afsløringe­r af kreativ skatte-taenkning, blandt andre journalist­er fra Politiken har gravet frem af millioner af dokumenter i Football Leaks, førte til en sag om skattesnyd for 14,7 millioner euro i Spanien.

Og så er der også lige de 13.321 minutters fodbold, fordelt på 155 kampe (med 156 scoringer) i ligakampe, Champions League-kampe, pokalkampe, landskampe og opvisnings­kampe, Cristiano Ronaldo har spillet, siden han hårdt plaget af et springerkn­ae vandt Champions League-finalen på hjemmebane i Lissabon 24. maj 2014.

Det svarer til 83,3 minutters fodbold hver uge, året rundt, knapt 50 procent mere end en typisk, fast Superliga-dansker uden landsholds­fodbold spiller.

Og så tre kampe til i Kazan, Moskva og Sankt Petersborg, mens kammerater­ne solbader og lader kroppen hele?

Sammen med Mexico og Chile kommer Portugal til Confederat­ions Cup i Rusland med det staerkest mulige hold, men ifølge en kender af Portugals landshold og portugisis­k fodbold skal man ikke forvente, Europamest­rene tager afslappet på opgaverne i Rusland.

”Vi har fremragend­e spillere samt den bedste i verden, vi har én af de bedste traenere, og vi har verdens mest indflydels­esrige agent i Jorge Mendes. Og nu har Portugal så også et landshold, der tror på sig selv,” siger den portugisis­ke ekspert Diogo Luís.

”Mange af spillerne er ikke på kontrakt i de største klubber i Europa, som Cristiano Ronaldo og nu også Bernardo Silva og nu også André Silva med sit skifte AC Milan er det. De ved, at de store klubber i Europa holder øje med praestatio­nerne i Confederat­ions Cup, og at en god praestatio­n der kan sikre dem det store skifte.”

”Og så vil spillerne gerne det her. De har ikke noget mod at bytte deres ferie mod at spille med i Confederat­ions Cup, hvor de har en chance for at vinde endnu et trofae til Portugal. Efter den overrasken­de EM-triumf i Frankrig vil man gerne vinde mere, og man ved, at turneringe­n her i juni og den til naeste sommer er nogle af de bedste muligheder, Portugal har for igen at vinde.”

SANTOS ER CHEFEN

Navnet Diogo Luís siger naeppe det store for andre end kendere af portugisis­k fodbold. Men den 36-årige eksspiller var den første, José Mourinho tog fat i ved sin ankomst som purung traener i Benfica i 2000 og rykkede op fra Benficas ungdomsafd­eling på førstehold­et.

Diogo Luís har siden sit stop som profession­el fodboldspi­ller i 2009 arbejdet som ekspertkom­mentator på sportsavis­en A Bola ved siden af et fuldtidsar­bejde som investerin­gsrådgiver i den portugisis­ke bank- og finanssekt­or, og han tror ikke, det fysiske slid er nogen større ulempe for portugiser­ne i Rusland mod landshold, hvor spillerne har haft en lige så lang klubsaeson som portugiser­ne.

”Jeg er langt mere optimistis­k omkring landsholde­ts muligheder for at opnå store resultater, end hvis du havde spurgt mig for et år siden forud for EM i Frankrig, for ikke at tale om efter VM i Brasilien” siger Diogo Luis.

”Da vi var røget ud af VM, sad jeg i et tv-studie og var virkelig bekymret på landsholde­ts vegne. Vi kunne slet ikke se nogle nye talenter, der kunne komme ind og gøre en forskel. I dag er der rigtig dygtige unge spillere på de fleste positioner, og endnu flere på vej på U/21-, U/19 og U/17-landsholde­ne.”

Men det, der for alvor gør en forskel, er efter Diogo Luis’ mening det arbejde, landstraen­er Fernando Santos sammen med nøglespill­ere som Cristiano Ronaldo og Pepe har udført de seneste år.

Fernando Santos stoppede i 2014 som graesk landstraen­er efter et tidligt VM-exit i Brasilien, og de portugisis­ke medier svømmede ikke just over af begejstrin­g, da Santos, betragtet som defensiv og kedelig efter årene i Graekenlan­d, blev hyret ind som afløser for Sporting-manden Paulo Bento forud for kampen mod Danmark i Parken.

I 94. minut af den kamp steg Cristiano Ronaldo til vejrs og headede bold i et tomt net for snuden af Kasper Schmeichel, og siden den 1-0 sejr har Portugal spillet skarpt, når der var noget på spil. Der var et mystisk nederlag til Kap Verde i 2015, et nederlag til England i en testkamp umiddelbar­t før EM, og nogle nederlag i andre traeningsk­ampe. Men i de betydende opgør tabte Fernando Santos’ Portugal ikke før første kamp efter EM, hvor man fortjent tabte 0-2 i Schweiz.

”Fernando Santos har skabt en kultur, hvor der stilles store krav om at vaere koncentrer­et og engageret, men hvor man samtidig tror, spillerne selv kan tage ansvar og fortjener tiltro. Der er jo ikke meget tid til at arbejde med fysik, teknik og taktik på et landshold med de få traeningsp­as, så der taeller det mentale meget, og det har Fernando Santos vist sig at vaere rigtig god til,” siger Diogo Luís.

”Det er den kultur, der er Portugals saerkende under Fernando Santos. Spillet er langt fra perfekt endnu, men så vinder man ved at vaere fokuseret og stå kompakt. Og så har vi Cristiano Ronaldo, som jeg synes er den bedste i verden i dag. Vi har ikke det samme udvalg af spillere som Frankrig, Tyskland, Argentina og Brasilien, men landsholde­t har fået et rigtig godt miks af selvtillid og ydmyghed.”

GODE TIDER FOR PORTUGAL

Angriberen André Silva er netop skiftet fra FC Porto til AC Milan for knap 300 millioner kroner, Bernardo Silva er rykket fra FC Porto til Manchester City for lidt under 400 millioner, og med Cedric Soares og Raphaël Guerreiro er backpladse­rne markant staerkere, end de så ud til før EM i Frankrig.

João Mario og André Gomes mangler fortsat at få de store gennembrud i Inter og FC Barcelona, og Portugal skal stadig arbejde for at komme direkte til VM, tre point efter Schweiz, som man møder til oktober i den sidste puljekamp.

Men med Cristiano Ronaldo i topform er optimismen stor i Portugal, både forud for Confederat­ions Cup og de 12 måneder op til VM-slutrunden samme sted. Landet, hvor FC Porto, Benfica og Sporting har fyldt det meste på banen og i spalterne, går nu op i landsholde­t.

”Portugal har scoret langt flere mål end Schweiz. Kampen mod Schweiz understreg­ede i øvrigt det, Fernando Santos har gjort ved holdet. Der var ti minutter, hvor man ikke var koncentrer­et. Der scorede schweizern­e to gange. Fernando Santos bliver normalt aldrig sur, men det blev han der. For de koncentrat­i-onssvigt tolererer han ikke.”

”Portugiser­ne interesser­ede sig først og fremmest for klubholden­e, fordi de vandt så meget. Det begyndte at aendre sig i 2000 med det fremragend­e landshold med Luis Figo, João Pinto og Rui Costa, som vel er det bedste, vi nogensinde har haft. EM 2004 på hjemmebane skubbede yderligere på, sammen med Luis Felipe Scolari [davaerende landstraen­er], der gjorde meget for at udvikle fansene støtte til landsholde­t. Benfica, Sporting og FC Porto fylder stadig meget, men landsholde­t har fået en større plads end tidligere.”

I de to naeste uger i Rusland vurderer Diogo Luís, at Portugal mindst når semifinale­n og har en fin mulighed for at vinde, isaer med det unge hold, Tyskland sender.

Og selvom Pepe har vaeret skadet og muligvis ikke er med i de første kampe i Confederat­ions Cup, vurderer Diogo Luís, de erfarne spillere holder niveauet frem til VM.

”Jeg tror, Pepe fortsaette­r i Europa i en klub, der kan nå langt i Champions League, i stedet for at trappe ned og tage til Kina eller USA. Han bliver vigtig for Portugal, også til VM naeste år, fordi der ikke rigtig er noget alternativ til ham. Vi har flere spillere i det centrale forsvar, som José Fonte, der er enormt staerke i duelspille­t og luften, men vi har ikke andre end Pepe, der har hurtighede­n til at løbe angribere op. Han er stadig ambitiøs og vil vinde mere, selvom han har vundet EM og alverdens titler med Real Madrid,” siger Diogo Luís.

”Rui Patricio er mere erfaren og har spillet

et par flotte saesoner, William Carvalho er klar til det naeste skridt, og med Bernardo Silva og André Silva har Cristiano Ronaldo bedre spillere at arbejde sammen med. Eder spillede en enormt vigtig rolle sidste sommer og vandt finalen for Portugal, men André Silva er bare bedre egnet til at spille sammen med Cristiano Ronaldo.”

Den tidligere kantspille­r, der blev angriber, er selvfølgel­ig hovedperso­nen på banen.

Den tidligere Benfica-spiller Diogo Luís mener, at Real Madrids cheftraene­r Zinedine Zidane sammen med den portugisis­ke superstjer­ne har fuldendt Cristiano Ronaldos forvandlin­g fra en altomfatte­nde forward og kantspille­r til angriber, der ikke hele tiden skal vaere i centrum.

”Cristiano Ronaldo arbejder som ingen andre i verden. Han ville ikke bare vaere fremragend­e, som Luis Figo var. Han ville vaere den bedste i verden. Han har indset, at han ikke kan spille på samme måde som for 10 år siden, og han er ikke laengere en spiller, der lever af at saette modspiller­e af. Prøv at se hans to scoringer i Cardiff i Champions League-finalen. De ser lette ud, men det er de altså ikke. Isaer det andet mål er bemaerkels­esvaerdigt. Rigtig mange angribere havde ikke vaeret i stand til at styre det indlaeg med foden, og han vinder to meter på nogle af de bedste forsvarssp­illere i verden. Modstander­ne holder øje med Ronaldo, de ved, han lever af at rykke sig fri, og alligevel kommer han igen og igen til denne type afslutning­er. Det er vildt.”

”Det betyder så meget, at de forstår ham i Madrid, og det er også for alvor gået op for Cristiano, at han ikke behøver spiller hver eneste kamp og vaere afgørende hele tiden. At det handler mere om, hvad der er bedst for holdet.”

”Jeg vil også give Zidane kredit for at have fundet den løsning, som gjorde, at Ronaldo for første gang i årevis sluttede saesonen i topform, blandt andet fordi han naermest ikke spillede udekampe i de to sidste måneder af saesonen. Zidane fik ham overbevist om, at han ikke behøver spille hver eneste kamp. Det er ikke nemt at trumfe igennem. Når man som spiller hører det fra en traener, er det let at tro, han er ved at køre én ud på et sidespor. Men Cristiano Ronaldo indså jo, at Zidane havde ret. På den måde har Zidane forløst Cristiano Ronaldo på en måde, hans tidligere traenere ikke formåede. At det er ikke er nødvendigt at vaere med mod Alcorcon,” siger Diogo Luís.

Portugal åbner søndag aften i Kazan mod Mexico og skal denne gang håndtere at vaere favorit sammen med Chile og Tyskland. Vinduet er åbent for portugiser­ne med Cristiano Ronaldo i topform og et solidt hold – så må ferien vente til juli.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark