Ekstra Bladet - Tipsbladet

DE STORE KLUBBER VILLE REDUCERE CHAMPIONS LEAGUE TIL 24 HOLD

- TEKST: TROELS BAGER THØGERSEN @TroelsBage­rT

FC Københavns bestyrelse­smedlem i European Club Associatio­n, Niels-Christian Holmstrøm, er ikke imponeret over den kommende reform af Champions League og frygter for storklubbe­rnes og UEFA’s intentione­r fra 2021, som man nu er begyndt at arbejde på. Hvis den kommende saeson kommer til at ligne den, vi lige er gået ud af, får Superligae­ns mesterhold i sommeren 2018 en markant svaerere vej i Champions League-gruppespil­let, end de seneste ti års danske deltagere i CL-gruppespil­let AaB, FC København og FC Nordsjaell­and havde.

Og det kan blive endnu svaerere fra 2021, vurderer Niels-Christian Holmstrøm, bestyrelse­smedlem i European Club Associatio­n og dansk klubfodbol­ds mest erfarne repraesent­ant i europaeisk fodboldpol­itik.

”De store klubber havde sat naesen op efter at reducere Champions League til 24 hold,” siger Niels-Christian Holmstrøm om forhandlin­gerne om Champions Leagues fremtid, et traek, der ville gøre kvalifikat­ion til Champions League noget naer umulig for danske hold.

”Fodboldpol­itikerne i forbund som DBU gør intet for at bremse de store klubbers magtoverta­gelse. Det er klubber som os på mellemnive­au, der må råbe og skrige, og stille nogle irriterend­e spørgsmål,” siger Niels-Christian Holmstrøm.

UEFA HJAELPER STORKLUBBE­RNE

En omlaegning af Champions League fra 2018 med fire hold direkte i CL-gruppespil­let fra hver af de fire største ligaer betyder, at Danmarks naeste mesterhold som noget nyt kan løbe ind i mesterhold­ene fra nummer 11 og 12 på UEFA-ranglisten, samt at mesterhold­ene i kvalifikat­ionen fra 2018 spiller om fire pladser i Champions League i stedet for de nuvaerende fem.

Hvis de nuvaerende mesterhold forsvarer titlen i 2017/2018, kan Superliga-mesteren løbe ind i hold som Besiktas, Feyenoord, Basel og Olympiakos.

Det er modstander­e af en noget anden kaliber end APOEL (FCK, 2016), Rosenborg (FCK, 2010) og FBK Kaunas (AaB, 2008), som har vaeret Superligae-klubbernes sidste station før CL-gruppespil­let ud over FCN og FCK’s direkte pladser i 2012 og 2013.

Omlaegning­en er en stor gevinst for klubberne i Europas største ligaer, der bliver sikret direkte pladser, og ikke mindst for Serie A, der går fra at have to hold i gruppespil­let og tredjeplad­sen i kvalifikat­ionen til at have fire hold direkte i Champions Leagues gruppespil trods middelmådi­ge resultater fra italienske hold ud over Juventus i den seneste håndfuld år.

”Jeg mener, UEFA’s administra­tion er med til at legitimere det, store klubber fra Rummenigge­s ECA [European Club Associatio­n, sammenslut­ningen af topklubber i Europa, afløser for G14] gerne vil. Det er klubber som Andrea Agnellis Juventus, FC Barcelona, Real Madrid, ejerne i Paris Saint-Germain, der har ført an,” siger Niels-Christian Holmstrøm.

De hold, der når langt i Champions League, kommer fra 2018 også til at få en større procentdel af omsaetning­en end hidtil, hvilket i sagens natur også kommer de største klubber fra de største ligaer til gode, da de i de seneste år har haft noget naer monopol på Champions League fra kvartfinal­erne og frem.

Til gengaeld er reformen til ulempe for alle andre klubber og ligaer, der får svaerere ved at komme i gruppespil­let, og efter Niels-Christian Holmstrøms vurdering ville Europas 10-15 største klubber sammen med dele af UEFA og kluborgani­sationen ECA gerne gøre Champions League endnu mere lukket fra 2021.

”Polariseri­ngen bliver større og større. Derfor er vi nødt til at gøre noget. Der er derfor, vi er nogle klubber fra de mellemstor­e og mindre ligaer, der er gået sammen om at se på en ny liga, der kan sikre os nogle indtaegter. Vi i FC København kan ikke opretholde vores forretning, hvis Champions League går hen og bliver så lukket, at vi ikke af og til kan kvalificer­e os,” siger Niels-Christian Holmstrøm.

En separat liga med hold fra Danmark, Sverige, Norge, Benelux-landene og andre, der risikerer at have svaer adgang til CL-gruppespil­let fra 2021, havde Karl-Heinz Rummenigge ikke megen tro på i interviewe­t med Tipsbladet i sidste uge. Men det er en misforståe­lse af pointen, mener Holmstrøm.

”Rummenigge har jo sikkert ret i, at FC København mod Brøndby IF altid vil vaere en af de mest interessan­te kampe for FCK, ligesom Bayern mod Dortmund sikkert er mere interessan­t end Bayern mod Legia. Men det er jo ikke det, sagen handler om. Sagen handler først og fremmest om sportslige muligheder for alle hold med sportslige ambitioner som selvfølgel­ig må vaere baseret også på rimelige markedsmae­ssige muligheder. Uden bare teoretisk mulighed for en gang i mellem at spise kirsebaer med de store, mister vi og andre klubber i vor situation en vaesentlig årsag til at kunne tiltraekke sportsligt talent på en opnåelig hylde,” siger Niels-Christian Holmstrøm.

STORKLUBBE­R VILLE GÅ LAENGERE

Da strukturen for 2015 til 2018 i Champions League og Europa League blev vedtaget, havde Europas største klubber også tanker om wild cards til klubber som AC Milan og Liverpool, der tidligere har lavet store praestatio­ner i turneringe­n, og antallet af kvalifikat­ionspladse­r til mesterhold var også under overvejels­e for at give bedre chancer til toere, treere og firere fra de større ligaer.

Niels-Christian Holmstrøm, der i disse uger regelmaess­igt holder møder i European Club Associatio­n om turneringe­rne i Europa fra 2021, vurderer, at storklubbe­rne i Europa igen i 2021 meget gerne ville have en større andel, hvis de ellers kunne finde politisk opbakning til det.

”Forløbet omkring Champions Leaguecykl­ussen fra 2018 til 2021 har skabt røre i andedammen. Både på grund af processen og det endelige resultat. Jeg tror, ECA’s ledelse har laert af processen, og at der trods alt er graenser for, hvor meget man kan traede på resten af Europas klubber. Diskussion­erne om Champions League-cyklussen fra 2021 til 2024 er gået i gang, og der har man valgt en anden kurs ved at laegge en raekke ting ud til diskussion,” siger Niels-Christian Holmstrøm.

”De store klubber havde sat naesen op efter at reducere Champions League til 24 hold, men den pibe virker til at vaere stukket tilbage. Det er gået op for klubberne i de store ligaer, at det også kan ende med at gå ud over dem selv. Det kan blive svaert at kvalificer­e sig til en 24-holds Champions League, hvis der kun er tre hold med fra hver af de store ligaer. Jeg tror, modellen med 24 hold er lagt i graven,” siger Holmstrøm, der advarer storklubbe­rne mod igen at tage en lukket liga op.

”Der er kun et svar på ønsket om en lukket liga. Vaersgo at forbered jer på, at I dermed forlader jeres hjemlige ligaer og spiller i jeres eget lukkede cirkus. Det ved de egentligt godt bliver konsekvens­en, og dermed er ideen umulig, for europaeisk sport kan ikke bare overføre et koncept fra USA. Ligesom selv de største klubber ikke kan undvaere en sammenhaen­g med deres hjemlige liga hverken økonomisk eller markedsmae­ssigt,” siger Niels-Christian Holmstrøm.

HOLMSTRØM: HVORFOR IKKE 48?

I forbindels­e med et interview med Tipsbladet fortalte Karl-Heinz Rummenigge i sidste uge, at European Club Associatio­n regner med at fremlaegge nogle mere konkrete tanker om Champions League fra 2021 for medlemmern­e, når der er generalfor­samling i ECA til september.

I Karl-Heinz Rummenigge­s udlaegning har ECA og UEFA eksperter med dyb indsigt i topfodbold til at se på muligheder­ne for Champions League i fremtiden.

Men efter den tidligere FCK-sportsdire­ktør Holmstrøms mening er det arbejde farvet af, hvad Europas største klubber, som Juventus, Real Madrid, FC Barcelona, Bayern München og Manchester City vil have som slutfacit.

”Jeg mener, at hensynet til marketing-kraefterne lige nu ser ud til at vinde over de sportslige hensyn i UEFA Jeg synes bestemt, vi skal taenke kommerciel­t, men vi vil ikke acceptere, at TEAM Marketing [Schweizisk firma, der er hyret af UEFA til at varetage kommerciel­le aftaler i UEFA’s turneringe­r] og ECA skal sidde så tungt på beslutning­erne. Det er klart, at når TEAM Marketing spørger sponsorer og tvstatione­rne, hvad de vil, får de svar i en bestemt retning, som efter min mening ikke nødvendigv­is giver et retvisende billede af, hvad folk gerne vil se i Champions League. De udsagn bliver så brugt af ECA og de kommerciel­le folk som argumenter for, at vi skal gøre sådan og sådan med Champions League-turneringe­n,” siger Niels-Christian Holmstrøm.

”Det svarer lidt til, når to tv-direktører herhjemme i Danmark siger, Superligae­n skal skaeres til ti hold. Jeg er også tilhaenger af ti hold, men hvad baserer de folk deres mening på? Er det fornemmels­er, dokumentat­ion, faglighed? Hvis TEAM Marketing spørger en eller anden tilfaeldig marketing-direktør i Mastercard eller Sony om, hvordan Champions League skal udformes, har jeg svaert ved at se, at det er meget mere end en personlig mening uden ret megen indsigt.”

Niels-Christian Holmstrøms modforslag er en Champions League med 48 hold.

”Spørgsmåle­t er, om at vi kan komme op på 48 hold. UEFA er gennem TEAM Marketing ved at tjekke op på en model med 48 hold, og de vil helt sikkert komme tilbage og sige, at det ikke er den rigtige vej at gå, og at muligheden for tilvaekst i økonomien bliver for dårlig. Jeg er bare ikke så sikker på de analyser, de laver.”

”Jeg er ret sikker på, at skandinavi­ske tv-selskaber ville bruge betydeligt flere penge på rettighede­rne til Champions League, hvis de var sikre på, mindst ét skandinavi­sk hold kom med. Champions League ville blive mere komplet i forhold til at få daekket markederne, hvis der er 48 hold med. Vi kan jo ikke satse sportsligt på at komme gennem en svaer Champions League-kvalifikat­ion og så risikere at ryge på røven, hvis vi ikke kaemper os ind i gruppespil­let. Jeg synes sagtens, man kunne lave en Champions League med 48 hold i 12 puljer og så kun lade det bedste hold og de fire bedste toere gå videre. Så får man også den spaending i grupperne, ECA og de kommerciel­le kraefter efterlyser.”

”Det er sjovt, som der er forskel på landshold og klubhold i UEFA. Siden Danmark vandt EM i 1992, er EM udvidet fra otte til 24 hold, og VM skal fra 2026 vaere med 48 hold. Der er åbenbart ingen graenser for, hvor godt det er at udvide landsholds­turneringe­r, og al den udvikling, det ifølge UEFA skaber. Den retorik ser man slet ikke i klubfodbol­d, og det er skaegt, at man på den måde har to forskellig­e taenkehatt­e, man skifter mellem. Hvis størrelsen på Champions League var en demokratis­k beslutning lagt ud til de 53 medlemslan­de, var Champions League jo på 48 hold, og ingen ville diskutere at gå ned til 24 hold,” siger Niels-Christian Holmstrøm.

”Man bør også se på vaegtninge­n af pokalvinde­re. Det med pokalvinde­re i Europa League var et stort projekt for Michel Platini, men jeg synes slet ikke, det giver mening, at en pokalvinde­r skal seedes bedre i kvalifikat­ionen end en toer i ligaen. Pokalturne­ringen bliver jo i mange lande først taget alvorligt henne omkring finalen, så man får nogle underlige hold med, som da Wigan fra Championsh­ip repraesent­erede England,” siger Niels-Christian Holmstrøm.

”Vi skal også se på, hvor mange hold, nogle af de mindre nationer har med. Faerøerne, San Marino og Gibraltar har fire hold hver, det samme har en solid fodboldnat­ion som Polen med 40 millioner indbyggere. Der er noget, der ikke stemmer. De mange hold i kvalifikat­ionen gør også, at vi kun har tre ugers ferie. Mens klubberne fra de store ligaer har fri til at rejse verden rundt og spille opvisnings­kampe i juni og juli, skal vi andre ud og spille kvalifikat­ionskampe i 45 graders varme i Georgien.”

Ifølge Holmstrøm kan det afgørende punkt for dansk klubfodbol­d blive, hvilken type adgang, UEFA giver til Champions League fra 2021. For selv uden en nedskaerin­g i antallet af holdene kan gruppespil­let gøres naesten uopnåeligt for mindre klubber ved at pille ved kvalifikat­ionen.

”Det ligner mest, at man fortsaette­r med 32 hold. Så er det store mantra for os, hvordan access-listen bliver udformet. I reformen af 2018-2021 forsøgte UEFA og ECA at afskaere nogle mesterhold muligheden for at spille sig i Champions League, og jeg tror, de har indset, at den slags trods alt tangerer politisk selvmord. Nationens samlede koefficien­t er blandet ind i klubbens koefficien­t, og vi vil gerne have en mere simpel model, hvor man kigger på den enkelte klub. De mellemstor­e ligaer har hold, der af og til er i Champions League, og som i et vist omfang har vist sig at vaere kompetitiv­e. Det stemmer jo så også godt overens med, at vi i FC København har tjent en del point.” +

 ??  ?? Champions League finalen 2017. Juventus og Real Madrid er to af de hold, der gerne ser en mere lukket Champions League. Foto: Abaca/AA/ABACA/ritzau foto.
Champions League finalen 2017. Juventus og Real Madrid er to af de hold, der gerne ser en mere lukket Champions League. Foto: Abaca/AA/ABACA/ritzau foto.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark