Ekstra Bladet - Tipsbladet

ENEVOLDSEN OG DEN AMERIKANSK­E DROM

Først var det rigtig godt, så blev det skidt, og nu er det slut. Thomas Enevoldsen­s kontrakt udløber med AaB, og nu håber angriberen på et sidste eventyr i udlandet. Drømmedest­inationen er der ikke nogen tvivl om, for Enevoldsen er vild med USA og har lae

- TEKST: THOMAS PYNDT

Aftalen var at snakke sammen ved frokosttid, men så dukkede der en sms op, der skubbede interviewe­t til midt på eftermidda­gen, så tanken var, at Thomas Enevoldsen måske havde brug for lidt ekstra tid efter endnu en lang nat foran fjernsynet og de direkte transmissi­oner af de sidste kampe i den amerikansk­e basketball-turnering NBA. Men det var nu ikke derfor, angriberen havde bare nogle møder, der skulle afvikles først, og det blev de, selv om han selvfølgel­ig havde vaeret laenge oppe for at se Golden State Warriors revanchere sig i den tredje finale i traek mod Cleveland Cavaliers, som de nu har slået to gange ud af tre i de seneste tre NBA-saesoner.

”Golden State er simpelt hen bare for gode. LeBron kunne jo ikke gøre det bedre, end han gjorde. Han snitter en trible-double i finalerne. Det er som om, at Cleveland lige mangler en superstjer­ne mere, for Kevin Love praesterer ikke i de kampe. Golden States hold er nok det bedste, der nogensinde har vaeret, men hvis Cleveland til naeste saeson får en af de store spillere, der gerne vil gå ned i løn for at vinde noget, så kan det måske vaere, at de har en chance,” siger Enevoldsen om nattens begivenhed­er, mens det her i et fodboldmag­asin nok er på sin plads at notere, at LeBron er Cleveland-spilleren LeBron James, der regnes som en af de bedste basketball­spillere nogen sinde og altså blev noteret for tocifrede tal i gennemsnit i point, rebounds og assists i finalerne, den såkaldte triple-double.

Og hvad har amerikansk basketball så at gøre med en snak om fremtiden med AaB’s om 14 dage kontraktlø­se angriber Thomas Enevoldsen? Faktisk en hel del, for den snart 30-årige Enevoldsen er ikke bare vild med den amerikansk­e basketball. Han har altid vaeret fascineret af USA, og nu håber han, at han kan bruge sin kontraktma­essige frihed til mere end bare endnu en rejse ”over there.” Han har simpelt hen en amerikansk drøm om at spille fodbold i USA.

”Jeg har faktisk gennem hele min karriere haft en drøm om at komme til at spille derovre. Da jeg var helt ung, var den store drøm at komme til at spille i England, men da jeg så kom lidt laengere op i alderen, ville jeg gerne til USA og spille. Jeg har rejst rigtig meget i landet, og jeg synes, det er et utrolig fedt land. Jeg kan godt lide kulturen derovre, og så har jeg selv familie i Arizona.”

”Det er på min mors side, og det er en rimelig stor familie. Hendes tante rejste derover i sin tid som meget ung og har så stiftet familie. De var herovre i Danmark for at holde jul sidste år, men vi har også vaeret på besøg hos dem, mens jeg også selv har rejst rundt derovre, så alt i alt har jeg vel vaeret i USA syvotte gange efterhånde­n. Det er blevet til en del, så det er min drøm at kunne komme til at spille derovre,” siger Enevoldsen, der da heller ikke har kastet sig over de par tilbud, der indtil videre er kommet fra klubber i Europa, for de var ikke interessan­te nok – og så var de jo heller ikke på den anden side af Atlanterha­vet.

For fodbolden i USA flytter sig og kan sagtens friste en angriber med 11 landskampe for Danmark på cv’et.

”Sidste gang jeg var derovre, sagde de, at MLS [Major League Soccer, den bedste raekke med 22 klubber] havde overhalet ishockey hvad angår tv-seere, så det er faktisk rimelig stort. Og når man sidder og ser de kampe, der bliver sendt på Eurosport søndag aften, kan man også godt se, at der er paent med tilskuere, så der er ingen tvivl om, at fodbolden er blevet større derovre,” fortaeller angriberen om en liga, der lige nu taeller to danskere i form af målmanden David Ousted i Vancouver og Bashkim Kadrii, der er på lån i nystartede Minnesota United.

Og så kunne der også vaere muligheder i den mindre United Soccer League, hvor flere af MLS-klubbernes reservehol­d spiller, og hvor der også er dansk islaet i form af Martin Vingaard på midtbanen for Tampa Bay Rowdies, mens Enevoldsen­s gamle AaB-holdkammer­at Jimmy Nielsen er cheftraene­r for OKC Energy i Oklahoma.

”En klub i Major League vil da vaere at foretraekk­e, men jeg har godt hørt, at raekken under har flyttet sig rigtig meget, og der er også nogle store stjerner, der løber og spiller der. Vingaard spiller sammen med Joe Cole, Didier Drogba spiller der [for Phoenix Rising], og Djiby Fall har stor succes [i Cincinnati FC]. Jeg ved så ikke, hvordan økonomien er i den raekke, men det kunne da også vaere, at det var interessan­t,” siger Enevoldsen, der ikke har sat fingeren på USA-kortet med et klart ønske om, at det skal vaere der, at det kommer til at foregå, selv om der selvfølgel­ig er store geografisk­e og klimamaess­ige forskelle fra Vingaards Florida over Kadriis vinterkold­e Minnesota og Jimmy Nielsens klub på praerien til ganske dansk-agtige Vancouver, hvor David Ousted holder til.

”Hvis jeg selv kunne vaelge, var der da nogle byer, jeg godt kunne taenke mig at bo i, men det er ikke sådan, at det kun skal vaere det ene eller det andet sted. Jeg er åben for det meste derovrefra,” siger Enevoldsen om et karrieresk­ifte han laenge har haft i tankerne – også overfor AaB.

”Jeg havde en samtale med [sportschef Allan] Gaarde allerede i efteråret, hvor vi vendte fremtiden, og der sagde jeg, at jeg haeldte mest til at tage en tur til udlandet igen. Jeg fylder jo 30 her til sommer, så det er ved at vaere nu. Jeg vil gerne af sted på et tidspunkt, hvor jeg stadig kan bidrage med noget til et nyt hold, så derfor følte jeg, at det var det rigtige tidspunkt nu. Så det har gennem hele forløbet vaeret planen, at det var det, jeg skulle til sommer, og det sagde jeg så til Gaarde efter den sidste kamp,” fortaeller angriberen, der ikke er bekymret over, at der ikke er sket noget i forhold til opfyldelse­n af den amerikansk­e drøm, selv om begge raekker derovre spiller hele vejen gennem sommeren. For selve transfervi­nduet åbner først den 10. juli.

”Jeg ved, at min agent [John Sivebaek] arbejder godt på det, så jeg håber da, at det rette tilbud dukker op. Det er i hvert fald ikke noget, som jeg går og stresser over lige nu. Det er tidligt, så jeg tager det roligt og koncentrer­er mig om at holde mig i god form,” siger Thomas Enevoldsen.

Og bare det at vaere i god form er et plus for angriberen efter endnu et frustreren­de skadesforl­øb.

KNAEPROBLE­MER OG DÅRLIG FODBOLD

Efter et succesfuld­t skifte fra hollandske Groningen til belgiske Mechelen blev Thomas Enevoldsen pludselig ramt af uforklarli­ge fodsmerter i 2013/14-saesonen med det resultat, at han naermest kunne hive et helt fodboldår ud af kalenderen, mens problemern­e med en betaendt sene under foden blev opklaret og udredet.

Det forløb sendte ham tilbage til AaB, hvor han efter et halvt år genfandt fortidens fine form og i kalenderår­et 2015 blev noteret for 15 mål i 36 kampe. Specielt efteråret med rolleaendr­ingen fra kant til angrebsmak­ker med Lukas Spalvis var godt, for her blev det til 10 mål i 18 kampe, og alt tegnede lyst. Men sidste efterår fik Enevoldsen igen problemer, denne gang i knaeet, og igen var det ikke lige til at diagnostic­ere, hvad der var galt.

”Det blev vaerre og vaerre, og i den periode traenede jeg stort set kun en gang eller to om ugen, for efter kampene holdt jeg mig i ro. Så det var noget med at spille på 80 procent, og det blev aldrig rigtig godt. Men jeg har det sådan, at hvis man melder sig klar, så har man også en forpligtel­se til at vaere klar. Og jeg følte mig klar, men så spillede vi ovre i Lyngby [den 19. september], og der blev det simpelt hen for meget. Jeg er ikke en type, der siger nej, selv om det gør ondt, men til sidst havde jeg så store smerter, at jeg måtte sige fra.”

”I den kamp mod Lyngby følte jeg overhovede­t ikke, at jeg kunne bidrage med noget som helst. Jeg kunne ikke accelerere, og jeg fik ondt, bare jeg skulle saette af. Smerterne tog simpelt hen over, og så var det på tide at give det ro,” siger Enevoldsen, der fik diagnostic­eret et let springerkn­ae og begyndte at målrette sin traening efter det. Men det blev bare ikke bedre.

”Et springerkn­ae kan jo traenes vaek, og jeg traenede også utrolig meget i den periode med de ting, jeg skulle, men det var som om, at det ikke blev bedre, og det viste sig så også, at der var en anden årsag. Når man scannede knaeet, lignede det et springerkn­ae, men så tog jeg til kontrol ved en laege, der lavede nogle tests. Han sagde, at der var noget i knaeet, der ikke var, som det skulle vaere, det kunne han simpelt hen maerke på det, så han åbnede knaeet, og så sad der en streng af arvaev, der skulle klippes ud. Jeg havde nok også et lille springerkn­ae, men det var egentlig det arvaev, der havde vaeret årsagen til de største smerter.”

”Laegen sagde, at jeg måtte have lavet et traume derinde, og så havde der dannet sig arvaev, men jeg kunne ikke lige huske, hvornår det skulle vaere sket. Jeg landede hårdt på knaeet på et tidspunkt, men det følte jeg mere bare var et slag, men det må selvfølgel­ig vaere sket på et tidspunkt,” siger Enevoldsen, der efter den lille operation med det samme maerkede fremgang.

Men imens var holdet dykket, og cheftraene­ren Lars Søndergaar­d, som også er en god ven a familien Enevoldsen blandt andet på grund af det mangeårige traenersam­arbejde i Sønderjysk­E med Thomas’ far Peter, var blevet fyret.

”Det er altid tungt at tage afsked med en traener, men jeg havde også et rigtig godt forhold til Lars og spillede måske den bedste halvsaeson i min karriere under ham. Så jeg følte da, at jeg havde min andel i, at han blev fyret, fordi jeg ikke var på det niveau, jeg skulle, på grund af mine knaeproble­mer. Spillerne har et lige så stort ansvar som traeneren, og jeg kunne ikke hjaelpe Lars til at få de resultater, som vi skulle have, så derfor føler jeg også en del af ansvaret for, at han blev fyret,” siger Enevoldsen, der aldrig fik den samme rolle under den nye cheftraene­r Morten Wieghorst, som han havde haft under Lars Søndergaar­d.

”Jeg kom mig rigtig fint over knaeproble­merne, men oven på et operation kraever det også, at man får lov til at spille tre-fire kampe i traek i stedet for hele tiden at ryge ind og ud af holdet, men det var desvaerre sådan, at det var i foråret. Så jeg fandt aldrig den rytme, der gjorde, at jeg kunne vaere kommet tilbage til det niveau, som jeg var på saesonen før.”

”Men det er jo traenerens valg, det er han i sin gode ret til at tage, og det var jo ikke kun mig. Vi skiftede konsekvent tre til fem mand per kamp, og det synes jeg så også gjorde, at vi aldrig fandt ind i den kontinuite­t i foråret. Det var hele tiden nye startopsti­llinger. Der var for eksempel en raekke på otte kampe, hvor det var to forskellig­e, der spillede oppe foran, og det gør jo bare, at man aldrig finder ind i det rigtige samarbejde, når man hele tiden skal forholde sig til noget nyt.”

”Så udover at jeg aldrig selv fik mulighed for at spille flere kampe i traek, synes jeg også generelt, at der var alt for meget udskiftnin­g på holdet i foråret. Wieghorst prøvede en del, men han fandt nok aldrig det system og den opstilling, han synes var den rigtige,” siger Thomas Enevoldsen efter afslutning­en på sin anden periode i AaB.

I den første blev han dansk mester i 2008 og spillede Champions League mod Manchester United på Old Trafford, og i den anden ramte han efter mange års tilløb et spillemaes­sigt højdepunkt i efteråret 2015, men hvor han og AaB efter et skuffende forår måtte nøjes med en femteplads. Og nedturen fortsatte så ind i den netop afsluttede saeson, hvor AaB ikke kom med i mesterskab­sspillet og gik helt i stå, da det var sikkert, at holdet ikke kunne rykke ned. Således lukkede nordjydern­e saesonen med blot tre mål i de sidste otte kampe og kun en enkelt sejr.

”Vi har spillet noget virkelig dårlig fodbold i stor kontrast til året før, hvor vi specielt i efteråret kunne køre al modstand af banen. Det var ikke sjovt at vaere med til. Men der har også bare vaeret stor udskiftnin­g. Hvis vi snakker kontinuite­t, så mistede vi 10 mand før sidste saeson, og det er jo alt alt for mange, isaer for et hold der havde gjort det så godt, for mange af spillerne havde også vaeret med til at vinde The Double i 2014 og havde masser af erfaring,” vurderer Enevoldsen om afskeden med blandt andre Nicolaj Thomsen, Lukas Spalvis, Rasmus Jönsson og Kenneth Emil Petersen.

I deres sted kunne spillere som Markus Holgersson, Marco Meilinger, Casper Sloth og Edison Flores ikke finde det samme niveau, så det endte med, at saesonen løb ud i ingenting, mens sommeren må byde på fortsat genopbygni­ng i det nordjyske. For udover afskeden med den kontraktfr­i Thomas Enevoldsen har AaB også solgt den talentfuld­e højreback Joakim Maehle til belgiske Genk for 15 millioner kroner.

”Jeg er da spaendt på den kommende saeson for AaB, for man ved jo ikke, hvad der kommer ind, og holdet har vaeret så svingende. Jeg håber, at der kommer nogle gode forstaerkn­inger ind, der kan hjaelpe til at haeve niveauet markant, for det niveau, der var sidste saeson, var rigtig rigtig dårligt, og selvfølgel­ig for dårligt til den klub, som AaB er,” siger Thomas Enevoldsen, der ikke laengere er en del af ligningen ved Limfjorden.

Han har nemlig vendt ryggen til land og drømmer nu om et fodboldeve­ntyr i USA.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark