Ekstra Bladet - Tipsbladet

NAERKAMPE VED DØDBOLDE

- Jan Carlsen er dommer-observatør og en af Europas mest velansete fortolkere af fodboldlov­en. Skriv til Carlsen på carlsen@tipsbladet.dk

Denne årlige periode, hvor turneringe­rne langsomt ebber ud (og ofte med nogle drabelige kampe, når de sidste brikker skal falde på plads), er altid en tid med skisma og en dybt overtegnet kalender. For mens jeg selvfølgel­ig gerne skal holde mig ajour med, hvad der nu måtte dukke op i det virkelige liv, er det også årstiden, hvor de sidste fingre bliver sat på den nye udgave af fodboldlov­en. Så med fare for at blive lynchet af feriehungr­ende danskere, der snare gerne vil se mere til sommeren, end at der lige står juni på kalenderen, har jeg af og til ikke så meget imod, at der også er dage, der notorisk er bedst egnet til indendørs sysler. Jeg har tidligere vaeret rundt om de vaesentlig­ste af de aendringer, der dukker op i den nye fodboldlov. Det er langt fra så revolution­erende som sidste år - men en enkelt markant nyskabelse er det nu blevet til efter ufattelig mange års tilløb, nemlig en officiel blåstempli­ng af anvendelse­n af tidsbegrae­nsede udvisninge­r i bl.a. breddekamp­e. Det kommer jeg til at bruge en klumme på én af de kommende uger, for selv om langt det meste ligner noget, som vi kender i forvejen, er der et par ganske afgørende nyskabelse­r. Og eftersom breddekamp­e pudsigt nok er dem, der involverer de fleste spillere, ledere, traenere og dommere, kunne det godt formodes at have en vis interesse. Men det må altså lige vente et par postgange.

Weekendens runde i VM-kvalifikat­ionskampen­e kastede ikke de helt store kontrovers­ielle ting af sig - bortset fra, at vi i kampen mellem Moldova og Georgien ved scoringen til 2-0 havde en bold, som var vaesentlig laengere ude over mållinjen (og ikke blev dømt det), end vi så mellem FC Nordsjaell­and og FC Midtjyllan­d tidligere på foråret. Og linjedomme­ren i Moldova-kampen var i øvrigt blevet sat med noget, der lignede en tre meter, hvor placeringe­n i den danske kamp egentlig var, som den skulle vaere.

Men så er det jo godt, at man kan gribe i bunken med laeserhenv­endelser, som har ligget og ventet på bedre tider. Bunken er i øvrigt blevet noget tyndslidt efterhånde­n, så nye forslag modtages yderst gerne. Interessan­t er det, at der er problemomr­åder, der med usvigelig sikkerhed dukker op med pasende mellemrum. Måske er det sådan, at ligesom man påstår, at der kun findes syv grundlaegg­ende vittighede­r, har fodboldlov­en også et vist antal emner, der bare bliver ved med at vaere centrale og kan varieres i det uendelige. En laeser har stillet sig op i køen (hvor jeg også selv står) med folk, der er virkelig irriterede over al den holden og puffen, der foregår omkring dødbolde - i saerdelesh­ed ved hjørnespar­k. I denne omgang er det Superligad­ommerne, deri følgela e se rener skurkene (ordet ’pinligt’ indgår også), og det har, som vedkommend­e bemaerker, den triste effekt, at faenomenet går igen i ungdomskam­pe, fordi spillernes raesonneme­nt er, at når man kan slippe godt fra det i Superligae­n, kan man vel også gøre det i ungdomskam­pe. Jeg tør nu heller ikke helt udelukke, at der kan vaere en ungdomstra­ener eller to, der kunne finde på at lade det indgå i det taktiske oplaeg, men det er en helt anden historie.

Irriterend­e er det i hvert fald - men problemet starter endnu højere oppe, nemlig i de højt profilered­e internatio­nale kampe, hvor man nogle gange kan undres over, hvad en trøje dog kan holde til, selv om den bliver trukket i. Og så synker unoderne laengere og laengere ned gennem raekkerne. Så selv om det er fristende at spørge, om dommerne ikke tør dømme for de lovovertra­edelser, som er synlige for enhver, er det lidt af et Sisyfosarb­ejde, man kommer på. For mig er der ingen tvivl om, at indsatsen er nødt til at komme helt ovenfra, altså fra de internatio­nale turneringe­r., hvilket også er prøvet med vekslende held i flere omgange. Det er nemt nok at sige, at man herhjemme bare kunne tage og dømme for det hele i det første par runder, og efter nogle få straffespa­rk ville spillerne nok indse, at dette ikke var en farbar vej, hvorefter tingene ville lande fornuftigt. Men skulle et enkelt land finde på i sine retningsli­njer at fare frem med brask og bram, ville man saelge de hold, som så efterfølge­nde skulle spille internatio­nalt og mødte den linje, hvor mere var tilladt. Reglerne er for så vidt klare nok: man må ikke holde eller puffe en modspiller, men til gengaeld er det ikke rigtigt, som det alt for ofte siges, at der bliver overset 3-4 straffespa­rk ved hvert hjørnespar­k. Det er stadig en forudsaetn­ing, at bolden skal vaere i spil (dvs bolden klart bevaege sig), før vi kan lande med et straffespa­rk - begås uhyrlighed­erne, før bolden er i spil, kan vi kun tale om personlige straffe i form af en eller anden kortfarve, og så derefter fortsaette med hjørnespar­ket. Mange spillere er ekstremt dygtige til den aedle kunst at give slip på det helt rigtige tidspunkt, netop når sparket tages.

Hvorfor er det så kommet så vidt, for det er ganske rigtigt én af tidens store svøber? Her er mine bud naeppe hverken vaerre eller bedre end så mange andres, men jeg tror, at der er flere faktorer, der spiller ind. For det første er der den detalje, at en spiller i princippet har lov til at stille sig på akkurat den graestørv, som han har lyst til - medmindre der decideret er foreskreve­t en afstandsre­gel. Det giver selvfølgel­ig stof til konflikter, hvis to spillere har udset sig den samme lille plet som den foretrukne - eller hvis en angriber f.eks. stiller sig foran målmanden for at gøre det mere besvaerlig­t for ham at gribe ind, hvorefter en forsvarer selvfølgel­ig vil gøre alt for at få fjernet ham igen. Det er lidt det samme mønster, som vi ser, når angribere begynder at blande sig med forsvarere i en muropdaekn­ing.

Det siges ofte, at dette med at holde og puffe er noget, som er kommet til i en af de senere faser i fodboldspi­llets udvikling. Det tror jeg er rigtigt - og haenger sammen med den den ret målrettede indsats, som på et tidspunkt blev gjort over for tacklinger af den grimme slags. I første omgang dem bagfra og senere dem af samme kaliber sat ind forfra og fra siden, hvilket jo i virkelighe­den er lige så stor en forseelse. Da man et år både internatio­nalt og herhjemme fra turnerings­start gik radikalt til vaerks over for tacklinger af den type, fløj kortene godt nok taet rundt i staerk konkurrenc­e med eder og forbandels­er, men efter få runder havde tingene fundet deres naturlige leje, bortset fra den ene tackling i ny og nae, som bare er for meget, og som vi altid vil kunne møde. Men fodboldspi­llere (og traenere) er jo også mennesker, og når der nu var sat en prop i over for én type forseelser, som kunne anvendes til at bremse en modspiller, måtte man jo finde en ny metode. Og herfra begyndte forbrydels­erne at krybe op over baeltested­et, så armene blev brugt vaesentlig mere, end man havde set før.

Endelig tror jeg også, at det kan spille ind, at spillere nu om stunder bevaeger sig vaesentlig friere mellem klubber, lande og verdensdel­e, end de gjorde for 30-40 år siden. Det giver efterhånde­n ikke mening at tale om, at en bestemt type forseelser trives bedst syd for Alperne, mens det er andre ting, der gør sig gaeldende på de britiske øer, for spillerne kommer så meget rundt, at noder og unoder bliver nogenlunde ligeligt fordelt.

To ting er i hvert fald sikre. Den ene er, at det - som bemaerket af laeseren - er frygteligt at se på og breder sig mere og mere ned gennem systemet. Den anden er, at der ikke er nogen lette løsninger. Hvis der var det, var problemet jo fikset for laengst, for jeg tror egentlig, at de fleste fodboldels­kere kan blive enige, om, at det er et uvaesen med denne kaededans før ethvert hjørnespar­k. Nu har det før vist sig, at man ved en stor turnering gennem en målrettet indsats kan komme langt med hensyn til at udrydde trends, der ikke pynter. Jeg har naevnt krigen mod de farlige tacklinger ovenfor - og ved sidste EM så vi f. eks. vaesentlig faerre tilfaelde, hvor dommeren ved kritiske kendelser blev ’overfaldet’ af en hel flok spillere, som ved en koordinere­t indsats forsøgte at påvirke ham. Det er selvfølgel­ig et fromt ønske, men det ville vaere spaendende og forfrisken­de, hvis f.eks. FIFA før naeste VM erklaerede krig mod den overdrevne brug af haender og arme før dødbolde. Det er fra de kanter, at løsningen må komme ikke fra enkelte lande. +

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark