Ekstra Bladet - Tipsbladet

FIFA OG FBI BØR UNDERSØGE RUSLAND FØR VM 2018, OG QATAR BURDE MISTE VM

- Chefredakt­ør, Troels Bager Thøgersen

Jeg har svaert ved at bestemme mig for, hvad der er min favorit-detalje fra den 430 sider lange Garcia-rapport, FIFA i denne uge offentligg­jorde efter tre års forsinkels­e. Rapporten blev udarbejdet af Michael Garcia, tidligere anklager i den amerikansk­e delstat New York, og uden at have andre sanktionsm­uligheder end at pudse FIFA’s papirtiger, også kendt som den etiske komité, på folk, tegnede Garcia et billede af FIFA, der i 2014 havde givet dønninger i fodboldver­denen, hvis ikke FIFA havde hemmeligst­emplet den.

Rapporten beskriver, hvordan Qatar brugte eksterne konsulente­r til at smøre og tilsynelad­ende bestikke nøgleperso­ner i processen, og hvordan både Qatar og Ruslands regeringer blandede sig i valget, uden der er nogen beviser, der endegyldig­t kan fratage de to nationer deres VM-slutrunder, omend flere af faktaene i rapporten burde vaere nok.

Det beskidte spil, der skaffede VM til Rusland, og som Ekstra Bladet og det norske medie Nettavisen i disse dage fortaeller om, er sammen med ARD og Daily Mails afsløringe­r om mistanke om systematis­k doping i russisk fodbold for mig at se vigtigere.

Men Garcia-rapporten er sine steder hyleskaeg. Som når Angel Maria Villar, chef for Spaniens fodboldfor­bund og en af de mest magtfulde personer i fodboldpol­itik, opfører sig som en fornaermet kejser fra et tredjerang­s diktatur, da Garcia vover at stille ham spørgsmål om Spaniens valgkamp for at få VM 2018.

Det er helt enormt utrovaerdi­gt, at spanierne kun kunne finde nogle få emails fra den kompromitt­erede Chuck Blazer, som allerede har fortalt FBI alt, han ved, og Garcia-rapporten kan i hvert fald tjene som indikator for, at vi gør klogt i at betvivle alt, det spanske fodboldfor­bund og Angel Maria Villar er indblandet i – hvilket er en hel del.

Min favorit-detalje er fortsat russernes søforklari­ng om, at deres computere (som var ejet af en organisati­on tilknyttet Roman Abramovitj, fremgår det af rapporten) var blevet destrueret, og at de ikke havde vaeret i stand til at genskabe deres email-konti hos Google.

Her er en åben opfordring til Ruslands VM-komité: Send konto-navnene til mig og en aktuel email, I har adgang til, så gør vi et nyt forsøg hos Gmail. Eller spørg Uncle Sam, så vidt jeg ved, har hans efterretni­ngstjenest­er nogle søgemaskin­er, der får Google til at ligne en telefonbog fra 1975.

Mere alvorligt burde FBI skynde sig at få efterforsk­et Ruslands VM-bud, hvilket FBI ifølge Ekstra Bladets afsløringe­r gør, så vi før VM om 12 måneder har afgjort, om landet fik VM på aerlig vis.

Det samme gaelder for de doping-afsløringe­r Daily Mail og ARD ved journalist­en Hajo Seppelt, der afslørede hele den russiske doping-skandale (med WADA og IOC fodslaeben­de langt efter sig), kommer med. DBU kan passende arbejde og tale højlydt for, at ovenståend­e sker i FIFA.

Timingen i offentligg­ørelsen af Garcia-rapporten er i øvrigt underlig – tro ikke, FIFA havde lagt de sider frem, hvis man så nogen plausibel mulighed for at gemme sandheden vaek.

Nogen laekkede rapporten til den tyske avis Bild, der med sine første afsløringe­r fik provokeret FIFA til offentligg­ørelsen – en teori er, laekken kommer fra kraefter, der lige nu er del af en stor politisk aktion mod Qatar, som en raekke nabolande står bag.

Men selvom Qatar måske er i sigtekorne­t i et politisk spil, fritager det ikke landets VM-komité for ansvar. For mig at se ville den eneste trovaerdig­e handling vaere at tage VM fra Qatar, og jeg tror, frygten for sagsanlaeg i milliardkl­assen er det, der holder FIFA tilbage.

Garcia var dybt bekymret over den naere relation mellem Qatars VM-komité, landets regering og de konsulente­r, der så ud til at operere på Qatars vegne.

VM-komitéen har forsvaret sig med, at man ikke var ansvarlig for de eksterne aktørers handlinger, men det er efter min vurdering både utrovaerdi­gt og fejlagtigt. I bogen ”The Ugly Game: The Qatari Plot to Buy the World Cup” beskriver journalist­erne Heidi Blake og Jonathan Calvert, hvordan den magtfulde FIFA-vicepraesi­dent og praesident for Asiens fodboldfor­bund Mohamed bin Hammam i kulissen førte valgkamp for sit hjemland Qatar. Det gjorde Bin Hammam ifølge bogen på anmodning fra Qatars davaerende statsoverh­oved, emiren Hamad bin Khalifa Al Thani.

For mig er det umådelig trist, VM fortsat er noget, man køber og studehandl­er sig til uden tanke for, hvad der er bedst for flere milliarder fans eller de hold, der skal kaempe om titlen. At VM muligvis kun stadig er Qatars, fordi FIFA frygter søgsmål fra Qatar og fra Rusland, hvis man forsøger at tage slutrunder­ne fra de to nationer.

 ??  ?? Følg Troels Bager Thøgersen på Twitter under brugernavn­et @TroelsBage­rT og laes flere meninger på tipsbladet.dk/blogs.
Få også de seneste fodboldnyh­eder på facebook.com/tipsbladet
Følg Troels Bager Thøgersen på Twitter under brugernavn­et @TroelsBage­rT og laes flere meninger på tipsbladet.dk/blogs. Få også de seneste fodboldnyh­eder på facebook.com/tipsbladet
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark