Ekstra Bladet - Tipsbladet

FOOTBALL LEAKS

TIPSBLADET FORKLARER:

- TEKST: TROELS BAGER THØGERSEN @TroelsBage­rT

Whistleblo­wer-gruppen Football Leaks har i snart to år delt vandene i internatio­nal fodbold. Siden september 2015 har ukendte personer, tilsynelad­ende med forskellig­e former for adgang til dokumenter om isaer fodboldens transferma­rked i Europa, laekket informatio­ner.

Det har handlet om alt fra kontraktfo­rhold og økonomiske aftaler i forbindels­e med spil- leres sponsoraft­aler til tilsynelad­ende ulovlige aftaler om skatte-spekulatio­n og økonomiske aftaler mellem klubber og investorer.

Laekagerne har ført til de spanske myndighede­rs efterforsk­ning af en raekke spillere, heriblandt Cristiano Ronaldo, for skattefusk, en opsigelse fra Twentes praesident Aldo van der Laan efter afsløringe­n af ulovlige aftaler, der ikke var meldt ind til det hollandske fodboldfor­bund, og tilsynelad­ende medvirket til, at agentfirma­er som Doyen Sports og Gestifute er gået vaek fra playerspon­sorater og nu investerer pengene i det globale transferma­rked på anden vis.

FOOTBALL LEAKS: ÉN MANDS MISSION?

Det tyske medie Der Spiegel har sammen med blandt andre Politiken siden foråret 2016 undersøgt en stor maengde dokumenter – ifølge Politiken 18,6 millioner dokumenter – det ser ud til at stamme fra advokatfir­maer og FIFA’s såkaldte TMS-system (transfer matching system), hvor klubberne i en internatio­nal transfer skal taste alle oplysninge­r og medsende alle relevante dokumenter for et klubskifte.

En lang raekke dokumenter fra Football Leaks har vaeret eller er offentligt tilgaengel­ige

Football Leaks har afsløret Cristiano Ronaldos skattetaen­kning, prisen på Gareth Bale og alt fra ulovlige aftaler til kuriøse betingelse­r i spilleres kontrakter. Tipsbladet forklarer her Football Leaks, og hvad laekagen betyder for dansk og europaeisk fodbold.

og er indtil videre ikke blevet stemplet som falsknerie­r af fodboldens myndighede­r, mens firmaer som Doyen Sports og Gestifute samt Real Madrid mener, at der er selekteret kraftigt i dokumenter­ne for at forvride helhedsind­trykket af handler og aftaler.

Der Spiegel har mødt manden bag laekagen, en mand der kun kendes under daeknavnet John.

Ifølge det tyske medie er der tale om en yngre mand, der kan adskillige sprog, er vant til at rejse og er lidt af en levemand, der gerne får en øl eller fem på diskoteker.

Portugisis­k politi har efterforsk­et et påstået tilfaelde af pengeafpre­sning i efteråret 2015, hvor en mand med et russisk-klingende navn angiveligt forsøgte at presse nogle millioner kroner ud af Doyen Sports og firmaets karismatis­ke og kontrovers­ielle direktør Nelio Lucas.

Det er aldrig blevet afklaret, om der reelt fandt et forsøg på pengeafpre­sning sted, og om manden med det russisk-klingende navn havde en forbindels­e til ”John”.

Men Doyen Sports og Gestifute har, ifølge Der Spiegel, haft detektiver til at lede efter ”John”, og i december sidste år, da Der Spiegel, Politiken og andre europaeisk­e medier begyndte at afsløre tilfaelde af skattesvin­del hos blandt andre Cristiano Ronaldo, nedlagde en spansk domstol forbud mod at omtale sagen, indtil man havde afklaret, hvordan oplysninge­rne i Football Leaks var tilvejebra­gt.

Det har avisen El Mundo ignoreret i de seneste uger, og vrede over mediernes daekning og de spanske myndighede­rs initiativ til en skattesag mod Cristiano Ronaldo skal vaere noget af det, der i sidste uge fik Real Madrid-stjernen til at bede om at komme vaek fra Real Madrid.

Etikken i at bruge laekkede oplysninge­r fra en anonym kilde debatteres, ligesom det har vaeret tilfaeldet med Wikileaks og Panama Papers.

Man kan tolke isaer spanske og portugisis­ke mediers kritiske tilgang til Football Leaks som konsekvens af deres naere forhold til de største klubber og agenter i de respektive lande, mens de medier, der har adgang til de laekkede dokumenter, vurderer, at det billede, dokumenter­ne tegner af moderne fodbold, er vigtige at kende for offentligh­eden.

”Vi har, så vidt det er muligt, undersøgt dokumenter­nes aegthed og altid forelagt oplysninge­rne for de involvered­e parter for at høre deres version. Vi kan ikke udelukke, at de laekkede dokumenter er blevet stjålet, men laekagen har vaesentlig samfundsma­essig interesse for ikke bare millioner af fodboldfan­s, men også for borgere, organisati­oner og myndighede­r. Den vaesentlig­e samfundsma­essige interesse er det eneste, der kan berettige, at Politiken viderebrin­ger oplysninge­r fra de laekkede dokumenter,” skrev Politiken i december, da man tog hul på historiern­e om blandt andre Cristiano Ronaldo og de danske forbindels­er i dokumenter­ne.

EFFEKTEN

Football Leaks har indtil videre kostede Twentes praesident det profession­elle liv og karantaene til den hollandske klub fra europaeisk­e turneringe­r et par år endnu.

José Mourinho er ligesom Cristiano Ronaldo (begge klienter hos Gestifute og superagent­en Jorge Mendes) under efterforsk­ning i Spanien for skattesvin­del, mens en anden Mendes-klient, Angel Di Maria fra Paris Saint-Germain og tidligere spiller i Real Madrid og Manchester United, i sidste uge betalte en bøde på 15 millioner kroner for samme type forseelse.

I kulissen skal der fortsat vaere interesse fra myndighede­rnes side omkring Paul Pogbas skifte fra Juventus til Manchester United sidste sommer, en sag hvor Mino Raiola i Football Leaks ser ud til at have repraesent­eret alle parter i handlen. FIFA siger, man undersøger sagen.

FIFA har også straffet klubber for deres brug af playerspon­sorater, uden at det dog har fået mere end overfladis­ke, økonomiske konsekvens­er.

Hvad Football Leaks får af mere vidtraekke­nde konsekvens­er er endnu usikkert.

Den internatio­nale spillerfor­ening FIFpro har en verserende sag ved konkurrenc­e-kommissaer Margrethe Vestager i Europakomm­issionen, hvor FIFpro forsøger at få det nuvaerende transfersy­stem kendt ulovligt, og afsløringe­rne fra Football Leaks vil givetvis blive inkluderet i FIFpros argumenter mod transfersy­stemet.

FIFA ved praesident Gianni Infantino har begraedt de problemer, Football Leaks har afsløret, men mener ikke, fodboldens myndighede­r umiddelbar­t kan stille noget op.

Om flere nationale politi- og skattemynd­igheder tager nye sager op vil tiden – og eventuelle nye afsløringe­r – vise.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark