Ekstra Bladet - Tipsbladet

ENGLANDS ONDE ÅND

Fortidens spøgelser var for staerke for Englands U/21-landshold tirsdag aften, for selvfølgel­ig kunne Young Lions ikke slå en modstander, der var traenet af Stefan Kuntz. Nu har den 54-årige tysker ført sit hold i finalen i europamest­erskabet og genstarte

- TEKST: SEBASTIAN STANBURY @SebStanbur­y Foto: Ritzau Foto

Der blev selvfølgel­ig talt om straffespa­rk allerede inden semifinale­n ved U/21-EM. Hvordan kunne andet vaere tilfaeldet, når der var tale om Tyskland mod England, og Stefan Kuntz var en del af det tyske hold? Ham har englaender­ne nemlig aldrig glemt.

Det var i 1996, football was coming home under EM-slutrunden i England, og Alan Shearer, Paul Gascoigne og alle de andre gjorde det så godt, at vaerterne nåede hele vejen til semifinale­n, hvor den gamle arvefjende fra Tyskland var modstander. I en kamp søbet ind i krigsretor­ik scorede Shearer til 1-0, men så udlignede den 33-årige Besiktas-spiller Stefan Kuntz, og i straffespa­rkskonkurr­encen scorede han på tyskernes femte forsøg. Gareth Southgate braendte, Andreas Möller scorede, Tyskland gik i finalen og vandt, mens Stefan Kuntz blev englaender­nes billede på den tyske fjende – at hans efternavn havde en lighed med den mest nedladende betegnelse for det kvindelige kønsorgan gjorde ikke tingene bedre. Da popgruppen Lightning Seeds i 1998 lavede en musikvideo til det store hit ”Three Lions”, var tyskerne i videoen iført trøje nummer 11 med ”Kuntz” på ryggen.

Så derfor var Kuntz hovedperso­nen inden EM-semifinale­n i Tychy. På pressemøde­t fortalte han, at han gerne ville give den nuvaerende engelske A-landstraen­er Southgate et knus på grund af deres faelles fortid, at han stadig mindes tilskuerne­s fairplay på Wembley i 1996, og at han ikke kunne fortaelle sin mor den virkelige årsag til, at hans efternavn stod bag på de tyske trøjer i Lightning Seedsmusik­videoen. Og så blev han også spurgt til muligheden for, at semifinale­n skulle afgøres på straffespa­rk, hvor englaender­ne er traumatise­rede efter adskillige smertefuld­e nederlag.

”Hvis man hver dag laeser, at man ikke kan score på straffespa­rk, tror man måske på det nogle gange.”

RISIKOEN FOR MOBBEDE BØRN

Egentlig havde Stefan Kuntz slet ikke lyst til at sparke straffespa­rk den juniaften på Wembley i 1996, så han bad Berti Vogts om at få lov til at sparke sidst. Han håbede, at det hele ville vaere afgjort til den tid.

Trods sine 33 år var Stefan Kuntz nemlig ingen erfaren landsholds­spiller. Efter et årti som hyppigt scorende Bundesliga-angriber skulle han have haft sin debut på landsholde­t i 1991 i en venskabska­mp – mod England på Wembley – men en skade forhindred­e det, så han var 31, inden han fik sin første landskamp. Men han kom med til VM i 1994 og til England to år senere, hvor han spillede fra start i åbningskam­pen og mod England i semifinale­n. Mod englaender­ne scorede han sit femte landskamps­mål, og han fik et golden goal annulleret i den forlaenged­e spilletid. I straffespa­rkskonkurr­encen varde ringen afbraender­e, indtil han som tiende skytte skulle score for at holde Tyskland inde i kampen. Så hvad taenkte han på, da han gik ned mod pletten på det mest mytiske stadion i verden? Sine børn og risikoen for, at de ville blive drillet i skolen, hvis han braendte.

”Det var forfaerdel­igt for mig. Jeg var femte sparker, fordi jeg aldrig havde ønsket at tage et, og da det blev tid, var mit straffespa­rk det vigtigste af dem alle. På turen ned mod målet er man så alene, så bange. Jeg var nødt til at finde på en måde at overvinde mine nerver, så jeg gjorde mig selv vred. På den måde glemte jeg mine nerver.”

”Jeg blev så vred over, at sådan nogle klovne kunne gøre noget ved mine børn. Jeg taenke: ”Gør ikke dette mod din familie!”” siger Kuntz i bogen ”Twelve Yards – the art and psychology of the perfect penalty”.

Så han scorede et stensikker­t straffespa­rk, op i venstre målhjørne, i det, som han selv har betegnet som karrierens største kamp. Han spillede videre til 1999, hvorefter han blev traener.

Men traenerkar­rieren blev i første omgang ikke lang. Han traenede blandt andre Karlsruhe og Waldhof Mannheim og Ahlen frem til 2004, hvor han forlod banen og i stedet bevaegede sig op på de bonede gulve, først som sportsdire­ktør i TuS Koblenz og Bochum og fra 2008 til 2016 som bestyrelse­sformand i Kaierslaut­ern.

I 2016 vendte han så tilbage til traenerger­ningen, da han erstattede Horst Hrubesch som U/21-landstraen­er. Tyskland kvalificer­ede sig til slutrunden med lutter sejre og spillede sig videre fra den indledende pulje trods et nederlag til Italien i sidste runde. Og så gik semifinale­n, som den måtte gå: Efter 0-0 i ordinaer og forlaenget spilletid vandt Tyskland straffespa­rks konkurrenc­en, da Southampto­ns Nathan Redmond braendte englaender­nes femte spark – det som Kuntz havde scoret på 21 år og én dag forinden. Det unge tyske hold gik i finalen mod Spanien fredag aften.

”Nu vil holdet også have titlen. Først skal vi finde ud af, hvem der kan løbe i morgen. Vi ser på matchplane­n, når vi har samlet tropperne,” sagde Stefan Kuntz efter semifinale­n.

De tyske U/21-spillere var vuggestueb­ørn eller endda ufødte, da Tyskland vandt de voksnes EM i 1996. Men deres traener kan sagtens huske det. +

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark