Ekstra Bladet - Tipsbladet

Jürgen Klopp har med rekordkøbe­t af den egyptiske kant Mohamed Salah fra AS Roma fået lukket et af de tre spørgsmål, der stod tilbage fra sidste saeson. Og de godt tre års forsinkels­e fra Liverpools første interesse kan vise sig at vaere givet godt ud, fo

- TEKST: THOMAS PYNDT

Efter skuffende resultater i januar og februar havde Liverpool genfundet formen i sidste øjeblik, så man kunne stadig holde Arsenal bag sig i kampen om fjerdeplad­sen og kvalifikat­ion til Champions League, hvis det lykkedes at besejre Middlesbro­ugh hjemme i den sidste spillerund­e. Og manager Jürgen Klopp gjorde det ikke svaerere, end det var. Efter masser af eufori og tabte finaler i Liga Cuppen (til Manchester City) og Europa League (til Sevilla) i tyskerens første saeson på Anfield, skulle man nu i mål og finde vejen ind til den største europaeisk­e klubturner­ing, hvilket Klopp udtrykte klart og praecist:

”Når man ser en mållinje, bør man sprinte,” lød det til spillerne fra Liverpool-manageren før kampen mod Middlesbro­ugh og som sagt så gjort. Et mål lige før halvtid af Georginio Wijnaldum daempede nerverne, Liverpool kørte en 3-0 sejr hjem med en fjerdeplad­s til følge, og nu er man i endnu højere grad klar til at sprinte mod opfyldelse­n af ambitioner­ne for den kommende saeson.

For med købet af den egyptiske kant Mohamed Salah fra AS Roma er angriberen Andy Carroll ikke kun blevet fjernet fra pladsen som det dyreste Liverpool-indkøb gennem tiderne. 315 millioner kroner-manden fra El Mokawloon saetter nemlig også yderligere fart i et allerede hurtigt Liverpool-mandskab.

”Han ville kunne konkurrere i et kapløb mod Usain Bolt,” sagde hans gamle Basel-traener Murat Yakin engang, og selv om det selvfølgel­ig var en overdrivel­se, er der ikke nogen tvivl om, at Salah er en meget hurtig spiller, og det var lige praecis det, som Liverpool gerne ville have i en sommer, hvor der ikke skal handles meget men til gengaeld med praecision fra de højeste hylder for at fjerne de mangler, der viste sig i løbet af sidste saeson.

”Fundamente­t i truppen er vidunderli­gt. Hvis alle er klar, er vi virkelig staerke, og det er svaert at gøre holdet bedre. Vi vil forsøge på det, men vi har ikke brug for 12 nye spillere … Jeg tror, at det bliver en god sommer for Liverpool,” sagde Jürgen Klopp til Liverpool Echo, der var rejst med ned til saesonafsl­utningen i Australien.

De områder, hvor manageren vil forsøge at forstaerke sit hold, står nu klart nogle uger senere, for man går efter en ny centerfors­varer, hvilket det tvivlsomme forsøg på at hente Virgil van Dijk i Southampto­n beviste, og man går efter at hente en central midtbanema­nd som supplement til den skadesplag­ede anfører Jordan Henderson og opgraderin­g af førsterese­rve Emre Can, hvilket de forgaeves sonderinge­r på Leipzigs dyre Naby Keita indikerer. Men Bundesliga-overraskel­sen har ikke økonomisk brug for at saelge en spiller, der mindst ville koste en halv milliard, og da slet ikke nu, hvor de har sikret sig afgang til Champions League, så de to områder er stadig ubesatte.

Til gengaeld har man fået løst problemet på toppen, hvor man manglede hastighed i sidste saeson, da Sadio Mané først var til de afrikanske mesterskab­er og siden blev skadet, og med købet af Mohamed Salah får man samtidig løftet både kvaliteten og bredden i de forreste kaeder, hvilket betyder, at den staerke Coutinho kan rykkes tilbage som et offensivt kort på midtbanen sammen med Adam Lallana, mens Henderson/Can så får den vanskelige opgave som bølgebryde­r foran et let vaklende centerfors­var.

”Kan vi arbejde med andre opgaver til Phil? Ja, selvfølgel­ig. Lige nu spiller han en slags 10’er på kanten, men han kan også spille som 8’er. Det er en mulighed, og måske kan han påvirke spillet endnu mere samtidig med, at vi kan involvere en anden spiller på kanten. Det ville helt sikkert gøre os staerkere med hans kreativite­t i en central placering. Han skulle vaenne sig til det, men han er ung og talentfuld, og jeg er ret sikker på, at han føler sig på det rette sted,” sagde Klopp om Coutinhos rolle til lokale Echo, før rekordkøbe­t af Salah faldt endeligt på plads.

Så nu går de fleste spekulatio­ner på, hvordan manageren vil løse det problem, at både Salah og Mané begge foretraekk­er at operere i højre side af banen, for selv om den 25-årige egypter er udpraeget venstreben­et, vil han helst drible ind i banen til afslutning. Og skal man så til at flytte rundt med Årets Spiller i klubben?

Det kommer man ganske givet til, men Mané har nu også tidligere i karrieren spillet på venstrekan­ten for RB Salzburg, og samtidig har de offensive spillere ikke ligefrem stationaer­e pladser i Klopps 4-3-3 system. Så der er lagt op til en god gang hvirvelvin­dsfodbold, der gerne skulle kunne rette op på den største mangel sidste saeson, for her var Liverpool bedst i tvekampene mod Chelsea, Tottenham, Manchester City, Arsenal og Manchester United, men samtidig klart dårligst af top seksmandsk­aberne, når modstander­ne kom fra den tungere del af tabellen. Så selv om fjerdeplad­sen var godkendt, kunne det vaere blevet meget bedre, hvis ikke Liverpool for eksempel havde hentet 12 point faerre end Manchester City og 21 point mindre end Chelsea i kampene mod de nederste 14 hold i Premier League.

For Liverpool har købt en spiller, der står på toppen af sin karriere, og som i øvrigt altid har vaeret god til at score mod engelske modstander­e.

ET FORÅR I FIRENZE

Den lille og hurtige Mohamed Salah fik for alvor sin karriere på sporet, da han som 14-årige begyndte i Cairo-klubben El Mowkaloon. Godt nok startede han ud som venstre back med nummer tre på ryggen, men i løbet af et par år var han klar til sin debut på førstehold­et, og mens han stadig var teenager, fik han kaempet sig til en fast plads på holdet som kant, samtidig med at han også fik debut på landsholde­t.

Men så ramte tragedien. I februar 2012 døde 74 tilhaenger­e i forbindels­e med urolighede­r ved en kamp i Port Said mellem Al-Masry og Al-Ahly, og det stoppede den egyptiske liga i to saesoner, mens de bedste spillere søgte udenlands. Således også den unge Salah, der skiftede til FC Basel i Schweiz, hvor han med det samme gjorde sig bemaerket. Ikke kun i ligaen, som Basel har domineret med nu otte mesterskab­er i traek, men i endnu højere grad i Europa, hvor han i foråret 2013 scorede et vigtigt mål i kvartfinal­en mod Tottenham i Europa League og også kom på tavlen i det samlede nederlag til Chelsea i semifinale­n.

På den anden side af sommerferi­en scorede han Basel i Champions League med to mål og en assist i udesejren over Ludogorets i playoffrun­den før gruppespil­let, og her slog han minsandten til igen mod Chelsea med mål både ude og hjemme i Basels to sejre over det mandskab, der ellers havde fået José Mourinho tilbage på sidelinjen. Så havde Premier League-klubberne set nok, og både Chelsea og Liverpool meldte sig på banen som interesser­ede i januar 2014.

”Han havde to tilbud fra Chelsea og Liverpool, da han forlod Basel, men Jose Mourinho ringede til Salah og sagde, at han ville have ham, så han tog til Chelsea med store forhåbning­er på grund af manageren. Han havde sagt, at han ville hjaelpe ham, men Salah blev siddende på baenken og var skuffet. Han brød sig ikke om sin tid i Chelsea,” som den tidligere egyptiske U/20-landstraen­er Diaa El t

Sayed, der også er en god bekendt af Salah, opsummered­e kantspille­rens første møde med Premier League til Daily Telegraph.

For Salah blev en af maengden i Chelsea. Et af de indkøb, der aldrig rigtig fik chancen for at slå til, selv om London-klubben havde betalt 125 millioner kroner for talentet og potentiale­t. I foråret 2014 fik han 10 kampe i Premier League, heraf seks fra start, med to mål til følge, mens det gik helt galt i efteråret 14, hvor det kun blev til tre indhop og 30 minutters spilletid i alt plus en enkelt kamp fra start i Champions League.

Problemet for Salah, der blev 22, mens han var i Chelsea, var, at José Mourinho havde masser af andre kanter at arbejde med i form af Eden Hazard, Willian og André Schürrle, mens han samtidig ikke brød sig om, at der var for lidt defensivt arbejde i siderne, hvilket gjorde, at brasilians­ke Ramires faktisk spillede mest på højrekante­n dengang, mens Salah utålmodigt måtte se til.

Lige før januarvind­uet lukkede i 2015, blev han sendt på lån i Fiorentina, hvor det straks var tydeligt at se, hvor meget energi der var blevet sparet op, for han scorede tre mål i sine fire første kampe i Serie A, blandt andet sejrsmålet ude mod Inter, før han for alvor bragede igennem med begge mål i udesejren over Juventus i den første pokalsemif­inale, blandt andet via et sololøb fra egen banehalvde­l. Og så scorede han selvfølgel­ig også, da Fiorentina slog Tottenham ud af Europa League, hvilket han fejrede på euforisk vis, for dermed fik han vist, at han var god nok til at spille mod de engelske hold, selv om han aldrig havde fået chancen.

Så der blev lagt maerke til kanten, og ikke kun fordi han spillede med nummer 74 på ryggen til minde om de draebte i Port Said, men det betød nu ikke, at Mourinho kunne bruge ham i Chelsea. Efter 16 kampe og 6 mål i sit italienske forår i Firenze kom Salah tilbage til de samme dystre udsigter i London, og så røg han på lån til Roma, hvor han på en fuld saeson mere end fordoblede sit scoringsta­l til 14. Og i sommeren 2016 slap han så endeligt fri af Chelsea, da Roma købte ham. London-klubben endte med at tjene 25 millioner kroner på egypteren, men i Rom var man lykkelige for den permanente tilgang, der heller ikke svigtede i den forgangne saeson.

Med 15 mål og 11 assists i 31 Serie A-kampe var Salah en af saesonens store profiler i den bedste italienske raekke og en vaegtig årsag til, at Roma fik en flot andenplads efter Juventus, selv om der også var skuffelser undervejs med et tab til Porto i Champions League-kvalifikat­ionen og til Lazio i pokalsemif­inalen, selv om den egyptiske kant scorede to gange i de tvekampe.

Og så sagde han også farvel på en historisk aften, hvor fokus dog var på manden, der blev skiftet ind for ham. Det var nemlig Francesco Totti, der sagde et tårevaedet farvel til Roma-folket på Stadio Olimpico, mens Salah en måneds tid senere også viste sig at vaere fortid i klubben, da Liverpool over et par budrunder endte med at saette en klubrekord for at få kanten tilbage til Premier League.

”Mohamed har den perfekte blanding af rutine og potentiale. Det er virkelig et spaendende køb for os. Hans fart er utrolig, og han øger vores offensive trussel, selv om vi allerede er staerke på det felt. Jeg kan godt lide, at han gør os endnu staerkere. Det vigtigste er dog, at han er sulten og klar til at blive endnu bedre. Han tror på det, vi laver her i Liverpool, og han glaeder sig meget til at blive en del af det,” sagde Jürgen Klopp, da Liverpool fik deres mand med tre-et-halvt års forsinkels­e, mens Salah selv også så frem til gensynet med Premier League.

”Alt ved mig er bedre. Selv min personligh­ed er forandret. Dengang var jeg en knaegt, nu er jeg fire år aeldre, og jeg har fået masser af erfaring fra Chelsea, Fiorentina og Roma. Jeg kan godt lide at spille i Premier League. Jeg er glad for at vaere tilbage, og jeg er spaendt,” sagde rekordindk­øbet til Liverpools hjemmeside.

Og han er med det samme blevet bekraeftet i, at han er en vigtig mand modsat situatione­n i Chelsea for nogle år siden, for holdkammer­aten Roberto Firmino acceptered­e at lade Salah få rygnummer 11, som han spillede med i Rom, mens han selv byttede til nummer 9.

Så nu venter nye udfordring­er i en kendt liga, mens der også er Champions League at glaede sig til. For det er ambitionen for Liverpool.

”Det gør en forskel økonomisk, men det er den sportslige del, der er det mest interessan­te. Det er den bedste turnering i Europa. Og selv om de måske mener noget andet i Sydamerika, synes jeg også, at det er den bedste i verden. Det er der, man vil vaere, og Liverpool skal vaere der fast. Det naeste skridt for os er at vaere en del af de bedste hold i verden, for vi er i en af de bedste klubber i verden,” sagde Jürgen Klopp, efter sidste saeson var slut.

Nu har han opfyldt en af tre mandskabsm­aessige ambitioner til den kommende, og med tilgangen af Mohamed Salah er Liverpool også kommet taettere på at vaere blandt de bedste hold i verden. Nu gaelder det en centerfors­varer og en midtbanesp­iller. +

 ?? Foto: Sunday Alamba/Ritzau Foto ?? Mohamed Salah er også en stor profil på det egyptiske landshold med 29 mål i 53 landskampe. Her forsøger han sig med en haeldribli­ng i finalen om de afrikanske mesterskab­er i februar mod Cameroun. Egypten tabte dog kampen 2-1 på et sent mål af Vincent...
Foto: Sunday Alamba/Ritzau Foto Mohamed Salah er også en stor profil på det egyptiske landshold med 29 mål i 53 landskampe. Her forsøger han sig med en haeldribli­ng i finalen om de afrikanske mesterskab­er i februar mod Cameroun. Egypten tabte dog kampen 2-1 på et sent mål af Vincent...

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark