Ekstra Bladet - Tipsbladet

EN RUSSER I HULL

Efter at have haft succes med upåagtede Marco Silva overrasker nedrykkern­e fra Hull City igen med deres valg af manager. Leonid Slutskij er nemlig blevet den første russiske manager i engelsk fodbold, og det er de glade for i byen ved Humber-floden, hvor

- TEKST: THOMAS PYNDT

Det kan godt vaere, at det ikke lykkedes for Marco Silva at redde Hull City i bunden af Premier League sidste saeson, men den unge portugiser flyttede alligevel den nødstedte klub frem i tabellen med bedre spil og et håb om redning, så selv om der var udbredt skepsis ved ansaettels­en tilbage i januar, var praestatio­nen godkendt. Silva havde i hvert fald nok at vaelge imellem, da han udløste sin klausul om at opløse kontrakten i tilfaelde af nedrykning, men snakken om Porto og Crystal Palace endte aldrig i noget konkret, så nu er han ny chef i Watford med store ambitioner om fremgang.

Og hvad så med nedrykkern­e fra Hull? Jo, de overrasked­e igen med deres valg af manager, for den tidligere russiske landstraen­er Leonid Slutskij er den nye mand på sidelinjen med en aftale, der efter sigende løber i to år. Dermed bliver den 46-årige Slutskij den første russiske traener i engelsk fodbold, og selv om russere fylder noget i engelsk fodbold som investorer, så kan man ikke påstå, at der er en tradition for, at de russiske traenere søger udenlands mod den vestlige del af Europa, og når man samtidig taenker på, hvor skidt det russiske landshold leverede under Slutskij ved EM i Frankrig sidste sommer, var han langt fra det mest oplagte navn.

Men i Hull er de meget tilfredse med valget, hvis man spørger sportschef­en på lokale Hull Daily Mail, James Smailes:

”Vi var da overrasked­e over, at det blev ham. Hans navn var blevet sat i forbindels­e med klubben, men når man så på hans CV som en manager, der har vundet tre russiske mesterskab­er og vaeret i Champions League med CSKA Moskva, så var vi ikke sikre på, at han ville komme ned til The Championsh­ip og vaere manager i en klub som Hull City. Så det var bestemt ikke noget, vi forventede.”

”Reaktionen fra tilhaenger­ne har vaeret meget positiv. Mange mennesker sammenlign­er ham med den tidligere manager Marco Silva, som man heller ikke kendte ret meget til, men som kom med store ambitioner og gjorde det godt. Og selv om Hull ikke overlevede i Premier League, kunne tilhaenger­ne godt lide ham. Nu ser mange tilhaenger­e på Slutskij og taenker, at han kunne blive noget tilsvarend­e.”

”Jeg tror ikke, at de taenker på EM overhovede­t. Jeg tror, at de kigger på tre titler med CSKA og en kvartfinal­eplads i Champions League. De ser ham som en mand, der kommer med friske ideer til klubben, og så er der også visse forventnin­ger til forbindels­en til Chelsea og Roman Abramovitj, for den kan måske bruges til at få et par spillere eller tre, der virkelig ville forstaerke holdet,” siger sportsreda­ktøren til Tipsbladet.

Og forbindels­en mellem Leonid Slutskij og Chelsea-ejer Roman Abramovitj er også en af årsagerne til, at den 46-årige russer nu har fået opfyldt sin ambition om at prøve sit traenertal­ent af i England. For dagen før, CSKA Moskva blev slået ud af Champions League med et afsluttend­e 1-3 nederlag på Wembley til Tottenham i gruppe E, sagde Slutskij sit job op i Moskva-klubben, som han havde vaeret cheftraene­r for i syv år, og tog til London.

”Jeg har kendt mr. Abramovitj i 12 år, fordi han har mange fodboldpro­jekter i Rusland. Han har et saerligt akademi, han støttede landsholde­t økonomisk, han har lavet omkring 300 kunstgraes­baner, så vi snakkede sammen om fodbold og udvikling.”

”Nu har mr. Abramovitj hjulpet mig. Jeg bor på Chelseas hotel, de hjaelper mig med billetter til kampe, og jeg har set Chelseas førstehold, U/23, U/18 og fulgt arbejdet på akademiet. Efter kampe snakker jeg med mr. Abramovitj, og nogle gange beder han om min mening om hold eller spillere. Vi snakker sammen som venner. Han tror på mig og er både min tilhaenger og min traener. Og han er en god tilhaenger at have. Den bedste i verden synes jeg,” fortalte Leonid Slutskij i et interview med Daily Telegraph tilbage i april måned, hvor han havde fået styr på Londons undergrund og togrejsern­e til Liverpool og Manchester, mens han også nogle gange kunne ses i selskab med Chelsea-ejeren, når London-klubben spillede hjemme på Stamford Bridge.

Men han var ikke i England som fodboldtur­ist. Tvaertimod gik han straks i gang med et lynkursus i engelsk med fast undervisni­ng flere timer dagligt, hvilket har gjort, at han i dag allerede har vaeret i stand til at levere sine første tv-interviews på engelsk, og han var heller ikke i tvivl om målet med at tilbringe nogle måneder i London.

”Kan jeg blive den første russiske traener nogensinde med et job i England? Der har aldrig vaeret en her før. Og ikke kun i England. Russiske traenere arbejder bare ikke i andre lande i Europa. Spanien, Italien. Jeg ved ikke, om jeg bliver den første eller ej. Er det interessan­t for engelske klubber? Det er et svaert spørgsmål.”

”Jeg er klar til at begynde i Premier League eller The Championsh­ip. Det her er et langsigtet projekt for mig, for jeg vil arbejde laenge her, ligesom jeg har gjort i den russiske Premier League. Og for engelske mennesker og engelsk fodbold er det vigtigere at have erfaring indefra end udefra. Så en god saeson i Championsh­ip vil fylde mere end mine gamle titler i Rusland og 50 kampe i Champions League, for erfaringen indefra er afgørende. Det forstår jeg, og derfor er jeg også klar til at gå den vej,” sagde Leonid Slutskij i interviewe­t med Daily Telegraph, hvor han også fortalte, at han havde vaeret forbi Huddersfie­ld, Brigh-

 ?? Foto: Claude Paris/Ritzau Foto ?? Det har vakt en vis opsigt i Hull, at en mand med knap 50 kampe i Champions League har sagt ja tak til at vaere manager i klubben, der netop er rykket ned i The Championsh­ip, men den første russiske manager i England ser det som en vigtig del af sin...
Foto: Claude Paris/Ritzau Foto Det har vakt en vis opsigt i Hull, at en mand med knap 50 kampe i Champions League har sagt ja tak til at vaere manager i klubben, der netop er rykket ned i The Championsh­ip, men den første russiske manager i England ser det som en vigtig del af sin...

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark