Ekstra Bladet - Tipsbladet

MANAGERSKI­FT I PREMIER LEAGUE OG CHAMPIONSH­IP SIDEN SAESONSLUT

-

POSITIV ENERGI

Dengang var Leonid Slutskij 18 år gammel og med ambitioner om at blive profession­el fodboldspi­ller. Han havde også fået nogle kampe som målmand for den lokale klub i den russiske 3. division, men så en dag bad nabopigen ham om hjaelp med katten, der havde forvildet sig op i et trae. Slutskij kravlede op, men da han var seks meter oppe i traeet, faldt han ned og ramte jorden med et slag, der ikke kun braekkede hans naese og gav ham en hjerneryst­else men også smadrede hans knaeskal. Og efter et år på hospitalet var det klart, at drømmen om et liv som målmand var forbi, og selv om han kom sig over den alvorlige skade, så halter han stadig let, når han går i dag.

Men han fuldførte sin uddannelse i idraet på universite­tet i Volgograd, selv om hans mor havde drømt om, at hendes begavede søn med alle udmaerkels­erne ville laese jura eller journalist­ik, og da han var 22 år gammel. begyndte han at traene otte- og ni-årige i den lokale klub Olimpia.

Det blev en enorm succes. Hans mor, der ellers havde fuldtidsar­bejde som leder af den børnehave, hun selv havde startet, sørgede for, at de utilpassed­e drenge fik hjaelp, mens Leonid Slutskij selv traenede talenterne så godt, at to af dem, Denis Kolodin og Roman Adamov, var med, da Rusland nåede semifinale­n ved EM i 2008, mens talenthold­et to gange vandt den russiske ungdomslig­a, før de som 16-årige blev rykket op som profession­elle i den russiske 3. division.

Men så gik det også eftertrykk­eligt galt, som man kan laese meget mere om i en artikel af den russiske journalist Igor Rabiner i det engelske kvartalsma­gasin The Blizzards 21. udgave.

”Det var ikke første gang, at vores unge hold var blevet draebt af dommeren, men den dag i Saransk skete alt det grimme på en gang. Først kom vi bagud på et mål, der var en kilometer offside, og så scorede de på et straffespa­rk, der aldrig skulle vaere dømt, og som siden gjorde, at dommerkomi­teen udelukkede dommeren på livstid.”

”Mine spillere konfronter­ede dommeren ude ved sidelinjen, hvor jeg stod. Han udviste en spiller, der ikke havde rørt den modstander, der fik straffespa­rket, og han stod med kortet en meter fra mig. Jeg har altid set fodbold som det ultimative eksempel på fairness, og det var i den ånd, at jeg var traener i Olimpia, så jeg havde det som om, at der var nogen, der bankede mit barn.”

”Jeg kunne se, hvordan de her 17-18-årige gutter bedende kiggede på mig. ”Forsvar os.” Så jeg slog dommeren med min højre hånd lige på kaeben. Det var en frygtelig ting at gøre, og at slå en fodbolddom­mer er ikke den mest effektive måde at forandre verden på,” fortaeller Slutskij i artiklen om en episode, der altså gav dommeren en udelukkels­e på livstid, mens traeneren selv slap med seks måneders karantaene for et ukarakteri­stisk øjeblik, der ligger langt fra hans ellers kulturelle opdragelse og humoristis­ke sind.

Og da karantaene­n var udstået, blev han fyret og måtte begynde forfra i nye klubber, mens han arbejdede sig op i systemet igen. Men hans indsats var ikke glemt. For eksempel gav Adamov ham 40.000 dollars, da han fik sin første profession­elle kontrakt med Rostov, hvilket svarede til mere end det halve af prisen på en ny lejlighed i Volgograd, og spillerne fra talenthold­et dengang er stadig i fast telefonkon­takt med Leonid Slutskijs mor.

Efter jobs som traener for forskellig­e reservehol­d fik Slutskij sin store chance som cheftraene­r i ambitiøse FK Moskva i 2005, som han førte til en pokalfinal­e og en fjerdeplad­s i 2007, hvilket i øvrigt betød, at klubben mødte FC København i UEFA Cup-gruppespil­let i efteråret 2008. Men på det tidspunkt var der ved at blive skruet ned for blusset i den lille Moskva-klub, og Slutskij var rejst videre til Krylia Sovetov, før han i efteråret 2009 vendte tilbage til hovedstade­n og CSKA Moskva efter en omtumlet saeson for klubben, der undervejs havde både Zico og Juande Ramos på sidelinjen, før stabilitet­en ankom i den 38-årige Slutskij.

Ena f hans førs teopgaver var Champions Lea gu egruppekam­pen mod Manchester Uni ted på Old Trafford, hvor C SKA førte 3-1, indtil må laf Scholes og Valencia forhindred­e den helt store triumffor debutanten. Men 3-3 var en god start og med 2-1 sejre over Wolfsburg og Besiktas kom CSKA videre, og med en 2-1 sejr i Sevilla nåede de også kvartfinal­en mod de senere vindere fra Inter som deres bedste Champions League-resultat nogensinde.

Så var Slutskij i gang, og siden fulgte mesterskab­er i 2013, 2014 og 2016 samt pokalsejre i 2011 og 2013, mens hans hold også var med i Champions League-gruppespil­let i fem af de syv naeste saesoner, omend højderne fra foråret 2010 aldrig blev nået igen. CSKA-traeneren var den store succeshist­orie i russisk fodbold, så da Fabio Capello sagde op som landstraen­er, var det oplagt at give Slutskij jobbet, selv om missionen om en kvalifikat­ion til EM i Frankrig var mere end vanskelig for det kuldsejled­e landshold, der kun havde fået otte point i de første seks kampe, specielt når han fortsatte i CSKA ved siden af l andst r a ener jobbet.

Men han løste opgaven ved at få nyt humør ind i en demoralise­ret trup, hvilket angriberen Artem Dzyuba hurtigt satte ord på:

”Slutskij har vendt stemningen 180 grader. Han udstråler positiv energi, og han er ikke bare en vinder. Han er også et ordentligt menneske. Og alt det bliver understøtt­et af det faktum, at han er en profession­el og superstaer­k traener. Leonid Viktorovic­h var den bedste løsning for landsholde­t, og hele holdet blev forelsket i ham og respektere­de ham med lysets hastighed. Vi tror og stoler virkelig på ham. Han er den bedste,” sagde Zenitangri­beren ifølge artiklen i The Blizzard, mens landsholds­modstander­en og C SKA-spilleren Pontus Wernbloom bemaerkede nogle af de samme ting, da hans klubtraene­r også blev landstraen­er.

”Det er klart, at de er glade. De kan jo lide ham, alle på landsholde­t. Han er populaer overalt i Rusland, og de er nok også godt tilfredse med at få en russisk traener ind i stedet for hele tiden at have en udenlandsk. Han er et godt menneske. Jeg kan lide ham både som person og som traener. Han er fantastisk,” sagde midtbanema­nden til GöteborgsP­osten, mens Slutskij heller ikke var bange for at bruge store ord om jobbet som landstraen­er:

”Jeg er en kunstner, og landsholds­jobbet inspirerer mig. Jeg vil skabe, forstå fodbolden og mine egne evner gennem sporten,” sagde han ved tiltraedel­sen i august 2015, og to måneder og fire sejre senere var Rusland rykket forbi Sverige og kvalificer­ede sig direkte til EM.

Det blev til gengaeld en stor skuffelse for Slutskij, for kort før slutrunden mistede Rusland deres absolutte nøglespill­er i CSKA-styrmanden Alan Dzagoev, der braekkede foden. Uden ham hang spillet ikke sammen, mens Slutskij krøllede sin store krop mere og mere sammen på baenken og virkede aldeles udmattet ved pressemøde­rne før og efter kampene mod England, Slovakiet og Wales, der kun gav et enkelt point.

Et halvt år senere var det så også slut i CSKA Moskva på traenerens egen foranledni­ng, men nu venter nye udfordring­er altså i Hull.

ØJEBLIKKEL­IG OPRYKNING

Og der er ingen tvivl om, at det bliver en udfordring. Nok var Hull taet på at klare frisag i bunden af Premier League, men det gjorde de også med hjaelp af lejesvende, og Andrea Ranocchia, Alfred N’Diaye, Oumar Niasse, Lazar Markovic, Dieumerci Mbokani og Omar Elabdellao­ui er alle vendt tilbage til deres respektive klubber. Laeg dertil at Hull i januar-vinduet solgte deres tos tørsteprof­iler i kanten Robert Sno dg rass og midtbanesp­illeren Jake Liver more, to gamle klubkammer­ater der spilledemo­d hinanden fra start, da Skotland mødte England i en VM kvalifikat­ionskamp fornylig, mens man efter nedrykning­en har sagt farvel til forsvarskl­ippen Harry Maguire og rutinerede Curtis Davies, samtidig med at profiler som venstrebac­ken Andy Robertson og den polske kant Kamil Grosicki også fylder godt på rygtebørse­n.

Der er altså lagt op til en større genopbygni­ng af holdet, hvilket den nye manager godt er klar over.

”Det er ikke nemt. Spillere, der kan forstaerke Hull, er også på ønskeliste­n i Premier League-klubber, og vi vil ikke købe for unge spillere, selv om de kan spille på det naestbedst­e niveau, men selvfølgel­ig er det muligt, at vi kan låne nogle Chelsea-spillere.”

”I sidste saeson havde Fulham to spillere på lån fra Chelsea – forsvarere­n Tomas Kalas og midtbanema­nden Piazon – og Huddersfie­ld rykkede op med Kasey Palmer og Isaiah Brown. Det er helt normalt, og jeg tror, at det er en mulighed for os. Men der kan også vaere andre spillere,” sagde Slutskij i forrige uge til russiske sport.ru, og der spekuleres faktisk også i, at centerfors­varer Kalas kunne vaere et godt bud på en tilgang i Hull.

Men selv om truppen er smal, er optimismen stadig stor hos den nye manager.

”Selvfølgel­ig er vores første mål at vende tilbage til Premier League og rykke op med det samme. Jeg ved godt, at det er et vanskeligt mål, men jeg er sikker på, at det er muligt. Selvfølgel­ig er der en masse spørgsmål om truppen, men det er normalt for et hold, der lige er rykket ned,” sagde Slutskij, og de ambitioner vaekker genklang i Hull.

”Han er en ambitiøs manager, der vil op i Premier League, og han sagde også, at han kom til Hull City, fordi han mener, at han kan hjaelpe med at rykke klubben direkte op igen. Lige nu ser det svaert ud med den trup, han har, så det bliver vigtigt, hvilke spillere, han får ind. Så det kan vaere skidt, før det bliver godt, men der er masser af gode fornemmels­er omkring udnaevnels­en af Slutskij,” siger James Smailes fra Hull Daily Mail, der også har kigget naermere på det kampprogra­m, der venter.

For The Championsh­ip er fuld af Yorkshireh­old, så der er lokalopgør mod Middlesbro­ugh, Barnsley, Sheffield-klubberne Wednesday og United og ikke mindst den store rival fra Leeds United, men Hull starter nu med at møde en gammel bekendt, og det endda på Villa Park, hvor Steve Bruce, der forlod Hull sidste sommer, og Aston Villa tager imod.

”Men efter den kamp har de et fornuftigt program, hvor de ikke møder nogen af de hold, som man kunne forvente vil udfordre i kampen om en plads i top seks. Så på papiret ligner det en fornuftig start for den nye manager, hvad angår tiden til at finde egne ben i klubben,” lyder det fra sportsreda­ktøren i Hull. +

 ??  ?? ton og Ipswich på sine rejser rundt i engelsk fodbold.
Men det blev altså Hull City der blev den naeste udfordring i en unik traenerkar­riere, der begyndte med en kat, der var strandet oppe i et poppeltrae i Gorodische, en lille by sydøst for Moskva og...
ton og Ipswich på sine rejser rundt i engelsk fodbold. Men det blev altså Hull City der blev den naeste udfordring i en unik traenerkar­riere, der begyndte med en kat, der var strandet oppe i et poppeltrae i Gorodische, en lille by sydøst for Moskva og...
 ??  ?? De tre nedrykkere fra Premier League har alle skiftet manager. Ni managere har forladt deres klub eller er blevet fyret, heraf fem briter, mens de otte nye managere består af syv udlaending­e og en enkelt brite, så det er ikke blevet nemmere at vaere...
De tre nedrykkere fra Premier League har alle skiftet manager. Ni managere har forladt deres klub eller er blevet fyret, heraf fem briter, mens de otte nye managere består af syv udlaending­e og en enkelt brite, så det er ikke blevet nemmere at vaere...
 ??  ?? Lazar Markovic, der her er gået i graesset i den forgaeves kamp for at redde Hull i bunden af Premier League i sidste saeson, er en af seks lejesvende, der ikke laengere er i klubben.
Foto: Dave Howarth/Ritzau Foto
Lazar Markovic, der her er gået i graesset i den forgaeves kamp for at redde Hull i bunden af Premier League i sidste saeson, er en af seks lejesvende, der ikke laengere er i klubben. Foto: Dave Howarth/Ritzau Foto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark