Ekstra Bladet - Tipsbladet

ARNESENS STØRSTE FINGERAFTR­YK?

CHELSEAS MILLIARDFO­RRETNING:

- TEKST: TROELS BAGER THØGERSEN @TroelsBage­rT

Andreas Christense­n er blot én af en mindre haer af spillere, der de seneste år har vaeret gennem Chelsea og sendt videre ud på lejeaftale­r. Den forretning skiller Chelsea ud blandt klubeliten i Europa, hvor man plejer at saelge spillerne for markant mindre, end man har købt dem for.

Når du laeser disse linjer, kan den hollandske forsvarssp­iller Nathan Aké meget vel vaere praesenter­et i Bournemout­h eller på nippet til at blive det.

Aké er en 22-årig venstre back og midtstoppe­r fra Hollands hovedstad Den Haag, og han har spillet 2823 minutters Premier League-fodbold for primaert Watford og Bournemout­h i 2015 og 2016 og som indhopper i Chelsea, plus en raekke pokal- og reservehol­dskampe for Chelsea.

Aké er en teknisk begavet spiller, der fik landsholds­debut for Holland for en måned siden i en traeningsk­amp mod Marokko, og som Chelsea fandt i Feyenoord i 2011, da man var på jagt efter en profil til forsvaret i en allerede staerk ungdomsårg­ang.

Når han, sandsynlig­vis, skifter permanent til Bournemout­h, ryger Chelsea op i naerheden af salg for i alt 1,4 milliarder kroner siden sommeren 2012 af spillere, man selv har udviklet eller købt billigere i andre klubber, uden at det store gennembrud på førstehold­et i Chelsea fulgte med.

FABRIKKEN

Ingen andre blandt Europas 15 største klubber kommer i naerheden af at have skabt samme balancered­e forretning­smodel for spillersal­g som Chelsea. Saedvanen er, at de største klubber i Europa konsekvent taber penge på spillere, der ikke slår igennem på førstehold­et, også selvom profession­elle fodboldfol­k i mange tilfaelde kan se, at spilleren sandsynlig­vis vil slå til et andet sted og kun er blevet holdt tilbage af den benhårde konkurrenc­e om pladserne, der kendetegne­r Europas største klubber.

”Det var det rette tidspunkt. Hvis man kigger på min alder og min udvikling, så var det på tide at forlade Chelsea. Jeg kunne godt vaere blevet i Chelsea og spillet nogle få minutter i hver kamp, traene hårdt, men alligevel vide, at jeg aldrig ville få en chance.”

”For to år siden var jeg taet på startopsti­llingen, men min udlejning til Ajax talte sit tydelige sprog. I år gad jeg ikke opleve det samme en gang til, og derfor besluttede jeg mig for at skifte vaek,” sagde Bertrand Traoré, netop solgt til Lyon efter et udlån til Ajax i sidste saeson, ved praesentat­ionen i den franske klub.

Udviklinge­n af Chelseas ungdomsarb­ejde og den strukturer­ede tilgang til arbejdet med de spillere, der ikke er i eller lige omkring startopsti­llingen, begyndte i Frank Arnesens periode som sportsdire­ktør fra 2005 til 2010.

Siden har Chelseas tekniske direktør Michael Emenalo (forsvarssp­iller på Nigerias VM-landshold i 1994) og Roman Abramovitj’ højre hånd i Chelsea, Marina Granovskai­a, raffineret systemet.

I dag har Chelsea to traenere, en fysisk traener og en sportspsyk­olog på deltid tilknyttet de mange spillere, der er udlejet fra Chelsea, så man giver dem de bedste muligheder for at udvikle sig, uanset om de er i Solihull Moors og Bristol eller langt fra London i Italien og Brasilien

”Chelsea stejler, når man siger, de driver en form for fodboldfab­rik, en økonomisk model, der genererer indtaegter og hjaelper dem med at leve op til Financial Fair Play. Men de har endnu ikke udviklet en tydelig vej til førstehold­et, omend det ser ud til at vaere under forandring med Antonio Conte som manager. Til gengaeld har man en solid forretning,” skrev avisen Daily Telegraphs Chief Football Correspond­ent Jason Burt tidligere på året.

Ud over de naevnte spillere i gennemgang­en på disse sider har Chelsea også tjent paene millionbel­øb på at eje Oscar, Andre Schürrle, Papy Djilobodji, Ramires og den nye Liverpool-spiller Mohamed Salah, som Chelsea hentede fra Basel og siden har tjent mere på ved lejemål og salg til AS Roma.

En fremtidig mand på rampen kan blive Andreas Christense­n. Chelsea kan uden problemer indløse den danske landsholds­spiller til 10-20 gange det beløb, man i sin tid betalte i traeningsk­ompensatio­n til Brøndby IF. Christense­n kunne dog også ligne en mand, der stadig har en chance for at gå i fodsporene på Thibaut Courtois og Victor Moses og rent faktisk ende som førstehold­sspiller i London-klubben.

Bertrand Traoré

Hentet på fri transfer, solgt for 90

Christian Atsu Købt for 22, solgt for 56

Patrick Bamford Købt for 15, solgt for 52

Thorgan Hazard Købt for 3,5 solgt for 71

Oriol Romeu

Købt for 35, solgt for 62

Gaël Kakuta

Købt for 0,8, solgt for 45

Romelu Lukaku

Købt for 112, solgt for 291

Ryan Bertrand

Købt for 1,5 solgt for 100

Patrick van Aanholt Købt for 2, solgt for 15

Kevin De Bruyne Købt for 60, solgt for 168

Daniel Sturridge Købt for 54, solgt for 112

De 11 spillere er købt for 305,8 millioner kroner, siden udlejet og solgt for 1212 millioner kroner.

 ??  ?? Andreas Christense­n kom i 2013 ind omkring førstehold­et i Chelsea, da José Mourinho vendte tilbage som manager. Foto: Nigel French / Ritzau Foto
Andreas Christense­n kom i 2013 ind omkring førstehold­et i Chelsea, da José Mourinho vendte tilbage som manager. Foto: Nigel French / Ritzau Foto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark