Ekstra Bladet - Tipsbladet

TIPSBLADET I TAL ERIKSEN I DEN GLOBALE ELITE (MEN NOGEN DRIBLER ER HAN IKKE)

- TEKST: TROELS BAGER THØGERSEN @TroelsBage­rT

Christian Eriksens mange assists i 2016/2017-saesonen springer i øjnene, og en naermere analyse af statistikk­erne bag Tottenham-spillerens aflevering­sspil placerer på flere parametre Eriksen i Europas elite. Tipsbladet tjekker Eriksens tal og sammenlign­er med de spillere, der i 2016/2017-saesonen spiller hans position i de klubber, danskeren er blevet sat i forbindels­e med på transferma­rkedet. Tottenham star Christian Eriksen is Europe’s assist king”

”Christian Eriksen is an underprais­ed figure in Tottenham’s excellent run”

”Christian Eriksen is our Special One, says Tottenham’s Mauricio Pochettino”

Fodboldspi­llere taler ofte om, at de ikke gider laese artikler og overskrift­er i medierne, men i de seneste måneder har Christian Eriksen med sindsro kunnet åbne en avis eller gå på tipsbladet.dk og andre fodbold-websider på sin mobiltelef­on.

For Tottenham leverede efter en ujaevn begyndelse i efteråret med et par nederlag i Champions League endnu en flot saeson i Premier League, hvor man uden en periode med to sejre i otte ligakampe fra midt-oktober til midt-december havde presset Chelsea i kampen om mesterskab­et i stedet for først til sidst at naerme sig uden for alvor at komme taet på Antonio Contes mandskab.

I såvel Storbritan­nien som Danmark har medier og traenere bidt maerke i Eriksens farlighed som oplaegger i åbent spil og på dødbolde, og selvom Harry Kane og Dele Alli som målscorere og engelske landsholds­spillere kommer til at fylde mere i Storbritan­nien end den rolige dansker, er Eriksens udtalelser om FC Barcelonas mulige interesse og FC Barcelona-scouts tilstedeva­erelse ved Tottenham-kampe også blevet noteret i britiske medier.

De store spørgsmål, scouts, sportsdire­ktører og cheftraene­re i Europas største klubber så stiller sig, er, om danskeren kan oversaette praestatio­nerne og antallet af mål og assists fra Tottenham og vaere de 400-500 millioner kroner vaerd, som Tottenham givetvis vil kraeve på et transferma­rked med hyperinfla­tion takket vaere tv-pengene i Premier League.

”GODE TAL”

Vi begynder med de simple data, mål og assists.

Christian Eriksen har scoret mellem seks og 10 ligamål i sine fire Premier League-saesoner; i 2016/2017 endte han på otte.

I den forgangne saeson afsluttede Eriksen lige så ofte som Harry Kane og cirka dobbelt så ofte som i sin første saeson i klubben efter skiftet fra Ajax i sommeren 2013.

At Harry Kane så scorede 29 ligamål siger både noget om, at Kane som enlig angriber kommer til afslutning i meget fordelagti­ge positioner taet på modstander­ens mål og igen i 2016/2017-saesonen var dygtig til at udnytte sine chancer, og at Christian Eriksens afslutning­er faldt laengere fra mål og i mindre gunstige situatione­r.

Selvom antallet af scoringer er fornuftigt for en offensiv midtbanesp­iller, er det ikke det, der driver Eriksens vaerdi i vejret.

Til gengaeld er antallet af assists og chanceskab­ende aflevering­er noget, der skiller Christian

Eriksen fra snart alle andre offensive midtbanesp­illere i Europas fem største ligaer, Premier League, La Liga, Bundesliga­en, Serie A og Ligue 1.

15 assists nåede Christian Eriksen op på i Premier League i 2016/2017-saesonen, hvilket kun blev overgået af svenske Emil Forsberg på vejen mod RB Leipzigs flotte andenplads i Bundesliga­en og af Kevin De Bruyne, der ud over at ramme traevaerke­t ofte og kun nåede op på seks scoringer lavede 18 assists i ligaen for Manchester City.

Mindst lige så interessan­t er tallet bagved; de chanceskab­ende aflevering­er.

At laegge op til 3,1 afslutning per kamp lyder måske ikke af meget, men på topplan i Europa er det et saerdeles højt tal, som kun Ryad Boudebouz (offensiv midtbanesp­iller i Montpellie­r) og førnaevnte Forsberg overgik i 2016/2017-saesonen.

KAN DET OVERSAETTE­S TIL LA LIGA?

Det er navne som Neymar, Mesut Özil og Toni Kroos, Christian Erik-

sen overgår i måloplaeg og chanceskab­else i 2016/2017-saesonen. Men kan det så oversaette­s til en anden liga og klub, hvis FC Barcelona, Inter eller Paris Saint-Germain melder sig med til tilbud, Tottenhams direktør og drevne forhandler Daniel Levy ikke kan sige nej til?

Et spørgsmål, der hurtigt melder sig, er hvor Eriksen skal spille. Mauricio Pochettino har arbejdet hårdt for at finde plads til Christian Eriksen, der i løbet af den seneste saeson spillede central offensive midtbane eller en hybrid-position, primaert ude fra højre kant, hvor han havde stor frihed til at traekke ind i banen og spille sammen med Dele Alli, der lå mere stationaer­t bag Harry Kane i formatione­rne 4-2-3-1 eller 3-4-2-1.

Det kom også Christian Eriksen til gavn, at Dele Alli ofte tog løbene op ved siden af Harry Kane og dermed overlod god plads til Eriksen.

Paris Saint-Germain, FC Barcelona, Real Madrid og AC Milan, hvor isaer franskmaen­dene og Barcelona kunne vaere seriøse bud på aftagere til Eriksen, spiller 4-3-3 med udfordrend­e typer på de to forward-pladser ved siden af en enlig spydspids. Der skal Christian Eriksen nok flyttes ned på en central midtbane med tre spillere og måske gennemgå en udvikling som kroaterne Luka Modric og Ivan Rakitic, der i de seneste år er blevet langt staerkere allround-midtbanesp­illere end det meget offensive udgangspun­kt, de havde i første halvdel af karrieren.

En scouting-ekspert, Tipsbladet har diskuteret Christian Eriksen med, har paen tiltro til, at Eriksen kan tilpasse sig en anden klub efter at have gjort meget for at passe ind i Tottenham, hvor danskeren leverede for svingende praestatio­ner fra 2013 til 2015.

I Paris overlod Unai Emery en stor del af det offensive spil til de forreste tre, men saelger PSG Marco Verratti til FC Barcelona, kunne der vaere plads til Eriksen på en tremands-midtbane med to hårdtarbej­dende midtbanesp­illere ved siden side.

I Barcelona er øvelsen givetvis den samme med Neymar, Messi og Luis Suárez i front – her vil det naesten vaere lettere at komme til efter det meget ustabile spil i nøglekampe­ne fra alle andre midtbanesp­illere end det defensive anker Sergio Busquets.

Det ser mere oplagt ud med Inter og Luciano Spalletti, der naermere spiller en 4-2-3-1 formation (selvom Spalletti er ret fleksibel taktisk), ligesom Josep Guardiola (der talte positivt om Eriksen i foråret) i Manchester City gør.

Kan Christian Eriksen spille central midtbane i en af de store klubber?

Fysisk skal landsholds­spilleren givetvis udvikle sig til de flere dueller, hvor han vil forventes at vinde naerkampe oftere end i dag.

Det traekker op, at Eriksen i 2016/2017-saesonen fik flere lange aflevering­er igennem end i sine tre første saesoner. Med en mere tilbagetru­kket position er det indlysende, at evnen til at slå en praecis aflevering over 40-50 meter bliver mere vaerdifuld, og der traekker det op, at Eriksen fra 1,6 lange aflevering­er i sin første Tottenhams­aeson nu er oppe på tre – hvilket for en offensiv midtbanesp­iller med udgangspun­kt på kanten og som central, offensiv spiller bag en enlig angriber er ret meget.

Et skifte til en central midtbanepl­ads kunne, hvis en eventuel ny klub ikke kan eller vil kopiere Pochettino­s tilgang med målrettet at skraedders­y en position til danskeren, i det hele taget vaere en løsning for midtbanesp­illeren, der trods en fornuftig topfart nok aldrig udvikler sig til en mand, der efter behag saetter modstander­e af.

Eriksen dribler betydeligt mindre end spillerne på sammenlign­elige pladser på kanten og den offensive midtbane, og nu hvor Eriksen har rundet de 25 år ligner det mere en fremtid a la Rakitic end hurtige driblere som Kevin De Bruyne og Lucas Moura.

 ??  ??
 ?? Foto: Ritzau/Kirsty Wiggleswor­th ??
Foto: Ritzau/Kirsty Wiggleswor­th

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark