Ekstra Bladet - Tipsbladet

”DU HAR VIRKELIG NOSSER”

-

Praesident­en for Spaniens fodboldfor­bund Angel Maria Víllar afskyr journalist­er, journalist­ers spørgsmål og ikke mindst afsløringe­rne af korruption i FIFA og en lang raekke fodboldfor­bund, som har kostet Angel Maria Víllars venner deres stillinger, og i nogle tilfaelde sendt dem i faengsel.

Og da den saerlige efterforsk­er Michael Garcia i 2014 efterforsk­ede uddelingen af VM 2018 og 2022, var Angel Maria Víllar en af de mest respektløs­e vidner i et morads af politikere og forretning­sfolk, der generelt ikke gav meget for Garcias indsats.

Ud over at tale om Michael Garcias forplantni­ngsorgan rådede Víllar blandt andet også amerikaner­en til at droppe efterforsk­ningen ”for sit eget bedste”, og den spanske fodboldche­fs opførsel var så grel og uanstaendi­g, at FIFA i 2015 følte sig nødsaget til at give den tidligere Athletic Bilbao-spiller en bøde og en advarsel mod at gentage den opførsel.

Nu risikerer den spanske fodboldbos­s at ryge samme vej som flere af sine allierede i FIFA-toppen, der i dag kender faengselsc­eller indefra.

Mandag i denne uge anholdt spansk politi Angel Maria Víllar, Víllars søn Gorka og yderligere to folk i og omkring det spanske fodboldfor­bund RFEF, samtidig med at politiet ransagede fodboldfor­bundets hovedkvart­er i Madrid.

Det var ikke første gang, politiet havde vaeret på besøg, og denne gang ledte ordensmagt­ens efterforsk­ere blandt andet efter beviser for, at Víllar og søn har skummet penge i forbindels­e med det spanske landsholds venskabska­mpe, og for at det spanske forbunds penge og ressourcer var blevet brugt i Víllars genvalg som RFEF-chef i maj.

Angel Maria Víllar har vaeret involveret i adskillige konflikter i de seneste år, for ikke at sige i størstedel­en af sin regeringst­id, der straekker sig tilbage til 1988.

Víllar har på flere fronter kaempet med Javier Tebas, chefen for den spanske ligaforeni­ng, der i modsaetnin­g til snart sagt alle andre i spansk fodbold er gået mod Víllar og har taget magt fra forbundet, blandt andet i forbindels­e med ny lovgivning om fordelinge­n af tv-penge i La Liga.

I UEFA såvel som FIFA har Víllar siden årtusindsk­iftet udviklet sig til én af de mest magtfulde; i skrivende stund er spanieren fortsat ’senior vice president’, hvilket betyder, at Víllar bliver FIFA-praesident, hvis Gianni Infantino stopper i utide.

Víllar var faktisk praesident-vikar i 11 måneder i UEFA, da Michel Platini i oktober 2015 blev udelukket fra al fodbold.

I den periode løb Europas storklubbe­r med magten i UEFA og havde naer trumfet endnu mere vidtgående reformer af Champions League igennem fra 2018 end at give de fire topnatione­r fire direkte pladser i gruppespil­let.

Ude i verden kendes Víllar også som chef for dommer-komitéerne i FIFA og UEFA, hverv som spanieren droppede tidligere i år.

Den davaerende chef for Englands fodboldfor­bund Lord Triesman kom i 2010 i fedtefadet, da han i skjulte optagelser, ivaerksat af avisen Daily Mail, haevdede, at det spanske forbund og det russiske kunne konspirere om dommerbesa­etning til VM og uddelingen af VM 2018 og 2022, der skulle foregå i december 2010 med både Spanien og Rusland i kandidatfe­ltet.

Lord Triesman har efterfølge­nde sagt, der ikke var hold i det, han sagde, og at han udtalte det for at imponere den tidligere ansatte, Melissa Jacobs, der optog samtalen for Daily Mail.

”Villar no es el fútbol español” [Víllar er ikke spansk fodbold], skrev sportsavis­en Marcas redaktør Juanma Rodríguez onsdag – det tyder ikke godt for ’El Presidente’s fremtidsud­sigter. (tba)

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark