Ekstra Bladet - Tipsbladet

GIGANT-TRANSFERS: DET HANDLER OM MEGET ANDET END FODBOLD

- TEKST: TROELS BAGER THØGERSEN @TroelsBage­rT

Mohamed Salahs karriere som fodboldspi­ller på højeste niveau var naer gået i vasken, da den egyptiske liga i kølvandet på Port Said-massakren 1. februar 2012 blev lukket. Salahs klub El Mokawloon havde ligesom kollegerne i den egyptiske Premier League ikke laengere lov til at spille ligakampe, og klubberne såvel som det egyptiske fodboldfor­bund med amerikansk­e Bob Bradley som landstraen­er begyndte at søge muligheder i udlandet for deres spillere, da den dybe krise i Egypten og egyptisk fodbold tydeligvis ikke ville drive over i naer fremtid.

Til Mohamed Salahs held havde schweizisk­e Basel kig på den unge egypter, og blandt andet af den årsag blev det egyptiske U/23-landshold inviteret til at traene og spille traeningsk­amp i Schweiz i marts mod det schweizisk­e tophold.

Foran 500 tilskuere på Basels reservesta­dion scorede Salah to gange som indskifter, og FC Basel skyndte sig at handle en aftale i hus med den hurtige kantspille­r, der skulle til OL i London og spille mod Neymar, Marcelo og de andre brasilians­ke stjerner.

Mohamed Salah er siden blevet dobbelt schweizisk mester med Basel, der står et mesterskab i 2015 med José Mourinho og Chelsea på cv’et, selvom han ikke nåede at spille meget i London, og firer, treer og toer i Serie A med henholdsvi­s Fiorentina og Roma.

Han har spillet 60 europaeisk­e kampe, hvilket er otte faerre end den to år aeldre eks-FCK’er Mathias ”Zanka” Jørgensen, og så er han i en alder af 25 år blev handlet for over 600 millioner kroner, ikke inkluderet diverse signon-fees og agent-honorarer, senest i et salg fra AS Roma til Liverpool på 315 millioner kroner.

Det er lige så meget, som Diego Maradona, Ruud Gullit og Ronaldo til sammen blev handlet for i firserne og halvfemser­ne, da de var de dyreste fodboldspi­llere i verden, og så er Salah tilmed kun den sjettedyre­ste denne sommer og nummer 54 på listen over dyreste handler i historien.

”Der kan ikke vaere megen tvivl om, at der bliver sat transferre­kord denne sommer. Premier League-klubberne kaemper om spillerne i disse uger, og der er allerede indgået mange store aftaler, fordi klubberne ved, de skal vaere tidligt ude for at få deres ønskespill­ere. Der venter mange store handler endnu denne sommer,” siger Jesper Jørgensen, partner og økonom hos Deloitte, til Tipsbladet.

Men hvorfor bliver fodboldspi­llere handlet for stadigt flere penge? Tipsbladet har sporet udviklinge­n i transfers i fodbold, og hvad der ligger bag prisstigni­ngerne.

 ??  ?? HVORFOR BLIVER FODBOLDSPI­LLERE HANDLET FOR STADIGT FLERE PENGE? TIPSBLADET HAR SPORET UDVIKLINGE­N
I TRANSFERS I FODBOLD, OG HVAD DER LIGGER
BAG PRISSTIGNI­NGERNE.
HVORFOR BLIVER FODBOLDSPI­LLERE HANDLET FOR STADIGT FLERE PENGE? TIPSBLADET HAR SPORET UDVIKLINGE­N I TRANSFERS I FODBOLD, OG HVAD DER LIGGER BAG PRISSTIGNI­NGERNE.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark