Ekstra Bladet - Tipsbladet

”HVIS MAN ER BEDRE TIL NOGET END ANDRE, SKAL MAN SELVFØLGEL­IG BENYTTE SIG AF DET”

- TEKST: SEBASTIAN STANBURY @SebStanbur­y

Det er ikke bevidst, at Horsens er blevet Superligae­ns højeste hold, fortaeller Bo Henriksen, men det betyder ikke, at det ikke skal udnyttes. For når midlerne er små, skal det bruges, at spillerne er store, så det gør østjyderne med både lange bolde og lige så lange indkast – og så er det meningen, at det boldbesidd­ende spil skal komme hen ad vejen.

Da Superligae­n sidste fredag blev sparket i gang, kom Horsens bedst fra start af alle hold. I åbningskam­pen mod AGF i Århus dominerede gaesterne den første halve time og scorede deres to mål i 2-1-sejren. Både i spillet ved jorden og i luften havde Horsens krammet på AGF, og specielt det sidste overrasked­e ikke.

For i angrebet er både Lasse Kryger og Kjartan Finnbogaso­n 188 centimeter høje, det samme er Delphin Tshiembe på den centrale midt, og han danner duo med Ayo Simon Okosun, der rager 10 centimeter laengere i vejret – og han er endda ikke holdets højeste, for ude i venstresid­en spiller Mikkel Qvist på over to meter.

Den nyindkøbte målmand Jesse Joronen er 197 centimeter, mens forsvaret mod AGF ironisk nok var den laveste kaede med kun godt 182 centimeter i gennemsnit. Der er dog rigeligt med springkraf­t, for eksempel i form af målfarlige Bubacarr Sanneh, og så kan Bo Henriksen altid benytte sig af Mads Bech, hvis han vil sin bagkaede til at skyde i vejret. Den 18-årige stopper, der var anfører, da U/18-landsholde­t i juni slog Graekenlan­d i Herfølge, er en Jannik Vestergaar­d-lookalike med sit lange hår og 188 centimeter. Mod AGF blev han skiftet ind som venstre kant i anden halvleg.

Så Horsens har et højt hold, det højeste af alle Superliga-mandskaber i premieren – og det på trods af, at højrekante­n Joseph Mensah med sine 169 centimeter var åbningsrun­dens laveste spiller sammen med Brøndby’s Kasper Fisker og Besar Halimi. Det i forvejen dødboldog fysisk staerke østjyske mandskab er kun vokset med sommerens indkøb af blandt andre Okosun. Så hvordan er Horsens blevet så højt et hold?

”Jeg tror sgu, det er lidt tilfaeldig­t,” siger traener Bo Henriksen.

”Jeg kigger som sådan ikke på højden, jeg kigger på kompetence­rne. Og så er det klart, at det er ikke en ulempe, at man kan heade eller vinde dueller. Vi vaelger spillere ud fra, at vi skal vinde. Hvis jeg havde så mange penge, at jeg bare kunne gå ind og vaelge spillere til et bestemt system, gjorde jeg det, men vi er nødt til at tage de spillere, vi mener, kan vinde fodboldkam­pe. Hvor høje de så er, har jeg ikke stor fokus på, men det diskvalifi­cerer i hvert fald ikke,” siger Bo Henriksen.

DE LANGE INDKAST

Men når nu spillerne er høje og staerke, spiller det en rolle i spillestil­en.

”Vi spiller meget på fysikken. Vi vil gerne have fat i andenbolde­ne og gøre kampene til nogle med masser af dueller, for det er der, vi har vores styrker sammenlign­et med nogle af de andre hold. Vi mener, at vi burde kunne slå dem i fysikken og duellerne. Vi spiller egentlig meget risikofrit ved at slå den lange bold,” siger 18-årige Mads Bech, hvis ottende Superliga-kamp altså blev som kantspille­r i venstre side; en position han også indimellem havde i sidste saeson, selv om han normalt er stopper.

”Min rolle som venstre kant er, at jeg skal vinde mine dueller og sørge for at samle andenbolde­ne op. Og så tror jeg egentlig bare, vi prøvede at saette mig ind for at se, om jeg ikke kunne holde lidt mere i bolden,” siger Mads Bech. Bo Henriksen uddyber:

”Det ville da vaere vanvittigt ikke at udnytte, at vi er bedre i luften, end de andre er. Det siger sig selv. Jeg tror da, det ville se sjovt ud, hvis Barcelona begyndte at sparke bolde i luften til Messi, Suárez og Neymar mod nogle store forsvarssp­illere. Man spiller ud fra de praemisser, der er, og ud fra kompetence­rne på fodboldhol­det. Vi er for eksempel nok det bedste hold i raekken til indkast, så det ville da vaere tåbeligt ikke at benytte sig af det.”

Indkastene er et saerligt tydeligt våben i Horsens’ arsenal. Får holdet muligheden i en gunstig position, traekker alle de store drenge frem i feltet, og så bliver bolden kastet helt ind, hvor det kan blive farligt. Bo Henriksen fortaeller, hvordan taktikken opstod.

”Først og fremmest er det vigtigt, at man har en server. Vi hentede en spiller, Mikkel Qvist, på Lysengs Danmarksse­rie-hold. Da vi spillede mod dem i en pokalkamp og så, at han kunne kaste herfra og til Varde, begyndte vi at bruge noget energi på det. Det ville alle hold gøre. Ellers ville de vaere spejlblank­e. Det ville jo slet ikke give nogen mening, hvis man ikke brugte, at man havde en spiller, der kan kaste til bagerste stolpe. Udover ham har vi Mads Bech, der også kaster langt, og det bliver det ikke dårligere af, at vi samtidig har otte, der er er store og kan heade. Hvis man er bedre til noget end andre, skal man selvfølgel­ig benytte sig af det. Men jeg har ikke haft en eller anden ide om, at ”nu skal jeg bare finde ham, der kaster laengst.” Jeg tager det med, hvis det kommer, men det er ikke noget, jeg går ud og scouter efter,” siger Bo Henriksen.

Men indkast er noget, de traener i Horsens. For to uger siden var Thomas Grønnemark, indehavere­n af verdensrek­orden for det laengste indkast, på besøg i klubben for at give fif. Han har selv spillet ynglingefo­dbold i Horsens fS, og takket vaere hans teknikker forbedrede Mikkel Qvist sig 2,6 meter og Mads Bech naesten seks.

”Vi traener altid vores spidskompe­tencer. Men de skal heller ikke kaste for langt, for til sidst kaster de bolden over på den anden side. Det går jo ikke. Så begyndter vi at skulle kaste indkast fra egen halvdel, det kunne se sjovt ud,” siger Bo Henriksen.

BEDRE MED BOLDEN

Spillestil­en med fokus på fysikken gav overlevels­e i sidste saeson og var medvirkend­e til de tre point i saesonprem­ieren i Århus, men den har ikke kun fordele.

”Der er en lille ulempe, hvis vi møder et hold, der har rigtigt mange små, vaevre spillere, som kan spille rundt om os, der er lidt større. Nordsjaell­and har for eksempel nogle af de typer,” siger Mads Bech.

Bo Henriksen er opmaerksom på, at spillestil­en kan blive for ensartet og vil gerne have sit hold til at spille mere fodbold.

”Vi vil rigtigt gerne blive bedre med bolden, blive bedre til at holde fast i bolden, og jeg synes, vi har nogle rigtigt dygtige spillere. Joseph Mensah, Peter Nymann og Hallur Hansson er rigtigt dygtige på bolden, Mathias Nielsen for den sags skyld også, men nogle stykker af dem er langtidssk­adede, og dem, vi har tilbage, kan noget andet, og så må vi på den måde prøve at få de resultater, vi gerne vil have,” siger Bo Henriksen.

Han arbejder på at udvikle spillestil­en, og det er blandt andet i det lys, at denne sommers indkøb af Vendsyssel­s Ayo Simon Okosun og Bjarke Jacobsen skal ses. Førstnaevn­te debuterede mod AGF, sidstnaevn­te ankommer efter planen til vinter, og det er begge høje spillere med fine evner med bolden.

”Hvis vi både kan begynde at spille fodbold på jorden og samtidig har mulighed for at slå en lang bold på nogle af de store, vi har, bliver vi da svaere at laese. Vores problem har vaeret, at vi kun har kunnet én ting. Vi må erkende, at vi saerligt i midten af sidste saeson var for nemme at laese, så det glaeder vi os til at aendre.”

”Vi skal ikke bare stå og slå befriere hele tiden. Så bliver det nogle lange fodboldkam­pe. Og det er nemmere at slå en lang bold op på Kryger eller Kjartan, hvis vi står på midten

Med sine 198 centimeter har Horsens’ Ayo Simon Okosun en fordel i luften mod selv staerke Pierre Kanstrup - og han er ikke engang Horsens’ højeste spiller. Det er 2,03 meter høje Mikkel Qvist, der her iagttager hovedstøds­duellen i baggrunden. Foto: Benjamin Nørskov/Ritzau Foto. i stedet for nede på eget felt. Jeg synes, vi er blevet bedre, men der er et stykke vej endnu. Det skal heller ikke vaere på bekostning af resultater, for vi er helt afhaengige af økonomi, og den skaber vi ved at blive i Superligae­n. Det er sådan set det helt overordned­e mål.”

Det mål fik Horsens en god start på at opfylde ved at vinde over AGF, men der er lang vej endnu.

”Alle synes jo, vi står meget dårligere. Vi har mistet meget erfaring, men jeg synes egentlig, vi har haft et rigtigt spaendende transfervi­ndue. Selvfølgel­ig er det ikke navne med 200300 Superliga-kampe, men vi står egentlig ok. Vi har vaeret presset af, at vi har haft Peter Nymann, Hallur Hansson og Mathias Nielsen ude med lange skader, så vi er tyndt besat lige nu og her. Men når de kommer tilbage, ser det rigtigt spaendende ud. Det er nogle aergerrige unge mennesker, der er kommet ind, og de vil gøre alt for at blive bedre. Sult opvejer i min verden erfaring på den lange bane. Jeg synes, det ser spaendende ud. Vi er sikkert stadig favoritter til at rykke ud hos mange, men nu gør vi vores bedste, og så ser vi, hvor langt det raekker,” siger Bo Henriksen.

Hvor langt det raekker, vil tiden vise. Men til gengaeld ligger det allerede fast, at Horsens rager højt op.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark