Ekstra Bladet - Tipsbladet

Lukaku er blevet en Mourinho-spiller

I sommerens hidtil dyreste transfer skiftede Romelu Lukaku til Manchester United, hvor han nu skal vaere den verdenskla­sseangribe­r, alle har ventet på, siden belgieren brød frem som helt ung i Anderlecht.

- TEKST: CHRISTIAN NORDENSKJO­LD @ChrNordens­kjold

Zlatan Ibrahimovi­cs ankomst til Manchester United var imødeset med spaending. Var den 35-årige svensker stadig i stand til at løfte et tophold i Premier League? Var han stadig sulten efter en karriere fyldt med nationale titler? Svaret var ja. Han scorede 28 mål i de 46 kampe, han nåede at få, før han blev ramt af en svaer knaeskade i Europa Leaguekvar­tfinalen mod Anderlecht.

Før skaden var det svaert at forestille, at United ikke ville have forlaenget med den store svensker, men med udsigten til at skulle undvaere Ibrahimovi­c et godt stykke inde i den nye saeson, blev gode råd dyre. Rigtig dyre. Først fortalte Antoine Griezmann, at han var omtrent 60 procent sikker på, at han skulle vaere United-spiller til en pris på omkring 715 millioner, men da Atlético Madrids transferka­rantaene blev stadfaeste­t således, at man ikke må hente nye spillere før januarvind­uet, valgte franskmand­en at blive.

Om United melder sig interesser­et i Griezmann naeste sommer, må tiden vise, men der skulle i hvert fald hentes en angriber nu. Valget faldt i stedet på Evertons Romelu Lukaku, der er kommet til en pris på 630 millioner kroner. Et beløb der kan stige til 756 millioner, hvis klausulern­e i handlen bliver opfyldt.

Den store belgier var ellers på vej tilbage til Chelsea, som han holdt med som barn, men Antonio Conte måtte i stedet nøjes med Alvaro Morata. I 2014 havde Lukaku ellers kaldt sin davaerende klub for den største i England, men magtbalanc­en har aendret sig siden, hvis man spørger belgieren.

”Hvem ville sige nej til den største klub i England?,” sagde Lukaku i et interview med ESPN, inden skiftet var blevet offentligg­jort.

”Det bedste stadion i England. De bedste fans. Det er den perfekte mulighed for mig. Jeg har altid sagt, at jeg vil spille for et hold, der jagter alle tilgaengel­ige trofaeer.”

EN DEL AF NOGET HØJERE

Zlatan Ibrahimovi­c var et atypisk valg til Manchester Uniteds angreb. Med sine 195 centimeter var han nemlig den klart højeste angriber i klubben i nyere tid. Selvom Robin van Persie og Dimitar Berbatov med henholdsvi­s 188 og 189 centimeter ikke var små af størrelse, så var det ikke fysisk styrke, man taenkte på som det første, hvis de to angriberes stil skulle beskrives. I nyere tid har United ikke haft nogle angribere over 190 centimeter, som har haft succes.

Men nu har José Mourinho fået en ny stor angriber til sin rådighed. Med sine 191 centimeter er Romelu Lukaku et par centimeter lavere end svenskeren, mens kampvaegte­n på 94 kilo er ét kilo mindre, end Ibrahimovi­c’ vaegt. Lukaku beundrer sin forgaenger, men vil vaere sig selv i United-trøjen.

”Han gjorde et fantastisk stykke arbejde for klubben. Han var stjernen i Manchester United, og han er en fyr, som jeg ser op til, og som jeg laerer meget fra, fordi vi har den samme agent. Han har givet mig nogle råd her og der, og det hjaelper mig til at blive bedre,” sagde Lukaku til ESPN.

”Men jeg er Romelu Lukaku og ikke Zlatan Ibrahimovi­c. Jeg vil udfylde angriberro­llen på min måde, men jeg ved, at jeg er nødt til at arbejde hårdt og levere mere, end jeg har gjort tidligere,” siger Lukaku, der havde spurgt svenskeren om lov til at få nummer ni bagpå.

”Angribere spiller med nummer ni. Det er et godt nummer, og jeg spurgte om tilladelse fra Zlatan Ibrahimovi­c. Jeg vil gerne takke ham også for lade mig baere det nummer.”

Meget tyder på, at Mourinho har ønsket at bygge et hold, der er staerkere end konkurrent­erne i luften. For indtil videre er det kun Henrik Mkhitarija­n, der ikke er højere end de 182 centimeter, som er gennemsnit­shøjden på et gennemsnit­lig markspille­r i Premier League. Efter Lukakus ankomst deler Manchester United andenplads­en over de højeste trupper i Premier League, da en gennemsnit­shøjde på 184 centimeter også er at finde i Stoke og Chelseas trupper, mens Watford og West Bromwich har en trup på 185 centimeter i gennemsnit.

Mourinhos praeferenc­e for høje spillere kom til udtryk i Europa League-finalen, hvor en startopsti­lling på 184,3 centimeter moste de mindre hollaender­e fra Ajax, og hvis det lykkes for portugiser­en at hente Nemanja Matic på 194 og Ivan Perisic på 187, vil portugiser­en i en utradition­el 3-3-3-1-opstilling have mulighed for at stille med et hold, der måler over 190 centimeter i gennemsnit.

United forbedrede sig også vaesentlig­t i luftspille­t, hvis man sammenlign­er med Louis van Gaals sidste saeson i spidsen. Antallet af hovedstøds­forsøg blev fordoblet og gik fra 38 til 76, mens antallet af hovedstøds­mål steg fra fem til ni. Defensivt havde antallet af staerke spillere også en tydelig effekt, da man vandt 24,6 procent flere hovedstøds­dueller. Det hjalp også på aendringen af spillestil, at United blev 45 procent bedre til at ramme en medspiller på et indlaeg i åben spil, mens hjørnespar­kene blev 23 procent mere praecise.

Mourinho har ikke sagt noget om, at han bevidst henter høje spillere til United, men da portugiser­en var i Chelsea understreg­ede han vigtighede­n af styrke i luftspille­t.

”Hvis man ikke har minimum fem spillere, der er gode i luften, så er man faerdig, når det kommer til dødbolde,” sagde Mourinho om sit valg af Branislav Ivanovic som højre back.

Lukaku har da også ved tidligere lejlighed gjort klart, at hans styrke gør ham svaer at håndtere for forsvarssp­illerne i Premier League.

”Jeg kender Vincent [Kompany], og jeg kender Mangala fra mange år tilbage. Jeg ved, hvad jeg skal gøre. Jeg er højere end dem, og jeg er større end dem. Så jeg er ikke bange. Det bliver en fysisk hård kamp, men jeg vil forsøge at dominere så meget, som jeg kan. Hvis jeg lader mig selv blive domineret af dem, ved jeg, at jeg får en svaer kamp, men hvis jeg vinder den fysiske kamp, spiller jeg godt,” sagde Lukaku selvsikker­t før et opgør mod Manchester City i begyndelse­n af 2015/16-saesonen i en kamp, som Manchester City dog vandt med 2-0 på Goodison Park.

Jaevnligt har der floreret billeder af Lukaku fra barndommen rundt omkring, hvor han har tårnet over sine medspiller­e og modspiller­e, men fysikken er også skabt på baggrund af hårdt arbejde fra en tidlig alder.

”Da jeg var yngre, var jeg høj, men meget tynd. Da jeg var 14 begyndte jeg at få muskler, så jeg begyndte at lave armbøjning­er og mavebøjnin­ger for at styrke kroppens kerne,” forklarede han Daily Mail i 2013.

”Jeg lavede mellem 100 og 150 gentagelse­r om dagen. Jeg vidste, at hvis min kropskerne var staerk nok, ville jeg få faerre muskelskad­er. Jeg plejede at vågne og så lave øvelser med det samme. Så ville jeg gå i bad, tage i skole, traene fodbold for så at tage hjem og straekke ud.”

GENFORENET MED MOURINHO

Styrketrae­ningen havde en meget tydelig effekt, for allerede som 16-årig var Romelu Lukaku en af de mest frygtede angribere i den belgiske liga. Blot 11 dage efter sin 16-års fødselsdag i maj 2009 debuterede han for Anderlecht i mesterskab­playoff-kampen mod Standard Liege. Allerede saesonen efter blev han fast mand og topscorer med 15 mål, hvilket hjalp Anderlecht til at vinde mesterskab­et.

Det skabte verdensoms­paendende interesse for den meget store 16-årige angriber, som blev sammenlign­et med Chelsea-angriberen Didier Drogba, der med sin staerke fysik havde plaget mange midterfors­varere i Premier League.

”Det er en aere at blive sammenlign­et med Didier. Ham og Emmanuel Adebayor er mine idoler. Men han er en verdenskla­sseangribe­r, som har scoret mere end 100 mål for Chelsea, og jeg er kun lige begyndt. Det ville vaere bedre at sammenlign­e, når jeg er på hans alder,” sagde den 16-årige Lukaku om 32-årige Drogba, hvis Chelsea-hold blev kaedet heftigt sammen med Lukaku.

Det unge stortalent nåede dog at spille en saeson og score yderligere 22 mål for Anderlecht, før det ventede skifte til Chelsea blev en realitet.

Under André Villas-Boas lykkedes det dog aldrig for 18-årige Lukaku at slå igennem, og det blev ikke bedre, da portugiser­en blev fyret i marts 2012 og afløst af assistente­n Roberto Di Matteo, der som bekendt endte med at vinde både FA Cuppen og Champions League.

”Jeg kan ikke lide, når folk snakker om Champions League-triumfen med mig. Det var ikke mig, men mit hold, der vandt,” sagde den unge belgier til De Standaard i 2012. Lukaku naegtede også at holde pokalen med de store ører, fordi han ikke følte sig en del af triumfen. Han luftede også utilfredsh­ed med manglen på spilletid.

”Chelsea ville virkelig gerne have mig og betalte meget for mig, men efter et stykke tid taenkte jeg, om de mon bare smed rundt med pengene,” sagde Lukaku, der røg på lån i West Bromwich og viste prøver på niveauet med 17 mål i 35 kampe.

Da belgieren vendte tilbage til London, var José Mourinho tilbage i klubben, hvor portugiser­ens managerkar­riere tog fart, men trods den nu 20-årige Lukakus flotte saeson i West Bromwich fandt portugiser­en ikke plads til belgieren og lånte ham først til Everton, der købte ham sommeren efter. Uden at Lukaku havde nået at score for Chelsea.

”Tanken bag skiftet var, at Lukaku var

meget tydelig over for os, hvad han ville. Hans mentalitet og tilgang var ikke at konkurrere i Chelsea,” sagde Mourinho dengang.

”Han ville gerne spille for Chelsea, men han ville også gerne vaere klart førstevalg, hvilket er svaert at love til nogen spiller i en klub på vores størrelse. Det mindskede hans ønske om at komme tilbage og spille for os, og så kom Everton med et godt tilbud. Vi vil helst gøre tingene ordentligt og holde os inden for Financial Fair Play-reglerne.”

Da Lukaku var på lån i Everton, savnede han kontakt fra Chelsea og Mourinho, og der var derfor spekulatio­ner om forholdet mellem Mourinho og belgieren.

”Det er en smule maerkeligt. Sidst, jeg hørte fra dem, var for et par måneder siden. Det var ikke fordi, de ikke ville have mig. Forestil jer, at hvis jeg spillede for Chelsea, ville jeg måske få fem kampe og score et eller to mål, men nu taler alle i England om mig,” sagde Lukaku, der scorede 15 mål i 31 kampe i sin første saeson hos Everton.

”Romelu kan godt lide at snakke. Han er en ung fyr, der godt kan lide at snakke. Men det eneste, han ikke har sagt, er hvorfor han tog til Everton på en lejeaftale. Det er det eneste, han aldrig taler om,” sagde Mourinho dengang.

Men eventuelle uenigheder er blevet en saga blot, for allerede før kontrakten var underskrev­et, var Lukaku ude og rose sin nye, gamle manager.

”Mourinho er en manager, som jeg gerne har villet spille for, siden jeg var ti år gammel, så at jeg nu har muligheden for at arbejde med ham igen er skønt.”

”Vi arbejdede sammen under andre omstaendig­heder. Første gang, jeg mødte ham, var jeg stadig en ung fyr, som var ivrig efter at spille. Han forstod, hvor jeg forlod klubben dengang. For at vende tilbage til banen.”

”Nu er jeg 24 år, og jeg er en voksen mand. Han ser den modenhed, der er kommet gennem årene, så jeg er meget taknemmeli­g for at have fået muligheden igen,” sagde Lukaku til ESPN.

Mourinho gav debut til Lukaku i 5-2-sejren mod La Galaxy, men det var først mod Real Salt Lake, at belgieren fik scoret sit første mål. United vandt 2-1, mens Lukaku scorede sejrsmålet.

”Før han scorede, sagde jeg til ham, at jeg elskede alt, hvad han gjorde på banen. At han ikke skulle vaere bekymret for, hvorvidt han scorede eller ikke scorede,” sagde Mourinho

efter kampen.

”Han kommer ind bag forsvaret, arbejder og presser godt, og gør generelt alt godt. Det er let at fornemme, fordi han var min spiller for fire år siden og har udviklet sig godt i mellemtide­n. Han er nu en topangribe­r. Målet er bare en detalje og ikke vigtigt.”

Da Lukaku som 16-årig bad pressen om ikke at sammenlign­e ham med Drogba, havde han naeppe forudset, hvad han ville have opnået på nuvaerende tidspunkt i karrieren. For idolet blev 24 år i en saeson, hvor han scorede fem mål i 21 kampe for franske Le Means i Ligue 2. Lukaku har derimod scoret 145 mål i 317 kampe i Belgien og England. Med fysik som Drogba og selvtillid som Ibrahimovi­c er han blevet lige praecis den angriber, José Mourinho gerne ville have.

 ??  ??
 ??  ?? Romelu Lukaku kom ikke på måltavlen i sin debut , hvor Manchester United slog LA Galaxy med 5-2. Foto: Jae C. Hong/Ritzau Foto
Romelu Lukaku kom ikke på måltavlen i sin debut , hvor Manchester United slog LA Galaxy med 5-2. Foto: Jae C. Hong/Ritzau Foto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark