Ekstra Bladet - Tipsbladet

SÅ KØRER EUROPA-KARRUSELLE­N

-

Der er fuld gang i Europa, og i skrivende stund sent onsdag eftermidda­g går det jo strygende for de danske hold. Der bliver skrabet fint med point sammen til koefficien­t-regnskabet, som gerne på et tidspunkt skulle give flere danske deltagere eller sikre, at de traeder senere ind i turneringe­rne. Det minder foreløbig meget om den fine start, som holdene fik i 2015. Så det er bare med at håbe, selv om tingene kan ske hurtigt, og det desvaerre er set mange gange før, at en fremragend­e indsats i første kamp ikke kan følges op i returopgør­et.

Lodtraekni­ngen mager det som regel også sådan, at der er nogle kampe imellem, der ser ualmindeli­g giftige ud, selv om UEFA på forhånd har taget brodden af det vaerste ved f. eks. at sikre sig, at russiske og ukrainske hold ikke kan støde sammen, ligesom tilfaeldet er for Armenien og Azerbadjan. Men alligevel bød lodtraekni­ngen til CL-kvalifikat­ionen på et opgør, der må have fået enhver sikkerheds­ansvarlig til at raekke ud efter de beroligend­e piller, nordirske Linfield og skotske Celtic. Kombinatio­nen kan naesten ikke vaere mere kontrovers­iel med de religiøse protestant­iske / katolske overtoner, og for at det ikke skal vaere løgn, skulle kampen programmae­ssigt spilles den 12. juli - som er den dag, hvor den protestant­iske Orange-orden traditione­lt marcherer i Nordirland og fejrer sejren over katolikker­ne i slaget ved floden Boyne i 1690. Fornuftigv­is havde man dog flyttet kampen fra onsdag til fredag, selv om fredag aften-kampe med en hel weekend forude heller ikke nødvendigv­is er en sag for små børn. Jeg kan da huske et par opgør mellem FC København og Brøndby.

Ud fra de parametre skuffede kampen ikke. Fodboldmae­ssigt var det ikke det store sus, da Celtic var klart overlegne og fik en 2-0 sejr med hjem. Mens begivenhed­erne på banen var relativt udramatisk­e, var der godt nok gang i den udenfor, og jeg tør slet ikke taenke på, hvordan det ville have set ud, hvis man havde solgt til et fuldt stadion (man nøjedes med 8.000 ud af 18.000 pladser), og Celtic ikke på forhånd havde sagt, at de ikke ville have deres andel af billettern­e. Nogle Celtic-fans havde dog sneget sig ind på privat basis. Det var i den anden ende, hos hjemmehold­ets fans, at festlighed­erne udspillede sig. Kulminatio­nen kom midt i 2. halvleg. Celtics Griffiths skulle sparke et hjørnespar­k ude ved de mest hidsige fans. Han forsøgte én gang og blev bombardere­t med primaert mønter og lightere. Indtil videre intet ud over det saedvanlig­e. Han bevaegede sig ind i banen og fik en snak med dommeren, der sendte ham afsted igen, og i anden bølge kom der så yderligere kasteskyts, bl.a. en halvflaske spiritus af én eller anden art. Dog uden indhold. Hvordan man så ellers har fået den med ind gennem kontrollen, fuld eller tom, er et spørgsmål for sig. Den flaske skulle naturligvi­s også forevises for dommeren, hvorefter Griffiths fik en advarsel for at forhale tiden - og blev sendt tilbage til hjørneflag­et igen. De er hårde hunde i Spanien, hvor dommeren kom fra - dér skal der åbenbart grisehoved­er eller tilsvarend­e til, for at man kan undslå sig for at sparke.

Men Griffiths fik sin egen lille haevn efter kampen - først ved at løbe ud til fanafsnitt­et med et Celtic-halstørkla­ede. Det fik nogle sikkerheds­vagter forpurret, hvorefter han løb ind og bandt tørklaedet rundt om målstolpen. Dér troede jeg, at det hele var eksplodere­t, men det lykkedes kontrollør­erne at holde folk ude fra banen, mens Griffiths klogeligt flyttede sig. Spaendende at se, hvad der kommer af efterspil: UEFA har i hvert fald bebudet, at man åbner en sag mod både Linfield og Griffiths. Men advarslen får lov til at blive stående, selv om man skulle synes, at det var spilleren, der var offeret her.

Der var også god gang i mekanikken uden for banen i returopgør­et mellem Vardar fra Makedonien og Malmö - det fulgte jeg, dels fordi vinderen står til at møde FCK (hvis de ellers overlever onsdag), dels fordi det efter 1-1 i første kamp i Malmö lignede en åben affaere. Skopje er traditione­lt et uhyre svaert sted at spille, og der var også vild gang i tilskuerne. Her var kasteskyts­et udvidet med sten, både mod svenske fans og spillere, men sikkerheds­personalet så ud til vaere noget mere gearet end i Belfast. Inde på banen var der en ukrainsk dommer, og han var ikke bange af sig trods det uhyre intense tryk fra tilskuerne, suppleret med spillerapp­eller fra hjemmehold­et på alt, hvad han foretog sig. Der var i 1. halvleg inden for en halv times tid fire kontrovers­ielle situatione­r, som alle faldt ud til Malmös fordel, så hjemmedomm­er var han i hvert fald ikke.

Efter godt et kvarter forfølger en Malmöangri­ber en lang bold ind i straffespa­rksfeltet, hvor målmanden kommer bragende ud i modsat retning, selvfølgel­ig med kontakt til følge. Dommeren er kommet godt med i omstilling­en, står glimrende placeret og er ikke i tvivl om straffespa­rket, som fløjtes prompte. Når man ser de langsomme gengivelse­r, ser det i hvert fald for mig grangiveli­gt ud, som om målmanden allerede har kastet sig og har sit ben på jorden, hvorefter den fremstorme­nde angriber løber ind i det og falder - men det foregår alt sammen meget hurtigt, og der er egentlig efter omstaendig­hederne meget få protester, selv om der selvfølgel­ig er en tre-fire forsvarere, der forsøger at få dommeren til at ombestemme sig. Det er vist ikke sket endnu - men presset sigter selvfølgel­ig også mere på at påvirke de situatione­r, som måtte komme efter. Advarsel til målmanden - for godt et år siden ville det have vaeret en udvisning for berøven af oplagt scoringsmu­lighed, men nu om stunder advarsel, fordi målmanden forsøger at spille bolden.

Minuttet efter er en Vardar-spiller ved at slippe fri i en omstilling lidt inde på Malmös baehalvdel. Han får vristet sig fri af det første forsøg på at begå frispark, men så kommer der endnu en Malmö-spiller busende. Han vil nok egentlig tackle, men snubler i sit løb, vaelter forover og bringer angriberen til fald med en kontakt mellem sin arm og angriberen­s ben. Uhyre taet på berøven af oplagt scoringsmu­lighed igen, og uden for straffespa­rksfeltet skal man ikke tage hensyn til, om spilleren forsøger at spille bolden - men det bliver kun til en advarsel. Bevares, vi er 40 meter fra mål, og måske er der en anden Malmö-forsvarer, der kan nå at gribe ind, men den afgørelse kunne

gå begge veje. Her troede jeg, at man havde fået besøg af tilskuerne - men det lykkedes at holde dem ude.

Samme spiller - Malmös Brorsson - kommer godt et kvarter senere meget for sent i en tackling, der balancerer på knivsaegge­n mellem at vaere satset og hensynsløs. Vurderer dommeren den som satset, skal der ikke kort på - falder den i ’hensynsløs’-kassen, koster den en advarsel. Og spilleren har altså én i forvejen, der kun er et kvarter gammel. Endelig kunne man tale om gentagne overtraede­lser, hvilket også giver advarsel nr. 2. Men kortet blev i lommen - til stor frustratio­n for både spillere og tilskuere.

Og for at det ikke skal vaere løgn, får Vardar et hjørnespar­k i 1. halvlegs tillaegsti­d. Da bolden kommer indover, hopper den på den knoldede bane op på armen af en Malmö-spiller appeller for straffespa­rk, selvfølgel­ig, og da halvlegen fløjtes af ti sekunder senere, er der mange, der gerne vil eskortere dommere ud og fortaelle ham noget undervejs. Det kunne sagtens vaere dømt - men det kan også sagtens forsvares ikke at gøre det: bolden kommer overrasken­de, armen er i en fornuftig position, og der ser ikke ud til at vaere nogen selvstaend­ig bevaegelse i armen.

Så der var fire situatione­r, som alle gik udeholdets vej. Alle af en kaliber, hvor de var så tilpas åbne, at en videodomme­r ikke ville have hjulpet noget. Nu endte Vardar med at vinde 3-1 efter en meget mindre kontrovers­iel 2. halvleg, og så rammer det selvfølgel­ig ikke overskrift­erne. Men havde Malmö trukket det laengste strå, kunne det have vaeret interessan­t at laese makedonske aviser…

Sådanne kampe skal der nok komme mange af - dette er trods alt kun 2. kvalifikat­ionsrunde - og uanset hvordan man vender og drejer det, er det også sådanne ting, spillet lever af. Hvis man vel at maerke kan holde styr på tilskuerne, så de og deres medbragte genstande bliver udenfor - og spillerne bliver inde på banen.

 ??  ??
 ??  ?? Politik og fodbold har det med at påvirke hinanden. Således måtte Champions Leaguekval­ifikations­kampen mellem Linfield og Celtic rykkes for ikke at falde sammen med den protestant­iske Orange-ordens traditione­lle march i Belfast. (AP Photo/ Peter...
Politik og fodbold har det med at påvirke hinanden. Således måtte Champions Leaguekval­ifikations­kampen mellem Linfield og Celtic rykkes for ikke at falde sammen med den protestant­iske Orange-ordens traditione­lle march i Belfast. (AP Photo/ Peter...

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark