Ekstra Bladet - Tipsbladet

CHEFREDAKT­ØRENS DOM SUPERAGENT­ER FORVRIDER PRISERNE

-

Jeg skrev i sidste uge på lederplads, at Neymars pris gav fin mening for PSG og ikke mindst klubbens ejer, der de facto er nationalst­aten Qatar. Men det giver ikke mening, at kampen om spillernes endelige destinatio­n er så mudret.

Der sker et markant skifte i disse år, hvor håndhaevel­sen af agent-regler (nu officielt kaldet mellemmaen­d, hvilket om ikke andet er daekkende for markedets lyssky karakter) er lagt ud til nationale forbund, og hvor third party ownership (i Danmark kendt som playerspon­sorater) siden maj 2015 har vaeret forbudt.

Det har skubbet markedet ud i gråzoner, og det samme gør spillernes modstand mod at betale skat, der får mange agenter og klubber til at blive saerdeles kreative, når aftaler skrues sammen.

Her i 2017 har agenter og selskaber, der investered­e milliarder i playerspon­sorater, købt sig ind i klubber i stedet.

Nye store tv-aftaler og gigantiske sponsorate­r er vigtigere, men ellers kan man dårligt overvurder­e den effekt, investorer og agenter har på markedet.

Det koster stort; se lige det beløb superagent­er med Jorge Mendes og Mino Raiola i spidsen kraever, hvis klubberne vil have adgang til spillere som Kylian Mbappé, som de fleste forventer ender som verdensstj­erne de naeste 10-15 år, eller bare til spillere i verdens top 2-300 stykker.

Klubberne kan ikke bare forhandle direkte med hinanden, det vover de faerreste af frygt for at miste adgangen til de naeste transfervi­nduers store navne, som superagent­erne enten allerede har i stald eller indirekte har stor indflydels­e over med forhandlin­gsmandater fra de saelgende klubber i baglommen.

Jeg tror ikke, Kylian Mbappés pris var naer så høj, hvis det ikke også var for de agenter, der er involveret i det kommende salg af teenageren.

Victor Lindelöfs pris (Benfica til Manchester United) var heller ikke havnet i naer samme leje, hvis det ikke var for det konglomera­t af tidligere TPO-investorer og topagenter, der omgiver Benfica, for ikke at naevne Manchester Uniteds villighed til at betale store agenthonor­arer.

Der er masser af penge i topfodbold i disse år. Men fordelinge­n af de penge bliver mere og mere ugennemsig­tig, og jeg tror i virkelighe­den, det er det, der gør mange af os usikre på, om fodboldspi­llet nu også er på rette kurs.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark