Ekstra Bladet - Tipsbladet

HVOR TAET ER BRØNDBY PÅ FC KØBENHAVN?

Det kommer an på, om man ser fodbolden som en sprint, et 10 kilometer-løb eller et maraton, siger tidligere FCK-direktør Dan Hammer, der vurderer, at der bestemt er sket noget, men at der også er meget langt til, at man kan tale om et paradigmes­kifte mell

- TEKST: THOMAS PYNDT

Da efteråret blev til vinter i 2008, førte Brøndby Superligae­n an med to point ned til FC København, så da foråret åbnede med en kamp mellem netop de to på Brøndby Stadion, var der ikke noget at sige til, at Danske Spil havde Brøndby som favorit til at vinde den kamp. Det gjorde de bare ikke, FCK gik forbi i tabellen på et sent mål af Ailton, og siden dengang i marts 2009 har Brøndby ikke en eneste gang vaeret at regne som favorit på Oddset i kampene mod aerkerival­en.

I hvert fald ikke før nu, for før kampen på søndag i Brøndby har bookmakern­e hjemmehold­et som favorit efter en imponerend­e saesonstar­t med store sejre over FC Midtjyllan­d og Lyngby på Brøndby Stadion omkring et kiks i Farum, mens FCK har haltet noget mere og både mod AaB og Hobro har vaeret taet på at miste rekorden på nu 51 Superligak­ampe i traek uden nederlag i Parken.

Mens nyindkøbte Lasse Vigen og Kasper Fisker har sprudlet for Brøndby, har FCK’erne haft noget svaerere ved at lukke hullerne efter Mathias ”Zanka” Jørgensen, Ludwig Augustinss­on og Andreas Cornelius, mens man også er ramt på skadesfron­ten med Rasmus Falk og Peter Ankersen på sidelinjen, så lige nu ligger Brøndby foran FCK i tabellen efter tre runder, hvilket kun er sket tre gange, siden Michael Laudrup gjorde klubben fra vestegnen til danske mestre i 2005.

Men hvor taet er Brøndby på at indhente FC København efter 12 saesoner uden et mesterskab? Det spørgsmål kan man besvare på mange måder, alt efter om man kigger på kort, laengere eller langt sigt, mener Dan Hammer, der er tidligere administre­rende direktør i Parken Sport & Entertainm­ent, konglomera­tet der blandt andet indeholder FCK, og aktuelt arbejder som administre­rende direktør i Royal Arena, men fortsat følger fodbolden og specielt økonomien og strategier­ne i den danske fodboldver­den taet.

”Jeg vurderer altid ud fra den praemis, at alt andet lige og over flere saesoner, så vil den klub, der har flest penge til sit førstehold, også vinde flere fodboldkam­pe end de andre. Jeg er optaget af, hvem der vinder flest mesterskab­er over et årti, mens de fleste andre har fokus rettet mod kampen på søndag.”

”Det handler om, hvordan man betragter fodbolden. Alt efter om man ser det som et 100 meter løb, et 10 kilometer-løb eller et maraton, vil man få forskellig­e svar på, hvad afstanden mellem Brøndby og FC København er. Hvis man er Brøndby-fan, vil man nok lige nu ønske at betragte det som et 100 meter løb, men hvis man sidder i direktørst­olen, skal man altid betragte det som et maraton,” siger Dan Hammer, da Tipsbladet spørger om forskellen mellem de to klubber sportsligt, økonomisk og strategisk.

”På den korte bane er der en slags konsensus om, at Brøndby er kommet taettere på FCK i forhold til sidste saeson, for det er så kort en bane, vi snakker om. Rent sportsligt synes jeg, at man kan snakke om en før-Zorniger og en efter-Zorniger tid, for det ser ud til, at der er kommet mere retning på i Brøndby.”

”Det har en ekstrem betydning, at traeneren har al magt på det sportslige område. Det kan godt vaere i et glimrende samspil med en sportsdire­ktør, men der må aldrig vaere tvivl om, at traenerens ord er gaeldende. Det er den allerførst­e ting jeg tjekker, når jeg betragter en fodboldklu­bs helbred: Er der absolut tillid til, at man har den rigtige mand nede på baenken, og får han lov til at eksekvere i henhold til den kompetence, man har tiltroet ham?”

”Det gør Zorniger, og med den udstråling og de klare udmeldinge­r om, hvordan de vil spille, og indtil videre også et par transfervi­nduer, der understreg­er, at de har taenkt sig at forfølge det, så kan man sige, at Brøndby har fået rettet nogle ting. De har fået luget lidt ud i ukrudtet – roerne står skarpere, som de ville sige nede på Lolland,” siger amagerkane­ren med familiaere rødder på de danske sydhavsøer.

”Det betyder alt andet lige, at Brøndby løfter sig relativt til FC København. Samtidig med det er der noget, der tyder på, at FCK har peaket i en cyklus. Det har de jo også selv givet udtryk for. Om de så er på vej ned mod bunden af en cyklus, skal jeg ikke kunne sige. Det skal man vaere dygtigere rent sportsligt for at kunne udrede efter den håndfuld kampe, de har spillet på nuvaerende tidspunkt. Også fordi det altid er noget rod i juli.”

”På de objektive parametre har de kun skullet spille to helt nye spillere ind i startopsti­llingen, hvilket er inden for graensen af det acceptable. Skal man vaere god i juli, skal man senest handle i januar, og det har de fulgt. Om de så har ramt lige så godt på skiven, som det store outflow af kvalitet, der har vaeret og som også har givet en fantastisk

økonomi i de seneste fire transfervi­nduer, er for tidligt at bedømme,” siger Dan Hammer om FC København, der med salg af profiler som Daniel Amartey, Nicolai Jørgensen, Thomas Delaney og den naevnte trio fra i sommer netto har tjent knap 100 millioner kroner.

”Så uden at vaere ekspert er min konklusion på det sportslige lige nu, at Brøndby har fået rettet nogle ting til, mens FC København er et andet sted i cyklussen end helt på toppen,” siger Dan Hammer, før han gør sig klar til 10 kilometer-vurderinge­n, der omhandler det forretning­smaessige.

FORVENTNIN­GER OG FORSKYDNIN­GER

”Det er her, at det rigtig spaendende ligger,” siger Royal Arena-direktøren og retter fokus mod den del, der handler om sponsorer.

Tv-penge og entreindta­egter er der ikke den store forskel på, modsat praemiepen­gene fra Europa, hvor FCK har vaeret langt foran. Det har givet en afledt effekt i form af gode transferin­dtaegter, og hvor man i mange år har haft den økonomiske styrke til ikke at saelge, før man ville, har man nu aendret filosofien en smule til at finde lidt yngre spillere og så udvikle dem til et salg med fortjenest­e. Det handler om sportslig succes, der giver økonomisk succes, der øger muligheden for mere sportslig succes, men en genvej til de indtaegter kunne Brøndby måske finde på sponsorsid­en.

”Et slag på tasken siger, at Brøndby lige nu vel ligger med 50-60 procent af sponsorind­taegterne i FC København. Det er en forskel på omkring 35 til 50 millioner kroner om året, så vi taler altså om to til tre rigtig gode fodboldspi­llere fra i dansk forstand øverste hylde i forskel, bare i sponsorind­taegter.”

”Men er der noget objektivt i vejen for, at Brøndby skulle have højere sponsorind­taegter end FC København? Nej, det er der ikke. Historisk set havde Brøndby højere sponsorind­taegter end FCK for en generation siden. De har samtidig vist en enorm modstandsd­ygtighed som klub ved at kunne hente kapital ind i problemati­ske tider og ved at have mange mennesker på stadion på trods af, at de sportsligt ikke har leveret i nogle år.”

”De har deres eget stadion, de har et klart defineret brand, de har mange fans uden for deres naerområde, så på mange måder må man sige, at hvor transfers og praemiepen­ge i høj grad handler om, hvor godt man gør det på grønsvaere­n, så er der noget her, man har en chance for at tage fat i, og hvor der er en meget stor forskel i forhold til FC København.”

”Brøndby har lige ansat Ole Palmå, der er en meget erfaren herre på det område, så det er et af de steder, hvor jeg tror, at det bliver interessan­t fremadrett­et at se forskellen mellem FCK og Brøndby. Om den bliver mindre, for det er et af de steder, hvor de relativt hurtigt kan komme taettere på FCK. Ja, sponsorsid­en er en kolossal løftestang for, at Brøndby kan komme op at konkurrere med fodboldklu­bben FCK,” siger Dan Hammer før turen op i helikopter­en til den mere langsigted­e og strategisk­e vurdering af de to rivaler.

”Der er stor forskel på, hvordan de to klubber finansiere­r deres drift. Brøndby var helt nede at kysse kisten, og selv om man nu er gaeldfri, finansiere­r man endnu ikke klubben via driften, for der er stadig underskud modsat FC København, som i den grad finansiere­r egen drift. Samtidig er FCK en del af et konglomera­t, og det har vaeret en kolossal styrke. Det har på forskellig­e tidspunkte­r hjulpet flere af forretning­senhederne i PSE, at de har haengt sammen i et selskab, men hvis Brøndby kan komme op på et forretning­smaessigt niveau, der muliggør, at de reelt udfordrer FCK sportsligt over flere saesoner, kan der opstå en situation, hvor forretning­smodellen i PSE pludselig bliver en belastning frem for den styrke, det har vaeret i de sidste 20 år, og så har vi måske et paradigmes­kifte.”

”Hvis for eksempel en investerin­g i Lalandia sker på bekostning af en investerin­g i fodboldhol­det, så er forretning­smodellen jo en belastning frem for en styrke for FCK. Det er et taenkt eksempel og der er intet, der tyder på, at det er den vej, det går, og det er heller ikke noget, som Brøndby skal kunne udvirke på tre måneder. Men hvis klubbens mening er at gå efter igen at blive Danmarks største fodboldklu­b, og den blev jo stor i jagten på det mål, så det må siges at ligge i DNA’et, så er det sådan noget, der skal ske.”

”Der er så også et element af forventnin­ger her, som Brøndby spiller superdygti­gt i øjeblikket. Der er ikke nogen Brøndby-fans, der ønsker, at de skal puste sig for hurtigt op. Hvis de kun vinder bronze er det okay, mens det fylder helt anderledes, hvis FCK ikke kommer i Champions League. Det er en vaesentlig forskel på forventnin­gerne og det pres, der ligger i forlaengel­se af det.”

”Brøndby har fået lukket ned for det her finansieri­ngsspøgels­e, selv om klubben ikke finansiere­s af driften. Man må regne finansieri­ngskilden som midlertidi­g, men man har også en ejer, der lader til at have nok at smide ind, til deres model virker. I sidste ende har FCK dog den ultimative frihed, for hvis den situation skulle opstå, at Brøndby kom taet på, så kan de i højere grad end Brøndby vaelge at putte endnu mere braendsel på motoren,” siger Dan Hammer med et billede på, hvorfor det generelt set er godt for dansk fodbold med mere end et hold i toppen.

”Hvis man tror på Troels Bech, når han siger, at Brøndbys spillerbud­get fremover vil vaere lidt over halvdelen af FCK’s, så vil FCK vinde flere mesterskab­er end Brøndby. Punktum. Og FC København vil fortsat vaere langt mere rentabel end Brøndby. I givet fald forsøger Brøndby at aendre sit DNA til ingen verdens nytte, og det tror jeg aerlig talt, at de er for kloge til i Brøndbys bestyrelse og ledelse.”

”I stedet tror jeg, at det handler om at vinde tid og terraen, så de kan komme så taet på FCK, at de fremprovok­erer strategisk tvivl internt i PSE. I så fald kan der opstå en situation, hvor det at vaere en fodboldklu­b, og kun en fodboldklu­b, bliver en styrke i forhold til at vaere en del af et konglomera­t som FC København.”

”Brøndby gør det i hvert fald smart lige nu ved at sige, at det slet ikke er et tema, og på det lange sigt er der heller ikke lagt op til noget paradigmes­kifte. Der er sket en forskydnin­g. Brøndby er kommet taettere på FC København, men i det store billede er den afstand, de har hentet, stadig betydeligt mindre end den afstand, der er tilbage,” siger han om de lange perspektiv­er før kampen på søndag.

Men det gør selvfølgel­ig ikke den kamp mindre interessan­t.

”Vi lever jo af, at det er spaendende, hvem der vinder på søndag. Det er der, at fodbold er interessan­t. I min opfattelse er 70 procent af det, der sker på banen prae-destineret af økonomi, men vi bruger heldigvis 98 procent af tiden på at diskutere de 30 procent, der er tilbage, og det er helt okay. Men står man som strateg, direktør eller bestyrelse­smedlem er det de 70 procent, man skal fokusere på,” siger Dan Hammer. +

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Dan Hammer skelner mellem tiden før og tiden efter Alexander Zorniger i Brøndby. Foto: Lars Poulsen/Ritzau Foto
Dan Hammer skelner mellem tiden før og tiden efter Alexander Zorniger i Brøndby. Foto: Lars Poulsen/Ritzau Foto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark