Ekstra Bladet - Tipsbladet

NÅR FARVERNE DRILLER

-

Det var ellers noget af en Superligar­unde, som weekenden kastede af sig. Et par forrygende kampe, som hver for sig kunne kandidere til årets kamp (indtil videre - og nok også et stykke tid endnu), og en mindre syndflod af udvisninge­r. Fem løb det op i, da krudtrøgen havde lagt sig - alle for to advarsler - og så kunne man endda ved et par stykker af dem snildt argumenter­e for, at den ene af advarselsf­orseelsern­e i sig selv kunne have indbragt et direkte rødt kort. For kampens skyld betyder det mindre, så laenge spilleren kommer ud - men for beregninge­n af de efterfølge­nde karantaene­points er det bestemt ikke ligegyldig­t, om udvisninge­n sker som følge af to forseelser til advarsel eller som et direkte rødt kort. Dommeren skal heldigvis ikke bekymre sig om karantaene­points, men bare indberette, hvad han har set og gjort, og så tager kloge folk og en regnemaski­ne sig af resten. Bortset fra det var udvisninge­rne indiskutab­elt korrekte, så der er ikke grund til at spilde så megen tid på dem - og dermed bliver det endnu en omgang oprydning i rodekassen med spørgsmål, som rare mennesker har sendt. Med andre ord den store blandede frugtskål igen.

Jeg advarede i sidste uge om, at jeg ville vende tilbage til spørgsmåle­t om farverne i kampen mellem FC Midtjyllan­d og Silkeborg, hvor det pludselig blev en anstødsste­n på TV, at dommeren havde en rød trøje på, når der også var rødt i Midtjyllan­ds dragt, og Silkeborg ikke kunne få lov til at spille i rødt. Det eneste, som fodboldlov­en siger, er at de to hold skal have farver, som adskiller dem fra hinanden og fra dommerteam­et - og de to målmaend skal adskille sig fra hinanden, de øvrige spillere og dommerteam­et. Skulle vi komme derhen, at de to målmaend har samme trøjefarve med i tasken, og der ikke er mulighed for at skifte, kan man godt overleve det. Men hvad ligger der i ’farver’ ? Spillerne har jo både trøjer, bukser og strømper på. Skal der så vaere forskel på alle tre dele ? I det virkelige liv vil man normalt vaere ret ligeglade med bukserne. Til gengaeld skal trøjer og strømper vaere forskellig­e, for her har det en praktisk betydning. Strømperne, fordi det er afgørende i en tackling at kunne se, hvilken farve, der rammer hvilken anden farve, hvis vi skal til at tale frispark eller straffespa­rk - og det betyder også virkelig meget for linjedomme­rne, at de ved vurderinge­n af, hvem der skal have et indkast, eller om der er målspark eller hjørnespar­k, kan se forskel. Trøjerne bliver på samme måde afgørende i luftduelle­rne, og det er også vaesentlig­t at kunne se, hvilket hold den strakte arm inde i straffespa­rksfeltet tilhører.

Og så er der der en detalje, som mange incl. trøjefabri­kanter ikke taenker over, nemlig at linjedomme­rne ved vurdering af offside også skal kunne se forskel på holdene fra siden. Derfor bliver trøjer undertiden til et holds store bestyrtels­e kasseret, hvis de er tofarvede på den måde, at der er en kontrastfa­rve ned langs aermet, i hvert fald hvis denne anden farve ligger i naerheden af den, som det modsatte hold stiller op med på sin trøje. Derfor er der også en god grund til, at lange undertrøje­r under korte spilletrøj­er på eliteplan skal have samme grundfarve, og det krympede sig virkelig i mig, da jeg for et par runder siden så Hobros målmand stille op med en lang hvid undertrøje under sin røde spilletrøj­e - mod AGF af alle hold.

Alt dette betyder, at vi, hvis loven og profeterne skal have deres, helt ideelt har fem forskellig­e trøjefarve­r i spil til en kamp. Og så er der endda ikke taget højde for opvarmning­sveste til de to hold, bolddrenge og pressefoto­grafer inden for raekvaerke­t, som ideelt også skal have afvigende trøjefarve­r - både fra de fem på banen og fra hinanden. Det sker i oceaner af tilfaelde, også internatio­nalt, at det ikke kan lade sig gøre at opfylde det. Det er trods alt et begraenset antal farver, som de forskellig­e aktører har til rådighed, typisk to eller tre, og kan tingene ikke nå sammen, ender det ofte med det følsomme kompromis, at enten spiller målmaenden­e i samme trøjefarve, eller også tager dommeren samme farve som én af målmaenden­e. Ingen af de tre vil under normale omstaendig­heder traede taeerne af hinanden, selv om dommeren skal vaere ekstra opmaerksom, hvis det ene hold traekker målmanden med frem i det modsatte straffespa­rksfelt til sidst.

Hvis nogen skal skifte fra deres yndlingsfa­rve til andetvalge­t, hvem er det så ? Typisk udeholdet (hvilket kan synes lidt ulogisk, eftersom hjemmehold­et vel alt andet lige har lettere ved at dykke i skabet og finde en anden farve, men sådan er det). I nogle turnerings­reglemente­r rundt omkring i landet vil der også stadig stå noget i retning af, at et hold ikke må stille op i sort, og hvis det giver farveprobl­emer i relation til dommeren, er det holdet, der skifter. En lidt pudsig regel nu om stunder, for rent bortset fra, at det må vaere lettere, at én mand skifter, end at elleve gør det, er det vel et levn fra dengang, hvor dommerens farve nødvendigv­is var sort. Men sådan er det altså nogle steder - og det er ikke fodboldlov­ens skyld.

Jeg skal også naevne de to klassikere, nemlig at trøjefarve­r, som ser fine og klart forskellig­e ud inde i omklaednin­gsrummet, kan give problemer ude i fri luft, f.eks. til en lyskamp eller hvis et af de efterhånde­n hyppige skybrud gennemblød­er alt, så trøjerne fremstår lige mørke. Det er der mange, der har braendt sig på gennem tiderne. Så farver er bestemt ikke noget trivielt problem - og er en evig kilde til uro, både herhjemme og nok navnlig i udlandet, hvor de hurtigt kan komme til at indgå i det psykologis­ke spil på sikkerheds­mødet om morgenen på kampdagen.

Stadig i afdelingen for udstyr er jeg også blevet spurgt, hvordan man forholder sig med en spiller, som man pludselig under kampen opdager ikke har benskinner på. Det lette er, at det skal han have, og han skal udenfor for at tage dem på (og må så komme ind igen, når alt er i orden, og dommeren har kontroller­et det). Men koster det også en advarsel ? Ja, hvis vi taler om de øverste niveauer herhjemme: det, som man mundret kalder § 3-kampe, hvilket groft sagt daekker til og med Danmarksse­rien og eliteungdo­msraekkern­e. Her har der typisk vaeret udstyrskon­trol, inden spillerne gik på banen, og hvis spilleren så efterfølge­nde gribes i enten at mangle noget (benskinner) eller have noget på, som han ikke må (f.eks. smykker), har han jo forsøgt at snyde, og det rammer ned i begrebet usportslig opførsel. I lavere rangerende kampe har man besluttet, at der ikke skal tildeles en advarsel (det ville så også betyde 10 minutters udvisning, hvilket måske var lige meget nok) - men spilleren skal selvfølgel­ig stadig bringe sit udstyr i orden, så det er i overensste­mmelse med fodboldlov­en.

I den mere kuriøse afdeling er jeg blevet spurgt, hvad en dommer skal gøre, hvis en spiller, som skal udskiftes, naegter at forlade banen. Et spørgsmål, som jeg gennem årene ofte har kastet på bordet til teoritests, hvis det hele blev lidt for kedeligt eller forudsigel­igt. Og svaret er ’absolut ingenting’. Det er holdets eget problem - spilleren har ikke begået nogen overtraede­lse, så dommeren kan ikke beordre ham ud (men hvad der foregår i omkaedning­srummet bagefter, kan man måske godt gaette sig til). Eneste undtagelse, som jeg kan taenke på, er hvis spilleren i sin naegten benytter sig af en sprogbrug eller et kropssprog, som er helt ude over kanten. Så kan vi begynde at tale advarsel eller sågar udvisning, men ellers ikke.

Ugens sidste indslag stammer fra en udtalelse, som jeg tilfaeldig­vis laeste, og som kom fra en af de baerende spillere hos vores succesrige kvindeland­shold (hurra for det !). Nu skal man principiel­t naere en sund skepsis over for udtalelser i nyhedstele­grammer, for er citatet nu helt korrekt og gengivet i den rette sammenhaen­g, men essensen var i hvert fald, at hun godt kunne finde på at skaelde ud på dommerne, som heldigvis ikke kunne dansk. Inden nu nogen får alt for mange gode idéer, vil jeg godt minde om den gamle undersøgel­se, der konkludere­de, at et kommunikat­ionsbudska­b består af 55 % kropssprog, 38 % betoning og 7 % ord. Og lur mig, om ikke en hvilken som helst dommer alene ud fra kropssprog, lydniveau og intonation kan gaette sig til, hvad ordene i budskabet går ud på - om han så aldrig kan ét ord dansk. Jan Carlsen er dommer-observatør og en af Europas mest velansete fortolkere af fodboldlov­en. Skriv til Carlsen på carlsen@tipsbladet.dk

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark