Ekstra Bladet - Tipsbladet

Tilbage efter 49 år

- TEKST: SEBASTIAN STANBURY @SebStanbur­y

En Zigoni sendte dem ned, og en Zigoni hjalp dem op igen. Med knap 50 års mellemrum havde en far og hans søn, Gianfranco og Gianmarco, hovedrolle­r, da traditions­rige Spal først forlod Serie A og siden vendte tilbage. Der er ikke store forventnin­ger til klubben fra Ferrara, når den bedste italienske raekke begynder igen i weekenden, men i Spal har de optimismen i behold.

Det var, med målscorere­ns egne ord, ”et ubrugeligt mål for Juventus, men et fatalt mål for Spal”. Det var søndag den 12. maj 1968, og hjemme mødte Spal (Società Polisporti­va Ars et Labor) Juventus i den sidste runde af Serie A-saesonen. Mesterskab­et havde Milan allerede sat sig på, men Spal kaempede for at undgå nedrykning og skulle bruge en sejr over Juventus for at overleve, men allerede efter ni minutter scorede gaesternes Gianfranco Zigoni åbningsmål­et. Det blev kampens eneste, Juventus vandt 1-0, og Spal rykkede ud efter knap to årtier som fast bestanddel af Serie A. Der skulle gå lang tid, før de vendte tilbage.

Men klubben begyndte en optur i 2016, da det blev til oprykning til Serie B, hvor Spal ikke havde vaeret siden 1993. Triumfen blev sikret med 1-1 hjemme mod Arezzo, og målscorer for Spal var Gianmarco Zigoni – søn af Gianfranco, som 48 år tidligere havde sendt klubben ud af det fineste selskab.

”Jeg var på Mazza

[Spals hjemmebane

Stadio Paolo

Mazza], og det var den største glaede i mit liv. Meget større end noget andet, selv minderne fra min egen tid på banen med Juventus,” sagde

Gianfranco

Zigoni efter oprykninge­n til

La Repubblica.

Men det stoppede ikke i Serie

B. For oprykkerne tog den naestbedst­e raekke med storm og spadserede gennem divisionen. Gianmarco

Zigoni scorede 10 gange, blandt andet sejrsmålet mod Bari i saesonens naestsidst­e minut, da Spal vandt Serie B og rykkede op i Serie A for første gang i 49 år.

TO KONKURSER

Spal tilhører de aeldste klubber i Serie A, grundlagt i marts 1907, men har ikke mange store resultater at prale af. Klubben blev nummer fem i 1960 og tabte pokalfinal­en til Napoli to år senere. Sejrsmålet i den finale blev i øvrigt scoret af Pierluigi Ronzon, der er morfar til føromtalte Gianmarco Zigoni.

Klubben hører til i Ferrara, en by med cirka 130.000 indbyggere der ligger 50 kilometer nord for Bologna i regionen Emilia-Romagna. Ferrara er en renaessanc­eby á la Firenze med smukke bygninger, stor kunst og, selvfølgel­ig, laekker mad, men byen har altså også en fodboldhis­torie. Spal rykkede op i Serie A i 1951 og var, bortset fra et enkelt år i Serie B fra 1964 til 1965, fast bestanddel i den bedste raekke, indtil Gianfranco Zigoni i 1968 sparkede holdet ned igen, og fravaeret skulle altså vare fem årtier. I de gode år var også et par danskere forbi Ferrara. Den italienske liga var blandt verdens mest attraktive, og efter det danske landshold havde slået Italien ved OL i 1948, var danskere i høj kurs blandt klubberne dernede. KB’s centerhalf Dion Ørnvold, en dygtig forsvarer med et godt blik for spillet, kom derfor til Spal efter oprykninge­n i 1951 og spillede én saeson i Serie A, inden han rejste hjem til Danmark på grund af en skade. En anden KB’er, Niels Bennike, spillede fire år i Spal og var med til oprykninge­n og de første tre saesoner i Serie A.

Selv om Niels Bennike i 1937, dengang bare 12 år gammel, lagde grundstene­n til KB Hallen og senere ved siden af fodboldkar­rieren blev dansk bordtennis­mester i herredoubl­e, er han ikke det største navn, der har spillet fodbold for Spal. Den aere går til Fabio Capello, der i sin tid blev hentet af klublegend­en Paolo Mazza, praesident fra 1946 til 1977, var med til at vinde ynglingeme­sterskabet og fik debut på førstehold­et som 17-årig. Han spillede de første tre år af sin karriere i Ferrara, inden han rejste til Roma, Juventus og Milan og senere blev en af Europas bedste traenere. En anden stor italiensk fodboldper­sonlighed, Juventus’ Massimilia­no Allegri, havde et af traenerkar­rierens første job i Spal, og han glaeder sig over, at klubben er tilbage i Serie A.

”Jeg er meget glad for, at Spal vender tilbage til den fodbold, der taeller. Det fortjener klubben og holdet, og det fortjener byen. Den har store fodboldtra­ditioner og en flot historie, og nu vender den tilbage til sin rette plads efter alt for mange år,” sagde Allegri i foråret til Il Resto del Carlino.

Dengang Allegri var traener for Spal, i 20042005, var Serie A langt vaek. Klubben lå i Serie C1 og endte med at gå konkurs. Spal genopstod, men der gik bare syv år, inden klubben igen gik konkurs i 2012. Endnu engang genopstod Ferraras fodboldsto­lthed, så klubben i dag teknisk set hedder S.P.A.L. 2013, men siden er det gået fremad, så klubben nu er tilbage, hvor Massimilia­no Allegri mener, den hører til. På trods af Serie A-fortid er det dog en meget lille klub, der nu skal op imod Juventus, Milan og alle de andre. For eksempel er hjemmebane­n Stadio Paolo Mazza raekkens mindste med plads til 12.348 tilskuere. Stemningen plejer at vaere god, men før den nye saeson er der uro, fordi klubben har sat prisen på saesonkort til fancurvaen på 415 euro. Til sammenlign­ing koster de maksimalt 245 hos Inter og 205 hos Milan.

”Med forbløffel­se og skuffelse har vi noteret klubbens priser til saesonkort. Vi havde ikke forventet det, og det ødelaegger den curvastemn­ing, som vi har brugt tid, energi og store dele af vores liv på i årevis,” sagde fansene i en officiel erklaering.

LANDSHOLDS­KEEPER I SERIE B

Der kan godt blive brug for fansenes opbakning, for truppen er smal og uden den store Serie A-erfaring. Vaek fra sidste saeson er for eksempel Gianmarco Zigoni, hvis familie har spillet så stor en rolle i historien om Spal. Han er ejet af Milan, men har vaeret lejet ud siden

2010. De seneste to saesoner altså til Ferraraklu­bben, men selv om man i Spal meget gerne ville beholde angriberen, lykkedes det ikke at lave en ny aftale med Milan. Den kommende saeson tager han endnu en tørn i Serie B, denne gang hos Venezia der er traenet af Filippo Inzaghi.

Andre af profilerne er blevet. Den 32-årige angriber Mirco Antenucci, der med 18 mål blev treer på topscorerl­isten, er stadig i klubben, og så er det lykkedes at lave endnu en lejeaftale med Udinese om målmanden Alex Meret. Den 20-årige keeper var sidste år en af klubbens store profiler og blev blandt andet udtaget til A-landskampe­ne mod Albanien og Holland som en del af en målmandstr­io, der derudover talte Gianluigi Buffon og Gianluigi Donnarumma. Napoli var også interesser­et i Meret, men han spiller hele det kommende år i Ferrara. Og truppen er blevet mere internatio­nal. Sidste saeson var brasilians­ke Gabriel Strefezza, kendt som Espeto, den eneste udlaending på banen for Spal, men der er kommet flere til i løbet af sommeren. De to stoppere Marios Oikonomou og Felipe fra henholdsvi­s Graekenlan­d og Brasilien er blevet lejet i Bologna og Udinese, og så er der blevet scoutet i Sverige. Endnu en midterfors­varer, finske Sauli Väisänen, kommer til fra AIK, og i Malmö har Spal købt venstrebac­k og U/21-europamest­er Pa Konate.

Sportsdire­ktøren Davide Vagnati, der har fået meget af aeren for succesen, bliver i Ferrara, og det samme gør traeneren. 50-årige Leonardo Semplici har kun vaeret i mindre klubber, både som spiller og traener, men sidste saeson stod han bag det Serie B-hold, der scorede mest – 66 mål i 42 kampe – og som lukkede tredjefaer­rest ind, 39 scoringer (utroligt nok tilhørte raekkens naestbedst­e forsvar Pisa, traenet af Gennaro Gattuso, der sluttede sidst og rykkede ned). Semplici beskrives som en dygtig taktiker, hvis 3-5-2 gav pote i Serie B, og han ser frem til at prøve kraefter med den bedste raekke.

”Jeg tror, vi skal fortsaette i samme retning og lede efter spillere, der passer ind i vores identitet og vores måde at gøre tingene på. Vi skal forbedre os teknisk og ikke kun der. Mange af spillerne har aldrig spillet i Serie A, og det kan vaere både positivt og negativt. Vi skal finde den rette blanding af spillere, så vi kan blive i Serie A.”

”Vi har gennem de senere år set, at ikke mange hold kan spille i Serie A. Det skal vi laere af og ikke lave for mange fejl. Vi spiller mod klubber med et større budget og vaegtigere historie end os, men vi er overbevist om, at vores profession­elle tilgang og passion vil hjaelpe os til at blive i den bedste raekke,” har Semplici sagt til italiensk tv.

I det mindste skal han ikke frygte, at en Zigoni sparker holdet ud af Serie. Hans tidligere spillere Gianmarco Zigoni spiller nede i Serie B. Og Gianmarcos far Gianfranco stoppede sin profession­elle karriere i 1980.

 ??  ?? Spals spillere fejrer oprykninge­n til Serie A i maj. Foto: Ritzau Foto
Spals spillere fejrer oprykninge­n til Serie A i maj. Foto: Ritzau Foto
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark