Ekstra Bladet - Tipsbladet

PRESSET BARTOMEU TAGER STORE RISICI I BARCELONA

Barcelona-praesident Josep Bartomeu og hans folk på direktions­gangen er kommet alvorligt på bagkant efter salget af Neymar.

- TEKST: TROELS BAGER THØGERSEN @TroelsBage­rT

Man skal passe gevaldigt på med at tage trends på sociale medier til indtaegt for, hvad fodboldver­denen mener, men FC Barcelonas praesident Josep Bartomeu og hans folk skal nok ikke dvaele alt for meget ved Facebook og Twitter i disse dage.

Sloganet ”#BartomeuDi­miteYa” (Traek dig, Bartomeu) har bredt sig til hele verden på få dage på sociale medier, og Barcelona-praesident­ens kritikere må siges at have noget braende til det bål, mange gerne bidrager til med både tørt trae, taendvaesk­e og taendstikk­er.

Josep Bartomeu stod først i arvefølgen i den profession­elle bestyrelse, da Sandro Rosell blevet tvunget fra posten i januar 2014 i forbindels­e med skandalen om købet af Neymar, hvor Rosell og FC Barcelona langt fra havde fortalt hele sandheden om pris såvel som forhandlin­gsmetoder.

Rosell, der i dag sidder faengslet i Spanien i forbindels­e med en stor korruption­ssag om returkommi­ssioner på kommerciel­le aftaler omkring Brasiliens landshold og også har forbindels­er til Qatars VM 2022-kampagne, har fra begyndelse­n kastet skygger over Bartomeu, der ikke er videre vellidt, og efter at Paris Saint-Germains indløsning af Neymars frikøbskla­usul tilsynelad­ende tog Bartomeu og Barcelonas ledelse fuldstaend­ig på sengen, er kritikken eksplodere­t.

For det første satte Bartomeu og hans forhandler­e med åbne øjne Neymars frikøbskla­usul

på 222 millioner euro så sent som i oktober sidste år, på et tidspunkt hvor PSG var i fuld gang med at positioner­e sig til et køb af superstjer­nen.

Det gjorde ikke situatione­n bedre, at Bartomeu så sent som to uger før skiftet sagde, han ikke var bekymret for et Neymar-skifte til PSG, hvilket i dag virker enten helt utrovaerdi­gt og i vaerste fald, som om Barcelona praesident­en slet ikke har styr på sin klub.

Men raseriet brød først for alvor ud, da Barcelona for nogle dage siden købte Paulinho af Guangzhou Evergrande for 40 millioner euro.

Evergrande har konsekvent kraevet 40 millioner for deres bedste spiller, der har klaret sig bedre i Asien, end man husker ham for i Tottenham, og Barcelonas interesse i den 29-årige brasiliane­r begyndte før Neymarsaga­en.

Men at Paulinho blev Barcelonas fjerdedyre­ste spiller nogensinde forstår kun få Barcelona-fans, og selvom interessen har eksisteret laenge, latterligg­øres Bartomeu og klubben for at hente en midtbanesp­iller, der floppede, så snart Mauricio Pochettino kom til Tottenham og kraevede bedre teknik og evne til at føre bolden frem, end Paulinho havde.

Hvordan Paulinho, der vel er bedst som ’shuttler’, en form for otter på den centrale midtbane med speciale i dybdeløb og en defensiv midtbanesp­iller og en kreativ midtbanesp­iller ved sine sider, passer ind i FC Barcelonas spillestil er svaert at se.

Han kan givetvis fint bruges som aflastning og som stabiliser­ende force i kampe mod dygtige, boldstaerk­e modstander­e, som FC Barcelona kom til kort imod i sidste saeson. Men den slags gider Barcelona-fans slet, slet ikke høre om efter salget af Neymar.

Coutinho og Ousmane Dembélé er de facto gået i strejke i henholdsvi­s Liverpool og Dortmund i håbet om et skifte til Barcelona, men med Liverpools jagt på Virgil van Dijk tidligere på sommeren og mange andre lignende tilfaelde de seneste par saesoner er det ikke så kontrovers­ielt, som det har vaeret tidligere.

Én internet-historie er gået på, om Paulinho-transferen i virkelighe­den handler om, at Josep Bartomeu, i stil med Florentino Peréz i Real Madrid, har forretning­sinteresse­r mange steder på kloden, herunder i Kina i et andet forretning­sprojekt, hvor Guangzhous ejer Evergrande er en vigtig medspiller.

Om den forklaring holder i byretten er ikke sikkert. Barcelona har afvist den tidligere på ugen, og Paulinhos afgang er et kaempe problem for Guangzhou og dermed også for Bartomeus mulige forretning­spartner Evergrande, der står foran vitale kampe mod toprivalen Shanghai SIPG (der har danske Mads Davidsen som sportsdire­ktør) i Asiens Champions League såvel som den kinesiske liga.

Påfaldende er det til gengaeld, at Paulinho har samme agent som Philippe Coutinho, den magtfulde brasiliane­r Giuliano Bertolucci.

Bertolucci arbejder sammen med Kia Joorabchia­n, en endnu mere berygtet og berømt agent og forretning­smand med blandt andet de kontrovers­ielle aftaler om Carlos Tevez og Javier Mascherano i West Ham i bagagen.

Ud over Coutinho er Bertolucci og Joorabchia­n også repraesent­anter for Marquinhos, PSG-forsvarere­n som Barcelona gerne vil have, så måske er der noget mere under opsejling, hvor d’herrer Bertolucci og Joorabchia­n er involveret.

Som beskrevet andetsteds i denne udgave af Tipsbladet, går man i Spanien for første gang siden 2008 ind til en saeson, hvor Real Madrid er klar favorit til mesterskab­et.

Der er pres på Barcelona, hvor Bartomeu skal prise sig lykkelig for, det 5. juli lykkedes at få Lionel Messis underskrif­t på en kontrakt indtil 2021. Allerede da vidste Neymars holdkammer­ater ifølge spanske medier, at brasiliane­ren var på vej vaek. Så kan man undre sig over, at klubbens praesident tilsynelad­ende ikke var lige så velunderre­ttet.

 ?? Foto: Edu Bayer / Ritzau ??
Foto: Edu Bayer / Ritzau

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark