Ekstra Bladet - Tipsbladet

TAENKEREN VENDER HJEM

-

Engang spillede Andreas Beck for Hoffenheim mod Franck Ribéry og Bayern München, og det fik ham til at taenke på Friedrich Nietzsche. ”Man må have kaos i sig for at føde en dansende stjerne,” står der i den tyske filosofs bog ”Således talte Zarathustr­a”, og det var det citat, som Beck mindedes, da han stod over for den tyske profil.

Historien er blevet refereret i et portraet i Die Zeit og er et af de mange eksempler på, at Andreas Beck ikke er, som fodboldspi­llere er flest. Han er mere eftertaenk­som, laeser flere bøger og er også regnet som mere ydmyg end hovedparte­n af sine medog modspiller­e i internatio­nal fodbold. I Tyskland taler man stadig om, at Andreas Beck i sine første seniorår kørte rundt i en Saab 900 fra slutningen af firserne. Den Saab fortalte han om i Die Zeit-klummen ”Alles ausser Fussball” – ”alt uden for fodbold” – som han bidrog til i 2009. Han bød også ind med sine betragtnin­ger om Googles bekymrende magt som medieimper­ium og om det lave antal vegetarer i topfodbold­en.

Men selv om Andreas Beck i al sin tid som fodboldspi­ller har skilt sig ud, er hans karrierefo­rløb et af de mest klassiske, man kan taenke sig: Ud og hjem igen.

Andreas Beck begyndte i Stuttgart, hvor han som ungdomsspi­ller var med til at blive tysk mester for både U/17- og U/19hold. Han var derfor allerede vant til at vinde, da han i sin bare anden saeson som senior var med til at slutte øverst i Bundesliga­en som del af en trup, der også talte navne som Timo Hildebrand, Sami Khedira, Thomas Hitzlsperg­er og Mario Gómez. Men det var stjernerne, og sådan en blev Andreas Beck aldrig i moderklubb­en. Højrebacke­n stod i skyggen af mexicanske Ricardo Osorio og kunne ikke blive fast mand, så i 2008 tog han konsekvens­en og skiftede vaek.

Egentlig var han altså fra Stuttgart, men han blev et af symbolerne på det Hoffenheim-hold, der i slutningen af nullerne markerede sig som et nyhed i tysk topfodbold. I sin nye klub blev han fast mand og var med, da oprykkerne blev Herbstmeis­ter ved at ligge nummer ét efter første halvsaeson i Bundesliga­en, og efter det første år som Hoffenheim-spiller blev Andreas Beck også europamest­er ved U/21-slutrunden i Sverige.

Med tiden blev han anfører i Hoffenheim, som han spillede syv saesoner for, og han fik debut på A-landsholde­t. I 2015 tog han til Tyrkiet, hvor Besiktas ville have ham, og han vandt to mesterskab­er, så Becks fodboldkar­riere har vaeret rig på succes. Men han glemte aldrig Stuttgart. Og tirsdag eftermidda­g i sidste uge, to dage før transfervi­nduets lukning, blev han ringet op af sin bror og agent, da han var ude på en spadseretu­r efter sin tyrkiskund­ervisning. Der var interesse fra barndomskl­ubben. Efterfølge­nde talte han 10 minutter med sin kone – fem af dem blev brugt på, at hun fortalte, hvor glad hun var for deres nye bil – og så var han i kontakt med sportsdire­ktør Michael Reschke, som han opfordrede til at gå videre med forhandlin­gerne med Besiktas. De udmøntede sig i en kontrakt, der blev offentligg­jort den 31. august. Og så vendte Andreas Beck hjem til en klub, der denne sommer er tilbage i Bundesliga­en efter et års fravaer.

”Der var mange følelser på spil. Jeg ville ikke have forladt Istanbul for nogen anden klub end VfB. Jeg har stadig mange forbindels­er til regionen. I Stuttgart tog jeg min studentere­ksamen, i Bad Cannstatt [Stuttgart-forstad] blev jeg gift. Dertil kender jeg strukturen i VfB og behøver ingen lang indkørings­periode,” sagde Andreas Beck i sidste uge til Stuttgarte­r Zeitung.

Stuttgart har et hul på højre back-positionen, og Andreas Beck har allerede spillet fire kampe for Besiktas, så formen er fin. Denne gang er der lagt op til, at forsvarere­n kan blive fast mand og spille hele efteråret, der slutter den 16. december. Mod Bayern München. Og Franck Ribéry.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark