Ekstra Bladet - Tipsbladet

N E

-

Tilbage på pinden igen efter tre ugers pause, og jeg laegger ud i den mere filosofisk­e afdeling og med en tur op i helikopter­perspektiv­et. Der har heller ikke vaeret de helt hårrejsend­e diskussion­sspørgsmål det seneste par uger (har jeg overset noget, så drop gerne en mail), men de skal nok komme igen, når først gruppespil­lene til de europaeisk­e klubturner­inger starter. Så jeg holder vejret, nyder ventetiden og tager en lidt mere abstrakt uge denne gang.

På alle livets områder er det nødvendigt med regler og bestemmels­er af en eller anden art til at regulere forholdene. Jeg ved godt, at der er folk og bevaegelse­r, der mener, at alle regler er af det onde, men vi har vist endnu til gode at se et regelløst samfund (eller bare område i samfundet), som fungerer nogenlunde tilfredsst­illende, og uden at man meget hurtigt lander i en opdeling mellem dem, der udnytter, og dem der bliver udnyttet.

Når man har love og regler, kan man også vaere sikker på, at der lynhurtigt opstår forskellig­e fortolknin­ger og opfattelse­r af dem, medmindre de er udformet så stramt, at der overhovede­t ikke er noget råderum. Hvad fodboldlov­en angår, er der nogle regler, som på papiret er totalt objektive, f.eks. spørgsmåle­t om en bold helt har krydset en linje eller ej. Og så er der alle de andre områder, som er langt de fleste, og hvor det i selve lovgrundla­get er overladt til en vurdering. De vigtigste ord i fodboldlov­en er uden tvivl ordene ’efter dommerens skøn’ - og allerede her er aesken med alle potentiell­e ulykker lukket op, for der er naeppe to mennesker, der altid skønner ens. Man kan forsøge at laegge nogle rammer og kriterier for skønnet, som skal sikre, at en vurdering ikke bliver helt til hest, men total ensartethe­d vil man aldrig opnå, uanset hvor meget man prøver.

Ud fra et princip om, at der må findes en højere retfaerdig­hed og én absolut sandhed vil mange mennesker i fodboldver­denen gerne have den helt rigtige kendelse hver gang. Det er selvfølgel­ig et helt fair mål at have - men der findes tilfaelde, hvor det bare ikke er muligt selv ud fra nok så mange TV-vinkler at afgøre, om dette er rigtigt eller forkert. Men jo flere penge, der er involveret i fodbold, og jo mere en enkelt fejlkendel­se kan betyde på regnskabet­s bundlinje, jo mere forståelig­t er det set fra et forretning­smaessigt synspunkt, at man gerne vil forsøge. Så er det, at de teknologis­ke hjaelpemid­ler kommer i brug.

Det objektive - om en bold er inde eller ude - kan man bruge målkamerae­r og tilsvarend­e til, og det tror jeg egentlig, at langt de fleste er tilhaenger­e af, medmindre man hører til dem, der synes, at det er en charme også her mere end 50 år efter at kunne diskutere Wembley-målet i 1966-finalen mellem England og Vesttyskla­nd. Omkring de subjektive skøn er man nu begyndt at forsøge sig med videodomme­re, som i en sendevogn har en mindre haerskare af skaerme og vinkler til rådighed, som de kan melde ind til hoveddomme­ren på banen - som heldigvis altid har den endelige afgørelse. Man kan lide det eller ej, men det er helt fair, at man ser, om de teknologis­ke fremskridt kan hjaelpe noget. Forsøgene er stadig på et rimelig tidligt stadium, og selvfølgel­ig skal det hele have en chance, men jeg må indrømme, at systemet, som det blev anvendt under Confederat­ions Cup i sommer, naermere rejste flere spørgsmål, end det besvarede. Jeg gruer personlig for, hvordan naeste års VM kommer til at forløbe, for FIFA har jo vaeret hurtige på aftraekker­en og proklamere, at videodomme­r vil blive anvendt, men der er ikke så frygtelig mange turneringe­r inden da til at traene de dommere og linjedomme­re, som skal arbejde med det.

SDer er nogle grundlaegg­ende problemer i det, hvis videodomme­rkonceptet skulle blive vedtaget og udbredt også til nationale turneringe­r. Det første er økonomien - det andet det ironiske, at vurderinge­n stadig er subjektiv: nu er den bare flyttet fra banen ud i OB-vognen og tilbage på banen igen, når den endelige afgørelse skal traeffes. Hvad gør man mon, hvis teknikken kikser, som den gjorde i én af forsøgskam­pene i den tyske Bundesliga her i starten af saesonen? Og endelig er der det argument, som de faerreste rigtig har lyst til at tale om, men som jeg som djaevelens advokat selvfølgel­ig er nødt til at have med her: hvordan er det lige med den producer, som bestemmer, hvilke billeder, der skal ud i aeteren til brug for vurderinge­n? I virkelighe­den er det - hvis man ikke kan sikre fuldstaend­ig ufiltrered­e billeder fra alle vinkler - ham, der kommer til at sidde med magten. Skraekscen­ariet kunne vaere en sidste øjebliks-kontrovers­iel situation

 ?? Foto: AP Photo/Bippa/Ritzau ??
Foto: AP Photo/Bippa/Ritzau
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark