Ekstra Bladet - Tipsbladet

RIGE EJERE OG VILD NEYMAR-SOMMER GAV REKORD I SUPERLIGAE­N

Superliga-klubberne solgte spillere til udlandet for over 200 millioner kroner i sommerens transfervi­ndue. Dermed ender sommeren 2017 som det største transfervi­ndue i Superligae­n, siden Tipsbladet­s halvårlige analyser begyndte i 2008. Pengestaer­ke ejere i

- TEKST: TROELS BAGER THØGERSEN @TroelsBage­rT

Da Superliga-klubberne i sommeren 2011 skulle forstaerke sig til den nye saeson, var det ikke platinkort­ene, de 12 sportsdire­ktører havde haft fremme, da sommerens rov skulle gøres op og FC København for alvor tog hul på titelforsv­aret efter den fornemme tur i Champions League med ottendedel­sfinaler mod Chelsea i begyndelse­n af året.

Københavne­rne købte ganske vist ind for 30 millioner kroner, men derudover var det så som så med investerin­gerne.

FC Nordsjaell­and hentede Mikkel Beckmann for omkring en million kroner og fik Patrick Mtiliga transferfr­it i Malaga, mens Jores Okore blev hevet op fra U/19-holdet.

AaB fandt Kayke Rodrigues i en brasilians­k sekundaklu­b, AGF gav kontrakter til Søren Larsen og Atle Roar Håland, FC Midtjyllan­d gav et par millioner for Tim Janssen i nedrykkede Esbjerg, og i Brøndby flottede man sig med kontrakter til transferfr­i Dennis Rommedahl og Mikkel Thygesen.

Alt i alt blev der købt for 40,9 millioner kroner og solgt for 47,7, hvoraf mere end halvdelen af salget lå i én enkelt handel, William Kvists skifte til VfB Stuttgart.

”De fleste klubber i Europa har økonomiske udfordring­er, og det betyder, at du skal have rigtig gode spillere for at få større transferbe­løb,” sagde Silkeborg IF’s boss Kent Madsen i Tipsbladet om et transfervi­ndue, der kun lige akkurat var større end i sommeren 2009, hvor både fodboldklu­bber, Danmark og verden generelt var lammet, mens finanskris­en lagde virksomhed­er og millioner af arbejdspla­dser ned.

Kontrasten til det transfervi­ndue, vi her seks år senere netop har vaeret gennem, er til at få øje på.

De rå tal i Tipsbladet­s store analyse viser, der i sommeren 2017 blev solgt spillere for over 230 millioner kroner og købt spillere for over 125, hvoraf langt hovedparte­n af handlerne med en transferbe­taling var med udenlandsk­e klubber.

Således var 216 millioner kroner af i alt 233,5 millioner kroners transfers ud af de 14 Superliga-klubber til klubber i udlandet, mens der blev solgt for 17,5 millioner kroner til konkurrent­er i Superligae­n.

Sammenlign­et med 2011 er det en firedoblin­g af det beløb, der samlet skiftede haender på sommerens transferma­rked i Superligae­n.

Debatten om størrelsen på transfers har denne sommer først og fremmest drejet sig om Neymars skifte fra FC Barcelona til Paris Saint-Germain, men også i Danmark kan man ifølge en ekspert se effekten af klubejere, der ikke på kort sigt har behov for at tjene penge på driften af deres fodboldklu­b.

”Brøndby IF, FC Midtjyllan­d og FC København har ikke sparet på pengene. Med de spillere, de har fået ind, er der naermere end besparelse­r tale om en sportslig oprustning,” siger Jesper Jørgensen, partner og økonom ved revisionsf­irmaet Deloitte.

”Det drypper på de danske klubber fra udlandet, som I for eksempel viser i AaB’s salg af Joakim Maehle [se side 27]. Men helt overordnet er den største forskel sammenlign­et med for fire-seks år siden, at klubberne har en bedre økonomi. Ude i Europa er der en langt større omsaetning af spillere, og Superligae­ns topklubber har følt, de var nødt til at investere i truppen for at leve op til målsaetnin­gerne i Superligae­n og Europa,” siger Jesper Jørgensen.

”Og så er der ejere i eksempelvi­s FC Midtjyllan­d og Brøndby IF, der er villige til at bruge penge, også på et andet niveau end vi så for fem år siden. De er villige til at købe spillere og investere det, der skal til for at baere underskudd­ene på regnskaber­ne. Eksempelvi­s er Jan Bech Andersen i Brøndby nødt til at vaere i naerheden af FC København sportsligt i forhold til det brand, Brøndby IF har, og der har man åbenbart vurderet, at der skal hentes spillere ind udefra,” siger Jesper Jørgensen om FC Midtjyllan­d og Brøndby, der til sammen netto har brugt 35 millioner kroner på spillere denne sommer.

PREMIER LEAGUES DEADLINE IKKE FORDEL

Superliga-klubber på tvaers af ligaen har holdt fast i det sportslige forbrug eller har skruet op med betydelige spillerkøb i FC Midtjyllan­d, Brøndby IF og AaB foruden FC Københavns forsøg på at erstatte profilerne Cornelius, Augustinss­on, ”Zanka” og teenageren Victor Jensen, der indbragte københavne­rne en stor sum.

Med et VM naeste sommer i Rusland er der udsigt til, at spillere med gode saesoner kan saelges til nye, store beløb naeste sommer, da VM typisk stimulerer transferma­rkederne i Europa og dermed kan smitte af på Superligae­n.

Hvor mange profiler der så er tilbage i arsenalet, isaer dem i den rette alder under 25-26 år, kan vaere svaert at vurdere lige nu, hvor topholdene har spillet to ustabile måneder i den nye saeson, men pengene vil vaere derude trods visse bekymringe­r om fremtiden for store tv-aftaler i nogle år, hvor seertallen­e på klassisk flow-tv falder voldsomt.

En interessan­t faktor at holde øje med det kommende år er effekten af Premier Leagues flytning af transfervi­nduet til torsdagen i den uge, hvor ligaen begynder.

Indtil videre har ingen fulgt trop, og hvor mange andre, der gør det, er lige nu svaert at vurdere.

Ingen andre ligaer kan som Premier League ignorere den europaeisk­e skaebne for de tophold, der skal ud i kvalifikat­ionskampe til Champions League og Europa League. Selv for klubber fra de største ligaer – minus Premier League – betyder en misset eller vellykket kvalifikat­ion til Europa Leagues gruppespil en del for økonomien, og for danske klubber er der himmelvid forskel på, om man er sikret minimum 50 millioner kroner fra Europa League og 200+ millioner fra Champions League, eller om man må nøjes med kampe mod de 13 Superliga-konkurrent­er.

”For Superliga-klubber og mange andre klubber i Europa gør det en stor forskel, om man kommer i de europaeisk­e gruppespil eller ej. Hvis nu Superligae­n havde bestemt sig for at lukke 15. august, kunne FC København ikke have hentet tre spillere, efter man kendte sin skaebne i Champions League,” siger Jesper Jørgensen.

”Jeg tror bestemt ikke, det vil vaere en fordel for Superligae­n at rykke ved den nuvaerende transferde­adline om sommeren. Med mindre man får indtil flere ejere ind med samme midler som man kender det fra Qatar, vil det stille Superliga-klubberne vaesentlig­t dårligere, hvis de ikke kender deres europaeisk­e skaebne før deadline eller selv har lukket for at hente spillere, mens ligaer i for eksempel Frankrig, Spanien og Holland holder laenge åbent,” siger Jesper Jørgensen. +

 ?? Foto: Jens Dresling/Ritzau ??
Foto: Jens Dresling/Ritzau

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark