Ekstra Bladet - Tipsbladet

EL DIEGO I ØRKENEN

Efter fem års pause er Diego Maradona vendt tilbage til traenerger­ningen i den ukendte klub Fujairah FC i den naestbedst­e raekke i De Forenede Arabiske Emirater. Tipsbladet rejste til Den Arabiske Halvø for at undersøge baggrunden for historien og for at

- TEKST: MORTEN GLINVAD @MORTENGLIN­VAD FOTO: CHRISTOPHE VISEUX @CHRISVISEU­X

Diego Maradona er gnaven. Han kommer ud i projektøre­rnes lys som den sidste og kigger sig bistert omkring. Spillerne har allerede varmet op og er så småt ved at gå i gang med aftentraen­ingen, men deres cheftraene­r virker uinteresse­ret. Han lader sine assistente­r styre det. Kan det vaere den tørre varme, de omkring 40 grader i den arabiske aften, der generer? Er det køreturen fra Dubai, halvanden time gennem ørkenen og hen over Hajarbjerg­ene, der gør ham uoplagt? Har han ondt i den 56-årige krop, der bevaeger sig besvaeret ind mod banen med ben så stive, at man naesten frygter, at de falder sammen under ham? En krop, der er slidt og maerket af et alt for hårdt liv.

Nej, det handler om en af spillerne, der har irriteret Maradona.

”Vi har bare vaeret hjemme i tre-fire dage, og så er han allerede begyndt at lave tricks og spille med hael og tå igen. Sådan her,” siger Diego og spjaetter med fødderne. ”Sådan gør man ikke med mig! Lige meget hvem man er!”

Han taler til sin assistent og gamle landsholds­kammerat Luis Islas, der sad på baenken, da Maradona naermest på egen hånd gjorde Argentina til verdensmes­ter i 1986. Otte år senere var Islas førstemålm­and, da Maradonas landsholds­karriere sluttede på dramatisk vis med en dopingdom i USA. Nu lytter Islas tavst og tålmodigt til sin chef, og først da han fornemmer, at Maradona har talt faerdigt, finder han en tablet frem og viser den til sin overordned­e og begynder at forklare planerne for aftenens traeningsp­as.

Maradona traekker på skuldrene og spadserer vaek. Han går rundt og hilser på alle. De andre argentiner­e fra hans stab får kindkys, de lokale emiratier får kram. Alle ser de beundrende på ham med aerbødighe­d i blikkene.

Men det er også naermest ubegribeli­gt, at han virkelig befinder sig her. Legenden Diego Maradona, den måske bedste fodboldspi­ller, verden har set. Her på Fujairah Stadium i den østlige del af De Forenede Arabiske Emirater, langt fra de store fodboldsce­ner. Som nyudnaevnt traener for en klub, der blot spiller i den naestbedst­e raekke i landet, der har vaeret hans hjem siden 2011. Den sidste uventede drejning iden b ema erk elses v aer dige og dramatiske historie om Diego Armand o Mara dona.

INGEN SIGER NEJ TIL DIEGO

Nogle timer tidligere var Luis Islas dukket op i den afkølede lobby på City Tower Hotel i udkanten af Fujairah, hvor motorvejen fra Dubai møder kystbyen. Her har den tidligere landsholds­målmand resideret, siden han i sommer ankom til Emiraterne. Selv bor Diego Maradona fortsat inde i Dubai.

”Varmen er utrolig. Vi kan enten traene tidligt om morgenen eller sent om aftenen. De lokale spillere er vant til det, men det er specielt,” siger Luis Islas, da han har hilst på.

Et par dage tidligere er Islas, Maradona og resten af Fujairah-holdet vendt tilbage fra en tre uger lang traeningsl­ejr i Holland. Nu skal de sidste detaljer finpudses i varmen på Den Arabiske Halvø, inden saesonen venter med oprykning til den bedste raekke som det logiske mål.

Luis Islas har ikke tidligere arbejdet sammen med Diego Maradona. Men de to har kendt hinanden i mere end 30 år.

”Vi har ofte talt om muligheden for at arbejde sammen. Men når han havde et traenerjob, så arbejdede jeg andre steder. Der har ikke vaeret mulighed for det før nu. Men nu udløb min kontrakt i Argentina, og så kom det med Fujairah. Og selvfølgel­ig sagde jeg ja til Diego. Jeg ville aldrig nogensinde sige nej til Diego. Aldrig.”

Hvis loyalitet var et kriterie, da Maradona valgte sin assistent, så har han fundet den rette. Luis Islas har kun godt at berette om sin chef.

”Diego er en fortraeffe­lig person. Som spiller var han den bedste. Nummer et. Som holdkammer­at var han fejlfri. Og som person har han nogle meget staerke opfattelse­r af, hvad et venskab indebaerer. Diego er en aegte ven.”

Luia Islas kendte ikke noget som helst til Fujairah, indtil vennen i maj blev praesenter­et som ny traener. Ansaettels­en var en overraskel­se for de fleste, for der var gået fem år, siden Maradonas seneste traenerjob i Al-Wasl i Dubai var endt med en fyreseddel efter en kaotisk saeson, der slet ikke levede op til forventnin­gerne. Og som årene gik, og Maradona fordrev tiden som sportsamba­ssadør for Dubai-emiratet, var de fleste ved at indstille sig på, at vi nok havde hørt det sidste til historien om fodboldtra­eneren Diego Maradona.

Den historie har ikke levet op til den om spilleren Maradona, men kedelig har den ikke vaeret. Efter to korte perioder i en traenerduo med sin gamle holdkammer­at Carlos Fren i et par argentinsk­e klubber i 1990’erne blev han i 2008 ansat som landstraen­er for et på det tidspunkt kriseramt argentinsk landshold. I sit første år som landstraen­er anvendte Maradona 70 forskellig­e spillere, og Argentina tabte 6-1 i Bolivia, men fik akkurat kvalificer­et sig til VM. Maradona dedikerede VM-billetten til det argentinsk­e folk og rasede til gengaeld mod de medier, som i landstraen­erens øjne havde behandlet ham som affald.

Maradonas tilstedeva­erelse gjorde Argentina til en ubekendt faktor inden VM i Sydafrika. Kunne mytens tilstedeva­erelse på sidelinjen vaere det, der skulle til for at løfte Argentina? Eller ville hans uforudsige­lige personligh­ed og manglende traenererf­aring blive udstillet?

Svaret var midt imellem. Argentina spillede gode kampe undervejs, men i kvartfinal­en blev holdet ydmyget af Tyskland. Maradonas turbulente tid som landstraen­er var ovre. Og syv år efter han traenede Lionel Messi, er han nu blevet traener for et middelmådi­gt hold i Emiraterne.

”Diego har passion for fodbold. Det er et stort ansvar, men han elsker det,” siger Luis Islas, der som bare 20-årig var reservemål­mand ved VM i Mexico og otte år senere spillede alle fire kampe, da Argentina blev sendt ud af slutrunden­i USA i ottendedel­sfinalen, efter at Maradona var blevet smidt ud af turneringe­n efter en positiv dopingtest.

”Jeg tror aldrig, der kommer nogen som ham igen. Han var nummer et på grund af alt det, han gav på en bane. Han vandt kampe for os. Som kvartfinal­en mod England i 1986, der var hård og taet. Så lavede han pludselig noget magisk. Der er gode spillere i dag, men Diego er anderledes. Han er noget andet.”

I bogen ’Angels With Dirty Faces’, Jonathan Wilsons storvaerk om argentinsk fodbold, beskriver forfattere­n en episode fra VM i Mexico, hvor Islas og Maradona er hovedperso­ner. Den strikse landstraen­er Carlos Bilardo havde opdaget, at en spiller havde forbrudt sig mod reglerne og vaeret sent ude en aften. Bilardo vidste, at Luis Islas var den skyldige, men han insistered­e på, at synderen selv skulle melde sig foran holdkammer­aterne. Islas forholdt sig dog tavs, og til sidst stod den uskyldige Maradona frem og påtog sig skylden. Superstjer­nen slap naturligvi­s for straf, og det samme gjorde Islas. Han smiler, da han bliver mindet om episoden.

”Sådan er han. Han har et enormt hjerte. Han stiller sig gerne foran for at beskytte en holdkammer­at. Det siger meget om ham som person.”

Jeg tager afsked med Luis Islas og siger på gensyn til traeningen om aftenen. Inden jeg forlader ham, spørger jeg ham om muligheden for at tale med Maradona efter traeningen.

”Vi må se. Med Diego ved man aldrig.”

DA DIEGO VAR DØDEN NAER

Uforudsige­lighed og drama har vaeret kendetegne­nde for hele Diego Maradonas liv. Han har arvet en hjertesygd­om fra sin far, og allerede i begyndelse­n af 1980’erne tog han kokain første gang. I årene efter afslutning­en på den aktive karriere var han i alvorlig fare for at miste livet. I 2000 kollapsede han på en ferie i Punta del Este i Uruguay, og det lokale politis rapport dokumenter­ede et omfattende indtag af kokain.

Maradona kom sig og rehabilite­rede på Cuba hos Fidel Castro, der som Che Guevara er en af Maradonas personlige helte. Det har altid vaeret en vigtig del af Maradonas identitet, at han kommer fra fattige kår og er i opposition til eliten.

”Jeg er stemmen for dem, der ingen stemme har,” siger han i selvbiogra­fien ’Jeg er El Diego’, der solgte 125.000 eksemplare­r den første uge efter udgivelsen i Argentina i 2000.

Nogen tydelig ideologi har dog vaeret svaer at få øje på, men han var en naturlig del af den nationalis­tiske bølge i Latinameri­ka i 00’erne. Som i 2005, da han stod side om

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark