Ekstra Bladet - Tipsbladet

WANDA METROPOLIT­ANO

- FREMTID OG HISTORIE UNDER SAMME TAG

- Nicklas Vinde er journalist med bopael i Madrid. Han har boet og arbejdet en årraekke i Spanien og vil fremover skrive ugentlige klummer til Tipsbladet om spansk fodbold.

Nu er Atlético Madrid definitivt trådt ind i de voksnes raekker i europaeisk fodbold. Først gjorde de det sportsligt med et La Ligatrofae og to Champions Leaguefina­ler, hvilket efter sidste saeson placerede dem som nummer to på UEFAs ranking-liste. Nu har de også gjort det forretning­s ma essigt. Denne sommer lykkedes det at beholde de staerkeste spillere til trods for utallige bejlere, og lørdag blev deres nye stadion indviet. Wanda Metropolit­ano. “Det bedste i Europa,” som klubpraesi­dent Enrique Cerezo kalder det. Et helt naturligt naeste skridt i den udvikling, klubben har gennemleve­t siden Diego Simeones tiltraedel­se i 2011.

Efter 50 år på Vicente Calderón i hjertet af Madrid er ‘de rigtige madrilener­es klub’ flyttet knap 20 kilometer nordøst på. 12 år efter, at idéen blev smidt på bordet første gang, løb holdet på banen til åbningskam­pen i deres nye ‘casa’. Modstander­en var Málaga i fjerde runde af La Liga anno 2017-2018. Klubben havde fået dispensati­on til at springe hjemmekamp­e over de første tre spillerund­er, så deres nye projekt kunne stå faerdigt til en åbningskam­p. Eller i hvert fald naesten. Trapperne var stadig støvede af cementpuds, og ledninger hang frit fra vaeggene flere steder. Stadionets egen, nye metrostati­on stod dog klart il tiden, men det gjorde motorvejst­ilkørslern­e ikke. Derfor hav d ejegrød og hvid ansigtsmal­ing på begge kinder, da jeg ankom til stadion, forturen i metrovaren sammenpres­set fornøjelse. Men manglende motorvejst­ilkørsler var peanuts i forhold til, hvad der manglede, da Vicente Calderón blev indviet for over 50 år siden. Dengang manglede der en tribune, og kun 20.000 mødte op. Wanda Metropolit­anos ‘åbningsfes­t’ blev derimod udsolgt på en time.

At udskyde åbningen med en lille håndfuld spillerund­er var ventetiden vaerd. En imponerend­e blanding af Emirates Stadium og det nye Maracaña med dets ovale plastiktag, der fordoblede decibeltal­let fra et elektrisk hjemmepubl­ikum. Hvis man kender til stemningen fra Vicente Calderón, skal man blot forestille sig den larm under et ekkogivend­e plastiktag. Med det nye stadion er der også kommet 13.000 flere tilskuerpl­adser sammenlign­et med det gamle Vicente Calderón, og det betyder ikke flere ledige pladser. Tvaert imod. Der er nu venteliste på saesonkort.

Der var store protester og ikke mindst tåre, da der skulle siges farvel til det ikoniske Vicente Calderón, og de måbende miner blev ikke faerre, da det kom frem, at klubbens nye hjemmebane skulle hedde Wanda Metropolit­ano. Wanda efter det kinesiske Wanda Group, der har aktier i klubben, og Metropolit­ano for at holde fast i fortiden som en hyldest til Atléticos hjemmebane før skiftet til Vicente Calderón for 51 år siden.

Wanda Group købte tilbage i 2015 20 procent af aktierne i den spanske klub og vil betale madrilener­ne 75 millioner kroner årligt for stadionnav­net over de naeste ti år, hvortil bonusser vil blive langet ud, hvis der falder trofaeer. Det er penge, klubben vil få brug for, for det var ikke gratis at holde på spillere som Antoine Griezmann, som man er lykkedes med denne sommer. Men klubben slår fast, at det kun vil blive en god forretning med det nye hjem. 2,3 milliarder kroner er der blevet spyttet i cementkolo­ssen på bakketoppe­n i det nordøstlig­e Madrid. Heraf måtte klubben selv hive 1,3 milliarder kroner op af lommen, mens den resterende milliard kom fra salget af grunden af det centralt beliggende Estadio Vicente Calderón. Den udgift bør Atleti-fans dog ikke ligge søvnløse over, siger klubbens direktør og hjernen bag projektet Miguel Ángel Gil Marín. Om syv år forventer man, at stadionet har tjent sig selv ind. Mange kalder denne epoke for Simeones mirakel, men dette stadion er Cerezo-Gils mirakel (praesident Enrique Cerezo og direktør Gil Marín, red.), skriver Alfredo Relaño i Marca.

Indvielsen var lige så storstilet som bygningen selv. På laegterne fandt man den erklaerede Atlético Madrid-fan Kong Felipe og hen over aftenhimle­n fløj flyvemaski­ner som symbol på Atléticos fortid som luftvåbnet­s klub. Kampbolden blev sågar sendt ned med faldskaerm. På denne gallaaften skinnede Diego Simeones sorte sko så meget, at det skar i øjnene helt oppe på pressetrib­unen i sjette sals højde.

Det eneste, der nu manglede, for at saette kronen på vaerket, var, at El Niño (drengen, red.), Fernando Torres, klubbens emblem scorede det første mål på den nye bane, nøjagtigt som historiens allerstørs­te Atlético-skikkelse Luis Aragonés gjorde det i 1966 i åbningskam­pen på Vicente Calderón. Ved stillingen 0-0 stod Torres klar på sidelinjen. Fjerdedomm­eren havde allerede taendt lystavlen. Wanda Metropolit­ano gjorde klar til at bryde ud i jubel, når deres ‘dreng’ skulle på banen, men det blev straks overdøvet af et endnu større brøl, da frontfigur­en for klubbens himmelflug­t kom først på et fladt indlaeg og scorede det første mål på klubbens nye faestning. Og så røg Torres tilbage på baenken og måtte traekke i overtøjet igen. På den ene side af det nye stadion hedder vejen Avenida de Luis Aragonés. Måske Griezmann en dag får sin egen gade, hvis hank an abstrahere fra verdensfod­boldens mange bejlere.

Om selve kampen? Marcas overskrift den følgende dag sagde det hele: “Nyt stadion, samme gamle Atlético.” Som så mange gange før intet festfyrvae­rkeri, blot en nødvendig 1-0sejr over et af raekkens mest skrantende mandskaber.

Egentlig var Griezmanns mål mod Málaga ikke det første på dette stadion og egentlig havde traener Diego Simeone allerede spillet her, før nogen af sine spillere gjorde det denne lørdag aften i september 2017. Det gjorde han i 1996, da returkampe­n i den spanske super cup mellem Atlético og FC Barcelona blev spillet her. For dette sted var oprindelig­t bygget i 1993 i forsøget på at erhverve sig VM i atletik i 1997 og senere OL i 2016. Ingen af delene gik til Madrid.

Atlético udvidede kapacitete­n fra 20.000 til 68.000 med istandsaet­telsen af det tidligere atletiksta­dion, og planen var at sikre sig Champions League-finalen i 2019. Og således skete det denne uge. Nu har Atlético ikke bare et af Europa bedste fodboldhol­d. De har også et af de bedste stadions. Wanda Metropolit­ano er et symbol på den status, Atlético Madrid har opnået i europaeisk fodbold de senere år. Toppen. +

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark