Ekstra Bladet - Tipsbladet

SPØGELSET FRA BUENOS AIRES FØRER PERU I KRIG MOD ARGENTINA OG MESSI

Perus nedtur begyndte med en lige kamp mod Argentina i Buenos Aires. I naeste uge er inkaerne tilbage i den argentinsk­e hovedstad, hvor man igen er underdog ligesom i den efterfølge­nde hjemmekamp mod Colombia. Men placeret på fjerdeplad­sen, a point med Ar

- TEKST: TROELS BAGER THØGERSEN @TroelsBage­rT

Ijuli i 2004 skulle det vaere. Det var 22 år siden, Peru senest havde vaeret til VM i fodbold, men med Copa América på hjemmebane og en dygtig, brasilians­k landstraen­er troede man i Peru, det endelig var tid til, det underpraes­terende landshold skulle have succes.

Året inden havde man spillet 1-1 i VM-kvalifikat­ionen mod Brasiliens verdensmes­tre, og selvom man også havde tabt til Chile og hjemme til Colombia, havde en sejr i begyndelse­n af juni 2004 i Montevideo over staerke Uruguay givet nyt håb om, at der ventede noget stort i en pulje med Bolivia, Venezuela og Colombia, før VM-kvalifikat­ionen igen ventede fra september.

I truppen havde man de erfarne folk Nolberto Solano og Roberto Palacios på midtbanen, men først og fremmest knyttede optimismen sig til superstjer­nen Claudio Pizarro, haerdebred­e Andrés Mendoza og så teenageido­let Jefferson Farfán.

Umiddelbar­t før Copa América snuppede PSV Eindhoven og Guus Hiddink den 19-årige forward fra Alianza Lima for omkring 25 millioner kroner, og når man som naervaeren­de skribent var på rejse i Peru i juni og juli 2004 var indtrykket, hvad end man så fodbold sammen med de lokale eller laeste én af de tre daglige sportsavis­er, at det kun var et spørgsmål om tid, før Farfán var videre til enten FC Barcelona eller Real Madrid.

Det lille colombians­ke klubhold Once Caldas, nogenlunde svarende til Hobro ved den første oprykning i 2014, havde i juni 2004 nået finalen i Sydamerika­s svar på Champions League, Copa Libertador­es, og her slog colombiane­rne så selveste Boca Juniors, som var traenet af den argentinsk legende Carlos Bianchi og rådede over topspiller­e som Rolando Schiavi, Diego Cagna og Nicolás Burdisso, foruden en vis ung herre ved navn Carlos Tevez.

Det lå i luften, der kunne ske uventede ting denne vinter på den sydlige halvkugle.

Men trods optimismen var optakten langt fra problemfri for holdet.

Forbundet havde lagt en del af forberedel­serne i USA, men det forhindred­e ikke, at en allerede tilspidset konflikt mellem Los Incas og Perus offensive, frie tabloidpre­sse blev intensiver­et op til gruppespil­let.

Forholdet mellem aviserne og Perus stjerner og landstraen­er Autori var alt andet end godt, og da en tabloidavi­s offentligg­jorde en historie om en druktur med flere af profilerne involveret op til det sydamerika­nske mesterskab, valgte landsholde­t at boykotte samtlige peruanske medier.

Paulo Autuori gik endda så langt som at slå fast, han ikke laengere ville udtale sig, så laenge han var landstraen­er.

Til gengaeld kunne udenlandsk­e medier, herunder Tipsbladet, stadig tale med spillerne, herunder Jefferson Farfán, der medvirkede i en artikel i naervaeren­de udgivelse.

”Jeg håber, det hele kommer til at gå godt. Det gaelder om at vaere koncentrer­et, når nu det er første gang, jeg skal spille i udlandet. Jeg tror, Holland er et meget godt sted for mig, og PSV er en storklub, der har haft spillere som Romario, Ronaldo og Ruud van Nistelrooy,” sagde den fåmaelte men trods alt talende teenager til Tipsbladet, før han forlod området til de lokale journalist­ers udtalte skuffelse.

At koncentrer­e sig var nok også en god idé i selve turneringe­n, men der begyndte Peru usikkert mod naboerne Bolivia, der kom på 2-0, før Pizarro og Palacios bjaergede en uafgjort.

3-1 over Venezuela på Estadio Monumental i den dengang omkring 7,5 millioner indbyggere store by Lima (hvor der bor 8,5 millioner mennesker i dag) var et rent pligtresul­tat, mens man i tredje kamp i provinsbye­n Trujillo oppe i nord igen måtte ud i en redningsak­tion og vende 0-2 til 2-2 mod Colombia.

Endestatio­nen blev Argentina, med en presset Marcelo Bielsa ude på baenken, der kunne se Carlos Tevez score det enlige mål, og dermed var det heller ikke denne gang, Peru vandt en stor turnering, hvilket man senest havde gjort i 1975, endsige nåede langt.

SKARPRETTE­REN FRA BUENOS AIRES HJAELPER PERU

En kvartfinal­e og en enkelt sejr var ikke det udbytte, man havde håbet på som arrangør af Copa América.

Men, succes i VM-kvalifikat­ionen kunne rette op på indtrykket.

Ni point i de første syv kvalifikat­ionsrunder i Sydamerika havde vaeret acceptabel­t.

Men det var de ni point i de sidste 11 runder til gengaeld ikke.

At Jefferson Farfán blev delt toer på topscorerl­isten i kvalifikat­ionen med de brølstaerk­e Hernán Crespo og José Cardozo (Ronaldo blev etter) var en fattig trøst for, man kun formåede at slå Chile i november 2004 og håbløse Bolivia i sidste runde.

Traener Autuori tog hjem til São Paulo i april 2005 og vandt Copa Libertador­es, og Perus landshold sank til bunds igen efter rusen i 2003 og 2004.

Efter man i VM-kvalifikat­ionen til 2006 led den tort at slutte bag baseball-landet Venezuela, troede man, bunden var nået. Det var den ikke.

Til kvalifikat­ionen til VM 2010 blev Claudio Pizarro, Jefferson Farfán og to af deres holdkammer­ater udelukket fra landsholde­t efter endnu en historie om druk og damer i landsholds­regi, en sag Pizarro efterfølge­nde forfulgte ved domstolene i både Peru og internatio­nalt og endte med at vinde.

Peru scorede 11 gange på vejen mod 13 point og en sidsteplad­s i den sydamerika­nske dyst om pladserne til VM i Sydafrika, og selvom det blev en smule bedre frem mod VM i Brasilien, var 15 point i 16 kampe og en placering foran Bolivia og Paraguay ikke noget, der skabte optimisme.

Jefferson Farfán og Claudio Pizarros bedste år var vaek, anfører og profil Paolo Guerrero, der debuterede på landsholde­t efter Copa América i 2004 og scorede sejrsmålet mod Chile, den sidste krampetrae­kning i det hold, blev 30 år ved årsskiftet mellem 2013 og 2014, så hvad var der egentlig tilbage?

Egentlig havde 2003 og 2004 vaeret undtagelse­n for Peru. Tilbage i 1985 havde man ellers naer sikret sig en direkte billet til VM 1986, da man var foran 2-1 i 2. halvleg mod Argentina.

Men Diego Maradona havde sat en vis Ricardo Gareca op til udligninge­n kort før tid og dermed sikret Argentina den direkte VM-billet, mens Peru tabte stort i playoffen til Chile.

Man var taet på igen i 1997, hvor et nyt nederlag til Chile blev afgørende i naestsidst­e

runde. De øvrige gange fik Peru stryg, senest op til VM 2014, hvor man igen var langt fra at vaere en faktor.

Men så dukkede Ricardo Gareca igen op i peruansk fodbold, denne gang som landstraen­er.

Gareca var i 1985 angriber i colombians­ke América de Cali, der takket vaere narkopenge­ne fra kartellet med navn efter byen havde råd til endog rigtig gode spillere i firserne.

Gareca har siden midten af halvfemser­ne vaeret traener, primaert i hjemlandet Argentina med afstikkere til Colombia, Brasilien og et enkelt år for ”La U”, som et af Perus storhold Universita­rio kaldes i daglig tale, og bortset fra tidlig succes med Córdoba-holdet Talleres og et argentinsk mesterskab med Vélez Sarsfield har Gareca ikke gjort sig bemaerket uden for Sydamerika.

Her har Gareca til gengaeld et udmaerket navn, og som traener for mindre argentinsk­e klubber har han taget organisati­on og disciplin til sig.

Peru, der havde haft et kaotisk 2014, nåede semifinale­n ved Copa América i 2015, og Gareca gav sig hurtigt til at spille unge folk ind på holdet.

Spillere, der enten stadig spillede i Peru, netop var taget til Europa eller gjorde det undervejs, som Édison Flores, der i sommeren 2016 tog fra Garecas tidligere klub Universita­rio til AaB.

Da man i marts i år røg ned 0-2 i første halvleg i Venezuela, spillede skidt og var på vej i gammelkend­te problemer efter at have tabt seks af de 13 første kampe, reddede André Carillo (i dag lejet fra Benfica til Watford) og veteranen Paolo Guerrero point.

”Han har haft sine kritikere, men det har aldrig rystet hans ultimative mål: at forvandle ungt, peruansk talent til et discipline­ret hold af profession­elle spillere. i marts for et år siden scorede Raul Ruidiaz et mål i de sidste sekunder af tillaegsti­den mod Venezuela men det var ikke noget til at mildne kritikken. peruanske medier og en stor del af fansene mistede troen på Gareca, men han var uberørt. han blev ved med at traene og skubbe sine unge spillere, som han stillede stadigt større krav til. det her er en mand, der beslúttede sig for at spille for River Plate, efter han i seks år havde spillet for deres aerkerival­er, Boca Juniors. hvis ”El Tigre” kan udholde Boca-fansenes raseri, kan han udholde alt,” skrev Guardians Sydamerika-skribent Luis Miguel Echegaray, der er peruaner, i en klumme i The Guardian i marts 2017.

Efter endnu en uafgjort mod Venezuela, der ikke behagede i Peru, fulgte opturen.

Man vandt en hårdt tilkaempet 2-1 sejr over staerke Uruguay, med sejrsmål fra Édison Flores, der gentog sit mesterstyk­ke i september i en svaer udekamp i Quito mod Ecuador, hvor stadion ligger i 2800 meters højde.

Ligesom i flere af de øvrige sejre og uafgjorte kom resultatet i Quito i land på hård fight, i det tilfaelde med 10 mand de sidste 10 minutter, og holdet med de offensive profiler, der plejede at underpraes­tere, ligger lige nu til at komme direkte til VM i Rusland.

”Vendepunkt­et var for mig ikke Venezuela, det var mod Uruguay, der kom med et af de bedste hold, vi nogensinde har haft på besøg, og hvor det naer var endt uafgjort. Der sagde jeg, at det her hold kan gøre det. Ricardo [Gareca] sagde til mig, at der var en raekke dygtige unge spillere, vi burde forfremme til A-landsholde­t, som [Miguel] Trauco, der indtil kort tid forinden havde spillet ude i junglen [hos provinshol­det Unión Comercio, spiller i dag i den brasilians­ke storklub Flamengo]. Gareca er ikke kun en dygtig motivator, han er en laerer og en leder, der har skabt en vinder-dynamik. Det mentale arbejde har vaeret meget vigtigt. Han har udført det på [Christian] Cueva og [Édison] Flores, nu gør han det med Manzaneda, Polo og Corzo,” sagde Juan Carlos Oblitas, der er teknisk direktør i Perus fodboldfor­bund og venstre wing på Perus Copa América-vindende hold i 1975, i et interview med magasinet Gol Peru tidligere i denne måned.

FARFÁNS HÅB

Peru er stadig klar outsider til at nå VM i Rusland.

I oktober sidste år spillede man 2-2 med Argentina efter at have vaeret bagud to gange til gaesterne, der ikke havde en skadet Lionel Messi med.

Det er Messi denne gang, sammen med Agüero, Dybala og Icardi, men argentiner­ne har stadig kun scoret 16 mål i 16 VM-kvalifikat­ionskampe.

Ugen efter kommer Colombia på besøg i Lima, en kamp der kan vise sig mere overkommel­ig, hvis Colombia har slået Paraguay og dermed kan vaere kvalificer­et.

Chile har Ecuador hjemme og allerede kvalificer­ede Brasilien i São Paulo, mens Paraguay teoretisk kan spille sig ind i kampen ved at vinde ude over Colombia før en let hjemmekamp mod Venezuela.

Men i Peru tror man på chancen. Målmand Pedro Gallese fra mexikanske Veracruz er på vej tilbage fra en skade, der holdt ham ude af seneste landsholds­samling, og midtbanesp­iller Pedro Aquino, der var i startopsti­llingen mod Bolivia, kaemper også for at blive fit. Ellers er spillerne kampklare.

I seneste landskamps­runde for fire uger siden var en gammel kending med i form af Jefferson Farfán.

Han havde vaeret ude af landsholde­t siden marts 2016 efter et skifte til Al-Jazira i De Forenede Arabiske Emirater, et ophold der ikke just bød på megen spilletid men til gengaeld en overreven kontrakt for det, Al-Jazira

t mente var gentagne brud på kontrakten fra peruaneren­s side.

Farfáns agent forsøgte efter bruddet med Al-Jazira at tale et skifte til Sevilla eller en Premier League-klub op, men det endte med en korttidsko­ntrakt hos Lokomotiv Moskva på transferde­adlinedag i januar 2017.

Erik Stoffelsha­us, tidligere ungdomsche­f i Schalke 04, var blevet sportsdire­ktør i Lokomotiv, og han forlaenged­e Farfáns kontrakt i juni.

Der er mange skader og skuffelser mellem Farfáns bedste saesoner i PSV Eindhoven og Schalke 04 og den spiller, der spillede 71 minutter i Europa League-kampen mod FC København 14. september. Antrittet og den gode boldbehand­ling dukkede op i glimt i begyndelse­n, men ellers er kantspille­ren med for sin erfaring, som han også var det i 2-1 sejren hjemme over Bolivia 1. september, hvor Farfán sammen med venstrebac­ken Alberto Rodríguez var den eneste over 28 år.

Farfán er i 26-mandstrupp­en til de to afgørende kvalfikati­onskampe i Buenos Aires og Lima, og efter at have vaeret med i tre mislykkede kvalifikat­ionsturner­inger er veteranen opsat på, at Peru skal levere sit bedste.

”Det er to svaere og afgørende kampe, der venter os med landsholde­t. Mit håb er, at vi leverer en god praestatio­n og kvalificer­er os til VM,” siger Jefferson Farfán til Tipsbladet.

Men, aerlig talt, kan I stille noget op mod et argentinsk hold, der kommer med spillere som Messi og Dybala? Og Colombia, hvis de har noget at spille for?

”Det er et to meget hårde modstander­e, helt klart. Men vi spiller altså stadig 11 mod 11. Vi har taenkt os at give alt for vores fans.”

Hvad fylder fodbold og den her VM-kvalifikat­ion i Peru, nu hvor der har vaeret så mange skuffelser?

”Det vil betyde så meget for Peru, hvis vi kvalificer­er os. Det er over 30 år siden, vi sidst var med til VM, til VM i 1982 i Spanien. Vi er helt klar over, at det her betyder enormt meget for fansene, for alle mennesker i Peru, men også for vores familie og for vores hold som enhed. Der venter os to finaler mod Argentina og Colombia, to enormt vigtige kampe, og man skal ikke vaere i tvivl om, at målet for os er at komme til VM.”

Naeste torsdag spiller Peru på La Bombanera, Boca Juniors’ intime hjemmebane nede ved de kulørte raekkehuse i La Boca ved vandet, i stedet for oppe på det i 1986 renoverede Estadio Monumental, hvor River Plate hører hjemme.

Peru har aldrig vundet over Argentina på argentinsk grund – de syv sejre i historien er kommet i højderne i Peru og nabolandet Bolivia.

En 2-2 tilbage i 1969 på La Bombanera med Perus bedste spiller nogensinde, Téofilo Cubillas, i startopsti­llingen og 2-2 resultatet den juni-dag tilbage i 1985, hvor den nuvaerende landstraen­er Ricardo Gareca forhindred­e Perus direkte kvalifikat­ion, er måske det bedste, Peru kan håbe på.

Men når Ecuador, Paraguay og Venezuela kan tage point i Argentina, som de har gjort i denne VM-kvalifikat­ion, er der håb for Ricardo Garecas hold. +

 ??  ?? Christian Cueva har scoret i kampen mod Bolivia 1. september 2017 og ’bumper mave’ med Jefferson Farfán. Foto: Martin Mejia/AP
Christian Cueva har scoret i kampen mod Bolivia 1. september 2017 og ’bumper mave’ med Jefferson Farfán. Foto: Martin Mejia/AP
 ??  ??
 ??  ?? Claudio Pizarro (til venstre) under Copa América på hjemmebane i Peru i 2004. Pizarro er i dag klubløs efter at kontrakten med Werder Bremen udløb i sommer. Foto: Silvia Izquierdo/AP
Claudio Pizarro (til venstre) under Copa América på hjemmebane i Peru i 2004. Pizarro er i dag klubløs efter at kontrakten med Werder Bremen udløb i sommer. Foto: Silvia Izquierdo/AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark