Ekstra Bladet - Tipsbladet

ANDREJ KRAMARIĆ RUSLAND OG FIFA’S USANDSYNLI­GE REDNINGSMA­ND

-

Det er ikke nemt at vaere VMvaert. På banen har Ruslands landshold tabt kampe til Elfenbensk­ysten, Portugal og Mexico i år, senest spillede man uafgjort med Iran, og ligesom i de seneste mange år spiller profilerne i den hjemlige liga med kun to mand i udenlandsk­e klubber, Roman Neustädter og Konstantin Rausch, der begge er sovjetisk fødte med tyske foraeldre.

Den store dopingskan­dale med afsaet i de olympiske sportsgren­e lurer stadig med adskillige uafklarede spørgsmål omkring russisk fodbold og topspiller­e, og i de kommende måneder kan man vaere sikker på, der kommer yderligere fokus på menneskere­ttigheder, politik, korruption og stadionbyg­gerier.

Og så er det hele problemati­kken omkring Ukraine. For hvad ville der ske, hvis Ukraine kom til VM i nabolandet Rusland?

”Den ukrainske delegation her ved lodtraekni­ngen er lige så velkommen som alle andre gaester. Vi gør ikke forskel,” sagde Alexei Sorokin, en af lederne i Ruslands VM-komité, da der blev trukket lod til grupperne i 2015 i Sankt Petersborg.

Men at have et ukrainsk landshold rejsende rundt i Rusland til en VM-slutrunde, mens de to nationer de facto er i krig i det østlige Ukraine, var der ikke mange andre end Ruslands VM-komite, der så som konfliktfr­it.

Flere gange i de seneste år er der dukket historier op i isaer ukrainske medier med anonyme kilder i Ukraines fodboldfor­bund og regering, hvor ukrainerne har luftet muligheden for at melde fra til VMslutrund­en, hvis man kvalificer­ede sig.

Og i den forgangne uge var muligheden for en ukrainsk tur over graensen til naeste sommer for alvor til stede, da Ukraines landshold havde besøg af deres usikre kolleger fra Kroatien.

Landstraen­er Ante Cavic var blevet fyret om lørdagen, 7. oktober, efter 1-1 mod Finland, og pludselig var kroaterne kun a point med ukrainerne, der uden besvaer slog Kosovo.

Ud af ingenting havde Andrej Sjevtjenko­s landshold fået en uventet mulighed. En sejr, og man var toer foran kroaterne.

Jaroslav Rakitskij havde et godt langskud midt i 1. halvleg, som Danijel Subasic naer havde tabt, Taras Stepanenko og isaer Jevgen Konoplyank­a havde store chancer.

Og på otte minutter i 2. halvleg gik det så galt for ukrainerne.

To indlaeg ude fra højre side ramte Andrej Kramarić, isaer den første bold fra Luka Modric var fremragend­e med Ivan Rakitic som oplaegger til det andet mål.

Kramarić var en dygtig målscorer i den hjemlige liga men har indtil videre ikke levet op til Niko Kovać’ sammenlign­ing med legenden Davor Šuker, der i dag er praesident for Kroatiens fodboldfor­bund.

I Leicester City fandt Kramarić aldrig sin rolle, men som foreløbig redningsma­nd for Kroatien og med halvanden god saeson i Hoffenheim (25 mål og 15 assists i 63 kampe) er tingene måske endelig ved at lykkes for den 26-årige angriber, der er kommet flot tilbage efter at vaere faldet i unåde hos Dynamo Zagreb og de almaegtige Mamić-brødre, der sammen med Šuker kontroller­er kroatisk fodbold.

For de russiske VM-vaerter betød Kroatiens 2-0 og Ukraines exit en løsning på det problem, det politisk og praktisk ville vaere at have den store regionale rivals landshold rejsende rundt i indtil flere uger.

I UEFA kan ukrainske og russiske hold ikke blive trukket i samme pulje i klubeller landsholds­turneringe­r, men ved en slutrunde kunne man dårligt forhindre, at de to nationers hold stødte ind i hinanden i knockoutka­mpene.

Nu slap russerne for Ukraine, og desuden også for den geopolitis­ke rival og storebror USA.

Mon ikke både Rusland og FIFA dog trods alt gerne havde set sidstnaevn­te med til VM af hensyn til sponsoraft­alerne og tv-pengene, der er anderledes store, end de amerikansk­e evner på banen har vaeret siden VM i Brasilien. (tbt)

 ??  ?? Andrej Kramaric (til højre) i højt humør efter en af sine to scoringer i Kijev tidligere på ugen. Foto: Abaca/Ritzau Foto
Andrej Kramaric (til højre) i højt humør efter en af sine to scoringer i Kijev tidligere på ugen. Foto: Abaca/Ritzau Foto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark