Ekstra Bladet - Tipsbladet

MESSIS MIRAKEL I QUITOS HØJDER

Efter en håbløs VM-kvalifikat­ion viste Lionel Messi som så mange gange før Argentina vejen videre, da han scorede et smukt hattrick mod Ecuador.

- TEKST: THOMAS PYNDT

For tredje gang var den argentinsk­e landstraen­er Jorge Sampaoli helt oppe i det røde felt før kampen. Nu gjaldt det virkelig. Nu spillede Argentina simpelt hen om at komme med til VM, og nu ville man angribe betingelse­sløst for at få opfyldt målet.

Og for tredje gang i traek hjalp det overhovede­t ikke. Selv om Argentina havde hjemmebane mod Peru, selv om nationalsa­ngen blev afsunget med en styrke, der fik Messi til at smile skaevt, og selv om fyrvaerker­iet bragede løs før kickoff, blev det en meget nervøs aften på La Bombonera, hvor Argentina nok startede energisk, men hvor Peru fik reddet presset af og tog et point med hjem til Lima.

For kampen endte målløst, selv om Messi gjorde, hvad han kunne med egne forsøg og fine frispilnin­ger uden at komme taettere på end et forsøg på stolpen lige efter pausen. Og til sidst, da han fik et direkte frispark godt tyve meter fra mål og perfekt placeret lidt til højre, kiksede han totalt og sparkede blødt i muren.

Men heldigt nok for Argentina var døren til VM ikke helt lukket endnu, selv om man med det uafgjorte resultat røg ned på den frygtede sjetteplad­s uden mulighed for bare playoffkam­pe. For Colombia tabte til Paraguay og havde dermed noget at spille for i deres sidste kamp mod Peru, så selv om Sampaoli tre gange havde snakket om skaebnekam­pe, så var det faktisk først den fjerde, der virkelig var det.

På den ene side var det en ond en af slagsen, for Argentina skulle op i Ecuadors højder, til Estadio Olimpico Atahualpa i hovedstade­n Quito i 2800 meters højde, hvor det argentinsk­e landshold ikke havde vundet siden en berømt og ganske afgørende VM-kvalifikat­ionskamp i 2001. Og modtagelse­n var også intens med en garde af vaebnet politi, der nu ikke rigtig havde nogle lokale fans at holde vaek, da folk i stedet var mange andre steder for at fejre 197 års-dagen for Ecuadors uafhaengig­hed.

Alligevel var der mange billeder af nogle betuttede argentiner­e, der gik forbi raekker af sortklaedt bevaebnet politi på vej ind på deres hotel i Quito, hvor de helt sikkert også havde store spørgsmål at tumle med. For et hold af topspiller­e var altså ved at formøble muligheden for at komme med til VM, hvilket ikke var overgået Argentina siden 1970, og samtidig ville det efter al sandsynlig­hed også koste den 30-årige Lionel Messi den sidste mulighed for at gøre som Diego Maradona og føre sit land til verdensmes­terskabet.

Det havde vaeret taet på i 2014, hvor Argentina tabte finalen til Tyskland, og i 2015 og i 2016 havde Messi og kompagni også tabt Copa America-finaler til Chile, men nu var man pludselig på vej ud af VM, før det første spark overhovede­t var taget på de russiske baner.

”Der er en stemning af frygt. Argentina er gode og har gode spillere, men de har brug for selvtillid,” som Carlos Bilardo, VM-traeneren fra 1986, sagde det før skaebnekam­pen på en kølig og regnvåd aften i Quitos højder.

TÅRER OG TRIUMF

Men på den anden side var det ikke kun sort i sort for argentiner­ne, for Ecuador havde

bestemt også deres problemer. Efter en fantastisk start på VM-kvalifikat­ionen med fire sejre i traek, inklusiv 2-0 i første runde i Buenos Aires, hvor alle Argentinas problemer begyndte, var ”La Tri” klappet helt sammen med fem nederlag i traek.

Det sidste var kommet få dage før i Chile under den nye argentinsk­e landstraen­er Jorge Celico, der havde ryddet voldsomt op i truppen, så Ecuador var uden profiler som Walter Ayovi, Christian Noboa, Jefferson Montero og Felipe Caicedo med tilsammen 329 landskampe, mens den store profil, Manchester Uniteds Antonio Valencia havde karantaene, og navnebror Enner Valencia startede småskadet på baenken.

Så hjemmehold­et stillede op i en ung og urutineret udgave, mens landstraen­er Celico få timer før kickoff fik at vide, at han var henvist til tilskuerpl­adserne efter et skaenderi med Arturo Vidal i kampen mod Chile. Desuden havde den argentinsk­e landsholds­legende Juan Sebastian Veron sørget for, at heksedokto­ren Manuel var blevet sendt til Ecuador for at skabe god magi omkring det argentinsk­e landshold inden skaebnekam­pen, så spaendinge­n var til at skaere i, da den brasilians­ke dommer Daronco fløjtede kampen i gang. Og så gik der kun 38 sekunder, før det hele faldt til jorden med et brag for Argentina.

Ecuador sendte en lang bold frem, som Javier Mascherano clearede ud til højre, hvor der ikke stod nogen back i Sampaolis nye 3-4-2-1-opstilling. I stedet havde den lynhurtige kant Romario Ibarra masser af plads, og efter en hurtig et-to med frontangri­ber Roberto Ordones hamrede han bolden ind bag Sergio Romero til en chokerende føring til hjemmehold­et.

Dermed var Argentina i den grad ude af VM-slutrunden, men i stedet for at give op og indstille blikket på uendeligt tog Lionel Messi som så mange gange før kampen i egne fødder, og i løbet af 20 minutter var det hele vendt på hovedet.

Først spillede Messi et-to med den også velspillen­de Angel Di Maria, og da den unge PSVforsvar­er Dario Aimar ikke fulgte med Messi ind i feltet, havde han plads til at støde udligninge­n i nettet med en yderside, hvorefter han selv løb ind og hentede bolden og tog den med tilbage til midterlinj­en, mens han viste en determiner­et knytnaeve frem til holdkammer­aterne.

Og otte minutter senere var det så igen den stakkels Dario Aimar, der viste, at han ikke er vant til at spille overfor en mand af Messis kaliber. Den argentinsk­e 10’er var over forsvarere­ns aflevering, og før Dario Aimar nåede at reagere, var Messi med et par hurtige traek inde i feltet, hvor han hamrede bolden op i målhjørnet til euforisk jubel blandt alle i lyseblåt og hvidt.

Det hurtige comeback gjorde dog ondt på argentiner­ne, der virkede tømt for højdeluft i det sidste kvarter af 1. halvleg. Samtidig skiftede Ecuador Enner Valencia ind før halvtid, så den energiske Jorge Sampaoli havde rigeligt at lave ude på sidelinjen, hvor han hoppede rundt iført en meget stram traeningsd­ragt og helt nye hvide Adidas-sko.

Men det var også nervepirre­nde, indtil der var spillet en time. Så brysttaemm­ede Messi en høj aflevering, tog et ryk til venstre og løftede elegant bolden over målmand Maximo Banguera fra 18 meter, og så var den kamp afgjort. Ecuador havde ikke mere at skyde med, og mens der var hoppestemn­ing ude ved den argentinsk­e baenk, og Sampaolis hånd dirrede ukontrolla­belt nede langs hans side, kørte Messi og Argentina sejren hjem.

Det tog frelseren selv nu ganske roligt, mens Angel Di Maria var opløst i tårer, da presset pludselig lettede. Men Messi har selvfølgel­ig også leveret fodboldmir­akler før, og han ved godt, at det her kun var et skridt på vejen. For det er i Rusland, det virkelig gaelder, og selv om Argentina har vaeret dårlige, så kan de sagtens blive gode, når Sampaoli får dem i traeningsl­ejr op til VM.

”Heldigvis er verdens bedste spiller argentiner,” sagde landstraen­eren efter kampen, hvor han også fortalte, hvad han havde sagt til spillerne før kampen.

”Jeg sagde til dem, at Messi ikke skyldte Argentina et VM, men at fodbolden skyldte Messi et VM, og at vi skulle hjaelpe ham til slutrunden.”

Det gjorde Argentina, men de gjorde det selvfølgel­ig ikke uden den uforlignel­ige Lionel Messi, der med sit hattrick i Quito skabte en smule ro i den fodboldgal­e nation – eller som der blot stod på forsiden af La Nacion: ”Gracias a Messi.”

 ??  ?? Manden i centrum var selvfølgel­ig Lionel Messi, efter Argentina alligevel kvalificer­ede sig direkte til VM i Rusland. Foto: Jose Jacome/Ritzau Foto
Manden i centrum var selvfølgel­ig Lionel Messi, efter Argentina alligevel kvalificer­ede sig direkte til VM i Rusland. Foto: Jose Jacome/Ritzau Foto
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark