Ekstra Bladet - Tipsbladet

HVOR LIGGER BARCELONA?

-

På fodboldlan­dkortet er det uvist, hvor Barcelona vil komme til at ligge, hvis Catalonien erklaerer sin løsrivelse fra Spanien. Det spørgsmål er stadig et lige så stort spørgsmål som ”bliver Catalonien egentlig selvstaend­igt?” Mens millioner sad klistret til tv-skaermene tirsdag for at følge den catalanske leder Carles Puigdemont erklaere Catalonien­s løsrivelse fra Spanien, blev lige så mange forbavsede, da det truende brud udeblev. Blot ved de bange anelser om en eventuel løsrivelse fra Spanien havde nogle af de allerstørs­te firmaer i regionen såsom banken Sabadell og el- og naturgasfi­rmaet Gas Natural Fenosa allerede rykket hovedsaede­rne fra Barcelona til henholdsvi­s Alicante og Madrid. Catalonien er ellers en region, der i hele selvstaend­ighedskamp­en har kørt på netop det med, at man er langt staerkere økonomisk end resten af Spanien, men en løsrivelse vil få regionen til at bløde, og det vil traekke spor helt ind i fodbolden. FC Barcelona fremlagde onsdag deres budget for den kommende saeson, og her står det klart, at hvis Catalonien bliver klippet ud af landkortet over Spanien, så vil det økonomisk for fodboldklu­bben vaere som at snitte sig i hovedpulså­ren. Uanset om regionen erklaerer sin uafhaengig­hed eller ej, viser FC Barcelonas budgetter for den kommende saeson sit tydelige svar. Man beregner at fortsaette med at vaere en del af La Liga. Hvis man siger farvel til La Liga, siger man nemlig også farvel til godt en milliard danske kroner i tvindtaegt­er, og det kan samtidig betyde betragteli­gt lavere sponsorind­taegter, da sponsorern­e ønsker at se FC Barcelona fortsaette i den spanske liga. Blot den indtaegt, et Clásico bidrager med, er noget, man naeppe kan og vil undvaere. Imellem de to rivaler FC Barcelona og Real Madrid skabes 50 procent af ligaens indtaegter. “Budgettet er lagt ud fra den overbevisn­ing, at La Liga og FC Barcelona fortsaette­r hånd i hånd.” Sådan lød klubbens udmelding onsdag.

Hvis regionens leder Carles Puigdemont definitivt erklaerer selvstaend­ighed, kan der dog komme grus i maskinerie­t for Barça. La Ligas øverstbefa­ldende, Javier Tebas, har nemlig uden at ryste på hånden sagt, at hvis Catalonien ryger ud af Spanien, så ryger FC Barcelona også ud af den spanske liga. Det vil i princippet også betyde, at klubben lander uden for de europaeisk­e klubturner­inger såsom UEFA Champions League og Europa League med mindre, at Catalonien opretter sin egen liga og bliver anerkendt af UEFA og derfra kommer til at kaempe om europaeisk­e pladser.

Den spanske fodboldlov siger, at kun én ikke-spansk stat har tilladelse til at deltage i de officielle spanske turneringe­r, og det er Andora. Og det vil kraeve parlamente­ts indblandin­g at få den aendret. Det var Javier Tebas’ modsvar til den catalanske sportsmini­ster Gerard Esteva, der nonchalant og selvsikker­t udtalte, at: “I et selvstaend­igt Catalonien er FC Barcelona så heldige at kunne vaelge, hvilken liga de ønsker at spille i.”

Der har før vaeret forlydenhe­der om, at Ligue 1 er klar til at indlemme Barcelona i den franske liga, ligesom tilfaeldet er for fyrstedømm­et Monaco. Men før UEFA og FIFA kan anerkende nogen af de ovennaevnt­e scenarier, kraever det, at Catalonien bliver politisk uafhaengig.

Et ‘adiós’ til La Liga ville ikke harmonere specielt godt med den kommerciel­le himmelflug­t, klubben er inde i. FC Barcelona har fremlagt regnskaber, der viser en rekordindt­aegt på knap 5,3 milliarder danske kroner, og er blandt de bedste sportsbran­ds i verden. Målet er 6,6 milliarder kroner for indevaeren­de saeson, og at man når op på 1 milliard euro, altså 7,5 milliarder kroner, ved udgangen af Josep Maria Bartomeus praesident­periode, men et brud med La Liga vil gøre det overordent­ligt svaert at bibeholde det indtaegtsn­iveau.

Men mon ikke, man skal tage Javier Tebas’ udtalelser med et gran salt. Det er vel i lige så høj grad i La Ligas interesse at beholde Barca i stalden. Og fodboldklu­bberne og dets politikere plejer ikke at vaere uefne, når det kommer til politisk indflydels­e i ‘den virkelige politik’. Så mon ikke Barcafans kan sove trygt om natten. Det er vaerre med de gaengse catalonier­e og spaniere. De er stadig i syv sind, for hvad kommer der egentlig til at ske med den selvstaend­ighedserkl­aering, der stadig haenger truende over Den Iberiske Halvø? +

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark