Ekstra Bladet - Tipsbladet

MASSER AF STJERNER OG ÉN HELT

-

Mandag aften var der glitret fodboldfes­t i London. FIFA afholdt ”The Best”-ceremoni, hvor verdensfor­bundet hyldede de store praestatio­ner fra 2016-17-saesonen. Cristiano Ronaldo blev kåret til den bedste spiller, Zinedine Zidane som den bedste traener, Olivier Girouds skorpionsp­ark fik Puskas-prisen som årets mål, og hos kvinderne blev Sarina Wiegman og Lieke Martens, henholdsvi­s traener og stjerne hos de hollandske europamest­re, haedret. Men også Francis Koné kom i centrum.

Den 26-årige angriber spiller, bogstaveli­gt talt, i en helt anden liga end verdensstj­erner som Ronaldo og Lionel Messi. Til daglig optraeder han for FC Zbrojovka Brno i den bedste tjekkiske raekke, og han er langt fra nogen stor profil. I sidste saeson spillede han 21 ligakampe, to tredjedele af dem fra start, og han scorede tre gange. Men nu har han fået FIFA’s fairplay-pris.

”Denne pris viser mere end nogen anden fodboldens kraft og evne til at røre menneskers liv verden over,” mener FIFA, og Koné fik den for sidste vinter at have hjulpet en modstander, Bohemians-målmand Martin Berkovec, under et alvorligt uheld. Dengang spillede han for Slovacko, og i en kamp mod Bohemians jagtede han sammen med forsvarere­n Daniel Krch en lang bold, da Krch og Berkovec slog hovederne sammen. Koné så straks, at målmanden lå med det hvide ud af øjnene, så han åbnede munden på den bevidstløs­e keeper og forhindred­e, at han blev kvalt af sin egen tunge. Berkovec blev kørt til hospitalet, men kom sig helt og spiller i dag for MFK Karvina.

”Jeg vil gerne laegge det sportslige til side og takke Koné, der ydede førstehjae­lp. Han handlede meget profession­elt i situatione­n, ydede førstehjae­lp og fik hans tunge op. Efter min vurdering var det vigtigere end hele kampen,” sagde Bohemians-traener Miroslav Koubek dengang i februar.

Berkovec kunne i vaerste tilfaelde have mistet livet, men endte med kun at tabe en tand og et stykke tyggegummi. Efterfølge­nde takkede han Koné og inviterede ham på middag i Prag.

”Det gør mig stolt. Men jeg takker bare Gud for, at jeg var der og kunne hjaelpe ham,” sagde Koné til The Guardian.

Utroligt nok havde han tre gange tidligere forhindret fodboldspi­llere i at sluge tungen – én gang i Thailand og to gange i hjemlandet Elfenbensk­ysten.

”Jeg kan ikke holde ud at stå der og se en blive kvalt uden at gøre noget. Det kan jeg bare ikke. Jeg taenkte ikke engang over det. Jeg er ikke laege, og jeg har ikke taget et førstehjae­lpskursus. Men jeg ved, hvad jeg skal gøre i en situation som denne,” sagde han tidligere på året til fifa.com i et interview, hvor han afviste, at han var en helt.

”Kun Gud kan vaere en helt. Det var takket vaere ham, at jeg var i stand til at redde den mand,” sagde Koné.

Men selv om han ikke selv vil tage aeren, blev han mandag alligevel hyldet blandt verdensstj­erner for en af fodboldsae­sonens store individuel­le praestatio­ner. (Stan)

 ?? Foto: Ritzau Foto ??
Foto: Ritzau Foto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark