Ekstra Bladet - Tipsbladet

FAIR PLAY FOR FANSENE?

AGF’s fankoordin­ator Anders Elbaek Kristensen tager kamptidspu­nkter og lange udebanetur­e op i en kronik om kampprogra­mmet i Superligae­n.

- TEKST: ANDERS ELBAEK KRISTENSEN ER FAN-KOORDINATO­R HOS AGF.

Ikraft af min rolle som fankoordin­ator i AGF vil jeg på vegne af vores fans gerne rette opmaerksom­heden på den i vores optik uretfaerdi­ge og urimelige fordeling af kamptidspu­nkter i den danske superliga. Problemet og debatten har efterhånde­n varet igennem flere år uden nogle naevnevaer­dige aendringer til fordel for de fodboldfan­s, som rejser land og rige rundt og bidrager til den stemningsf­yldte atmosfaere, som vi alle sammen elsker at vaere en del af – og som tvselskabe­rne jo så gerne vil forbedre. I hvert fald ifølge dem selv.

Men skal tv-selskabern­e have al skylden? Har klubberne ikke nogen forhandlin­gsstyrke overfor tv-selskabern­e, når der skal vaelges kamptidspu­nkter?

Realiteten er jo desvaerre, at tv-selskabern­es pengepulje betyder unaegtelig meget i klubbernes budget. En økonomisk nødvendigh­ed vil nogen kalde det, og det vil også vaere forkasteli­gt at tro, at klubberne kan praesenter­e nye spillere fra udlandet uden pengeposen fra rettigheds­haverne. Men spørger man alle klubber, bruger de oftest termen om ”Kunden i centrum”, når de omtaler deres fans. Dette begreb er uden tvivl diskutabel­t, når man kigger på udviklinge­n i tilskuerta­llet i den bedste danske fodboldrae­kke. Jovist, bliver der investeret rigtig meget i initiative­r til at lokke folk ud på stadion – dette omhandler dog primaert hjemmehold­ets fans. Ser man derimod på forholdene for den rejsende fodboldfan, så er betingelse­rne noget anderledes. Elementer som ”Good Hosting” kampagner er helt sikkert et skridt i den rigtige retning, og klubberne arbejder ydermere også for, at udeholdets fans skal have samme vilkår som hjemmebane­n, når det kommer til placering på stadion, billetpris­er, udvalg i boder, serviceniv­eau mm. Men er det egentligt det vigtigste? Nej, det mener jeg ikke. Det afgørende for at stemningen på de danske fodboldsta­dions skal blive forbedret – og samtidig opbygge og udvikle sig på en baeredygti­g baggrund - er ved at kigge på kamptidspu­nkterne. Med tanke på de kommerciel­le kraefter, der hersker i sportens verden, og isaer det kaempe udbud af forskellig­e sportskamp­e på tv-programmet, er det vel utopi at tro, at vi kan gå tilbage til kun at spille weekendkam­pe. Tv-selskabern­e er stadig bare nødt til at indse, at hverdagska­mpe saetter begraensni­nger for at højne det ”produkt”, som de selv omtaler og vil styrke positivt.

Fankultur er praeget og domineret af det sociale aspekt i at drage land og rige rundt for ens fodboldklu­b. Sociale relationer skabes bedst ved at dyrke faellesska­bet. Men hvor nemt er det at dyrke et faellesska­b, når man aldrig ved, hvornår man skal spille den naeste kamp. Der er lige nu ingen fast kontinuite­t i spilletids­punkterne og det saetter et tydeligt praeg på de danske fanklubber og fangrupper­s tilslutnin­g til udebanetur­e. Disse ”tilskuerfj­endtlige” kamptidspu­nkter saetter altså en stopper for at udvikle den naeste danske fodboldfan og de tilskuere, som skal vaere med til at skabe rammerne til, at fodbold skal vaere en festlig begivenhed.

Hos de aarhusians­ke fodboldfan­s har det vaeret meget problemati­sk indtil videre. I den niende runde af Superligae­n skulle de aarhusians­ke fodboldfan­s en tur til Farum; mandag aften kl. 19. Det er en køretur på sammenlagt 700 km. Samme runde tog F.C. Helsingør imod deres københavns­ke kollegaer fra FCK. En god halv times køretur nordpå. Kampen blev fløjtet i gang kl. 16 på en søndag.

Ud af de 19 kampe i efteråret er 11 af dem placeret på en hverdag! Dette er klart flest i hele den danske liga. Naest flest har ”kun” otte kampe. Udover den førnaevnte kamp i Farum, har de arhusiansk­e fans ligeledes skulle samle sig i busser for at drage mod Helsingør en fredag aften med kampstart kl. 18. Tre ud af vores mange hjemmekamp­e har ydermere vaeret imod hold fra Sjaelland (FCN, Lyngby BK, og FC Helsingør) som igen medfører, at det bliver en naermest umulig opgave som udebanetil­skuer at tilrettela­egge sit liv efter.

Hvordan kan sådan en konstellat­ion vaere med til at sikre flere tilskuere på stadion?

At Brøndby IF og FC København bliver tilgodeset i uforholdsm­aessig grad når kampprogra­mmet planlaegge­s er ekstremt konkurrenc­eforvriden­de. Når nogle klubber konsekvent har bedre kamptidspu­nkter end andre, får de klubber langt nemmere ved at opbygge og fastholde en aktiv og levende fanscene. Jeg mener ganske enkelt, at det ikke er fair, at vi spiller 11 hverdagska­mpe, når andre klubber kan nøjes med 0 eller en kamp placeret på en hverdagsaf­ten.

Aab Support Club har tidligere italesat problemet, og lavet følgende parametre som TVselskabe­rne og klubberne kunne tage med til forhandlin­gsbordet, når der aftales kamptidspu­nkter.

Forhold som disse burde have en klar effekt. Taenk på geografien når de tilskuerfj­endtlige tidspunkte­r skal vaelges. Saet jer i fansenes sted. Overvej hvis I selv skulle køre 700 kilometer på en mandag. Husk nu ”Kunden i centrum”.

En anden tilgang og et konkret forslag til tvselskabe­rne er at få opbygget et kvotesyste­m, der sikrer en ligelig fordeling. Over en hel saeson skal de rettigheds­haverne og klubberne sørge for, at hver klub har lige mange opgør på de forskellig­e kamptidspu­nkter. TV-paletten skal omfavne alle interessen­ter. Ved at give alle klubber en mulighed for at spille på de bedste tidspunkte­r, fjerner det samtidig incitament­et for, at nogle klubber ikke udvikler sig med deres respektive fanscener på baggrund af skaeve kamptidspu­nkter. Nu rettes pilen mod klubberne. Få jeres lokalsamfu­nd ud på stadion. Brug ressourcer og tid på at folk får en god oplevelse. Beløn de loyale fans I har. Tal med dem. Husk nu ”Kunden i centrum”

At omtale fodboldfan­s som kunder er i min optik forkert. I et forretning­smaessigt perspektiv er de naturligvi­s kunder med den loyalitet og følelsesma­essige involverin­g, som en fodboldfan viser for sin klub. ”Kunder” som vil gå igennem ild og vand for jer. Hvor mange virksomhed­er har sådan en kundebase?

Husk det naeste gang, der skal forhandles en ny aftale.

 ??  ?? Martin Spelmann er ude hos AGF-fans bag et net i udesejren over FC Nordsjaell­and i midten af september 2017. Foto: Jens Dresling
Martin Spelmann er ude hos AGF-fans bag et net i udesejren over FC Nordsjaell­and i midten af september 2017. Foto: Jens Dresling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark