Ekstra Bladet - Tipsbladet

FRA FAN I FRANKRIG TIL VM-DRØM I RUSLAND

-

En anseelig del af Islands befolkning tilbragte noget af juni sidste år i Frankrig, hvor de huh’ede landsholde­ts helte frem til en fremragend­e EM-praestatio­n, der først stoppede med kvartfinal­en mod vaertsnati­onen. Og Runar Alex Runarsson var selvfølgel­ig også med.

”Min morfar og mormor havde 70 års fødselsdag, så de inviterede hele familien derned, og så rejste vi rundt. Jeg så dog kun de første to kampe, for jeg skulle tilbage til Danmark, hvor vi havde vores opstart i Nordsjaell­and, mens min far også måtte tilbage til Lokeren, men dog kom tilbage for at se kampen mod England. Men min mor og mine to søstre så alle kampene, så vi var også en del af festen,” fortaeller målmanden, der på det tidspunkt var U/21-landsholds­målmand, men nu er rykket op på A-holdet til alle legenderne fra Frankrig.

Og selv om han kender mange af dem i forvejen, for eksempel var han reservekee­per i KR Reykjavik bag den nuvaerende Randersog landsholds­målmand Hannes Halldórsso­n, var det specielt at blive kaldt op til kvalifikat­ionskampen­e i september og igen i oktober og dermed også vaere med til at besejre først Tyrkiet og så Kosovo med VMbillette­r til følge.

”Det har vaeret helt utroligt. Det er vanvittigt. Det er svaert at saette ord på. Men jeg er utrolig stolt over det, og jeg glaeder mig meget til naeste sommer.”

”Jeg vil nu ikke sige, at jeg var overrasket over at blive kaldt op, for vi har jo ikke så mange målmaend på Island. I september var der vel kun tre af de udlandspro­fessionell­e i spil, mens vi alle fem var klar her sidst, så der var jeg lidt spaendt på, om jeg var med eller ej.”

”Landstraen­eren har ikke sagt noget klart om, hvem der er anden- og tredjemålm­and, men sidst udtog de mig og Hannes som de to første, og så ventede de en uge med at udtage den sidste, så jeg tror nok, at det er os to, der er første og anden,” fortaeller den potentiell­e VM-deltager.

Han kaemper om pladserne i truppen med de 28-årige Ögmundur Kristinsso­n (14 landskampe, spiller for hollandske Excelsior efter skifte fra Hammarby) og Ingvar Jónsson (seks landskampe, spiller for norske Sandefjord) samt 23-årige Frederik Schram fra Roskilde, der har spillet en enkelt A-landskamp, og dermed også en mere end Runarsson, der til gengaeld har spillet 29 U-landskampe.

Og så er der altså 33-årige Hannes Halldórsso­n, der har spillet 48-landskampe, men aktuelt står på mål for et hold, der ligger i den anden ende af Superligae­n end Runar Alex Runarsson. Det faktum får nu ikke FCN-keeperen til at kraeve landskampe.

”Selvfølgel­ig har jeg en drøm om at spille, men jeg ved også, at Hannes har spillet fast på det her landshold. Der har vaeret en stamme af måske 20 ud af 23 spillere, der har vaeret med i de seneste seks år, og de har alle sammen gjort det sindssygt godt. Ellers havde de jo ikke vaeret med til playoff før VM i 2014, EM-slutrunden i 2016 og nu VM i 2018.”

”Så jeg har ikke nogen forventnin­ger om, at jeg skal stå. Jeg vil selvfølgel­ig gøre alt, hvad jeg overhovede­t kan for i hvert fald at have fortjent pladsen, hvis der sker noget, men jeg vil aldrig gå ind og sige: ”Okay, det er mig, der skal have den position.” Det ville ikke vaere fortjent på den måde,” siger sønnen af den islandske landskamps­rekordhold­er.

I Danmark var faderens nationale kamprekord og mange titler en skygge, der laenge hvilede over den nuvaerende landsholds­målmand, men Kasper Schmeichel har med 26 landskampe, engelsk mesterskab og over 100 kampe i

Premier League arbejdet og spillet sig ud af den, men hvordan er situatione­n i Island? Er der også store forventnin­ger til og et stort pres på Runar Kristinsso­ns søn?

”Nej, det har jeg aldrig lagt maerke til, men jeg tror også, at det er fordi, vi spillede forskellig­e positioner. Hvis jeg havde vaeret midtbanesp­iller, havde det nok vaeret noget andet, men fordi jeg er målmand, tror jeg ikke, at folk taenker så meget over det.”

 ??  ?? Runar Alex Runarsson var taget tilbage til opstart i Farum, da Island slog England i EM 1/8-finalen sidste sommer, men resten af familien var stadig med til at huh’e heltene. Men naeste sommer er han sikkert med, nu bare som en del af den islandske VM-trup. Foto: Claude Paris/Ritzau Foto
Runar Alex Runarsson var taget tilbage til opstart i Farum, da Island slog England i EM 1/8-finalen sidste sommer, men resten af familien var stadig med til at huh’e heltene. Men naeste sommer er han sikkert med, nu bare som en del af den islandske VM-trup. Foto: Claude Paris/Ritzau Foto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark