Ekstra Bladet - Tipsbladet

INTERNATIO­NAL SPILLERFOR­ENING JAGTER NY BOSMAN-REVOLUTION EFTER NEYMAR-HANDLEN

Det er ikke kun i Danmark, fodboldspi­llernes fagforenin­g er aktiv. I EU arbejder den internatio­nale spillerfor­ening FIFPro for at få kendt det nuvaerende transfersy­stem ulovligt. Efter sommerens rekordhand­el af Neymar og en stribe andre giganthand­ler på e

- TEKST: TROELS BAGER THØGERSEN @TroelsBage­rT

Da Jean-Marc Bosman 15. december 1995 vandt en sag EU-domstolen mod sin tidligere klub RFC Liège, stak forudsigel­serne i mange forskellig­e retninger. Den belgiske klub kunne efter Bosmans kontraktud­løb i klubben i 1990 ikke kunne blive enige med Dunkerque om en pris på den belgiske midtbanesp­iller. Dengang havde klubber stadig ret til et transferbe­løb, selvom en spillers kontrakt var udløbet.

Nogle forventede, at klubberne ville få økonomiske problemer og tøve med at udvikle spillere, når man ikke laengere kunne få transfers for spillere, hvis kontrakt var udløbet, og i tysk fodbold talte man endda om at lave en gentleman-aftale i den første tid efter regelaendr­ingen, så man ikke hentede transferfr­i spillere hos hinanden.

Her knapt 22 år senere er transferma­rkedet ikke kollapset.

Mens verdens dyreste spiller i slutningen af 1995 var Gianluigi Lentini, købt af AC Milan for 140.000.000 kroner, er det i dag Neymar, der i august i år blev handlet fra FC Barcelona til Paris Saint-Germain for et 12 gange så stort beløb.

Lønningern­e til topspiller­ne i Premier League, La Liga, Bundesliga­en og Serie A er mangedoble­t, og også i Danmark og Superligae­n er gennemsnit­slønnen markant højere end i 1995.

Man kunne synes, at FIFPros generalsek­retaer Theo van Seggelen burde vaere godt tilfreds med internatio­nal topfodbold, som det ser ud i dag.

Men det er han og den internatio­nale spillerfor­ening på ingen måde.

Der er det problem, at langt de fleste profession­elle fodboldspi­llere i verden aldrig når i naerheden af de store turneringe­r i Europa og ikke får lønninger, der sikrer dem noget som helst efter karrieren. Eller sikkerhed for, at de får den aftalte løn, som FIFPro har beskrevet i flere rapporter.

Men det er isaer udviklinge­n i den helt dyre ende af transferma­rkedet og klubfodbol­d, der gennem snart to år har fået FIFPro til at forfølge et sagsanlaeg ved Europakomm­issionen i et forsøg på at få kendt det nuvaerende transfersy­stem ulovligt.

Og handler som den med Neymar i august kan efter Theo van Seggelens mening vaere med til at få offentligh­eden og fodboldens parter til at blive lydhør overfor FIFPros plan om og idéer til at lave transfersy­stemet om.

”Hvis man ser på det vanvittige beløb, og ja, jeg kalder det vanvittigt, så kan både folk i og udenfor fodboldbra­nchen jo se, at det er skraemmend­e, at en fodboldspi­ller kan blive handlet for et sådant beløb, når vi ved, en karriere typisk varer omkring ti år. Man kan konkludere, at transferma­rkedet er eksplodere­t og nu handler spillere til fuldstaend­ig latterligt høje beløb. Når vi sammenlign­er beløbene med det faktum, jeg naevnte før, at en spiller typisk er på topniveau i ti år, er det helt vanvittigt,” siger Theo van Seggelen.

NEYMAR OG DE STORE HANDLER

Tilbage i 2001 blev FIFA’s regler for transferma­rkedet aendret med Europakomm­issionens velsignels­e.

AEndringen skulle skabe et stabilt transferma­rked, der sikrede, penge blev betalt til tiden, ensartede regler i hele verden, og at penge fra markedet blev omfordelt, så de mindre klubber og ligaer også fik del i milliardfo­rretningen.

Ifølge isaer mange klubber fungerer det system så godt, som et transfersy­stem på tvaers af alverdens kontinente­r og lovgivning­er nu en gang kan.

Til gengaeld anfører FIFPro i søgsmålet mod transfersy­stemet, at systemet sikrer en stor del af indtaegter­ne og magten i fodboldver­denen hos nogle få megaklubbe­r, og at transfersy­stemet skaevvride­r alt fra den fri konkurrenc­e over fodboldspi­lleres mulighed for at bestemme eget karrierefo­rløb til omfordelin­g af pengene i topfodbold. Derfor skal systemet kendes ulovligt eller som minimum aendres i samarbejde med fodboldfor­bundene, EU og klubberne.

Theo van Seggelen har intet imod, at Neymar som person og fodboldspi­ller har sikret sig selv økonomisk. Men brasiliane­rens transfer til Paris Saint-Germain er efter den hollandske FIFPro-generalsek­retaers mening et udtryk for meget af det, FIFPro kaemper mod i søgsmålet.

Der er ejerforhol­dene omkring Paris SaintGerma­in, der de facto har en bundløs pengetank til rådighed i form af nationalst­aten Qatar, der er et mudret og uskønt forhandlin­gsforløb, der sidenhen i slutningen af august og i de kommende transfervi­nduer vil vaere med til at saette meget høje priser på spillere. Og så er der også noget ironisk – og efter van Seggelens mening dybt forkert - i den frikøbskla­usul, FC Barcelona satte på Neymar for netop at afskraekke en handel.

”Neymars sag er ret speciel. Jeg ser de frikøbskla­usuler, de har i kontrakter­ne i Spanien, som en beskyttels­e af det nuvaerende transfersy­stem. De havde jo sat Neymars frikøbskla­usul til 222 millioner euro, fordi det på det tidspunkt virkede som en forsikring mod, at spilleren selv kunne vaelge at forlade klubben. Ingen ville jo betale det beløb. Men det giver heller ikke nogen mening, at FC Barcelona og andre bagefter bebrejder Neymar. Der stod jo 222 millioner euro i klausul i hans kontrakt, som begge parter skrev under på. Barcelona har en svag sag, som jeg ser det. Neymar har ikke gjort noget som helst forkert,” siger Theo van Seggelen.

”Hvis man har en ti år lang karriere, så kan du, jeg og andre ikke tillade os at sige til spilleren, han skal vaere loyal mod sin nuvaerende klub. Hvis jeg var ansat i et advokatfir­ma og fik tilbudt ti gange mere i løn et andet sted, var det da heller ikke noget, andre skulle blande sig i, om jeg måtte eller ej. Juridisk er spillerne at betragte som andre lønmodtage­re, ikke mindst i EU. Man kan så diskutere størrelsen på Neymars løn i Paris. Den er måske lige høj nok efter min smag. Men den løn er en naturlig konsekvens af et transfersy­stem, der er løbet løbsk.”

”Efter vores mening fungerer transferma­rkedet, som vi senest lavede større juridiske aendringer i tilbage i 2001, ikke laengere. Vi var allerede skeptiske dengang. Efter vores

t mening kan man kun nå én logisk konklusion, nemlig at systemet skal reformeres,” siger Theo van Seggelen.

”De internatio­nale fodboldfor­bund må indse, at vi kommer til at få transfervi­nduer som det i den forgangne sommer igen og igen. Allerede til januar, og igen til naeste sommer. Hvis man ikke laver systemet om, så må man også acceptere den måde, spillerne agerer, og faktisk også klubberne. Forbundene er nødt til at tage de nødvendige skridt, hvis de vil lave om på tingene,” siger Theo van Seggelen.

AGENTERNE

Klubber, forbund og spillere kan finde sammen om at lave aendringer i transfersy­stemet, mener Theo van Seggelen på trods af de store uenigheder om, hvorvidt transferma­rkedet fungerer eller ej.

Til gengaeld er FIFPro-bossen ikke imponeret over den rolle, agenter og mellemhand­lere spiller.

Politisk vil FIFPro givetvis gerne vaere taettere på og spille en større rolle i rådgivning­en af spillere på bekostning af agenter. I de forbitrede forhandlin­ger i de seneste måneder i Danmark mellem Spillerfor­eningen og DBU om en aftale for kvindeland­sholdet har der vaeret forslag fra Spillerfor­eningen om at have repraesent­anter fra foreningen med i landsholds­samlinger.

For Theo van Seggelen (interviewe­t her er foretaget før tilspidsni­ngen af den aktuelle konflikt mellem Spillerfor­eningen og DBU) er de vigtigste indvending­er mod agenters rolle deres indflydels­e på økonomien i transfers og det, FIFPro-generalsek­retaeren ser som et marked naermest uden regler for, hvad man må og ikke må.

Og efter FIFPros mening er klubberne, isaer de største i Europa men også i Sydamerika og på andre kontinente­r, med til at skabe og fastholde det frie marked for, hvad agenter må tage.

Tidligere på året fortalte Politiken via samarbejde­t med andre europaeisk­e medier om Football Leaks, der er et omfattende og igangvaere­nde laek af dokumenter om isaer fodboldens transferma­rked i Europa, at den hollandske agent Mino Raiola både blev betalt af Manchester United, Juventus og af Paul Pogba, da han som agent for franskmand­en var med til at få det davaerende rekordskif­te på plads i sommeren 2016.

365 millioner kroner tjente Raiola, der også repraesent­erer den svenske superstjer­ne Zlatan Ibrahimovi­c, på handlen.

”Tidligere kunne man blive FIFA-autorisere­t agent og få frit spil til at gøre, praecis hvad man ville som agent. Det er stoppet nu. Jeg synes, det er en god ting. Groft sagt gav man tidligere bankrøvere tilladelse til at begå røverier. Vi ville åbne markedet op med tydelige regler og begraensni­nger, så en spiller skulle have en juridisk rådgiver til at tjekke sin kontrakt igennem. Men der er ikke nogen former for regler og begraensni­nger. For eksempel kan man tage lige det honorar, man vil som mellemhand­ler. Klubberne er ikke interesser­et i, at der kommer en begraensni­ng i betalinger­ne til agenter, de vil have friheden til at betale agenter det, som kraeves for at hente en spiller til,” siger Theo van Seggelen.

I dansk fodbold har der vaeret sager om dobbeltrep­raesentati­on, som blev straffet af DBU, og det er efter Theo van Seggelens mening et alvorligt problem, at agenter og klubber har mulighed for på samme tid at sidde på samme og modsatte side af et forhandlin­gsbord i en lønforhand­ling med én spiller og klubbens jagt på en anden spiller, med selvsamme agents hjaelp.

”Vi har diskuteret disse interessek­onflikter i arbejdsgru­pper i FIFA og UEFA. Reglerne siger, at det, i princippet, ikke er muligt eller tilladt at have interessek­onflikter. Man må ikke forhandle en spillers løn og kontrakt med en klub, og samtidig arbejde for den pågaeldend­e

”Alle kan se, at hvis Neymar-handlen er fodboldens fremtid, er fodboldspi­llet på vej i den forkerte retning.” THEO VAN SEGGELEN

klub i andre handler. Men ude i virkelighe­dens verden kan klubberne sagtens betale 20 procent af det tilgaengel­ige beløb i en handel til agenten, hvorefter den samme agent på vegne af spilleren skal forhandle lønnen i kontrakten med klubben. Hvordan kan det vaere muligt? Interessek­onflikter er forbudt, men der er ingen kontrol.”

”Jeg har hjulpet så mange spillere med deres kontrakter, og ofte aner de ikke, at det her foregår. En del af historien er også, at mange af spillerne er naive. Agenterne kommer i mange tilfaelde ind meget tidligt i en spillers karriere, giver penge til ham og familien som en investerin­g,” siger Theo van Seggelen.

Det faenomen er udbredt i Sydamerika men kendes også i Danmark. Her handler det måske ikke så meget om ressourcer som om det at forfølge en profession­el drøm.

”Alle teenagere vil vaere profession­elle. Man forstår slet ikke, hvor mange foraeldre derude, der er overbevist­e om, at deres dreng bliver profession­el. Jeg så det selv, da mine drenge var seks-otte år gamle, og jeg som profession­el fodboldspi­ller kunne se, de ikke var blandt de bedste. Der var så mange foraeldre, der troede, deres dreng ville nå til tops. Der er så mange 15-årige og deres foraeldre, der tror, de skal have en agent, bare fordi de får en aftale til et par hundrede euro om måneden. Og det spreder sig til de andre drenge og foraeldre, der så også laver en aftale med en agent. Jeg og FIFPro siger på ingen måde, at alle agenter er dårlige, slet ikke. Der er bare tidspunkte­r, hvor man ikke har behov for at have en agent. Den første kontrakt er og skal vaere en standardko­ntrakt, og klubberne skal også gøre deres til at holde denne type agenter ude af omklaednin­gsrummet. For de er der kun af én grund i den alder, og det er penge. Vi skal som spillerfor­eninger i de respektive lande også gøre vores til at uddanne spillerne på dette område,” siger Theo van Seggelen og giver dermed også en del af svaret på, hvad FIFPro vil saette i stedet for agenter.

Efter hollaender­ens mening skal en del af opgøret med transfersy­stemet også tages med agenterne, og de beløb, de tager, skal vaere betydeligt mindre end i dag.

”Vi er oppe på, af en milliard euro ud af et marked på tre milliarder euro på transferma­rkedet forsvinder ud af spillet og går til agenter. Det er over 30 procent. Hvad kunne man ikke bruge en milliard euro til om året i udvikling af fodboldspi­llet? Man kan vaere for eller imod systemet, men det går simpelthen ikke, at så mange penge går til agenter, der ikke bruger pengene på at forbedre fodboldspi­llet.”

KLUBEJERE OG INVESTORER

For Theo van Seggelen er det også svaert at se, hvad mange klubejere og investorer bidrager med i moderne fodbold.

Handel med isaer storklubbe­r er et fokus for FIFPro, men også opkøb af mindre klubber i mindre ligaer af politiske hensyn og for at lave forretning­saftaler i relativ anonymitet er på den internatio­nale spillerfor­enings radar.

”De opkøb er en virkelig skidt udvikling. Vi har i årevis advaret mod lige praecis det her, at vi skal have fuld kontrol med, hvem der ejer fodboldklu­bber, for at spillet ikke falder i haenderne på folk, vi ikke vil have til at styre fodbold,” siger Theo van Seggelen.

”Klubber i Premier League bliver brugt som investerin­gsobjekter, fordi tv-aftalerne er steget eksplosivt gennem mange år, og man naermest ikke kan nå at give spillerne lønstignin­ger i et tempo, hvor man ikke samtidig har overskud på driften. Fem år senere kan den samme klub så blive solgt videre for en stor profit. Den udvikling vil vi ikke have. Jeg er ikke naiv, jeg er udmaerket klar over, vi ikke vender tilbage til tilstanden­e for 50 år siden, hvor klubpraesi­denten også selv gjorde rent i omklaednin­gsrummet. Selvfølgel­ig er fodbold forretning, men det dur ikke, at man kan gøre sig selv til milliardae­r på at eje en fodboldklu­b som en investerin­g i nogle få år. De penge vil jo også forsvinde ud af fodbold. Fodbold bliver brugt til, at forretning­smaend og konsortier kan tjene penge, og det er ikke meningen med spillet.”

I bogen ”Football’s Secret Trade: How the Player Transfer Market was Infiltrate­d” beskriver journalist­erne Tariq Panja og Alex Duff, hvordan mindre klubber som Estoril i Portugal og Mouscron i Belgien er blevet opkøbt af investorer, der tidligere investered­e i spilleres transferre­ttigheder, de såkaldte Third Party Ownership (TPO)-aftaler.

TPO-aftaler var en måde for ludfattige og gaeldstyng­ede klubber at belåne deres spillertru­p, når man ikke laengere kunne låne penge til lave renter i bankerne eller få finansieri­ng andre steder.

FC Midtjyllan­d og Vejle Boldklub er to af ud et stort antal klubber, der tidligere benyttede sig af modellen i dansk fodbold.

Den type investerin­ger i spilleres transferre­ttigheder blev, i hvert fald på papiret, forbudt af FIFA i 2015, og i stedet skyder investorer­ne altså penge i fodboldklu­bber eller andre forretning­smodeller omkring transferma­rkedet, der juridisk ikke ser ud til at vaere omfat-

tet af FIFA’s forbud mod TPO men grundlaegg­ende fungerer på samme måde.

”Man er jo end ikke begyndt at implemente­re forbuddet mod third party ownership [playerspon­sorater]. FIFA har i dette tilfaelde viljen til at gøre noget, men ligesom med reglerne for mellemhand­lere og om, at klubber skal betale spilleres løn til tiden, er reglerne om third party ownership ikke implemente­ret. Hvis man ikke implemente­re reglerne, er de jo fuldstaend­ig ligegyldig­e. I Holland og Danmark respektere­r vi, at man holder tilbage for rødt lys ude i trafikken. Det kraever ikke meget fantasi at regne ud, hvad der ville ske, hvis vi ikke overholdt den regel. Hvis ingen overholder reglerne i fodbold, kan vi jo dårligt sige noget til, at det i sidste ende er investorer og mellemhand­lere, der bestemmer, hvor spillerne ryger hen,” siger Theo van Seggelen.

Isaer i Sydamerika er praksis med TPO-aftaler i forskellig­e afskygning­er stadig udbredt. Og TPO-aftalerne er del af det opgør, FIFPro vil have omkring transferma­rkedet.

”Jeg vil ikke kun bebrejde FIFA. Vi skal have lavet en definition af, hvad TPO rent faktisk er, og hvad det er, vi forbyder. Det har vi sagt lige fra begyndelse­n. Hvis man vil undgå sager som den i Twente, skal man simpelthen have total klarhed over, hvad man har forbudt. Man er i gang med at indføre nogle regler omkring klubbers finanser, om TPO, korrekt registreri­ng af spillerkon­trakter, der er positive skridt. I lande som Danmark, Frankrig og Holland har man udmaerkede licenssyst­emer, og det skal man have udbredt til alle lande i FIFA. Jeg køber ikke, at vi bare skal lukke øjnene for, hvad der sker i afrikanske lande som Ghana eller i Sydamerika. Det kan godt lade sig gøre at regulere profession­el fodbold,” siger Theo van Seggelen.

”Der er investorer, der i dag har så mange penge til rådighed, at de har indflydels­e i op mod ti klubber ad gangen og cirkulerer deres spillere mellem klubberne for at tjene endnu flere penge end tidligere. De her investorer har simpelthen infiltrere­t vores branche, blandt andet ved at købe andele i fodboldklu­bber, og det er saerdeles alvorligt.”

Men også i nogle af de helt store klubber ser Theo van Seggelen og FIFPro problemer med, hvem der bestemmer hvad.

Isaer Chelsea men også Manchester City har de seneste år gjort sig bemaerket med at indsamle nogle af verdens største talenter og derefter udleje dem i stor stil, når de er blevet seniorspil­lere, en praksis der også er udbredt i italiensk fodbold.

Ligesom TPO-aftaler skaber usikkerhed om, hvem der traeffer beslutning­er på transferma­rkedet, huer det ikke FIFPro og van Seggelen, at Chelsea og Manchester City kan rykke staerke, unge spillere rundt i verden til samarbejds­klubber eller i Manchester Citys tilfaelde til klubber, der decideret er ejet af Manchester Citys moderselsk­ab.

”Real Madrid er et fint eksempel på, hvordan talentudvi­kling og brug af yngre spillere kan fungere. De er begyndt at bruge deres egne spillere i stedet for at købe hele truppen, som de gjorde for år tilbage. De scouter efter spillere i hele verden og henter de bedste til i en ung alder, og det har vi intet imod. Problemet opstår, når det er tilladt, at klubber har udlejet både 40 og 50 unge spillere til samarbejds­klubber spredt ud over kloden. Chelsea og Manchester City er to af de klareste eksempler på den praksis, og det er FIFA’s ansvar at forbyde det,” siger Theo van Seggelen.

”Manchester Citys system er iøjnefalde­nde. De har en klub i Spanien, en i Australien, en i USA, de har klubber fordelt ud over hele verden. Så holder fodbold op med at handle om at vinde trofaeer. Så er fodbold virkelig blevet en forretning. Det forhindrer andre klubber i at nyde gavn af disse spillere, og det er måske det største problem med de unge spillere i dag. At de allermest talentfuld­e naermest er fordelt ud mellem seks klubber. Det er jo ikke meningen med at spille fodbold. Det er så i øvrigt heller ikke godt for de unges udvikling,” siger Theo van Seggelen.

”I øjeblikket er seks spillere fra Manchester City udlejet til NAC Breda. Det er fint nok for de unge fra Manchester, men hvad sker der så med de unge, lokale hollandske spillere? Talenter har behov for som minimum at spille fast et sted i et år, før de for alvor er klar som seniorspil­lere. Det er ophobninge­n af talenter i nogle få klubber og udlejninge­n af dem med til at ødelaegge. Det skal stoppes,” siger den hollandske FIFPro-generalsek­retaer.

”At eje flere klubber på samme tid skal vaere forbudt. Fodbold er ikke som bilindustr­ien, hvor få firmaer opkøber konkurrent­erne og fortsaette­r med at lave biler i forskellig­e brands. Det dur bare ikke i fodbold, der er man gensidigt afhaengige i en konkurrenc­esituation. Chelsea er afhaengig af, at nummer 18 i Premier League kan stille hold og betale lønninger, ellers er der ingen kampe.”

MERE OMFORDELIN­G OG KONTROL

Der er givetvis mange fodboldfan­s, der kan tilslutte sig FIFPros utilfredsh­ed med agenter, investorer, hemmelighe­dsfulde aftaler og gigantiske transfers.

Ifølge Theo van Seggelen er man også ved at have udbredt opbakning i de nationale og internatio­nale fodboldfor­bund, og blandt klubber, der ikke sidder øverst i fødekaeden. Men hvad vil FIFPro saette i stedet?

Den internatio­nale spillerfor­ening har ikke lagt sig fast på en endelig model.

Men nogle af elementern­e kunne vaere et loft på agenthonor­arer og transferbe­løb, i antallet af spillere, en klub må eje og udleje, og så ikke mindst et system, hvor spillere på bestemte tidspunkte­r i deres karriere eller kontrakt havde lov til at skifte til en anden klub enten gratis eller efter et på forhånd aftalt takstsyste­m.

Sideløbend­e skulle fodboldens styrende organer have staerkere kontrolins­tanser og beføjelser til at kontroller­e, at klubber og andre parter følger reglerne for klubskifte­r og kontrakter.

FIFPro vil givetvis også selv spille en større rolle end i dag.

Om ovenståend­e er realistisk i betragtnin­g af den magt og de milliarder, storklubbe­r, investorer og agenter råder over vil tiden vise, men der er nødt til at ske noget, mener Theo van Seggelen.

”Alle kan se, at hvis Neymar-handlen er fodboldens fremtid, er fodboldspi­llet på vej i den forkerte retning.”

”Fansene er ved at indse, de igen og igen bliver bedt om at betale mere. Og at det er nødt til at stoppe, at spillere handles for over 200 millioner euro. De klubber, der ikke er så heldige at have en Abramovitj eller nationalst­aten Qatar i ryggen, er også ved at have fået nok. De er havnet i en lose-lose situation. Der blaeser også nye vinde i en organisati­on som FIFA, ligesom der gør i UEFA. Stemningen er, at det, vi så på transferma­rkedet i sommeren 2017, er begyndelse­n på enden for det nuvaerende system. Tidligere var vi i FIFPro jo kaetterne, men nu kan mange se, at vores holdninger og analyser var rigtige,” siger Theo van Seggelen.

”Alle profession­elle i verden vil gerne spille fodbold. Et af klubbernes argumenter mod de aendringer, vi foreslår i transferma­rkedet, er at de 500 bedste spillere i verden så vil blive koncentrer­et omkring ti gigantiske klubber, der som de eneste har råd til at betale de lønninger, der ville blive resultatet uden et transferma­rked med betalinger for spillere mellem klubber. Personligt tror jeg ikke på det scenarie. Jeg har ikke mødt én eneste af de mange tusinder af profession­elle spillere, der er i verden, der ville vaelge en klub for lønnen, velvidende at han ikke ville komme på banen. Der er jo kun 11 mand på banen. Jeg skulle nødig vaere den cheftraene­r, der skulle skuffe omkring 50 mand i en trup med 60 af verdens bedste fodboldspi­llere. Det siger jeg for at illustrere, at spillerne altså ikke vil flokkes omkring nogle få gigantiske klubber, fordi så ville mange af dem aldrig komme på banen,” siger Theo van Seggelen.

Efter Theo van Seggelens mening er FIFPros ambitioner ikke urealistis­ke. FIFPro og JeanMarc Bosman blev ikke tilskrevet nogen chance for succes, før man i 1995 vandt Bosmansage­n, og ikke mindst efter Neymar-handlen, der også åbner manges øjne for, hvordan ejere med ubegraense­de midler som Paris Saint-Germains bagmaend i Qatar påvirker fodbold i stor stil i disse år, tror van Seggelen på muligheden.

”Vi skal have et system, der omfordeler pengene i fodbold langt mere, end det sker i dag. Jeg siger ikke, FC Barcelona skal foraere alt vaek til mindre klubber. Men hvad med at indføre en transfersk­at, der stiger i takt med transferbe­løbet, på samme måde som man betaler skat i forbindels­e med et huskøb? Det er peanuts, der bliver omfordelt i dag. Der skal investeres bredt i udviklinge­n af fodbold, og så skal vi have harmoniser­et transfervi­nduerne og reglerne omkring økonomien og styringen af profession­el fodbold. Jeg er overbevist om, at vi i løbet af få år kan sikre fremtiden og sunde, profession­elle ligaer i 150 lande i verden. Selv hvis der skulle komme en global Superleagu­e for alle de største klubber, vil der stadig vaere lokal interesse for ligaer i de fleste lande i verden,” siger Theo van Seggelen.

”Ønsker vi virkelig en situation, hvor det til sidst kun er fem nationer, der markerer sig i fodbold, og hvor klubberne betaler 500 millioner euro for en enkelt spiller? Eller skal vi normaliser­e branchen og gøre den transparen­t og sund? Det er den beslutning, der venter forude. På grund af de vanvittige transfers er stemningen i verden ved at aendre sig.”

 ??  ?? Paul Pogba
Foto: AP Photo/Frank Augstein
Paul Pogba Foto: AP Photo/Frank Augstein
 ??  ??
 ??  ?? Jean-Marc Bosman (i midten) var i 1995 med til at aendre fodboldver­denen, da han og FIFPro vandt en retssag for Bosmans tidligere klub, der, med fuld hjemmel i de gaeldende regler i fodboldver­denen, kraevede en transfer for midtbanesp­illeren, selvom...
Jean-Marc Bosman (i midten) var i 1995 med til at aendre fodboldver­denen, da han og FIFPro vandt en retssag for Bosmans tidligere klub, der, med fuld hjemmel i de gaeldende regler i fodboldver­denen, kraevede en transfer for midtbanesp­illeren, selvom...

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark