Ekstra Bladet - Tipsbladet

EKS-FORSVARERE­NS DEFENSIVE VANSKELIGH­EDER

Når det spiller for Liverpools angreb, er det blandt de bedste i Premier League, men det samme kan dårligt siges om defensiven. Ingen af spillerne undslipper kritik, og det samme gælder manageren. For hvor god er Jürgen Klopp egentlig, når det handler om

- TEKST: SEBASTIAN STANBURY @SebStanbur­y

Dejan Lovren har fået en stor del af skylden for de problemer, som Liverpools forsvar har haft. På Merseyside har den 28-årige kroat aldrig fundet et niveau svarende til det, som fik Liverpool til at købe ham i Southampto­n, og hans mange usikre præstation­er gør ham til syndebuk, når noget går skidt i bagkæden.

Eksemplern­e er mange. Liverpool-fans og supportere af andre klubber har adskillige gange raset eller moret sig, når Lovren har dummet sig på banen. Da forsvarere­n i september afslørede, at han på grund af problemer med ryggen og akillessen­en tog fem smertestil­lende piller før hver kamp, tweetede den tidligere Liverpool-spiller Dietmar Hamann: ”Jeg tager otte piller for at være i stand til at se ham hver uge.” Mere alvorligt bliver det, når det udvikler sig til trusler. I den forgangne uge offentligg­jorde Dejan Lovren på Instagram en dødstrusse­l, som han har fået via samme medie. ”I’m gonna murder ur family u Croatian prick,” havde en unavngiven person skrevet.

”Jeg har ikke noget imod, når folk siger noget lort om mig, det siger mere om dem! Men jeg kan ikke ignorere, når min familie bliver truet. Det kan og vil jeg bare ikke acceptere. Ulækkert,” skrev Lovren, hvis problemer på banen er kulmineret i denne sæson, først og fremmest med 4-1-nederlaget til Tottenham.

Da Harry Kane scorede til 1-0, stod Lovren stille og kiggede på bolden, selv om den strøg lige over hovedet på ham og åbnede forsvaret for Premier Leagues bedste angriber. Kort efter fejlvurder­ede han igen situatione­n, så Kane endnu engang slap fri og kunne lægge op til Son Heung-min 2-0-mål. Efter en halv time blev forsvarere­n skiftet ud, men selv om han kun spillede en tredjedel af kampen, var han hovedperso­n efter opgøret.

”Liverpools kroatiske stopper leverede den værste halve time i nyere tid, og det var som om, han helt glemte, at han faktisk deltog i en fodboldkam­p,” skrev The Guardians Barney Ronay, og selv Jürgen Klopp tog del i kritikken.

”Det første mål var et lille indkast, og vi var der ikke rigtigt. Det var bare virkelig dårligt, dårligt, dårligt forsvar. Ved det andet, et kontraangr­eb, var det allerede for sent, da bolden passerede Lovren. Hvis jeg var involveret i den situation på banen, kunne Harry ikke få bolden. Det ville ikke være sket, hvis jeg var på banen, men jeg var midt i det tekniske områ- de iført kondisko,” sagde Klopp – hvorefter han et par dage senere kritisered­e kritikken af hans spiller.

”Jeg ønsker ikke for nogen af jer, at jeres fejl bliver diskuteret i al offentligh­ed,” sagde Liverpool-manageren til de fremmødte journalist­er på et pressemøde.

”I kan ikke forestille jer, hvordan det føles. Først og fremmest er drengene stadig mennesker. Det er som at se på en ulykke med sin smartphone fremme i stedet for at hjælpe. Sådan en person er jeg ikke,” sagde Klopp.

Men hvad nu, hvis det ikke handler om Dejan Lovren? Hvad nu, hvis heller ikke Simon Mignolet, Loris Karius og de andre folk fra bagkæden, der har fået kritik og skyld, heller ikke kan gives al skylden?

For hvor står Jürgen Klopp i det defensive rod? Kan han overhovede­t sætte et hold op til at forsvare?

LIGAENS BEDSTE

I sin aktive karriere fik Jürgen Klopp praktisk erfaring med både offensivt og defensivt arbejde. Han begyndte som angriber, men i 1995 rykkede han et par kæder bagud og blev forsvarssp­iller; et job han bestred, indtil han i 2001 stoppede og straks overtog cheftræner­posten i Mainz.

Det var i Mainz, at han skabte sit navn som træner, men det skyldtes ikke kun resultater­ne. Han blev også en vellidt ekspert på tv, hvor han med sin karisma og taktiske indsigt underholdt tv-seerne. Resultater­ne i Mainz var for det meste gode. Holdet rykkede op og blev i Bundesliga­en i tre sæsoner, men så blev det til nedrykning, og Klopp formåede ikke at rykke mandskabet op igen i sit sidste år i klubben. Defensiven var svingende. Som det kan ses i statistikk­en på disse sider, lå hans hold alle i årene i 2. Bundesliga under ligagennem­snittet for indkassere­de mål, selv i Klopps første sæson hvor holdet var i nedrykning­sfare. I Bundesliga­en var det dog kun i sæson nummer to, Mainz klarede sig bedre end den gennemsnit­lige konkurrent.

I 2008 overtog Jürgen Klopp så i Dortmund, hvor han skabte et mandskab i europæisk topklasse. Holdet blev kendt for sin hvirvelsvi­ndfodbold, en stil Jürgen Klopp sammenlign­ede med heavy metal i modsætning til pasningsma­ndskaberne­s symfoniork­estre, men han havde også specifikke tanker om arbejdet i forsvaret. Inden Klopps ankomst havde Dortmund spillet med det såkaldte Opa-Abwhr – bedstefar-forsvar – bestående af 33-årige Niko Kovac og Christian Wörns på 35, men under Klopp blev stopperpar­ret udgjort af Mats Hummels og Neven Subotic på henholdsvi­s 191 og 193 centimeter. For

Jürgen Klopp ville have, at hans forsvarere var høje og duelstærke.

”For halvandet års tid siden, da Jores Okore var godt på vej frem, sagde jeg til ham [ Jürgen Klopp], at det er en stærk fyr. Hurtig, nærkampstæ­rk og springer godt. Det eneste, jeg blev spurgt til, var, hvor høj han er. ”Han er 1.83,” svarede jeg. ”Nå, så kommer han ikke til at spille hernede. Vi skal kun have spillere over 1.86 i midterfors­varet”, lød svaret. Så de ved godt, hvad de går efter. Lige i den situation, synes jeg, det var lidt overdrevet,” fortalte den tidligere Dortmund-spiller Flemming Povlsen i 2013 i tv-programmet ”Ankerdal på News”.

Men vigtigere end spillernes højde var filosofien. Klopp sværgede til gegenpress­ing, og alle spillere skulle arbejde hårdt på at erobre bolden, når den blev tabt; både for at skabe chancer på omstilling­er, men også for at forhindre mål i den anden ende.

”En af hans dyder er, at man ikke kan se forskel på, om de møder Augsburg eller Real Madrid. Alle arbejder med og uden bold. Selv Marco Reus og Mario Götze løber defensivt. Hans presspil har dannet skole i Tyskland, selv i Bayern. Hans spillere lader ikke modstander­ne i ro på noget tidspunkt. Det handler om helbanepre­s, om at erobre bolden og om at lave en hurtig omstilling,” sagde Bo Svensson, tidligere spiller under Klopp i Mainz, i 2012 til Ekstra Bladet.

Og det virkede. I 2011 vandt Dortmund mesterskab­et for første gang i ni år. Den sæson scorede Bayern München væsentligt flere mål end mestrene, men ingen hold i Bundesliga­en lukkede så få mål ind som Klopps heavy metal-drenge. Det handlede også om, at forsvaret fik den støtte, det havde brug for. På fløjene brugte træneren ofte spillere som Kevin Grosskreut­z og Jakub Blaszczyko­wski, solide arbejdsfol­k der altid havde et øje på defensiven og på at støtte deres backs, Marcel Schmelzer og Lukasz Piszczek. Det var en af hovedårsag­erne til succesen de første år. Senere tippede balancen. Flere og flere offensive stjerner kom på holdet, og det gik blandt andet ud over arbejderne på wingpositi­onerne. Dortmund nåede Champions League-finalen i 2013, men hjemme i ligaen lukkede holdet mere end dobbelt så mange mål ind som i guldsæsone­n to år forinden.

SYSTEMETS PROBLEMER

I 2015 kom Jürgen Klopp til Liverpool efter fyringen af Brendan Rodgers, og efter en første sæson, hvor Liverpool nåede to cupfinaler, førte han i foråret klubben tilbage i top fire. Men noget stabilt forsvar har han aldrig skabt. Tilliden til Liverpools keeper er ikke

stor, uanset om Simon Mignolet eller Loris Karius står i målet. Unge Joe Gomez og Trent Alexander-Arnold kæmper om højrebacke­n, mens Nathaniel Clyne er ude med rygproblem­er. I midterfors­varet har Dejan Lovren fået de største skideballe­r, men også Joel Matip er blevet kritiseret. Og i venstre side spiller Alberto Moreno, der sjældent har overbevist, siden han kom til i 2014.

Sommerens store transfersa­ga på Merseyside handlede om Virgil van Dijk, som det aldrig lykkedes at hente i Southampto­n. Klubikoner som Steven Gerrard og Jamie Carragher opfordrede Liverpool til at få færdiggjor­t handlen og Van Dijk til at vælge Merseyside, men den gamle forsvarsfi­ghter Carragher erklærede dog, at det ikke var nok.

”Én mand kommer ikke til at gøre en forskel; backernes positioner efterlader midterfors­varerne sårbare. Liverpool spiller så højt og bredt, at en af stopperne altid er sårbar. Det kan én spiller ikke ændre på. Van Dijk er bedre end Lovren og Matip, og det er derfor, han er værdisat til 50 eller 60 millioner pund, men det betyder ikke noget, hvor gode midterfors­varerne er, hvis de bliver efterladt sårbare,” sagde Carragher i august ifølge Liverpool Echo.

Jürgen Klopp har insisteret på, at han har tillid til sin trup, og ikke kun offensiven. Og han tror også på sin spilfiloso­fi – spillerne på banen skal bare udføre deres opgaver. I september slog Liverpool Leicester med 3-2 på udebane, men var tæt på at smide en tomålsføri­ng. Liverpool førte 2-0 og 3-1, men der skulle en straffespa­rksredning fra Mignolet til at holde hjemmehold­et fra 3-3. Efter kampen talte Jürgen Klopp om defensiven.

”Jeg bør ikke tage for let på de mål, vi ind- kasserede, for det er tydeligt, at vi har lukket for mange ind. Det er der ingen tvivl om. Det er meget svært for mig. Jeg er normalt en rigtig dygtig defensiv træner, hvis jeg skal være ærlig, men som I kan se, fungerer det ikke ret godt indtil videre,” sagde Klopp, inden han kom med en forklaring. Ligesom mod Tottenham en måned senere handlede det om spillerne og deres evne til at stå rigtigt.

“Det vigtigste element i at forsvare er taktisk disciplin. Jeg ved ikke alt om fodbold, men inden for de næste to timer kunne jeg skrive en bog om det område, vi skal forsvare – hvornår, hvorfor, hvor man skal være, hvor man skal være opmærksom, hvor man skal skubbe op.”

”Jeg er ansvarlig for, at alle skubber op, men jeg kan ikke ændre på et sekund. Jeg kan ikke tage en bil og skubbe dem ud af feltet, og sådan er det. Så længe ikke alle spillerne gør det, vil jeg tale om det, og vi vil arbejde på det. Når alle gør det, vil jeg sørge for, at vi gør det i resten af vores liv,” sagde Klopp dengang ifølge Liverpool Echo.

Så Jürgen Klopp tror på sine spillere – de skal bare gøre, hvad der bliver sagt. Men indtil Jürgen Klopp formår at få sit budskab igennem, fosser målene stadig ind. +

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Martin Meissner/Ritzau Foto ?? Mats Hummels og Neven Subotic fejrer et mål med Shinji Kagawa i 2010. De to Dortmund-stoppere var, som Klopp gerne ville have dem: Store og duelstærke.
Foto: Martin Meissner/Ritzau Foto Mats Hummels og Neven Subotic fejrer et mål med Shinji Kagawa i 2010. De to Dortmund-stoppere var, som Klopp gerne ville have dem: Store og duelstærke.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark