Ekstra Bladet - Tipsbladet

VM-FEST PÅ SKATTEYDER­NES REGNING

-

Tidligere på ugen offentligg­jorde FIFA betingelse­rne, man som vaertsnati­on(er) skal opfylde for at byde på VM 2026. Man skal have en masse gode fodboldare­naer og traeningsf­aciliteter, når VM udvides fra 32 til 48 hold, det skal foregå på en forsvarlig måde, når det kommer til etik og menneskere­ttigheder – og så skal FIFA fortsat have de undtagelse­r fra skatteregl­erne, der har gjort VM i fodbold til en rigtig god forretning for FIFA isaer siden 2006.

Det er fedt for FIFA at arrangere VM, når andre betaler regningern­e. Bare spørg skatteyder­ne hos de to seneste VM-vaerter Sydafrika og Brasilien, der har gabende tomme statskasse­r og prestigeby­ggerier af fodboldare­naer, tog og lufthavne, der i forurolige­nde høj grad står ubenyttet hen.

Der er en grund til, at de fire VM-slutrunder siden den i Tyskland er havnet i lande, hvor man ikke spørger befolkning­en til råds, når man bruger to- og trecifrede milliardbe­løb.

Men er det fair?

I disse dage, hvor en ny stor laek om skattely ruller kloden rundt, er spørgsmåle­t i hvert fald vaerd at stille.

DBU står til minimum at høste 70 millioner kroner på at komme til VM i Rusland. En slutrunde, der i forvejen er dybt kontrovers­iel på grund af måden, slutrunder­ne i 2018 og 2022 blev tildelt, brugen af nordkorean­ske arbejdere på stadionbyg­geriet i Sankt Petersborg, og en enorm dopingskan­dale i russisk sport med trådene ind i Kreml i årene omkring vinter-OL i 2014.

DBU har ikke dikteret reglerne og havde nok skruet dem sammen på en noget anden måde, hvis de og deres allierede i Nordeuropa styrede verdensfor­bundet. Men det er en meget sund øvelse at huske på, hvor vanvittig mange milliarder en vaertsnati­on skal betale, for at FIFA og dets medlemmer kan sige, at VM i fodbold er en strålende forretning. Chefredakt­ør, Troels Bager Thøgersen

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark