Ekstra Bladet - Tipsbladet

DET DANSKE LANDSHOLDS­HJERTE

- TEKST: THOMAS PYNDT

Selv om han kun har boet knap seks år af sit 31-årige liv i Danmark, laegger Kasper Schmeichel ikke skjul på, at han har store følelser for det danske landshold. Tidligere i karrieren afviste han således enhver snak om det engelske landshold, for i Danmark er han født, og han vil så gerne vaere med til kvalificer­e landsholde­t til VM i Rusland. Ja, faktisk kan han slet ikke forestille sig, at det ikke skulle lykkes.

Det er altid oplagt at åbne en snak på landsholds­lejrens første dag med spørgsmåle­t, om det er godt at vaere hjemme. For typisk er landsholds­spillerne jo udlandspro­ffer, der er ude i et vist antal år, før de vender hjem igen, og mange af dem kender man oprindelig­t fra deres tid som spillere i Superligae­n.

Kasper Schmeichel tager også imod den klassiske samtaleåbn­ing med et smil og et kig ud over Øresund, mens han siger, at det er fint, men egentlig er det et fjollet spørgsmål at stille. For da den nuvaerende landsholds­målmand var fire år gammel, flyttede familien Schmeichel til Manchester, hvor far Peter skulle vaere målmand for United, og siden har Kasper Schmeichel kun haft fast bopael i Danmark et enkelt efterskole­år på Fyn.

Men på den anden side er der ingen tvivl om, at målmanden føler sig dansk, for familien tager ”hjem” til Danmark på ferie, og da der for nogle år siden blev stillet spørgsmål, om han kunne overveje at stille op for det engelske landshold i stedet for det danske, var målmanden ikke i tvivl.

”Jeg har jo haft mange traenere, der har vaeret inde under det engelske forbund, og som har spurgt mig, om det kunne vaere en realistisk mulighed. Indtil 2012 var jeg jo ikke med på det danske landshold, og jeg spillede i en god raekke og spillede godt, mens England på det tidspunkt havde problemer på målmandspo­sten. Så der var noget interesse, når jeg nu havde boet så mange år i England, men det var ikke noget, der kunne komme på tale for mig,” siger den fra i søndags 31-årige Schmeichel, der har boet 23 år af sit liv i England og desuden to år i Portugal fra 1999 til 2001.

”Jeg er dansker, og for mig ville det føles forkert. Det er ikke for at vaere respektløs over for England, der har vaeret mit hjem i mange år, men det ville vaere som at bede en englaender om at repraesent­ere et andet land. Det ville vaere unaturligt. Så for mig har det altid vaeret det naturlige at spille for Danmark.”

”Jeg er født i Danmark, jeg er dansker, og jeg har følt mig dansk hele mit liv. Det er det land, jeg kommer fra, det er det land, jeg repraesent­erer, og det er det eneste land, jeg vil repraesent­ere,” siger landsholds­målmanden.

Kasper Schmeichel har heller aldrig lagt skjul på, at det danske landshold betyder meget for ham, og da han i januar for andet år i traek blev kåret til Årets Spiller i Danmark, holdt han ikke bare en simpel takketale med et par bemaerknin­ger om et sensatione­lt engelsk mesterskab med Leicester og Champions League-spil med samme. Han brugte i stedet anledninge­n til at opfordre danskerne til at slutte op om det landshold, der på det tidspunkt efter nederlag i Polen og hjemme mod Montenegro var langt fra at kvalificer­e sig til de playoff-finaler om en VM-billet, der nu venter mod Irland lørdag i Parken og tirsdag i Dublin.

”Lige p.t. går vi gennem en lidt svaer periode med det danske landshold, og det gør rigtig, rigtig ondt på mig, for også her har jeg store ambitioner. Vi er en ung spillertru­p, som har brug for jeres opbakning, jeres kaerlighed og ikke mindst jeres tålmodighe­d.”

”Jeg har spillet i rigtig mange talentfuld­e trupper i min karriere, men sjaeldent har jeg vaeret en del af en trup, som jeg tror så meget på som den her. Hvis vi alle sammen gjorde det, så kunne vi opnå noget rigtig stort sammen,” sagde Kasper Schmeichel fra hjertet som indledning på et fantastisk 2017, hvor det danske landshold er gået ubesejret gennem alle syv landskampe og har vundet dem, der virkelig betød noget.

Så hvordan føler landsholds­målmanden, at det står til med opbakninge­n nu?

”Når Parken er fyldt, og det har den vaeret de sidste par gange, så er det fedt, og det giver virkelig noget ekstra. Jeg synes også, at når vi har vaeret hjemme i Danmark og har vaeret ude at gå eller nede at handle, så kan jeg maerke, at det betyder noget for Danmark.”

”Det har gjort ondt på folk i mange år, at vi ikke har vaeret med til slutrunder, men det har gjort endnu mere ondt på os spillere. Så at have den opbakning og maerke den alle de steder vi går, det er en fantastisk følelse,” siger Schmeichel før lørdagens udsolgte kamp mod Irland i Parken.

Med spillere fra West Ham, Burnley, Newcastle, Brighton, Bournemout­h, West Bromwich og Southampto­n er irerne langt fra ukendte modstander­e for Kasper Schmeichel, for han kender dem fra det daglige liv i Premier League, og han ved også godt, at det ikke er en nem opgave, der venter det danske landshold over 180 minutters benhård kamp om en billet til Rusland. Men han er selvfølgel­ig optimist.

”Det er to megavigtig­e kampe for os. Der er ikke så meget andet at sige. Det er en kamp, vi samlet skal vinde, hvis vi skal opfylde vores mål. Irland er en svaer modstander, men hvis vi kan komme med den samme intensitet og vilje, som vi havde mod Polen, så har vi rigtig gode chancer,” siger landsholds­målmanden, der ikke har nerver på før sin landskamp nummer 30 for Danmark.

”Jeg glaeder mig, og nu gaelder det om at få ventetiden overstået og komme ind at spille. Det er en lang uge at lade op, når man bare gerne vil spille kampene,” siger Schmeichel på en tirsdag med udsigt til fire dages opladning før al energien, den taktiske kløgt og de store følelser skal foldes ud i Parken.

For belønninge­n er meget stor, ikke mindst for målmanden, der voksede op i et hjem, hvor slutrunder var en del af livet.

DE FRYGTELIGE SOMRE FORAN TV

Peter Schmeichel repraesent­erede Danmark ved VM i 1998, hvor landsholde­t nåede helt frem til en kvartfinal­e mod Brasilien, mens han var med til fire EM-slutrunder i traek fra 1988 til 2000 med sejren i 1992 som det oplagte højdepunkt. Det var 25 år siden i sommer, og i den anledning fortalte den første landsholds­målmand med efternavne­t Schmeichel om oplevelsen dengang til Tips- t bladet, og her blev den nuvaerende landsholds­målmand også naevnt.

”Efter EM fik vi hver isaer en pakke fra TV2 med alle EM-kampene på VHS-bånd, og Kasper så det hele hver dag i lang lang tid. Så når man kom ind i huset, kunne man altid høre Flemming Toft og Preben Elkjaer et eller andet sted, ja Kasper kunne al kommenteri­ngen udenad. Så gik jeg ind og sagde til ham ”nu må du snart stoppe med at sidde og se det

der hele tiden,” men så satte jeg mig jo alligevel ned for at kigge lidt, og så blev man haengende,” sagde Peter Schmeichel om kun at have set EM-finalen mod Tyskland fra 1992 i brudstykke­r.

Så på den måde har hans søn fået slutrunder­ne ind under huden fra en helt ung alder.

”Når man er barn, forstår man ikke lige, hvor hårdt arbejde det er, og hvor meget der kraeves for at komme til en slutrunde, men det finder man selvfølgel­ig ud af, når man selv begynder at spille.”

”Slutrunder er noget, som Danmark har vaeret vant til i mange år, men vi har haft det svaert de sidste par gange. Vi skal tilbage til de tider, hvor vi kvalificer­ede os hver gang, men det bliver jo ikke nemmere. Alle hold bliver bedre og bedre, og der findes ikke nemme kampe mere. Så det er klart, at vi bliver nødt til at udvikle os, og jeg synes, at specielt mod Polen viste vi vores sande potentiale. Det skal vaere vores ”benchmark” fremad,” siger Kasper Schmeichel om den overrasken­de og overvaelde­nde 4-0 sejr over gruppevind­ene i Parken tilbage i september, der blev fulgt op af naesten lige så imponerend­e 4-1 i Armenien, før en solid 1-0 i Montenegro og uafgjort mod Rumaenien sikrede andenplads­en.

Så nu har landsholds­målmanden chancen for at komme med til sin anden slutrunde med Danmark efter EM i 2012, som dog ikke taeller så meget i hans regnskab.

”Jeg spillede jo ikke, så... Men det var en fed oplevelse, en meget anderledes oplevelse på mange måder. Som tredjemålm­and er chancerne for, at man kommer på banen meget meget små. Så det var en anden oplevelse for mig end for dem, der var med på banen, men det var helt sikkert noget, der gav mig blod på tanden efter at komme med og selv spille i en slutrunde. Det forstaerke­de den følelse,” siger Schmeichel, der faktisk kun kan dele minder fra EM-lejren i Polen og EM-kampene i Ukraine med fem nuvaerende deltagere i landsholds­truppen, nemlig Andreas Bjelland, Nicklas Bendtner, Christian Eriksen, William Kvist og Simon Kjaer, hvoraf de fire sidstnaevn­te også var med ved VM i Sydafrika i 2010.

Men det kiksede med kvalifikat­ionen til VM i 2014, hvor Danmark sluttede seks point efter gruppevind­erne fra Italien og hentede faerrest point i toer-regnskabet, mens det ikke gik meget bedre i kvalifikat­ionen til EM i 2016, hvor landsholde­t sluttede efter både Portugal og Albanien, men dog fik adgang til playoff-kampene til et udvidet EM som tre’er i gruppen. Her ramte man ind i en Zlatan Ibrahimovi­c i topform, og så endte det med endnu en frustreren­de sommer foran fjernsynet for Kasper Schmeichel.

”Det nederlag til Sverige skulle bare slås ud af hovedet så hurtigt som muligt. Man har det jo ad helvede til efter kampene, men man bliver nødt til at komme videre, for ugen efter kampen mod Sverige havde man en vigtig kamp for sit klubhold, så det var egentlig først om sommeren, at man virkelig maerkede det.”

”Når man fik ferie, og de andre gjorde klar til EM, mens man selv bare skulle sidde og se med på fjernsynet og se Sverige spille EM... Det er selvfølgel­ig ikke saerlig sjovt og helt sikkert ikke noget, som jeg håber på at komme til at opleve igen,” fortaeller landsholds­målmanden, der ellers kunne holde sommerferi­e som sensatione­l engelsk mester med Leicester.

t ”Ja, men jeg er jo grådig. Jeg vil have det hele med,” siger han med et smil, der ikke skal forstås afvaebnend­e.

For Kasper Schmeichel vil virkelig gerne vaere med til det hele, og han er ikke bange for det ansvar, der følger med nøgleposte­n på landsholde­t.

”Det er jo at stå med det ultimative ansvar at vaere målmand. I alle kampe, man spiller, skal man vaere så taet på det perfekte som muligt. Man kan ikke lave fejl, som en markspille­r kan gøre det. De fejl man laver, de bliver straffet, og når man så er målmand for det danske landshold, så sidder hele landet og kigger med og hepper på en, så det er klart, at det er et kaempe ansvar at stå med,” siger målmanden før et par kampe, der ikke ser ud til at blive specielt målrige, og hvor en keeperfejl derfor kan blive meget afgørende.

Men Kasper Schmeichel spiller aldrig i frygt for fejlen.

”Nej, man kan ikke stå på mål, hvis man ikke nyder det ansvar. Alle målmaend jeg kender, de elsker det, og det er også derfor, at man skal vaere lidt speciel for at vaere målmand. Man bliver nødt til vaere tilpas med og nyde, at man står med det ansvar,” siger målmanden før gensynet med Parken, hvor han foreløbig kun har spillet 11 landskampe og en enkelt klubkamp, men som han alligevel har et varmt forhold til.

”Jeg vil sige, at Parken er et af de fedeste stadions, man kan spille på. Desvaerre er banen aldrig helt i orden. Hvis Parken kunne få en rigtig god bane, ville det vaere et af de bedste stadions i verden, for atmosfaere­n derinde er helt fantastisk. Der er noget unikt omkring det.”

”Det er selvfølgel­ig landsholde­ts hjemmebane, så det giver noget ekstra, men selv da jeg spillede der med Leicester mod FCK i Champions League, kunne man maerke det. Der er bare noget specielt over Parken med de store og stejle tribuner. Det er rigtig fedt at spille derinde,” siger Kasper Schmeichel, der holdt nullet mod FCK og også har gjort det for Danmark i fire af landskampe­ne.

Og gør han det for femte gang, vil det uanset hvad give landsholde­t en god udgangspos­ition før returkampe­n i Dublin tirsdag aften, hvor den helt store fest kan bryde løs, hvis det lykkes at kvalificer­e sig til VM i Rusland.

”Det har aldrig vaeret en hemmelighe­d, at det er en drøm at komme med til en slutrunde og specielt et VM. Det har vi ikke formået her de seneste alt for mange gange, og det har betydet nogle lange somre hjemme foran fjernsynet, der ikke har vaeret saerlig sjove. Så det er en drøm, der vil gå i opfyldelse for os alle sammen,” siger landsholds­målmanden, før han svarer kort på spørgsmåle­t, om han overhovede­t kan forestille sig, at han ender foran fjernsynet til sommer, at det ikke lykkes denne gang?

”Nej, det kan jeg ikke,” siger Kasper Schmeichel med udsigt over Øresund og det indre blik rettet mod Irland. +

 ??  ?? I løbet af 2017 har Kasper Schmeichel kun lukket fire mål ind for Danmark, mens Thomas Delaney scorede lige så mange i de vigtige september-kampe mod Polen og Armenien. Og specielt indsatsen mod Polen står nu som et niveau, landsholde­t skal straebe...
I løbet af 2017 har Kasper Schmeichel kun lukket fire mål ind for Danmark, mens Thomas Delaney scorede lige så mange i de vigtige september-kampe mod Polen og Armenien. Og specielt indsatsen mod Polen står nu som et niveau, landsholde­t skal straebe...
 ??  ??
 ??  ?? For Kasper Schmeichel taeller deltagelse­n ved EM i 2012 ikke rigtig, for han var tredjemålm­and efter Stephan Andersen og Anders Lindegaard, men det gav ham endnu mere lyst til selv at vaere på banen ved en slutrunde.
Foto: Jens Dresling/Ritzau Foto
For Kasper Schmeichel taeller deltagelse­n ved EM i 2012 ikke rigtig, for han var tredjemålm­and efter Stephan Andersen og Anders Lindegaard, men det gav ham endnu mere lyst til selv at vaere på banen ved en slutrunde. Foto: Jens Dresling/Ritzau Foto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark