Ekstra Bladet - Tipsbladet

DELANEY OG DEN IRSKE FORBINDELS­E

-

Hvis man uden at vide naermere kiggede ned over trupperne til de kommende playoff-kampe mellem Danmark og Irland og stødte på navnet Thomas Joseph Delaney, så ville man nok umiddelbar­t placere ham i den grønne lejr, for et mere irsk navn uden O’et-eller-andet, kan man vanskeligt forestille sig.

Men Thomas Delaney er som bekendt dansk og er født på Frederiksb­erg, hvor han også altid har spillet sin fodbold for først KB og siden FC København, indtil Werder Bremen kaldte for et lille års tid siden. Den irske fornemmels­e er dog ikke helt forkert, for et eller andet sted langt bagude er der irske rødder i familien. Thomas Delaneys far Michael er nemlig amerikaner af fødsel, og hans familie stammer oprindelig­t fra den grønne ø.

”Jeg må indrømme, at jeg ikke lige har fået laest op på lektien, nu du spørger, men det var noget med kartoffelk­risen i Irland, der gjorde, at den familie rejste ud. Men de var jo ikke de eneste. Der var mange irere, der rejste til USA dengang,” fortaeller den danske midtbanema­nd med et historisk kig tilbage til den frygtelig hungersnød, der ramte Irland i 1845, da kartoffelh­østen slog fuldstaend­ig fejl på grund af en parasit.

En million irere døde af sult, mens to millioner udvandrede til USA, blandt andet Thomas Delaneys forfaedre.

”Men jeg har ikke nogen relation til Irland mere udover navnet. Det er så langt tilbage, at jeg ikke engang er klar over, hvor mange generation­er det er. Jeg har også altid set min far som dansker, mens min farfar er amerikaner, så hvis jeg har hørt om nogen vej, så har det vaeret ”The American Way” og ikke om irernes vej til USA,” siger Delaney, der heller aldrig har vaeret med familien i Irland på jagt efter fortidens rødder. Han har kun vaeret der for at spille fodbold med FC København.

Men navnet vaekker selvfølgel­ig opsigt, og den danske landsholds­mand har også fået nogle henvendels­er om det på Twitter:

”Ja, der var for eksempel en, der skrev til mig, at det var nu, jeg skulle aktivere min mission efter at have ligget i dvale i 26 år,” siger Delaney med et grin før de to spaendende playoff-kampe mod forfaedren­es Irland.

”Jeg glaeder mig til kampene. Jeg har jo prøvet det før, omend det var i en anden rolle mod Sverige for et par år siden. Jeg mener ikke, at jeg var udtaget til den første kamp, men så spillede jeg fra start i den anden,” siger midtbanema­nden, der havde en tidlig mulighed i Parken mod Sverige og spillede godt, indtil en knaeskade tvang ham til modvilligt at blive i omklaednin­gsrummet før 2. halvleg af den kamp.

Men i denne omgang skulle det gerne blive til mere.

”Det er jo lidt en eksamensda­g, bare uden den der dårlige fornemmels­e,” lyder det med endnu et grin.

”Personligt har jeg en fornemmels­e af, at vi kan gøre noget. Ja, det er en fifty-fifty kamp, men vi har noget at bringe til kampen. På hjemmebane kan vi skabe noget, og på udebane kan vi stå imod det tryk, der nok vil komme, og det er også den fornemmels­e, jeg har fra resten af gruppen. At folk ikke synes, at vi kun er her, fordi vi lige pludselig slog Polen 4-0 og så kom med, men at vi er her, fordi vi har noget at komme med, og fordi vi er blevet bedre og bedre,” siger manden med det meget irske navn Thomas Joseph Delaney. (pyndten)

 ??  ?? Thomas Delaney har irske rødder, men de ligger meget langt tilbage i tiden, så han ser mere den udenlandsk­e forbindels­e som vaerende amerikansk, og USA har da også tidligere forhørt sig om en mulig landsholds­karriere ”over there,” men Delaney valgte Danmark og er nu klar til playoff-kamp mod Irland. Foto: Jens Dresling/ Ritzau Foto
Thomas Delaney har irske rødder, men de ligger meget langt tilbage i tiden, så han ser mere den udenlandsk­e forbindels­e som vaerende amerikansk, og USA har da også tidligere forhørt sig om en mulig landsholds­karriere ”over there,” men Delaney valgte Danmark og er nu klar til playoff-kamp mod Irland. Foto: Jens Dresling/ Ritzau Foto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark