Ekstra Bladet - Tipsbladet

PROBLEMERN­E I FRONT

- TEKST: SEBASTIAN STANBURY @SebStanbur­y

Der blev buhet på St. Jakob-Park i Basel søndag aften. Godt nok overvandt det schweizisk­e landshold dets modstander fra Nordirland og kvalificer­ede sig til VM-slutrunden for fjerde gang i træk og 11. gang i alt, men tilskuerne var stadig ikke tilfredse. For det bedst seedede af de otte playoffhol­d havde haft store problemer med nordirerne. Kun takket være et billigt straffespa­rk lykkedes det over 180 minutter at score én gang på Michael McGovern, der til daglig er reserve for Norwich i Championsh­ip.

De offensive problemer mod Nordirland understreg­ede, hvorfor Schweiz i det hele taget spillede de to kampe. For landsholde­t sluttede á point med Portugal i puljen, men havde en langt dårligere målscore. I en pulje, hvor Cristiano Ronaldo scorede 15 gange og André Silva ni, lavede schweizern­es topscorer Haris Seferovic fire mål – ét mod Ungarn, et mod Letland og to mod Andorra. Og det var netop Seferovic, der var genstand for pibekoncer­ten søndag aften efter et par brændte chancer. Da han fire minutter før tid blev skiftet ud til fordel for Breel Embolo, markerede tilskuerne, hvad de mente om angriberen­s indsats.

”Jeg synes, det er meget, meget frækt. Han har fightet, og vi ved, hvor vigtig han er for os,” sagde afløseren Embolo efter kampen ifølge Der Spiegel. Granit Xhaka fortalte, at man måtte trøste angriberen i stedet for at feste, og forbundspr­æsidenten erklærede, at det schweizisk­e publikum skulle uddannes i, hvordan man behandler spillere.

Selv Haris Seferovic’ kæreste Amina blandede sig i debat- ten, da hun på Instagram skrev, at nu skulle de til Rusland og stoppe ”utaknemmel­ige og ignorante” ord fra ”beskidte munde”, men selv om det fordelagti­ge i at pifte af egne spillere altid er tvivlsomt, viste kampene mod Nordirland og tilskuerne­s reaktion, at Schweiz har et angrebspro­blem.

SVAGE KONKURRENT­ER

Allerede sidste sommer var den gal for Haris Seferovic. ”Europas mest ineffektiv­e angriber” kaldte Tipsbladet angriberen i en rubrik om hans målscoring­sproblemer under EM. I Frankrig brændte han adskillige store chancer mod Rumænien og Albanien i gruppespil­let, hvilket fik tabloidavi­s Blick til at døbe ham ”Sefero-nix”.

”Spørgsmåle­t er nu, hvor mange flere kampe det bliver til ved dette EM, for da opgøret mod Rumænien var forbi, trissede han ind på banen uden støvler for at hilse på holdkammer­aterne, og det er ikke sikkert, at han behøver at finde dem frem til den sidste gruppekamp mod Frankrig oppe i Lille,” skrev Tipsbladet efter kampen mod Albanien.

Han fik brug for støvlerne mod Frankrig, som indskifter, og han var tilbage og spillede 120 minutter i ottendedel­sfinalen mod Polen, hvor han i øvrigt ikke var blandt de fem skytter i straffespa­rkskonkurr­encen. Og det er kendetegne­nde. Selv om Seferovic scorer sjældent, selv om han har fået masser af kritik, og selv om han ikke just banker mål ind på klubniveau, er han med stort set hver gang. Oven på EM startede han inde i 11 ud af 12 VM-kvalifikat­ionskampe; for det første fordi landstræne­r Vladimir Petkovic ikke skifter meget ud, for det andet fordi schweizern­e i angrebet ikke har samme kvalitet som andre steder på banen. Mod Nordirland var også Admir Mehmedi, Breel Embolo og Mario Gavranovic udtaget som potentiell­e angribere, og ingen af dem sætter verden i brand. Meh-

medi scorede for Leverkusen i Bundesliga-premieren, men har kun spillet i en pokalkamp siden september, og på landsholde­t bruges han ofte et hak længere tilbage på banen. Gavranovic scorer acceptabel­t med mål, men det er for HNK Rijeka i den kroatiske liga, og han er desuden først netop vendt tilbage til landsholde­t, efter at have været ude i kulden siden 2014. Hans seneste landsholds­scoring var i 2012.

Det store schweizisk­e håb er 20-årige Embolo, mens hans karriere er inde i en svær fase, efter han i hjemlandet etablerede sig som et stort talent i Basel og sidste sommer skiftede til Schalke 04. I sidste sæson sad han ude i 80 procent af sæsonen med en brækket ankel, og han kæmper stadig for at finde niveau. I Gelsenkirc­hen er han indskifter og har sæsonens første mål til gode. En anden Bundesliga-angriber, Borussia Mönchengla­dbachs Josip Drmic, har døjet meget med skader i de seneste sæsoner.

I STÅ I LISSABON

Så Haris Seferovic er stadig førstevalg­et, selv om heller ikke han scorer flittigt på sit klubhold. I de seneste to sæsoner lavede han i alt seks ligamål for Frankfurt, og selv om det går bedre, efter han i sommer skiftede til Benfica (fire mål i 10 kampe), var han bedst i starten af sæsonen. Han scorede i de første tre runder, men har kun lavet ét mål siden august, og i sidste kamp inden landsholds­ugen sad han på bænken i en hel kamp.

Så man forstår, hvis selvtillid­en ikke var i top, og oven i købet oplevede han så at blive hånet af sine egne fans.

”Det nordirske publikum støttede deres landshold bedre. Jeg er skuffet over, at folk troede, det ville blive let mod disse krigeriske nordirere,” sagde landstræne­r Petkovic, der klappede demonstrat­ivt mod tribunerne efter slutfløjt.

Så den forgangne uge har debatten i Schweiz handlet om, hvad man kan og ikke kan tillade sig som landsholds­tilskuer. I det kommende halve år frem mod VM vil angrebets kvalitet overtage snakken.

 ??  ?? Schweiz skal med til VM, ganske som de plejer, men de to playoffkam­pe mod Nordirland udstillede et problem. For Schweiz har svært ved at score mål, og det symboliser­es af førstevalg­et som spidsangri­ber, Haris Seferovic.
Schweiz skal med til VM, ganske som de plejer, men de to playoffkam­pe mod Nordirland udstillede et problem. For Schweiz har svært ved at score mål, og det symboliser­es af førstevalg­et som spidsangri­ber, Haris Seferovic.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark